salata-namaz od tune i leće
(tuna, leća, riža, povrće, začini) Da ne pričam puno o prehrambenoj vrijednosti leće. Ne isplati se. Jer ako nemate naviku jesti leću, vjerojatno ćete preskočiti ovu salatu i napraviti veliku pogrešku. Probajte je, bar jedanput! Tamniji kruh. Uglavnom što se tog kruha tiče, uvijek probajte ga narezati na neke lijepe komade, kao trokutiće. Jedemo i očima, ne samo želucem! Izmješati sastojke. (25 dag leće skuhati, 1 luk na kockice, 1 mrkvu naribanu, 1 manji celer nariban, 1 konzervu ocijeđene i izdrobljene tune, malo kuhane riže, marinada od malo senfa, papra, ulje, octa, soli i na kraju žlica majoneze koja nije obavezna, eventualno ukrasi su tvrdo kuhana jaja i majoneza) |
salata-namaz od tune "Hren" (tuna, inćuni, slatko vrhnje, začini) Nema veze sa povrćem hrenom. Radi se o mom dobrom prijatelju, gurmanu Hrenu, doduše dosta taštom što se kuhanja tiče, no ovaj divan namaz je zaslužio da ga spomenemo. On ga zamišlja tako da izmješa iskosanu i ocijeđenu konzervu tune s malo iskosanih fileta inćuna, doda malo maslinovog ulja, naravno pravog, iskosanog peršina, iskosanog češnjaka, malo slatkog vrhnja, dosta papra, iskosani lovor list i usitnjeni ružmarin. Uz to se jede tamniji kruh! Točnih količina sastojaka nema jer on je od onih tipova što to rade "iz glave". Pa nek mu u čast tako i bude! Sve ove salate namazi nude se kao prejelo ili uz dobro društvo i čašu doborg vina! |
pikantna salata od mahuna, inćuna i šunke
(mahune, inćuni, šunka, rajčica, začini) Nema puno priče za ovu ipak malo pikantniju salatu. Predjelo ili lagani glavni obrok. Izmješati sastojke, rajčicu poslagati okolo i salatu preliti majonezom i ukrasiti inćunima.Ohladiti. (1 konzerva ispranih mahuna, isjeckanih 10 dag šunke, iskosani režanj češnjaka, 4 žlice maslinovog ili običnog ulja, 4 žličice soka od limuna ili prave kvasine, sol, papar da bude pikantnije, malo crvene mljevene može ljuće paprike, četvrtina žličice bosiljka, 1 dcl majoneze, 1 konzerva smotanih ribljih fileta inćuna s kaparom u sredini /ili pruženi fileti nasjeckani s pokojom kaparom!!!/,2 rajčice izrezane na kolutove) |
Dobro. Riješili smo "frutta di mare" salate, krenimo u svijet tune i inćuna, koja se za salatu svugdje pokazala kao savršena. Malo su skuplji kod nas, no prošećimo van i konzerve tune i inćuna bit će bagatela! Jedna od najjaćih salata uvijek je bila
salata iz Nizze "Nicoise" (tuna, inćuni, rajčica, mahune, paprika, celer, luk, jaja) Pođimo prvo sa orginalnim receptom ove svjetski poznate salate koja se služi kao predjelo ili lagano zasebno jelo. Naime Nizza nije poznata samo po svojoj lijepoj plaži i dobrim komadima nego i po ovoj salati! Senf, ocat, sol, sitno iskosani češnjak, maslinovo ulje, papar, majčinu dušicu dobro izmješati. Zdjelu obložiti listovima zelene salate. U zdjelu, koju ćemo se potruditi da bude najljepša na svijetu, složiti mahune, papriku izrezanu na kolutove, celerov korijen tanko izrezan, rajčice izrezane na kriške. Onako lijepo kad si damo truda, staviti komade tune, ocijeđene i izrezane na komadiće, i ocijeđene filete inćuna raspolovljene po dužini. Pak na njih složiti masline i luk izrezan na vrlo tanke