VIDEO : LUBENOVAC NA VELEBITU

28.05.2018.

Velebit je planinsko područje prepuno krških elemenata: škrapa, kukova, jama, ali i blagih, travnjačkih udolina. Lubenovac na sjevernom Velebit jedna je od njih.



Veliki Lubenovac jedno je od najljepših mjesta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. To je krška udolina smještena na samom rubu Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Nekoć su na Lubenovcu u ljetnim mjesecima obitavali ljudi, zajedno sa svojom stokom, a danas se tamo nalaze ostaci pedesetak ljetnih stanova, suhozida i šterni. Na Lubenovcu je ostala sačuvana i lokva, Lubenovačka ruja, koja je u prošlosti služila za napajanje stoke - ovaca, koza, krava i konja.

Na Lubenovcu je nekada postojao planinarski dom, no sada su od njega samo temelji – izgorio je u požaru. Nedavno su na Lubenovcu obnovljeni pastirski stanovi. Smješteni su uz sam rub prostrane krške udoline, u podnožju Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Danas ih koriste planinari, znanstvenici i drugi gosti, no nekad su u njima (tj. u starim stnovima) boravili pastiri. Preko ljeta bi stoka pasla, a vidljivi su i ostaci zidova. Zub stoke je održavao travnjake, no danas ih pomalo osvaja šuma. Time gubimo biološku raznolikost Velebita, sve te leptire, skakavce i ostale kukce te životinje. Ljeti je zanimljiva kolonija bjelonokte vjetruše koja boravi oko doline i hrani se upravo tim kukcima.

Oznake: Velebit, planine

VIDEO: Vrelo i gornji tok Kupe

23.05.2018.

Rijeka Kupa izvire u Nacionalnom parku Risnjak, podno šumovitih planina. Gornji tok Kupe prepun je brzaka, pastrva, a uskoro prelazi u dolinu, prima Čabranku i postaje hrvatsko-slovenska granica.



Izvor Kupe je jezersko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 metara. Nizvodno, Kupa hita preko stijena, kamenja, brzaka i bujne šumske vegetacije.

Prilikom posjeta nacionalnom parku svakako vrijedi vidjeti izvor rijeke Kupe hidro geomorfološki spomenik prirode. Izvor se nalazi na 313 metara nad morem. Do izvora rijeke Kupe može se doći dobro obilježenom atraktivnom serpentinskom stazom iz sela Razloge, ili sa sjeverne strane iz Kupara, gdje je put blaži i ide dijelom cestom. Najdivljiji dio puta, od vrela do centra u Kuparima je kratka šetnja i prelazak drvenog mosta.

Moguć je dolazak i iz kupske doline, iz sela Hrvatsko odakle je put blaži i duži.

Oznake: rijeka, Kupa, Gorski Kotar, vrelo, izvor, film, video

VIDEO: Istraživanje dravske džungle

14.05.2018.

Video o istraživanju dravske poplavne šume u rezervatu Veliki Pažut. Drava je jedna od posljednjih očuvanih nizinskih rijeka u Europi s još uvijek očuvanom poplavnom nizinom.



Poplavna šuma vrba i topola razvijena je u širokom pojasu na obalama rijeke. Kao što joj naziv kaže, prilagođena je na poplave koje su prirodne za rijeku Dravu, a okosnicu joj čine bijela vrba te bijela i crna topola. Dolaze još i crna joha, krka vrba, vrba rakita…To je bogat ekosustav, koji ljeti podsjeća na pravu džunglu. Vrlo je gust sloj šumskog tla koji se miješa sa slojem grmlja, ako je biljke penjačice poput divljeg hmelja isprepliću i spajaju.

To je dom za mnoge životinje, od divljači, kukaca do ptica. U mekom drvetu vrba i topola svoje duplje buše djetlići i žune.

Važnost ovih šuma nije samo za biološku raznolikost, već je to i retencija poplavnih voda, odnosno prirodna obrana od poplava. Milijuni hektolitara poplavne vode ispunjavaju depresije i niske prostore, time olakšavajući pritisak na ljudska naselja, industriju i poljoprivredu te prometnice.

Oznake: Drava, istraživanje, film, video, poplava, šuma, džungla

VIDEO: Kotli u Istri

03.05.2018.

Kotli su predivno mjesto u Istri, koje je sačuvalo svoju prirodnu i kulturnu baštinu.



Sa svojih pedesetak kilometara toka, Mirna je najduža istarska rijeka. Izvire podno Huma u Buzeštini. U izvorišnom dijelu rijeka prolazi kroz selo Kotli. Promatrajući ovdje korito rijeke može se pretpostaviti da su Kotli dobili naziv po kotlastim udubinama koje je Mirna izdubila protječući kamenim koritom. U Kotlima je u samom kanjonu rijeke smješten malen kameni mlin. Obnovljen je i u funkciji, međutim ujedno je i posljednji od ukupno šezdesetak mlinova koji su nekad radili duž cijelog toka Mirne i njenih pritoka.

Oznake: Istra, kotli, hum, rijeke

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.