Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

25.06.2017., nedjelja

Plaćenici vs. +33


Placenici

Unatoč temperaturama iznad trideset, unatoč brutalnoj sparini i vlažnosti od 90 i kusur posto, Plaćenici se okupljaju na svom treningu u brojci od 20 boraca. Zbog ranije nabrojanog okupljamo se nešto ranije nego što smo navikli, ali sila Boga ne moli. Od 9:30 do 10:30 oblačimo se, potapamo pive u potok, spremamo meso u frižidere i spremni smo za r'n'r. Ekipe biraju dva "najmlađa" Plaćenika - Čizi i Kum II. S jedne strane staju uglavnom Zaprešićki medvjedići plus djevojke, dok su sa druge svi ostali od Dede kao najstarijeg do Čizija kao najmlađeg. Igramo po scenariju osvoji zastavu sa tri života na dva najudaljenija objekta. Prvu borbu naša strana kreće silovito, ali unatoč pogocima na kraju posustajemo iza središenjeg objekta. Linija uglavnom ostaje tu negdje, ali nemamo snage za nastaviti. Brzo se gube dva života, pa se treći čuva. No unatoč tome, na kraju smo kod središnjeg objekta i čekamo rasplet. A rasplet je naši su stigli do njihove baze, a njihovi su stigli do naše. Iako zastave nisu skinute to je to. Vičemo gotovo i proglašavamo prvu neriješenom.

Placenici

Drugu borbu mijenjamo strane i sad smo mi dolje. Ovu šaljemo dvojicu trkača na brdo jer znaju gdje je naša zastava, dok ostatak gura sredinom terena. Ovu im opet uzimamo središnji objekt i lagano ih potiskujemo dok Rafo nije stigao do njihove zastave. Pošto je ova za razliku od prve relativno brzo završila, odmah nastavljamo u treću bez promjene strana. Iako su ovu oni trkom stigli do središnjeg objekta, naša linija ih odozgor zatvara i čisti uz objekt. Nakon toga stvar se relativno brzo privodi kraju. No to je najmanje bitno. Bitno je druženje uz vatru te dva lansera UB-20, koji nas čekaju u potoku. A to je zadaća koju smo uspješno izvršili, te nakon što su "pukle" dvije gajbe Velebita, Boros nas u lokalnom bircu časti s još jednom turom. Eto čovjek je odredio datum "kapitulacije", pa što bi mi oženjeni rekli - što bi njemu bilo bolje nego nama. U svakom slučaju nek mu je sa srećom. Kao i svim Plaćenicima koji će se uskoro rasuti diljem Bivše naše u ljetnom poluraspadu. Naravno naši pojedinačni angažmani bit će prenošeni ovdje, ali u ovim brojkama se opet vidimo tek na jesen.

Placenici

18.06.2017., nedjelja

Plaćenici vs. više bojišnica


Kako to ljeti obično biva, opada broj Plaćenika na treninzima zbog angažmana na više bojišnica. Tako nam je podružnica 47 u subotu odrađivala jedan susret u Karlovcu. A zbog manjeg broja u nedjelju se šestorka Plaćenika odlučila pridružiti Zazovom treningu. S Borongaja izvještava drug Sivi:

Placenici

Bilo je relativno dosta ljudi, ali se to opet raštrkalo, pa nije bilo neke dinamike radi prevelikog terena. Zbog toga smo imali 7-8 minutni hod do Masha. Radimo nekoliko obuhava, dolazimo im više puta iza leđa. Naš crveni tim leti svaki put na stranu okršaja, ali mi to mudro igramo. Obilazimo, dolazimo neprijatelju tamo odakle nas ne očekuje i naravno ubijamo znatan broj ljudi. Cilj igre je "neka bomba negdje nesto", uglavnom mi radimo po svome, pa sta bude. Atmosfera relativno dobra nema svađe, nema zapovjedi (barem ne kod nas). Naravno bilo je i nepriznavanja, i drugih klasičnih stvari koje su normalne za Zaz, ali ništa ekstremno. Igramo do 12h, pa odlazimo u Čingač na pive.