listiće. Posuti bosiljkom, isjeckanim peršinom i mladim lukom sitno isjeckanim. Uz rub zdjele obavezno složiti tvrdo kuhana jaja izrezana na četvrtine. Neposredno prije posluživanja zaliti sve sa marinadom koju smo na početku napravili. Salata mora biti hladna, no ne prehladna! Uz ovu salatu se jede samo bijeli kruh tipa "francuz". (2 žličice dobrog švicarskog senfa, 2 žlice kvasine, 1.5 žličice soli, 2 režnja češnjaka, 8 žlica dobrog ulja, 2 žlice jakog maslinovog ulja( makar varijacije koliko maslinovog ulja treba su otvorene!!!), bijeli papar, pola žličice majčine dušice ili majorana, konzerva od cca 1 kg mahuna, 2 zelene svježe paprike, 1 manji korijen celera, 5 tvrdih rajčica, 2 konzerve tune, 1 konzerva inćuna, 10-15 crnih maslina, 1 veći slatki luk, žličica suhog bosiljka, vezica peršina, 6 tvrdo kuhanih jaja, 1 glavica prhke zelene salate, 1 mladi luk) salata "Nicoise" ( jednostavniji način) Salatu natrgamo na manje komade. Krastavac naribamo na ploškice. Rajčice narežemo na osam kriški. Očišćšeni luk narežemo na kolutiće. Tunjevinu kao i prije natrgamo na manje komadiće, dok filete inćuna raspolovimo po dužini. Maslinovom ulju dodamo ocat, sol, papar i začinsko bilje (kao iz glavnog recepta!!!). Lijepo sve promiješati sa salatom. E sada, krastavac, rajčicu, luk, tunu i masline koje su oplahnute vodom i ocijeđene, rahlo podmiješamo u listove salate. Salatu ukrasimo rezancima inćuna i lađicama tvrdo kuhanih jaja izrezanih na osam dijelova. (1 mala salta glavatica, pola malog krastavca , 4 rajčice, 1 luk, 150 g tune iz konzerve, 4 fileta inćuna iz staklenke ili konzerve, 24 crne masline, 4 žlice mslinovog ulja, 1 žlica kvasine ili acceto balsamico, četvrtina žličice soli, prstohvat bijelog papra, dobar prstohvat začinskog bilja iz glavnog recepta, 2 tvrdo kuhana jaja) |
salata od jastoga na ribarski
(jastog, luk, kapare, začini) Kažu: koliko para, toliko muzike! U ovom slučaju je to svakako istina. Jer, ako imate para za ovu muziku, ona je vjerujte mi krasna! Jastoga ćemo skuhati kao prije ("jastog bellevue"), samo nam ne treba dašćica, već je dovoljno da rep podvinete prema glavi i svežete konopcem. Ostale upute su iste kao i prije. Stari ribarski recept kaže: jastog, najbolje maslinovo ulje, luk, malo kapara, kvasina i papar, sol samo ako treba, i to bi bilo sve! Tako su radili dobri stari ribari. No i to se mijenja, makar poslužite li prije napomenutu i svi će biti prezadovoljni. A ako hoćete promijene ne stavljajte kvasinu već limunov sok, dodajte češnjak, iskosani peršin, iskosani celer i iskosani vlasac koji se posipa na samom kraju. Dekoracija je obavezna od tvrdo kuhanih jaja i hajde radi ljepote račjih kliješta. I sami ćete s vremenom vidjeti što ustvari hoćete od ove delicije, ako ćete naravno imati dovoljno para za silne jastoge. Koliko para toliko muzike! (40 dag kuhanog mesa jastoga, 25 dag ploški luka koji je posoljen i ocijeđen da izađe okus, 1 dcl pravog maslinovog ulja, vrlo malo domaćih kapara, sol, papar, kvasina ili acceto balsamico koje možete zamijeniti limunovim sokom, eventualno 3 dag češnjaka, po pola vezice peršina, celera, vlasca) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)