PUTOVANJE TUĐIM SOBAMA III: U hramu sajmištara

14 listopad 2012

Lijepo Vas molim da dobro pogledate na ovaj veliki prostor sajmišta. U zraku se osjeća bauk posvećenja sajmišta. Jedna nasuprot drugoj stoje dvije zgrade. Hramovi međusobno suprotstavljenih vjerskih sljedbi, sajmištara i protusajmištara. Idemo, najprije, u prvu zgradu desno, u Hram sajmištara.

Za žrtvenikom stoji vrhovni poglavar Sljedbe Sajmištara Adam Treći. Upravo se sprema za središnji dio svečanosti: razmatranje ''Vjerovanja u Sajmište''; sa pratećim meditacijama. Pokušati ću za sve zainteresirane sačiniti vjeran transkript najvažnijeg dijela svečanosti odnosno govora poglavara Sljedbe.

''Poštovani vjernici u Sajmište, došli smo do najvažnijeg trenutka naše svečanosti, kada Vam kao vrhovni poglavar, čitam točke našeg Vjerovanja, sa pratećim meditacijama. Ponovimo zajedno točke našeg Vjerovanja.

1. Vjerujemo da je Sajmište božanstvo
SVI (ponavljaju)
2. Vjerujemo da je sustav baziran na Sajmištu najefikasniji
SVI (ponavljaju)
3. Vjerujemo da je Sajmište nezamjenjivo
SVI (ponavljaju)
4. Vjerujemo da Sajmište uživa potporu većine pučanstva
SVI (ponavljaju)

1.
Štovani vjernici, Sajmište kod nas ima božanski status iako smo materijalistički orijentirani. Ono je vrhovna instanca, utjelovljenje Dobra, temeljni kriterij prosudbe stvarnosti. Ono je, mehanički gledano, najsavršeniji stroj. Najveći grijeh običnih smrtnika, većinom nesljedbenika odnosno nevjernika, grijeh je miješanja u rad najboljeg, najljepšeg, najsavršenijeg, naj, naj.. (sajmišnog) poretka. Poretka koji jedini može osigurati punu zaposlenost svih raspoloživih resursa.

Vi kao vjernici u Sajmište dužni ste osluškivati, truditi se primjenjivati u svakodnevici, naputke jedinih autentičnih tumača Njegove volje, naših i vaših poglavara i svećenika . Svim našim poglavarima i svećenicima misija je učiniti svijet puno boljim. Artikulacijom savjeta za svakodnevno poslovanje, odnosno primjenom svojih ili tuđih ideja. Naši svećenici djelovali su i djeluju prema svojim darovima, teoretiziraju ili savjetuju, ili su svećenici praktičari u poslovnom ili političkom okruženju. Od uspješnijih, danas nažalost pokojnih teoretičara posebno izdvajam velečasne: Adama Smitha, Davida Ricarda i Miltona Friedmana. U političkom ringu najuspješnije su se hrvali Ronald Reagan i Margaret Thatcher. Reaganomics (odlična novotvorenica!)je omogućila snižavanje poreza koji idu u korist svećenika (poslovnih) praktičara. Primjerice stope poreza na dohodak su smanjene sa 75 na 33 posto za vrijeme administracije, također pokojnog, Ronalda Reagana.

Jedan od naših globalno najpoznatijih i najkarizmatičnijih svećenika velečasni je Bill Gates iz Amerike. Njegove su zasluge za našu stvar itekako mjerljive. Prema dostupnim podacima brat Bill svake sekunde zaradi 4 kune. Neto vrijednost njegove imovine procjenjuje se na 52,8 milijardi američkih dolara . Velečasni Jack Welch, drugo je globalno poznato ime iz redova našeg klera. Osim što je svećenik naše sljedbe, velečasni Jack stručnjak je za kemijsko inženjerstvo, iz tog je područja i doktorirao, ali nije htio predavati, već baviti se najuzbudljivijom igrom, biznisom. Tijekom predsjedanja General Electricom rukovodio se zadovoljstvom dioničara, klijenata i radnika. Otišavši u mirovinu iza sebe je ostavio korporaciju vrijednu 450 milijardi dolara, sa 300 000 zaposlenih, u 160 zemalja .

