Green Suzy
05.10.2016., srijeda
Cipelice lutalice i Njezino Veličanstvo Noga
Došla je ta predivna razigrana jesen, a naše noge sve više vremena bivaju zatvorene u cipelice raznih varijanti i do 8 sati dnevno... Osjećaju se umorno, preznojavaju se od muke, žive u toj vlazi cijelo vrijeme... Naše cipelice lutalice postaju pravi raj za razmnožavanje gljivica! Te male gljivice su vrlo uporni i izdržljivi nametnici, koji mogu nanijeti veliku štetu naše tijelu pa tako noktima i na ručicama i na nožicama ... Gljivična infekcija na noktima se stručno naziva ONIHOMIKOZA a započinje sa unutrašnje strane nokta.Dolazi do zadebljanja, promjene boje i do iskrivljenosti te neprirodne krhkosti! I dok svi manje više znaju kako se mogu riješiti tih gljivica na nogama i rukama, kupkom u otopini sode bikarbone ili jabučnoga octa, većina ljudi ne razmišlja da su se te iste gljivice nastanile i u njihove cipelice! I tako se vječno bore u toj borbi Gljivica vs Noga !!! I pogodite tko je uvijek pobjednik ?! Postanite Vi pobjednik! Iskorijenite te vesele gljivice iz svojih cipelica i to vrlo jednostavno! Kako svaki dan perete noge i održavate higijenu tako svaki tjedan ili dva u svoje cipele nakapajte doTerra eterično ulje Čajevca ili još bolje doTerra mješavinu eteričnog ulja On Guard 1-2 kapi! Osim što ćete se riješiti gljivica , riješiti ćete se i neugodnog mirisa vaših tabana! Za više informacija o Čajevcu i OnGuard od srca preporučam navedena dva linka : https://www.facebook.com/DoTerraCroatia1/photos/a.1707408906196318.1073741830.1689754714628404/1759996610937547/?type=3&theater https://www.facebook.com/DoTerraCroatia1/photos/a.1692899384313937.1073741829.1689754714628404/1740776009526274/?type=3&theater Radujte se jeseni i zimi i uživajte u laganom i veselom hodu u svojim cipelicama lutalicama! Oznake: DoTerra Croatia, čajevac, On guard, cipelice, gljivice, infekcija, jesen, Zima, radost |
06.11.2015., petak
Šetnja šumom za moju dušu
Bio je to jedan divan vikend. Nakon "sto godina" išla sam kući u Slavoniju, odlučila sam da se nikome neću javljati, želim odmor za sebe i za svoju dušu! Bog mi je podario prekrasno sunčano vrijeme, moj dragi i ja smo otišli do šume iza kuće, bilo je tako mirno i spokojno tamo, malo prohladno, no to nam nije smetalo, naišli smo na darove prirode, na nekoliko sunčanica koje obožavamo jesti pohane i na nekoliko golubičarki ili kako neki kažu krasnica, njima opet dajemo prednost na tavi sa malo soli i sitno narezanog češnjaka ... Šetnja je bila ugodna i onda onako bez ikakvog razloga ispred nas istrči predivni divlji zec, taj skok je bio tako graciozan, uši su mu bile dignute visoko, sve je osluškivao i tada je otišao u drugome smjeru od nas.... Moje srce je bilo puno, duša mi se napunila tom energijom, čistom prirodom, osmijeh mi je bio non stop na licu... Počeo je padati mrak, postajalo je sve hladnije i odlučili smo otići kući i pripremiti te darove za jednu finu obiteljsku večeru... Iduće jutro je bilo predivno i odlučili smo otići na izlet, sami nas dvoje... Popeli smo se na Psunj i uživali, morate posjetiti takva mjesta, definitivno su izvor pozitivne energije i zdravlja... Bio je to veliki uspon, hodali smo tim padinama i uživali u mekoći mahovine pod našim nogama U daljini se čuje žamor potoka, lišće pada i uz vjetar pleše po tim padinama... Predivno je biti sam sa sobom u mislima i u tako predivnom kraju... Tu je bio izazov naći neku gljivu, no moj dragi je uspio u tome, Bili su to prekrasni jesenski vrganji, skriveni u mahovini , malo su provirili, kao da im je hladno da se pojave vani, stidljivo su svoje kape pustili ... Taj miris, taj zvuk , te prekrasne boje liječe... I zato, ovaj vikend, ruksake na leđa i u laganu šetnju prirodom krenite i uživajte u čarima druženja sa svojim najmilijima... Ugodan i lijep vam vikend želi vaša GreenSuzy Oznake: šuma, jesen, vesele boje, gljive, trening, duša, vjetar, potok |
12.10.2015., ponedjeljak
Brzo i ukusno "jelo na žlicu"
