kuharica moga prijatelja Emira

subota, 04.04.2009.

salata iz Nizze "Nicoise"

Dobro. Riješili smo "frutta di mare" salate, krenimo u svijet tune i inćuna, koja se za salatu svugdje pokazala kao savršena. Malo su skuplji kod nas, no prošećimo van i konzerve tune i inćuna bit će bagatela! Jedna od najjaćih salata uvijek je bila
salata iz Nizze "Nicoise"
(tuna, inćuni, rajčica, mahune, paprika, celer, luk, jaja)
Pođimo prvo sa orginalnim receptom ove svjetski poznate salate koja se služi kao predjelo ili lagano zasebno jelo. Naime Nizza nije poznata samo po svojoj lijepoj plaži i dobrim komadima nego i po ovoj salati! Senf, ocat, sol, sitno iskosani češnjak, maslinovo ulje, papar, majčinu dušicu dobro izmješati.
Zdjelu obložiti listovima zelene salate.
U zdjelu, koju ćemo se potruditi da bude najljepša na svijetu, složiti mahune, papriku izrezanu na kolutove, celerov korijen tanko izrezan, rajčice izrezane na kriške. Onako lijepo kad si damo truda, staviti komade tune, ocijeđene i izrezane na komadiće, i ocijeđene filete inćuna raspolovljene po dužini. Pak na njih složiti masline i luk izrezan na vrlo tanke listiće.
Posuti bosiljkom, isjeckanim peršinom i mladim lukom sitno isjeckanim. Uz rub zdjele obavezno složiti tvrdo kuhana jaja izrezana na četvrtine. Neposredno prije posluživanja zaliti sve sa marinadom koju smo na početku napravili. Salata mora biti hladna, no ne prehladna! Uz ovu salatu se jede samo bijeli kruh tipa "francuz".
(2 žličice dobrog švicarskog senfa, 2 žlice kvasine, 1.5 žličice soli, 2 režnja češnjaka, 8 žlica dobrog ulja, 2 žlice jakog maslinovog ulja( makar varijacije koliko maslinovog ulja treba su otvorene!!!), bijeli papar, pola žličice majčine dušice ili majorana, konzerva od cca 1 kg mahuna, 2 zelene svježe paprike, 1 manji korijen celera, 5 tvrdih rajčica, 2 konzerve tune, 1 konzerva inćuna, 10-15 crnih maslina, 1 veći slatki luk, žličica suhog bosiljka, vezica peršina, 6 tvrdo kuhanih jaja, 1 glavica prhke zelene salate, 1 mladi luk)

salata "Nicoise" ( jednostavniji način)
Salatu natrgamo na manje komade. Krastavac naribamo na ploškice. Rajčice narežemo na osam kriški. Očišćšeni luk narežemo na kolutiće. Tunjevinu kao i prije natrgamo na manje komadiće, dok filete inćuna raspolovimo po dužini.
Maslinovom ulju dodamo ocat, sol, papar i začinsko bilje (kao iz glavnog recepta!!!). Lijepo sve promiješati sa salatom.
E sada, krastavac, rajčicu, luk, tunu i masline koje su oplahnute vodom i ocijeđene, rahlo podmiješamo u listove salate. Salatu ukrasimo rezancima inćuna i lađicama tvrdo kuhanih jaja
izrezanih na osam dijelova.
(1 mala salta glavatica, pola malog krastavca , 4 rajčice, 1 luk, 150 g tune iz konzerve, 4 fileta inćuna iz staklenke ili konzerve, 24 crne masline, 4 žlice mslinovog ulja, 1 žlica kvasine ili acceto balsamico, četvrtina žličice soli, prstohvat bijelog papra, dobar prstohvat začinskog bilja iz glavnog recepta, 2 tvrdo kuhana jaja)
- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>