TEEN & PUNKER EKONOMIST

22 svibanj 2012

Teen ekonomist

Nizozemac, jedanaest godina, najmlađi takmac za nagradu Wolfson. (Nagradno pitanje: Koje je najbolje rješenje za izlazak iz krize? Nagrada:300.000 eura.)

Mladi Nizozemac ponudio je rješenje: Grci napustite euro, vratite se bivšoj ženi drahmi. Banke bi sakupile euro i proslijedile ih grčkoj vladi koja se bori protiv kroničnih proračunskih manjkova. 'Svi ti euri zajedno formiraju palačinku ili pizzu nakon čega grčka vlada može početi vraćati sve dugove, odnosno zamišljene komade pizze’’, kazao je mladi Jurre..



Punker ekonomist

Jedan je od vodećih irskih analitičara, kolumnista, ekonomskih analitičara i govornika. Uveo je ekonomiju u nacionalno kazalište, u kojem izvodi one-man show ‘’Outsiders’’. Desetak je godina radio u vodećim irskim novčarskim institucijama, hranio je sustav i živio od njega.

Onda se razočarao, pa odlučio pobuniti protiv institucije, Europske unije, bankokratske tvorevine. Upozoriti na rupe u europskom brodu sa dvije kapetanice, Njemačkom i Francuskom. Na početku putovanja većina članova posade prihvatila je euro kao sredstvo razmjene i plaćanja.

Jedna gospođa (Europska centralna banka) zadužena je za kontrolu tog novca u opticaju. Ta gospođa uvjerila je svoje kolegice (nacionalne banke i poslovne banke) da svima koji žele daju novac.

Na brodu postoje kockarnice imat će gdje potrošiti. Putnici su pretjerali u potrošnji, svaki sat odlazili su, izlazili, pa se ponovo vraćali u kockarnice.

Kapetani i članovi posade proglasili su dužničku krizu. Raspisali su natječaj za traženje rješenja krize. Jedni su tvrdili da su krive gospođe koje su blagonaklono dijelile novac, drugi da su krivi putnici koji su uzimali novac i odlazili u kockarnice.

Na natječaj su pristigla dva rješenja.

Prvo, problem ćemo riješiti tako da se gospođama da novčana pomoć, a da putnici do kraja putovanja idu na dijetu. Drugo, da se pomogne putnicima, osigura veći raspoloživi dohodak, koji će potrošiti u restoranima, trgovinama ili salonima broda.

Katolički pristup: svi su zgriješili, svi su odgovorni, gospođe i putnici. Neka se ispovijede, bit će im oprošteno. Ili protestanstki pristup, grešnici su zajmoprimatelji (putnici), a ne zajmodavatelji (gospođe).

Kapetanice uvjeriše posadu i putnike da brod srlja u katastrofu (kopno, led, svejedno..) za nekoliko dana ili mjeseci. Kao, većina njih će poginuti ako ne odu na dijetu, a gospođama ćemo pomoći. Tko će preživjeti?

Zanima Vas puno ime onog mladog Nizozemca? Možda će zaslužiti mjesto u ekonomskim udžbenicima. Jurre Hermans.

Zanima Vas ime ‘’oca’’ punk ekonomije? David McWilliams

<< Arhiva >>