S obzirom da je došla jesen, nekako smo svi dobili želju za finim,bogatim , ali opet jednostavnim "jelima na žlicu"! Variva su jela koja griju dušu i tijelo u periodu hladnoga vremena. Tzv. variva su vrlo nutritivno bogata jela, mogu se napraviti od doslovno svakoga povrća; uz dodatak mesa ili bez njega... Ono što ipak varivu daje karakteristične prekrasne okuse su začini, mirisne trave i veće količine luka! Prepustite se mašti dok kuhate i dodajte začine, te vjerujte, vaša jela će poprimiti okuse koji će vas pozitivno iznenaditi... Tako je i meni danas došlo da napravim jelo uz koje sam odrasla, no opet, to jelo nije ni približno onome iz moga djetinjstva! Danas sam pripremila varivo od mahuna Mahune su niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom K – presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju,a osiguravaju mnogo nutrijenata koji blagotvorno utječu na zdravlje tvojeg srca. Konzumacija mahuna preporučuje se ženama u reproduktivnoj dobi koje su izložene povećanom riziku od deficita željeza. Mahune su i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Mahune -recept 1 glavica crvenoga luka 0,5 kg mahuna 1 žuta mrkva 1 crvena mrkva celer - po volji 2 krumpira malo graška malo ulja sol, papar, kurkuma, malo soka od rajčice ( po mogućnosti domaćeg) češnju češnjaka malo đumbira u prahu Sitno narežite luk, stavite na malo maslinovog i suncokretovog ulja, na laganu vatru kad se luk zažuti dodati sitno narezano povrće i neka se malo prodinsta sa lukom, nakon 5-7 minuta , dodati vode po volji, neka se kuha cca 15 minuta. u to dodati malo mješavine za juhe . Ako želite zgusnuti varivo, možete raditi zapršku,no ja više preferiram uzeti ili brašno ili neki škrob ( aru prah) u čašu i dodati kurkumu sa malo papra, dodati vode, dobro izmješati da nema grudica i zatim dodati u lonac sa povrćem. Mješati da se sve dobro sažme , zatim dodati sitno narezani češnjak, sol , đumbir u prahu i na kraju malo soka od rajčice. Kuhati još 3-5 minuta. I to je to, ručak gotov za cca pola sata, a opet cijela kuća miriši. Poslužiti toplo uz domaći kruh ( u mome slučaju beskvasni)! Dobar tek svima koji vole mahune! Oznake: jesen, mahune, hrana, varivo, Dobar tek!, povrće, vlakna, VITAMINI |
25.09.2015., petak
Živjeti jesen
Jesen je doba godine kada priroda radi preobražaje, stabla odbacuju svoje lišće i pripremaju se za "zimski san"... Tako i mi u jesen imamo šansu za promjenama... Jesen je bogata, ona je suha, oštra, čista, lagana , ali i prohladna! U životu je vrlo važno prehranu i dnevne rutine prilagoditi godišnjim dobima. Kako je jesen bogata kao buča svojim sjemenkama, tako i mi možemo imati bogatu maštu sa izradu vrlo jednostavnih ali i vrlo bogatih i zdravih jela Da bi nam jesen bila lakša i ugodnija , u prehranu je dobro uvrstiti što više juhica od buče; mahunarke ; žitarice ali i korijenasto povrće... Potrebno je u tijelo unositi više kvalitetnih hladno prešanih ulja; hranu bogatu proteinima! Savršeni okusi su slatko, slano i kiselo... Kad se osjećate tužni i usamljeni, odvojite si " svojih 5 minuta" i činite ono što vas čini sretnima. U jutarnjim satima, dozvolite si da vam u stan uđe čisti i razigrani zrak! Obucite odjeću u veselim bojama i utoplite se te šetajte po lišću i slušajte njegovo šuškanje! Nakon lijepe šetnje , pojedite tanjur fine i ukusne juhe od buče; te zagrlite svog partnera i zaplešite uz lagane ritmove! Jednostavna krem juha od buče 50 dkg buče ( hokaido, muškatna...) 1 glavica luka 2 mrkvice 1 litra povrtnog temeljca sol ( ja stavljam himalajsku) malo papra, malo kajenskog papra, 1 dcl vrhnja za kuhanje Na malo ulja prodinstajte sitno narezni crveni luk. Na to dodajte mrkvicu narezanu na kolutiće ili kockice. Zatim ,nakon par minuta kockice buče, neka se pirja 2-3 minute i zalijevati povrtnim temeljcem. Nakon 20-tak minuta kuhanja; uzeti štapni mikser i izmiksati povrće, vratite juhicu na štednjak, na laganu vatru i dodajte začine, sol, papar i kajenski papar.... Dodajte vrhnje za kuhanje ( meni je najdraže zobeno vrhnje) i to je to.... Zagrijte se i uživajte Dobar tek želim! Oznake: jesen, hrana, buče, lišće, priroda, stabla, snaga volje |
16.09.2015., srijeda
Ljepota jeseni
Svako godišnje doba ima svoje čari, no jesen je meni predivna. Dani su sve kraći i kraći no njezina snaga je sve intenzivnija. Razigrani cvjetovi su postali umorni i spremaju se za zimski san,lišće opada sa stabla i lagano šuška... Predivno je u zoru ranu osjetiti mirnoću jutra i rosu na još uvijek zelenoj travi... Osjetite snagu te predivne jeseni, osjetite mirise jesenskih plodova... Jesen je doba kada se rađa nešto novo, kada imamo šanse za nove početke... Jesenja kiša , osvježava naš zrak, čisti nas od raznih prljavština ali i od naših negativnih misli... Dozvolite tim nježnim kapima da urade svoje... Otvorite širom prozore, udahnite čisti zrak, obujte gumene čizmice i uskočite u lokvu, vratite se u bezbrižno djetinjstvo i uživajte Neka vam ova jesenja kiša da novu snagu za bolje sutra! Nabacite osmjeh i uživajte, jer jesen je doba za nove kreativne akcije, uzmite dašak te jeseni i postanite kreativni i aktivni! Oznake: jesen, radost, kiša, jesenji plodovi, igra, lokva |