Božić u snijegu Karen Swan

srijeda , 30.11.2016.




Božić u snijegu Karen Swan


Izdavač: 24 sata


Allegra Fisher ima puno posla oko novog projekta koji joj omogućava da bude najbolja u financijskom svijetu. Iako je najbolja mora se uvijek nanovo dokazivati u poslu gdje prevladavaju većinom muškarci. Sada ima mogućnost dovesti u London investitore iz Kine. Na poslovnom putovanju upoznaje naočitog Sama Kempa,koji će joj pomutiti sve planove.
Strast koju osjećaju jedan prema drugom u jednom trenutku će se svesti na mržnju , podbadanja, podmetanja u poslu i oboje nastoje uništiti onog drugoga.
Allegra je davno naučila kontrolirati svoje osjećaje koje rijetko ili nikako ne pokazuje. Najbolja prijateljica joj je sestra Isobel, a Allegra više boravi na svom poslu nego u svojem malom stančiću. Nakon poziva iz Zermatta ,Allegra je uvijerena da nema nikakve veze sa događajem zbog kojeg je dobila poziv. Naime prije 60 godina , pronađena je zaboravljena koliba, a u toj kolibi su našli mrtvu ženu po imenu Valentina. Sa Isobelom odlazi u Zermatt (gradić u švicarskim Alpama) kako bi razjasnile cijelu situaciju. Međutim ispostavi se da između njih postoji povezanost i da je to dobro čuvana obiteljska tajna za koju sestre nisu znale. U malom gradiću kao što je Zermatt nemoguće je ne sresti nekog poznatog. Tako se opet pojavljuje i Sam. Allegra je jako ljuta na njega i pokušava ga izbjeći u tom malom gradiću, što je nemoguće. Boraveći u gradiću sestre nailaze na odgovore svojih bezbrojnih pitanja, kao i male tragove koji će im rasvijetliti tko je zapravo pronađena žena i u kakvoj su vezi sa njom.




Iako je ovo ljubavna priča, u knjizi ima mistike, tajni koje se na kraju knjige razotkrivaju. Na samom početku priča je malo dosadnjikava, i mislila sam da neće biti baš nešto. Međutim u kratkom vremenu počinje se razvijati radnja koja vas privlači na čitanje i ne možete samo tako prestati sa čitanjem. Radnja se događa oko Božića i neki naslovi imaju ime po predmetima iz pronađenog adventskog kalendara. Pred sam kraju priče je veliki zaokret gdje se doznaje obiteljska tajna, ali i to zašto je sam iz Amerike došao u London i radio cijelu pomutnju kod Allegre. Ima dosta opisa koji prikazuju život u Alpama, ali i u Londonu, od dizajnerske odjeće do malih sitnica, ali ti opisi ovoj priči daju posebnu čar. Zanimljiva blagdanska priča koju preporučam da pročitate.

Božićna zvijezda Poinsettia pulcherrima

subota , 19.11.2016.




Poinsettia pulcherrima Božićna zvijezda


Porodica: Euphorbia
Vrsta:Poinsettia pulcherrima ( Euphorbia pulchemma)


Rod Euphorbia obuhvaća više od 1600 vrsta koje se međusobno toliko razlikuju da su teško prepoznatljive kao srodnice. Ova vrsta je najraširenija i najomiljenija vrsta pogotovo u ovo nadolazeće blagdansko vrijeme. Domovina joj je Meksiko.


Rast: naraste u visinu od 60-150 cm, grmolika širine 15-45 cm


List: vrlo gusti , intenzivno zeleni listovi sa izraženim žilama. Listovi rastu na tankim grančicama. Palistovi “latice” su u obliku zvijezde tamnocrvene boje , ali mogu imati i bijele ili blijedo ružičaste palistove koji se počinju pojavljivati u kasnu jesen.


Cvijet: prvi cvijetovi koji izrastu na vrhu stabljike , sasvim su neupadljivi, sitni, bijele ili žućkaste boje.Cvate od listopada do siječnja.


Uzgoj: traži puno svijetla, ali ne izravnu sunčevu svijetlost, nisku vlažnost zraka, temperatura od 13°C do 24°C.

Razmnožavanje: u proljeće matičnu biljku jače zalijevamo kako bi pustila mlade izdanke. kada su izdanci dovoljno dugački s njihovih vrhova odrežemo reznice dugačke 7-10 cm. Reznice na trenutak stavimo u vodu kako bi spriječili curenje mliječnog soka. Reznice sadimo u zasebne posude ispunjene tresetom i pijeskom. Posude prekrivamo plastičnim vrećicama i stavljamo ih na temperaturu 19-20°C. Kada se pojave prvi listići, mlade biljke presađujemo u malo veće posude.


