ponedjeljak, 21.05.2007.

Hrvatska bira predsjednika SDP-a



Ova će godina, kada se na nju osvrnu neki budući analitičari, ostati upamćena, ako je suditi po količini novinskih napisa, kao godina neobičnih inovacija u političkom životu Hrvatske. Tek će vrijeme pokazati da li će te inovacije postati budući standardi ili tek otkloni od političke prakse koju poznajemo na ovim prostorima već desetljećima, bolje reći od kada postoji neki artikulirani politički život.
U čemu se sastoje te inovacije? Ponajprije u činjenici da je jedan stranački vođa promptno, bez uvijanja javnost obavijestio o svojoj bolesti, da je njegova stranka dnevno izvještavala tu istu javnost o tijeku bolesti i lječenju, da je smrt vođe bila lišena protokola i političkog instrumentaliziranja i da su mediji i najšira javnost iskazali neviđeni do sada pijetet prema osobi. Inovacija je i kandidiranje za premijera od strane jedne političke stranke, nestarnačke osobe.Naročitu inovaciju SDP poduzima upravo ovih dana, kada je odlučio izabrati svojega predsjednika potpuno javno, bez skrivanja, zatvorenih kadrovskih komisija, dogovora, taktičkih i lažnih (pseudodemokratskih) kandidatura. I što se događa? Počelo je navijanje za “svoje “ kandidate , ovoga puta ne samo među članovima stranke i izabranim delegatima konvencije, već posvuda u Hrvatskoj. Tako da nema kafića, šetnice ili novina pa i pojedinih novinara koji se ne opredjeljuju i ne očituju. To čine i članovi svih drugih stranaka, ocjenjujući tko je najprikladniji s njihovog stajališta. Svjedoče o tome i otvorene internetske ankete u kojima sudjeluju svi, baš svi, pa i oni koji navijaju za SDP po načelu “što gori, to bolji”.
Ova SDP-ova inovacija, koja je više proizvod spleta okolnosti i odnosa snaga, no promišljene i u stranci dobro pripremljene strategije nosi sobom i dobre i loše strane.
Koje su dobre?
Prije svega činjenica da SDP u svojoj cjelokupnoj povijesti nije bio toliko medijski eksponiran kako proteklih mjeseci, što govori da je stranka važna i bitna za politički život Hrvatske, da je otvorena što znači da se nema što skrivati, da je poštena prema građanima i da se ne mulja i ne prikazuje boljom no što jest, da je sposobna pokazati i svoje slabosti, da je samim time i odgovorna prema građanima.
Dobro je i to što javna unutarstranačka pitanja od svakog od sudionika unutarnjih izbora zahtijeva povećanu odgovornost, jer se i kroz nijanse može kompromitirati, a ne samo unaprijediti vlastita pozicija. Uz to kandidati mogu testirati i svoju širu prihvatljivost među građanima, što je važno, jer se političarem može biti samo ako se može pridobijati glasove i širiti podršku.
No, koje su loše strane ovakve inovacije?
Nalazim da je najopasnija posljedica ovoga pristupa, uključivanje i to vrlo angažirano u izbor stranačkog čelnika nestranačkih (pa i protustranačkih) interesnih lobija, koji svojom financijskom, lobističkom i političkom snagom dobivaju prigodu promovirati svoje vlastite, grupne i osobne interese, a ne SDP-ove. Pojedini kandidati, se dovode u tešku, faustovsku dilemu, da li zbog razumljive želje da pobjede, mogu i smiju prihvatiti podršku koja ima se nudi. Ako ju ne prihvate, a ona dolazi npr. od strane medijskih mogula, umanjuju svoje izborne šanse, a mogu postati i predmet medijskog linča i različitih i neutemeljenih objeda i diskvalifikacija. Ako ju pak prihvate, izvesno postaju taoci i dužnici tim lobijima i intersenim skupinama, a onada zbogom socijaldemokraciji i SDP-u. U ovoj faustofskoj dvojbi ne nalaze se svi podjednako iako svaki kandidat može računati na ponekog sklonijeg novinara ili medij, a da ta sklonost (ili nesklonost)postoji više je no razvidno. Zanimljiva je još jedna dimenzija moguće podrške ili nesklonosti. Npr. kada izrazito desni i protusdp-ovski novinar daje podršku jednom kandidat, da li mu pomaže ili odmaže, s obzirom da desničari nisu među delegatima koji biraju. Ili. Pomaže li ili odmaže kandidatu, ako ga se unaprijed proglašava pobjednikom, ako ga se neodmjereno hvali, ako se ispisuju panegirici, idealizira i uljepšava. Može li to biti pomalo i odiozno za samoga toga kandidata.
Moglo bi se još mnogo toga redati, pa me zanimaju i vaša mišljenja. I pri tome, bez navijanja molim!

Davorko Vidović
21.05.2007. u 12:16
četvrtak, 10.05.2007.

I činovnik je iznad Sabora, a ne samo Bog

Kada je nakon višedecenijskog razdoblja u kojemu su narodni deputati za Sabor, bili birani uglavnom u partijskim komitetima, uspostavljen višestranački Hrvatski sabor, izabran na demokratskim, višestranačkim I slobodnim izborima, netko uzviknuo da je “iznad Sabora samo Bog”, vjerojatno nije ni slutio da će tek nekoliko godina iza toga iznad Sabora biti i obični činovnik. Naime, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede, izvjesni Pavić, grubo je izvrijeđao saborsku zstupnicu Ljubicu Lalić, jer se usudila kritizirati zbog nečega spomenuto ministarstvo. Pri tome se nije libio spominjati i njen privatni život.
Slučaj je zanimljiv jer ukazuje na nekoliko stvari. Prvo: taj si činovnik ne bi to dopustio da nema mig svojega ministra, ne bi to učinio ni ministar, da ga njegovi u HDZ-ovoj Vladi nisu uvjerili da je Sabor “kokošinjac”, hrpa poslušnih dizača ruku, kojih ih dižu od prilike do prilike I za potpuno oprečne stavove. Ili s druge strane da su oporbeni zastupnici, tek demokratski ures vladajućoj discipliniranoj većini, I da ih se ne treba uzimati za ozbiljno. Drugo: spomenuti događaj samo potvrđuje opasnu eroziju ugleda najvišeg zakonodavnog I predstavničkog tijela ove zemlje, što može imati katastrofalne političke posljedice po sve nas. Treće: možda ima razloga biti nezadovoljan sa pojedinim zastupnicima ili čak svima, možda su im previsoke plaće, možda lupetaju, možda ne rade svoj posao, ali oni su izabrani od građana i oni su njihovi predstavnici. Oni jesu institucije koje treba pažljivo birati, ali i štititi njihov ugled, uparavo zato jer je riječ o izabranima, a ne postavljenima. I to nema veze s ideologijom, lijevima, desnima , ovima ili onima. Ako Čobanković hitno ne smijeni dotičnoga činovnika, ako Predsjednik Sabora Šeks ne stane na stranu jedne od njauglednijih zastupnica, onda će to imati veze s HDZ-om.




Davorko Vidović
10.05.2007. u 11:51

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>