Placenici

Za to vrijeme v.d. politički Manga u bazi Romeo Papa odrađuje tekuću problematiku od košnje, preko betonaže do bojanja drvenarije. Nakon višednevnog angažmana, danas je bio dan za kraljicu svih termičkih obrada mesa. Njeno veličanstvo peku.

Placenici

Dopuna 20.6. u 15:07
Izvještaj sa susreta u Karlovcu dostavlja drug Rafo; Susret nije bio velik. Skupilo se oko 70 igrača s time da se pričalo o brojci preko 100, no nema veze. Dijelimo se na strane - Plavi (Nato) protiv Crvenih (Slavenska liga). S plave strane se bila desetina više, pa smo igrali 30 vs. 40. Organizator me zamolio da kao domaći objasnim našoj strani teren i zadatke. Objašnjavam ekipi kako stvari stoje i idem na onu našu šemu, neka svako da svoj prijedlog taktike, pa ćemo svi skupa se dogovoriti. S naše strane je ekipa bila opuštena i prijateljski raspoložena, pa smo normalno i bez nesuglasica komunicirali na terenu. Što se neprijatelja tiče, bilo ih je više i pobjedili su. Ne bi rekao da su bili bolji, već su osim brojnosti imali bolju položaj baze za odrađivat misije. Fair play je bio na razini, no kao i uvijek bila je nekolicina onih koje treba pogoditi Zoljom za priznati, ali toga uvijek ima na susretima. Što se naše učinkovitosti na terenu tiče, pobili smo dosta neprijatelja. Drug Maras se proslavio sa ulovom 10-ak paketa droge, dok sam ja zarobio i na leđima odnio pilota u bazu. Pošto mu je noga bila ranjena, nije smio hodati.

11.06.2017., nedjelja

Sirija 2017.


Zbog slabog odaziva današnji Plaćenički trening je otkazan. Vjerovali ill ne, ali to nam je tek četvrta nedjelja koju pauziramo ove godine. Pauzu smo imali samo prve tri nedjelje u siječnju zbog onih minusa. No ako nas već nema u šumi, to ne znači da ne treba odraditi trening moždanih vijuga na drugi način. Stoga slijedi raščlamba zbivanja na još uvijek vrućoj južnoj bojišnici mainlanda. Ali koja će biti sve "hladnija" sa porastom stvarnih temperatura. Jer kao što se sa Rusijom ne ratuje zimi, tako se na Bliskom istoku ne ratuje ljeti.

Sukob glavnih posrednika u sponzoriranju terorista u Siriji, Saudije i Katara, najbolji je dokaz kako rat u Siriji ulazi u svoju završnicu. US plan rasturanja Sirije zbog prolaska Katarskog plinovoda prema jugu Europe nije uspio iz dva razloga. Tamo na obali Sirije nalazi se jedina Ruska pomorska i zrakoplovna baza na Sredozemlju. Drugi razlog je što su i Rusi htjeli dostavljati plin Europi preko Južnog, a sada Turskog toka. Zato je privođenje kraju rata u Siriji velika pobjeda Rusije (i Irana) nad cija-mi6-mosadovskim kuhanjima u toj zemlji. Sirija više neće biti ista, ali crta u pijesku je povučena. Rusi su obranili svoj južni front.

Dogovor Rusija-Turska-Iran o sigurnim zonama bio je ključan za završetak rata. Te dijelove Sirija gubi, ali bit će nekakva kantonizacija ko u Bosni. Kurdi su isto na svom putu osamostaljenja. Turci su dobili komad Sirije između Kurda za onaj angažman kontra ISIL-a koji im je odobrio Putin, čime ih je "kupio" za daljnje akcije. Ovi pregovori koji se sada vode između Amera i Rusa o "sigurnoj zoni" uz Jordansku granicu, u biti je US pokušaj kontrole budućeg prometa između Damaska i Bagdada. No sad kad je SAA izbila na Iračku granicu sjevernije od Al Tanfa i to im gubi smisao.

Sirija, lipanj 2017.

