Afrička ljubičica Santpaulia ionantha

utorak , 27.09.2016.





Afrička ljubičica Santpaulia ionantha

Porodica: Gesneriaceae
Rod: Saintpaulia

Afrička ljubičica je višegodišnja cvjetnica, porijeklom iz Tanzanije i Kenije. U Tanzaniji se može naći u planinama Nguru.
Naziv je dobila zato što jako podsjeća na ljubičicu (rod: Viola). Rod je dobio ime po barunu Walteru von Saint Paul-Illaireu koji je otkrio biljku u Tanzaniji, 1892. godine. Barun je sjeme poslao svome ocu koji je bio botaničar-amater.

Kroz niz godina postala je vrlo popularna kućna lončanica.

Rast: 6-15 cm u visinu te 6-30 cm širine.

Listovi: ovalni, mesnate strukture,na licu dlakav, peteljka lista duga je 2-10 cm.

Cvijet: promjera 2-3 cm , sa pet baršunastih latica, boja varira od tamnoljubičaste do svijetlo plave , bijele, a može se naći i kultivara koji imaju šarene cvjetove ( bijelo-ljubičasti).

Uzgoj: umjereno toplo mjesto,po zimi temperatura ne smije pasti ispod 15°C. Ne podnosi hladnoću, direktno sunce i propuh. idealno mjesto za nju je na istočnom prozoru. Potrebno joj je 8 sati svjetlosti. Ove ove moje smještene su na južnom prozoru. Po ljeti spuštam roletu d aih ne sprži sunce, ali imaju dovoljno svjetlosti. Neumorno cvatu cijele godine.

Zalijevanje: u podmetač - kad zemlja popije dovoljno vode višak iz podmetača bacite. Zaljevajte 1x tjedno,kad gornji sloj zemlje bude blago suh ali ne presuh, mlakom odstajalom vodom. Previše vode dovodi do truljenja biljke. 1x mjesečno prihraniti. Pazite da vam voda ne kapne na lišće jer se na listovima onda pojave ružne smeđe mrlje.

Razmnožavanje: presađivati na proljeće u kupovnu zemlju. Može se razmnožavati sjemenom , dijeljenjem korijena ili lisnim reznicama. ja prakticiram razmnožavanje dijeljenjem korijena.

Manjak cvjetova i i listovi usmjereni prema prozoru znači da biljka nema dovoljno svjetlosti.
Debeli, svijetli listovi znak su da biljka dobiva previše svijetla.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.