Green Suzy

02.02.2016., utorak

Kruh naš svagdašnji

I tako se mi se doselili prije nekih 6 godina u drugi grad,
u silnoj gužvi i strci odlučili smo kupiti kruh ( nemamo vremena peći, selidba, slaganje , traženje posla...)
i ajde nekako mi njega pojeli , pa i drugi i treći, no nekako nikako on nama da čini slast.
Krenuli smo si peći obični kruh i oduševili se na prvu, končano pravi ukusni kruh na našem stolu :)
Tada nakon nekog vremena , pohvali mi se prijateljica da je počela raditi beskvasni kruh i da joj ide dobro,
rekoh sama sebi, zašto ja isto ne bi? !
Ok , klasični kruh sa kvascem digne se za čas posla, no ipak ovome kruhu , pošto se radi sa kiselim tijestom,
ipak treba puno vremena, no krenuh ja u avanturu....
i ta avantura traje već godinu dana i mogu reći da smo se preporodili otkada papamo pravi domaći beskvasni kruh!

Evo našeg receptića za njega!

Beskvasni miješani kruh

Sastojci:
360 gr brašna T-850
80 gr integralnog brašna
60 gr raženog brašna
4 čajne žličice ( razom pune , ne vrhom) himalajske soli
1 čajna žličica smeđeg šećera
2,5 dcl kiseloga tijesta
0,5 l mlake vode ( filtrirane)
sjemenke po izboru i volji

Suhe sastojke staviti u zdjelu i lagano kuhačom sve pomiješati,
dodati i sjemenke, a zatim dodati kiselo tijesto i vodu, mjesiti kuhačom dok se ne
dobije fino meko tijesto! Tepsiju dobro namažite maslacem .

Staviti u tepsiju i posudi još sjemenkama :)



Sjemeke malo utisnuti da se ljepše zalijepe za tijesto! Tijesto držati na toplom mjestu, pokriveno kuhinjskom krpom.
Za ovakav beskvasni kruh je bolje da što duže se diže, mi ga zamjesmo ujutro oko 10h a pečemo oko 22 h.



Kad se tijesto diglo, tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu na 180 C i na 40 minuta...



Postoji teorija da kad radite beskvasni kruh sa kiselim tijestom, da to kiselo tijesto papa gluteine iz brašna da bi moglo rasti,te na taj način u kruhu koji ste napravili nema glutena, tako da po toj teoriji, osim što dobijemo beskvasni kruh, dobijemo i besglutenski.
Vjerujem da je teorija istinita, jer kad papate ovakav kruh, zbilja nema napuhanosti organizma, sitiji ste i uživate u žvakanju istoga!

Kiselo tijesto možete sami uzgojiti i imati ga uvijek u frižideru, ( meni puno draža varijanta) ali imate ga i za kupiti na policama zdrave hrane....
Kad imate uzgojeni doma, potrebna mu je pažnja, svaka 3-4 dana ga treba nahraniti , meni to nije nikakav problem, jer jedan ovakav kruh nama taman traje toliko, pa svaki put pri izradi novog kruha nahranim i kvas!

Zaboravih vam reći da ćete od ove količine sastojaka dobiti kruh od cca 1 kg!

Neka vam je u slast Kruh naš svagdašnji!





Oznake: kruh, beskvasni, brašno, Zdravlje, obitelj


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.