Sve što ISIL još drži je rijeka Eufrat od Rake do Iračke granice. Ostalo je u biti prazan prostor pustinje. Gdje ih Ruska avijacija već lovi ko štakore, a nastavit će ih tamanit i ubuduće. ISIL je dugoročno gledano završena priča. Ono što puno više brine je što će se dogoditi kad gamad počne napuštati brod koji tone i vraćat se u Belgije, Francuske, Engleske, Čečnije, Kosova i Bosne... odakle su i došli tamo. Jer oni će svoj rat nastaviti povratkom u matične države. Svjesna je toga Europa i zato se granice zatvaraju kako do sad nisu. Nema više mile lale. Ekipa koja se ulovi u ilegalnim prelascima sada dobiju porciju batina i trenutni povratak nazad. Tu bodove kupuje i Erdogan sa najavama novih izbjegličkih valova. Pa mu EU plaća, da ih zadrži tamo.

Druga stvar koju možemo izvući kao pouku 7-godišnjeg Sirijskog rata, je ta da je u 21. stoljeću rat evoluirao na novu razinu. Nisu to više dvije vojske na livadi, pa udri. Sad je to brutalni miks medijsko-obavještajno-terorističko-ekonomsko-vojno-političkog angažmana u kojem se sraz vodi paralelno na svim tim razinama. Kao rezultat tog i takvog medijskog rata, bilježi se ogroman angažman stranih boraca u sukobu. Posljedica tog medijskog rata su neupitno i teroristički napadi diljem planeta, ali i rat u Ukrajini koji se odvio u međuvremenu ili bolje rečeno kao US osveta Rusiji za veto u VS UN-a na "no-fly" zonu nad Sirijom.

Siriju su kao poligon iskoristile s jedne stane Amerika, Britanija, Francuska, Norveška, Jordan i Izrael, dok su sa druge strane stali Rusi, Iranci, Palestinci, Libanonci, Iračani i na kraju Turci koji su promjenili stranu. Kako god taj rat završio u konačnici, bojim se kako ćemo njegove posljedice osjećati još godinama. Naravno pod uvjetom da Ameri uskoro ne zapale neki novi požar u predvorju mainlanda ili ti ga Rusije. A nama malima, preostaje samo da budemo svjesni igre koja se igra i naravno da nastavimo pratiti kretanja...

04.06.2017., nedjelja

Plaćenici vs. +30 stupnjeva


Sukladno najavi prve ovogodišnje temperature iznad 30 celzijevaca, pomičemo vrijeme okupljanja sa uobičajenih 12:00 na 10 sati. Dok smo se opremali na livadi sunce je već brutalno pržilo. Čim smo ušli u šumu bilo je malo lakše, ali tamo nas je dočekala vlaga od valjda 90%. Kako god, 400-ti Plaćenički trening je trebalo odraditi. Dijelimo se kako smo stajali u krugu po nekom pravilu sredine. S jedne strane stoje Ante, Čiwa, Kum, Lektor i Mrzli, a s druge su Deki, Sivro, Spock, Šoky i Manga. Pošto nas je malo igramo scenarij osvoji zastavu na sredini "Hamburger" brijega. Igramo sa brzim oživljavanjima kako bi što više podigli tempo igre. Ispočetka mjenjamo strane, dok na konstataciju kako je južna strana terena dominantnija, nama suprostavljena ekipa nastavlja igru krećući samo sa sjeverne strane.

Plaćenici

Kad smo dobivali gurali smo uglavnom po desnoj strani terena, rješavajući bočno ekipu koja je nadirala po sredini. No kako vrijeme odmiče, dečki se sve bolje taktički uvezuju i pokrivaju, dok nama pada povezanost u liniji. Ponajviše zbog dvojca koji nam malo kasni u izlasku na liniju. Kako god, konačni rezultat ogleda je bio 6 prema 4 za njih, uz jednu dvojbenu koju smo uvjetno rečeno proglasili neriješenom. No pošto su u konačnici ipak bili bolji, nek rezultat bude 7:4. U svakom slučaju danas je odrađen vrlo dobar trening, sa brzim taktičkim izlascima i razmjenama paljbe između linija. Dokaz toga je bila količina znoja koju smo ostavili na odjeći i opemi. Nakon skoro tri sata igre, izgubljeno vraćamo s unosom par piva. Ljeto nam je stiglo...

Plaćenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.