petak, 23.09.2005.

Natječaji i poštena vlast

Izvjesni(a) SeeSic na ovom blogu, temeljem napisa u Jutarnjem listu od jučer, vidno uznemiren proglašava moralni bankrot nove gradske vlasti u Sisku, jer je tobože, kao što to navodi i Jutarnji, nastavila sa starom praksom dodjele poslova bez natječaja. Ne odgovaram u komentaru, već ovim postom jer je stvar zanimljiva i za druge.
1. Nadam se da SeeSick ne spada kao niti novinar Jutarnjeg u one koji priželjkuju situaciju «što gore to bolje» ili pak da ih veseli svaka moguća nepravilnost u gradskoj upravi, koja bi mogla potvrditi njihovu naklonost bivšoj gradskoj vlasti. Naprotiv, vjerujem da su dobronamjerni i samo zabrinuti da nam se više ne događa ono čemu smo svjedočili u proteklih 15 HDZ-ovskih godina.
2. Činjenice su slijedeće glede njihove sumnje u namještanje natjećaja su slijedeće:
a) u sedmom mjesecu se jednoj obitelji koja živi u kući u vlasništvu grada srušio krov na krevetić djeteta;
b) taj su krov obnavljali o trošku grada prije nekoliko godina, sramotno i sada dokazano opasno i neodgovorno ljudi koji su ožbukali trulu gredu i doveli u opasnost život jednog djeteta;
c) Isto jutro nam se obratila obitelj stradalih da pomognemo;
d) Grad Sisak nema niti lipe niti na jednoj poziciji za takve, hitne intervencije, niti sanaciju svojih brljotina;
e) odmah sam naložio da se krene u sanaciju i da se pronađu i novci i pozivnim natječajem izvođač te sanacije. Da nisam učinio tako s pravom bi me Jutarnji i SeeSick proglasili socijalno neosjetljivim birokratom.Natječaji, žalbe i novi natječaji omogućili bi da srušeni krov i danas leži na krevetiću jednog djeteta.(Pogledajte samo koliko vremena traba proći od naloga da se zakrpaju rupe u Poljskoj ulici npr. do raalizacije.Kao što vidite još nije počelo uređenje iako se reagiralo odmah i sve se odvija u skladu sa zakonom i procedurom. Moramo se odlučiti hoćemo li brzinu ili proceduru.)
f)Pozvano je 8 (OSAM) potencijalnih izvođača, od kojih je najpovoljniji bio taj koji je i odabran (Usput:nemam pojma tko je to)
g) pozivni natječaj je zakonit i vjerojatno će se koristiti i ubuduće, ali što manje jer je javni natječaj transparentniji, iako niti on ne jamči pošteno i fer nadmetanje. Naime znano je kao se ti natječaji namještaju.
3. Javno izrečene sumnje u poštenje ove vlasti su legitimne, na sreću ovaj puta su pucanj u prazno, tj. Čisti ćorak. Pozivam vas da sumnjate i dalje, jer ćemo samo tako spriječiti lopovluk, korupciju i kojekakve marifetluke. Jer niti jedna vlast nije imuna od toga, pa ni ova koju ja predvodim u Gradu Sisku. Kontrolirajte nas, ali tražite i argumente i uspoređujte činjenice prije bilo kakvog zaključka.

Davorko Vidović
23.09.2005. u 07:31

<< Arhiva >>