Kad biljka odbaci listove i počne venuti nemojte je bacati. Održavajte zemlju vlažnom sve do proljeća. U ožujku biljku podrežemo i to tako da ostavimo izdanke duge desetak cm. Ove odrezane izdanke koji su zdravi i nisu suhi koristimo za razmnožavanje. Nakon skraćivanja biljku prestajemo zalijevati. Kada se zemlja posve osuši , biljku čuvamo na na svijetlu i sobnoj temperaturi mjesec dana. Tih mjesec dana je faza mirovanja. nakon mjesec dana počinjemo je zalijevati, možete je presaditi u novu zemlju, ali u ne preveliku posudu. U velikoj posudi biljka ne stvara cvijet i palistove. ostavljamo je na svijetlom ,toplom mjestu ali ne na izravnom suncu. redovno je zalijevamo. Nove izdanke orezujemo , ostavimo ih samo 5 , odrezane izbojke možemo koristiti za razmnožavanje.
Da bi vam biljka ponovo cvala i imala crvene palistove treba joj krajem rujna regulirati dužinu dana. A kako ćete to napraviti? Posudu sa biljkom prekrivamo crnom folijom 14 sati dnevno. Foliju je najbolje staviti pred večer , a skinuti je prijepodne slijedećeg dana. Ovaj postupak ponavljamo svaki dan 8 tjedana. prekrivena biljka uopče nema svijetlosti , a budući da je to biljka kratkog dana , ovo je neophodno jer će naša biljka samo u takvim uvijetima formirati cvijet i palistove. Trud se bude isplatio jer će naša Božićna zvijezda imati predivne palistove koji će trajati sve do Uskrsa.


Oznake: božićna zvijezda

Povrtnica Raphanus sativus var. niger

četvrtak , 17.11.2016.




Povrtnica Raphanus sativus var. niger

PORODICA: Brassicaceae
VRSTA: Raphanus sativus var. niger


Poznata je i pod imenom crna repa ili crna rotkvica. Vrlo ljekovita jednogodišnja biljka koja raste po vrtovima. U naše krajeve donijeli su je Rimljani. Pomaže kod bolesti žučnih kanala,stvaranja žučnog pijeska i kamenaca. Za ovo ne znam da li je nekome pomoglo, ako je slobodno podjeli svoje iskustvo sa nama. Ja sam je koristila kad sam imala žučne kamence i mogu vam reči da kod mene nije djelovalo i da sam morala na operaciju. A ono što znam da uspiješno liječi je kašalj ( ovo je provjereno). Recept za ovaj koristan sirup biti će na kraju posta.



RAST: biljka naraste u visinu do 1 metar

LIST: perasti, tupo nazubljeni

CVIJET: je bijel ili svijetlo ljubičast.

STABLJIKA :je na kraju zadebljala u okruglu glavicu, pokrivenu crnom korom. Kad se prereže meso je bijelo.

UZGOJ: Vrijeme sijanja na otvoreno je od 4- 8 mjeseca. U malim vrtovima sije se na stalno mjesto, gdje se pokriva sa 1 cm debelim slojem kompostne zemlje. Povoljna temperatura za uzgoj je oko 20°C. Voli svijetla, sunčana, ali ne presuha mjesta. Redovito zalijevati , ali ne previše. Treba je redovito okopavati, a ako je tlo bilo dobro pognojeno kompostom nije potrebno kasnije prignojavati. Povrtnica ne voli stajski gnoj!

TLO: rahla , humusom bogata tla teška tla nisu pogodna jer na njima povrtnica postaje oštrija okusa i drvenasta

BERBA: kad zadebljali korijen dostigne najmanje 6 cm debljine.


