ponedjeljak, 25.10.2010.

Umrla je poetesa

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih
i koja si mudra kao bezbrižnost.
Ti koja umiješ s njegova čela čitati
bolje od mene njegovu samoću,
i koja otklanjaš spore sjenke
kolebanja s njegova lica
kao što proljetni vjetar otklanja
sjene oblaka koje plove nad brijegom.

Ako tvoj zagrljaj hrabri srce
i tvoja bedra zaustavljaju bol,
ako je tvoje ime počinak
njegovim mislima, i tvoje grlo
hladovina njegovu ležaju,
i noć tvojega glasa voćnjak
još nedodirnut olujama.

Onda ostani pokraj njega
i budi pobožnija od sviju
koje su ga ljubile prije tebe.
Boj se jeka što se približuju
nedužnim posteljama ljubavi.
I blaga budi njegovu snu,
pod nevidljivom planinom
na rubu mora koje huči.

Šeći njegovim žalom. Neka te susreću
ožalošćene pliskavice.
Tumaraj njegovom šumom. Prijazni gušteri
neće ti učiniti zla.
I žedne zmije koje ja ukrotih
pred tobom biti će ponizne.

Neka ti pjevaju ptice koje ja ogrijah
u noćima oštrih mrazova.
Neka te miluje dječak kojega zaštitih
od uhoda na pustom drumu.
Neka ti miriše cvijeće koje ja zalivah
svojim suzama.

Ja ne dočekah naljepše doba
njegove muškosti. Njegovu plodnost
ne primih u svoja njedra
koja su pustošili pogledi
goniča stoke na sajmovima
i pohlepnih razbojnika.

Ja neću nikad voditi za ruku
njegovu djecu. I priče
koje za njih davno pripremih
možda ću ispričati plačući
malim ubogim medvjedima
ostavljenoj crnoj šumi.

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih,
budi blaga njegovu snu
koji je ostao bezazlen.
Ali mi dopusti da vidim
njegovo lice dok na njega budu
silazile nepoznate godine.

I reci mi katkad nešto o njemu,
da ne moram pitati strance
koji mi se čude, i susjede
koji žale moju strpljivost.

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih,
ostani kraj njegova uzglavlja
i budi blaga njegovu snu!

Davorko Vidović
25.10.2010. u 09:21
nedjelja, 17.10.2010.

Telegrami podrške Predsjednici Partije

Da je boljševički duh prilično žilav i da praksa boljševika može živjeti i nadživjeti i samu boljševičku ideologiju, opetovano pokazuje HDZ, koji je još 90-tih demonstrirao upravo boljševizam kao temeljnu paradigmu svojega plitičkog djelovanja. Uostalom, karakteristika je to svih anakronih i nedemokratskih partija, koje dominantno određuju političke strukture nedovoljno demokratskih ili polutotalitarnih sustava.

Zadnja tri dana, kao da smo se vremeplovom vratili u zimu 71. i postkarađorđevsko razdoblje Jugoslavije, kada su sa svih strana, iz svih općinskih, gradskih, regionalnih komiteta, po partijskom nalogu, Centralnom komitetu i ondašnjoj Predsjednici Partije, slani telegrami podrške u borbi protiv poraženih snaga, predvođenih vođama unutrašnjih neprijatelja. A ta je praksa pisanja telegrama podrške bila samo nastavak prakse, u svim prigodama u kojima je Partija obračunavala sa unutrašnjim neprijateljima, od Hebranga, preko Đilasa, Rankovića do Latinke Perović i ovdašnjih Savke-Mike "naše dike".
Nakon komiteta i partijskih organizacija, pismima podrške koja su se čitala po pola sata u dnevnicima, pridružili bi se i trudbenici željezara, brodogradilišta, rudari, poštari, medicinske sestre i sl., te traktoristi iz poljoprivrednih zadruga i poštena inteligencija.

Kako radnici više nisu "IN" i ideološki oslonac HDZ partije, nije realno očekivati da će Jadranki pisati u znak potpore protiv mrskog otpadnika, baš radnici i sindikati, ali bogami jesu na brzinu sazvani predstavnici braniteljskih udruga, koji standardno imaju zadaću naći se pri ruci HDZ partiji kad zatreba. Istina, telegrame su zamijenili moderniji oblici podrške- desetine PRESS konferencija na kojima se i rječju, ali bogami i mimikom, i bojom glasa i rezolutnim držanjem treba posvjedočiti odanost partijskom vodstvu. Čak štoviše, na krajnje se ponižavajući način privode osumnjičeni prijatelji otpadnika Sanadera od kojih se traži da se javno odreknu svojega prijatelja i da potvrde svoju pripadnost partiji. U onim brutalnijim vremenima na to se prisiljavalo supruge, roditelje i djecu prokazanih unutarnjih neprijatelja. Za sada nisam vidio da to traže i od gospođe Mirjane. Sa pressica iz svih dijelova „lijepe naše“ tako stižu sve rezolutnije i sve grublje kvalifikacije bivšega velikog učitelja i vođe i to upravo od onih koji su se najviše naljubili skuta poput notornog Jandrokovića, silovnog Đakića ili izvjesnog Ivića koji eto sad ima i petlje nadjenuti izdajniku i nadimak „pobjegulje“ i time posvjedočiti svoj kreativni doprinos eliminiranju mrskog neprijatelja.

Doista groteskno i bilo bi smiješno da nije u mojoj zemlji! A Sanader se za njih nije prometnuo u neprijatelja, zbog svoje hohštaplerske, koruptivne, ostapbenderovske lažne vlasti, niti svoje stranačke strahovlade, niti svoje nesposobosti da riješi i jedan problem ove zemlje, niti zbog prevara. Naprotiv,takvoga su dr. Ivu služili i „svojim životima“ branili. U neprijatelja se prometnuo tek onda kad je ugrozio jedino do čega im je stalo – njihov komadić vlasti. Tu počinje frka i tu počinje nemilosrdni obračun. Ali, pobogu to je tako providno!

Davorko Vidović
17.10.2010. u 02:19

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>