nedjelja, 06.09.2009.

RETUŠIRANJE POVIJESTI U KELTSKOJ NOĆI


Često se u Sisku sjetim one narodne da se budala srami onoga čime se pametan ponosi i obrnuto, da se ponosi onim čega se pametan srami.

Gledam i slušam sinoćnje uprizorenje Keltske noći, svakako originalne i potencijalno vrlo zanimljive povijesno-turističke manifestacije, koju su Siščani odlično prihvatili. Uz mnoštvo asocijacija o mogućnostima i drugih načina puno sadržajnijeg i kvalitetnijeg predstavljanja, doista bogate povijesti ne samo grada Siska, već i cijelih povijesnih regija kojima je Sisak bio središtem, uočio sam i, naprosto neshvatljiv i budalasti, namjerni propust u inače zanimljivom tekstu koji je pratio plutanje povijesnih splavi.

Naime, uvjeren sam da bi većina eurposkih i hrvatskih gradova, napravila istinsku priču i na tome sagradila prepoznatljiv image, kada bi se mogli podičiti činjenicom da su baš u svom okrilju iznjedrili prvu antifašističku vojnu formaciju. Da su autori (ili cenzori) gledali nedavno obilježavanje početka 2. Svj. rata u Gdanjsku, shvatili bi o čemu govorim. Jer, govoriti sat vremena o povijesti Siska, a ne spomenuti Prvi partizanski odred, Capu i sedamdeset Hrvata antifašista, koji su se tamo negdje na rubu Europe odmetnuli u šumu u nakani da se bore protiv svepreplavljujućeg najvećeg zla u povijest, daleko prije nego li se u rat uključila Amerika i nego li se mogla slutiti pobjeda, doista je neshvatljivo i glupo.

Neki sam dan gledao, kako su komunistički cenzori, falsificirali povijest, uklanjanjem disidenata sa autentičnih fotografija, jednostavnim retuširanjem. Njihova je boljševička navada očigledno nastavila živjeti i u HDZ-ovskim zabetoniranim mozgovima, koji još nisu ukapirali da je antifašizam istinsko utmeljenje ove naše države.

Znakovito je i nespominjanje apsolutno stožerne postrojbe hrvatske vojske u Domovinskom ratu u obrani Siska, 120. Brigade “Ban Toma Bakač”! Uz svo poštovanje suborcima 57. Bataljuna koji je formiran kao prva dragovoljačka postrojba, ostaje činjenica da je 2600 Siščana Sisak branilo kroz “120. Brigadu”, koju bi zabetonirani mozgovi koji vole retuširati, najradije zaboravili jer nije bila ustrojena po stranačkom HDZ ključu, već na profesionalan način odlukom državnih vlasti.

Šteta, doista šteta, što se način na koji se u gradu Sisku o tome kako će se prikazivati naša daleka i bliska povijest spotiče na primitivno sitno politikanstvo. Retuširanje i reduciranje povijesti nikada nije uspjelo zamračiti stvarnu povijesnu istinu. U suvremenim vremenima kada je sve dokumentirano tisućama foto, video, audio zapisa takvo je retuširanje još besmislenije. Stoga, uzalud vam trud retušeri!

Davorko Vidović
06.09.2009. u 10:12

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>