RECEPT:

POVRTNICA I MED (sirup protiv kašlja)


Treba vam: 1 veća povrtnica
med ili šećer ako ste alergični na med

Priprema:

Sirup se priprema uvečer, a koristi slijedeći dan.
Povrtnicu dobro operite i osušite. Na doljnjem djelu je malo odrežite , toliko da bude ravna. Gornji dio također odrežite .
Izdubite povrtnicu ali ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra. Kad je izdubite postavite ju na čašu ili šalicu. U udubljenje dodajte meda (da se napuni više od pola povrtnice) ili šećera (ako ste alergični na med).
Poklopite je gornjim odrezanim vrhom. Ostavite da prenoći.
Preko noći med se bude polako iskapao u čašu/šalicu. Ujutro je sirup spreman za korištenje.
Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta prije jela. Odrasli po 1 jušnu žlicu , a djeca po 1 malu žličicu.
Preko dana budete taj sirup popili , pa navečer u istu povrtnicu stavite novi med/šećer da se iskapa preko noći. Istu povrtnicu možete koristiti 2-3 dana.


Slaba na heroje Susan Elizabeth Phillips

srijeda , 16.11.2016.





Slaba na heroje Susan Elizabeth Phillips


Izdavač: Mozaik knjiga


Annie je neuspješna glumica , a trenutna karijera su joj lutkarske predstave za djecu. Nema novaca ni stana i jedino joj preostaje otići na otok Pelegrine kojeg ne voli. Na otoku usred zime nema previše ljudi osim nekoliko domicilnih obitelji, a i neke od tih obitelji planiraju otići sa otoka. Annie je borac koji ne odustaje lako. ima samo hrabrost i svoje lutke , te obavezu da boravi 60 dana na otoku u kolibi. Odlazeći u zloglasnu kuću Harp susreće Thea Harpa. Theo je povučeni pisac horor knjiga. Theo i Annie se poznaju iz mladosti, i jedno drugo ne mogu smisliti. On je bio pravi vražićak kao mladić, a Annie mu ne može oprostiti ono što joj je učinio. Obzirom da je zima i da su prisiljeni komunicirati i družiti se na tom malom otočiću, Annie ponovo upoznaje “odraslog” Thea. Annie počinje otkrivati Theove tajne, ali i doznaje nešto o svojoj pokojnoj majci. U dosta slučajeva Theo postaje Annien heroj , a ona je slaba na heroje.


Ova knjiga je sasvim drugačija od Chicago starsa. U priči postoji dosta mistike, tajni, humora...U trenutku kad pomislite da znate tko je kriv za neku spačku, ispostavi se da ste u krivu. Iz uz ovu priču sam se dosta nasmijala i preporučam tko nije pročitao.


Anđeo čuvar Julie Garwood




Anđeo čuvar Julie Garwood


Izdavač: Mozaik knjiga


Pagan je opaki gusar koji plovi svojim brodom Smaragdom i krade plemenitašima te ukradeno bogatstvo daruje siromašnima. Plemenitaši ga nisu voljeli pa tako ni markiz Caine koji je pokrenuo lov na Pagana. Caine se zakleo da će uhvatiti i ubiti tog opakog gusara i tako osvetiti svojeg brata kojeg je Pagan ubio. Iako je smislio odličan plan u priču se upliće Jade koja ga skreće s njegova puta. Jade traži od Caine-a njegovu zaštitu, on je prihvaća zaštititi od razbojnika koji je žele ubiti. Uskoro bude uvučen u opasnosti, zavjere, tajni ….
Ni Jade ni Caine se ne prikazuju onakvim kakvi doista jesu. Nakon nekog vremena između njih se rađa velika privlačnost koja prerasta u ljubav. Kako su uvučeni u mrežu tajni i intriga njihova veza dolazi u kušnju, ali nije samo njihova veza u opasnosti nego i njihovi životi. Tajna koju će otkriti biti će šokantna.


Obožavam ovu spisateljicu i sve njene knjige su mi odlične. Njezini povijesno-ljubavni romani su stvarno nešto što morate pročitati. Odlična ljubavna priča koja je puna tajni, a kad se te tajne počnu otkrivati doista postaju šokantne. Od pravog identiteta Pagana pa do ubojice koji je prijetio i Jade i Cain-u. Uživala sam čitajući ovaj roman, smijala sam se, pogađala tko bi mogao biti iza koje zavjere, uh baš je bilo napeto do samoga kraja. Ovo je priča koju ćete željeti pročitati još nekoliko puta.








