subota, 12.11.2005.

Cesta ide!

Eto, dragi posjetitelji ovoga bloga, vijest je konačno objavljena: Cesta ide! Trase su definirane i ovih će dana i natječaj za dionice od V.Gorice do Lekenika, a sredinom ljeta i od V.Gorice do obilaznice. Za nas je značajno, koliko i za Goričane i Zagrepčane dva nova ulaza u Zagreb uz ovaj postojeći to su i produžena Sarajevska ulica na Most mladosti, te produžena Radnička cesta na Domovinski most. Dobra, dobra odluka Vlade! Iako sam već u srijedu nakratko razgovarao s Premijerom, kada smo dogovarali posjet Vlade Sisku i znao sam za ovu najavu početka izgradnje, nisam o tome pisao jer vjerodostojnije je bilo ovako. Naime decidirana najava šefa Vlade je više no obvezujuća. Nema više nikoga, baš nikoga, bez obzira na stranačke preferencije, tko bi razumio ili opravdao bilo kakvu odgodu izgradnje ove prometnice. Tu si vrstu gafa ne bi mogao nitko dozvoliti. Proteklih sam se mjeseci i sam uvjerio da postoji nekolicine, vrlo zainteresiranih i ozbiljnih potencijalnih investitora koji bi po koncesijskom modelu ovu cestu brzo izgradili, te ju produžili do granice s Bosnom i Hercegovinom. Valjda je i nama onda jasno da je riječ o ne preskupom i višestruko isplativom projektu.

U svijesti gotovo 200 000 ljudi ova cesta znači ukrcavanje u vlak budućnosti i perspektive. Iako nevelika i zasada bez nastavka, autocesta Zagreb- Sisak, za tri grada: Veliku Goricu, Sisak i Petrinju, te Turopolje, Pokuplje, sisačku Gornju posavinu i Banovinu, znači istinsko pripojenje matici modernog razvitka, izlazak iz izolacije i demografskog propadanja, modernizaciju, otvaranje razvojnih perspektiva, ubrzano zapošljavanje, jednom riječju opstanak. Na svega 40-tak kilometara sa Zagrebom i cestovnom mrežom Hrvatske i Europe, povezat će se 3 grada čiji ukupni broj stanovnika nadmašuje onaj grada Rijeke npr. i koje povezuje u ovom trenutku jedna od najfrekventnijih prometnica u zemlji.
Stoga je najava Premijera da gradnja ceste doista otpočinje za koji mjesec, među Siščanima dočekana sa vidnim uzbuđenjem. Odobravanje, ali i skepsa da se opet ne pojavi neki važniji prioritet, glavna su tema i to ne samo ovih dana. U mjesecima pred nama, zajedno ćemo pratiti tijek izgradnje i naravno da ćemo joj krenuti ususret, projektom kojega sam obećao: novim mostom preko Odre, te zaobilaznicom Odre, Stupna i Sela. Ta će prometnica biti prometna os nove poslovne zone i uključivanja Stare Drenčine i Jazvenika u zone rezidencijalne stambene izgradnje. Jedan je veliki projekt upravo započeo. Želim vjerovati u to!

Davorko Vidović
12.11.2005. u 22:08

<< Arhiva >>