ponedjeljak, 27.11.2006.

Sisački flek na hrvatskom obrazu

Kada se 8. studenog pojavilo Izvješće Europske komisije o Hrvatskoj, premijer Ivo Sanader se požurio i isti dan, i ne pročitavši što u njemu piše, obznanio svekolikom puku da je izvješće povoljno za nas, i da smo eto samo korak do Europe po onome kako se ponašamo i što činimo. Taj je njegov optimistični zaključak i šacanje dokumenta po opsegu (kaže dr. Ivo: “samo 66 stranica”), priskrbio našem premijeru u uglednom Wall Street Journalu naziv spin-doktora i “majstora medijske manipulacije”. Naime, dokument su mogli pročitati svi ali ne i Hrvati koji ne razumiju strane jezike, naprosto jer dokument nije na hrvatski jezik preveden. A da jest, mnogi bi lakše ocijenili “povoljnost” ili “nepovoljnost” pomenutog izvješća. Također bi bilo razvidno i to da Europska komisija nije izbjegla utvrditi, između ostaloga, govoreći o demokraciji i vladavini prava u Hrvatskoj da “nisu istraženi navodi o kupovini mandata nakon lokalnih izbora 2005” izrijekom navodeći slučajeve Požeško-slavonske županije i Grada Siska.
Ako je Požega apsolvirana nakon ponavljanja izbora, jasno je da crni sisački flek ružno kompromitira cijelu Hrvatsku, jer eto i nakon godinu dana od sramotnog prepada na legalno izabranu vlast u gradu Sisku, stvari se nisu pomakle s mjesta. I ništa nije istraženo. Za sve Siščane, sasvim izvjesna kupovina vijećnika, nije izvjesna samo organima gonjenja. Zašto? Zar doktor Ivo doista misli da se sa Europom može razgovarati sa sramotnim flekom “sisačke sprdačine s demokracijom”.
P.S.
Izvješće Europske komisije možete pogledati na stranicama http://www.sisak.sdp.hr

Davorko Vidović
27.11.2006. u 11:04
četvrtak, 02.11.2006.

Sjednica Vlade u Sisku

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji za tisak sam zajedno sa stranačkim kolegama iz gradskog SDP-a dao ocjenu Vladina posjeta gradu Sisku i rezultate te posjete kao ih vidimo. Nažalost, naša je ocjena mogla biti data i prije same te sjednice, no ona je samo potvrdila neizbježno i sigurno: da Sisak ima nekompetentnu, nemoralnu gradsku vlast koja ozbiljno ugrožava razvojne perspektive Grada i ponižava građane Siska.kako ne znam što će i kako biti prenešeno u medijima, evo naglasaka podijeljenih novinarima :

Ocjena posjete Vlade RH Sisku 24.11.06.

Priprema, tijek i zaključci sa sjednice Vlade su za Sisak i njegove razvojne planove upravo pogubni jer:
1. Potvrđuju još jednom potpunu nekompetentnost aktualne vlastodržačke strukture u Gradu:
- sjednica kasni godinu dana- trebala se održati još pred godinu dana prema dogovoru koji sam imao s Vladom;
- učestali pozivi Premijera da osmislim potrebe Grada Siska, upućuju da suradnja s aktualnim vlastodršcima ili nije bila moguća ili potpuno nedostatna;
- ono što je išlo kao zahtjev Vladi su ili projekti koji su već trebali biti realizirani i koji su zapravo dug (nova obrtnička škola, novi kupski most, modernizacija Rafinerije, rješavanje pitanja Željezare) i umjesto da se razgovaralo o odgovornosti za neučinjeno još se jednom obećavalo obećano.
- Glavni razlog tome je nepripremljenost projekata
- Nisu kandidirani najvažniji gradski projekti (preskupi za sam grad) : spojna cesta na buduću autocestu i novi Odranski most, logistička zona Stupno-Jazvenik, Sjeverna poslovna zona, Veleučilište, obnova Bolnice, Južna industrijska zona, Nova luka, sustav odvodnje (iz pristupnih fondova)…
2. Potvrđuju potpuno nesnalaženje Vlade u prepoznavanju ključnih problema i prioriteta pa i interesa Grada Siska, pa se tako moglo desiti da se upravo iz Siska kao najvažnija poruka prenese nakana oduzimanja jedne od najvažnijih komparativnih prednosti Siska, a to je plovnost Save od Siska. Taj skupi, nebulozni i nepotrebni projekt (koji vjerojatno nije niti u primisli da se realizira) potpuno bi isključio potrebu izgradnje ne samo Sisačke luke, već i čitavog niza djelatnosti vezanih za vodno gospodarstvo. Nedostajala je samo još najava o plovnosti Kupe do Karlovca.
3. Potvrđuje odsustvo vladine nakane za uspostavom Industrijske poslovne zone na prostoru bivše Željezare (najvažniji projekt za oživljavanje investicijskog ciklusa). I za to krivnju i odgovornost snosi sadašnja(bivša) gradska vlast koja je pod geslom da se Grad treba baviti izgradnjom mrtvačnica a ne otvaranjem perspektiva za gospodarski rast i razvoj dozvolila da pripuzi kupe 600 000 kvadrata u Željezari po 4 kune, koje sada grad otkupljuje po 90 kuna.
4. Potvrđuju odsustvo ozbiljne nakane Vlade da se gradu na dispoziciju stave bivše vojarne (Lađarska i Barutana), što je razumljivo jer Grad nema nikakvih projekata za te vojarne
5. Tijek sjednice potvrđuje katastrofalan reiting aktualne vlastodržačke strukture koja je ponižena grubim oduzimanjem riječi tzv. gradonačelniku Pintariću.
6. Ponašanje tzv. gradonačelnika pokazuje odsustvo bilo kakvoga ponosa i elementarnog samopoštovanja, pa i poštovanja građana koje bi želio zastupati;
7. Ponašanje tzv. dogradonačelnika Novaka potvrđuje odsustvo bilo kakvog moralnog ponašanja ljudi koji su nemoralno i došli na vlast, njihovu sklonost jeftinom politikanstvu, opsjenarstvu i političkom blefu. Interesno sljepljeni sisački su vlastodršci svojim ponašanjem opetovano pokazali da ne zaslužuju elementarno povjerenje, te još jednom dubinu razvojne krize Grada Siska zbog takve vlasti koju imamo.

Davorko Vidović
02.11.2006. u 06:50

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>