Green Suzy

12.10.2015., ponedjeljak

Brzo i ukusno "jelo na žlicu"

S obzirom da je došla jesen, nekako smo svi dobili
želju za finim,bogatim , ali opet jednostavnim "jelima na žlicu"!
Variva su jela koja griju dušu i tijelo u periodu hladnoga vremena.
Tzv. variva su vrlo nutritivno bogata jela, mogu se napraviti od
doslovno svakoga povrća; uz dodatak mesa ili bez njega...
Ono što ipak varivu daje karakteristične prekrasne okuse su začini,
mirisne trave i veće količine luka!
Prepustite se mašti dok kuhate i dodajte začine, te vjerujte,
vaša jela će poprimiti okuse koji će vas pozitivno iznenaditi...

Tako je i meni danas došlo da napravim jelo uz koje sam odrasla,
no opet, to jelo nije ni približno onome iz moga djetinjstva!
Danas sam pripremila varivo od mahuna

Mahune su niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom K – presudnim
za pravilnu mineralizaciju kostiju,a osiguravaju mnogo nutrijenata koji blagotvorno
utječu na zdravlje tvojeg srca.
Konzumacija mahuna preporučuje se ženama u reproduktivnoj dobi koje su izložene
povećanom riziku od deficita željeza.

Mahune su i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze.
Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva,
Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase.

Mahune -recept

1 glavica crvenoga luka
0,5 kg mahuna
1 žuta mrkva
1 crvena mrkva
celer - po volji
2 krumpira
malo graška
malo ulja
sol, papar, kurkuma,
malo soka od rajčice ( po mogućnosti domaćeg)
češnju češnjaka
malo đumbira u prahu



Sitno narežite luk, stavite na malo maslinovog i suncokretovog ulja, na laganu vatru
kad se luk zažuti dodati sitno narezano povrće i neka se malo prodinsta sa lukom,
nakon 5-7 minuta , dodati vode po volji, neka se kuha cca 15 minuta.
u to dodati malo mješavine za juhe .
Ako želite zgusnuti varivo, možete raditi zapršku,no ja više preferiram
uzeti ili brašno ili neki škrob ( aru prah) u čašu i dodati kurkumu sa malo papra, dodati vode,
dobro izmješati da nema grudica i zatim dodati u lonac sa povrćem. Mješati da se sve dobro sažme ,
zatim dodati sitno narezani češnjak, sol , đumbir u prahu i na kraju malo soka od rajčice.
Kuhati još 3-5 minuta.

I to je to, ručak gotov za cca pola sata, a opet cijela kuća miriši.
Poslužiti toplo uz domaći kruh ( u mome slučaju beskvasni)!

Dobar tek svima koji vole mahune!




Oznake: jesen, mahune, hrana, varivo, Dobar tek!, povrće, vlakna, VITAMINI


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.