To su činjenice, dragi moji vjernici, neka ih opovrgnu, neka ih naši oponenti opovrgnu argumentima!

Čekam.Samo čekam njihovo jalovo kritizerstvo!

Dok ih čekam iznijeti ću jednu anegdotu.Vezana je uz naše mlade, budućnost Sajmištarstva, tinejdžere, kako se popularno kaže. Na pitanje tko su njihovi heroji. Koje ličnosti bi izdvojili kao herojske ličnosti cjelokupne znane povijesti čovječanstva, odgovoriše:
a) Walt Disney i
b) Bill Gates.

Tandem prepoznatljiv po historijskim rezultatima koje je postigao sa kompjuterskim ili crtanim mišem.

Želim se vratiti na naše i vaše hrvatsko tle. Na našu surovu i grubu stvarnost. Ima puno posla.

Moramo biti agilni, draga braćo i sestre, u mijeni negativne javne slike naših svećenika tajkuna. Do dana današnjeg, pojam tajkun kod nas se koristi u pejorativnom smislu. U nekim drugim zemljama (dodajmo: razvijenijim) pojam ima pozitivan imidž. U povijesti Japana, odakle taj pojam potječe, to je naslov šoguna, vrhovnog vojnog zapovjednika (od 8. stoljeća) odnosno vojnog diktatora (od 12. stoljeća). U Sjedinjenim Državama, početkom prošlog stoljeća, tajkune su nazivali kapetanima industrije. Živjeli su glamurozno, u raskošnim dverima i palačama, po cijeloj kugli zemaljskoj, Bili su poznati po filantropiji, dobrotvornim akcijama i obilnim donacijama. Međutim, zbog negativnih iskustava iz prošlosti, u tranzicijskim zemljama poduzetnici su stigmatizirani.

Divlji ili predatorski kapitalizam, kako ga nazivaju, koji je devedesetih godina dvadesetog stoljeća zavladao Hrvatskom, stvorio je kod građana animozitet ne samo prema nositeljima ekonomske moći, već i prema privatnom vlasništvu. Građanstvo nikako da se uvjeri u važnost privatnog vlasništva. Teško im dopire do mozga: vlasništvo ''donosi stabilnost i samopouzdanje'' . Stabilnost i samopouzdanje. Stabilnost i samopouzdanje. Stabilnost sustavu i samopouzdanje vlasnicima u konzumiranju vlasništva i rezultata njihova angažmana. U jadnoj Lijepoj Njihovoj nikako da se shvati da je čak i upravljanje važnije od vlasništva.

Ipak, pušu neki novi vjetrovi. Čitao sam prije nekoliko godina, dragi vjernici, braćo i sestre, sestre i braćo, rezultate velikog istraživanja , koje je pokazalo da nisu svi tajkuni u svijesti hrvatskih građana bad guys (loši dečki). Izdvojih ću vrsne hrvatske muževe, tri mušketira među našim hrvatskim klerom.

Najidealniji je vlč. Ivica Todorić. Većina bi ga htjela vidjeti za kormilom svojih poslovnih sustava jer je socijalno obazriv, ima najkorektniji odnos prema javnosti, odlučan je i beskompromisan, smiren u kritičnim situacijama, te ne manje važno, uspješan je strateški planer. Vlč. Luka Rajić prije nego je emigrirao u našu misiju u Švicarskoj, percipiran je kao mudar, tajnovit, diskretan'', a vlč. Đuro Gavrilović kao najnepolitičniji poduzetnik.

Nadam se da ćemo u budućnosti, marljivim radom naših svećenika, uspjeti većinu takozvanih običnih građana, pridobiti na našu stranu. Odgovornost, to želim jasno naglasiti, nije samo na leđima izabranih svećenika. Svi ste vi odgovorni, imate dužnost, boriti se za našu zajedničku stvar. Svi ste vi glasonoše Sajmišta.

... nastavit će se...

(iz knjige Putovanje vlastitim sobama)

<< Arhiva >>