Opasna ljubav Collen Hoover



Opasna ljubav Collen Hoover


Izdavač: Naklada Neptun


Zamislite da useljavate u novi stan , a ispred vrata vam spava pijani čovjek. I nije baš neko upoznavanje zar ne? E ,tako su vam se upoznali Tate Collins i Miles Archer.
Miles Archer je pilot i inače nikada ne pije, osim jednog dana u godini koji je njemu jako bitan. Miles živi u zgradi svoje zrakoplovne kompanije isto kao i Corbin Collinsa oni su prijatelji i susjedi koji imaju stanove jedan nasuprot drugome. Tako Miles postaje i Tatein susjed, a ona je uselila kod Corbina zbog fakultetskih obaveza.
Miles i Tate osjete privlačnost jedan prema drugome, on ne želi voljeti ,a ona nema vremena za vezu. Obzirom da nisu ni prijatelji dogovaraju poseban odnos sa dva njegova uvjeta: ne očekuj budućnost i ne ispituj o prošlosti. Ali nakon nekog vremena taj odnos postaje kompliciran jer shvaćaju da je nemoguće pridržavati se pravila.


Odlična priča kroz koju nas vode Tate i Miles. Tate priča priču u sadašnjosti , dok nam Miles priča svoju prošlost ( 6 godina prije nego se oni upoznaju). Vrlo emotivna priča ,pogotovo dio koji priča Miles i napomena trebati će vam maramice. Uz likove sam se veselila, nasmijala, pustila suzu i proživljavala njihovu priču kao da mi netko priča svoju životnu priču. Knjiga je lako čitljiva i vrlo realna. Njihova priča dokazuje da ljubav može biti lijepa , ali isto tako da može biti i vrlo gorko iskustvo. Ovu knjigu svakako morate pročitati.


Monica McCarty Zmija

subota , 12.11.2016.






Monica McCarty Zmija


Izdavač: Mozaik knjiga


4. roman iz serijala Čuvari Visočja




Laclan MacRuairi “Zmija” je ratnik kojemu se ne smije vjerovati. Ratničko ime je zaslužio zbog svojeg karaktera i sposobnosti da se svojem neprijatelju (žrtvi) prišulja poput zmije i zada mu smrtni udarac. Jedini od svih ratnika ima još jednu posebnost , a to je da od svih njih vidi najbolje u mraku, a ima i neobičnu boju očiju. U prošlosti je doživio nekoliko izdaja i zato je prema svima ravnodušan, ne pokazuje osjećaje, odanost je također upitna, najviše voli novac i u misije voli odlaziti sam prkoseći čak i Bruceove zapovijedi. Tim svojim neposluhom dovodi sebe, a i druge nekoliko puta u opasnost. Zmija dobije zadatak da na Bruceovu krunidbu dovede groficu Bellu MacDuff. Prkoseći engleskom kralju i vlastitom mužu Bella odlazi sa Zmijom kako bi okrunila Brucea. Zbog te krunidbe skupo će platiti, a muž joj se zbog toga osvećuje i oduzima joj kćerku i njenu vlastitu slobodu. Bella je bila zatočena u kavezu koji visi pune dvije godine. U tom najokrutnijem zatočeništvu zavjetuje se da će vratiti svoju kćer, čim se oslobodi tj. bude oslobođena. Nakon što je Highlanderi vođeni Zmijom uspiju spasiti ,ona i Zmija kreću u misiju spašavanja Belline kćeri. Na tom putovanju ne prijete im samo njihovi neprijatelji , nego i njihova srca.


Još jedan odličan nastavak i divna priča koja je do samo kraja napeta. I u ovom romanu ima izdaje, ljubavi i tužne priče. Zmiju u jednom trenutku upoznajemo u jednom drugom svijetlu i doznajemo da i on itekako ima osjećaje koje uvijek nastoji sakriti.


Cally Taylor Nebo može čekati

utorak , 01.11.2016.



Cally Taylor Nebo može čekati

Izdavač: Znanje


Lucy Brown večer uoči vjenčanja pogine nesretnim slučajem. Dolazi u čistilište gdje može birati želi li odmah ići u raj ili se vratiti na zemlju kao živi mrtvac gdje mora obaviti dodijeljeni zadatak te zatim postati duh. Lucy ne želi prihvatiti razdvojenost od svojeg zaručnika Dana te bira odlazak na zemlju kao živi mrtvac da bi mogla postati duh. Kada se vrati na zemlju stanuje u kući duhova-pripravnika. Tu upoznaje Briana i Claire koji su također živi mrtvaci imaju svoje zadatke koje moraju obaviti. Za taj zadatak imaju 21 dan. Lucyn zadatak nije ni malo lagan, naime mora potpunom strancu pronaći pravu ljubav. Taj stranac je informatički štreber Archie. Lucy se mora dobro pomučiti da bi uopće našla Archia i započeti sa ispunom zadatka. Stupivši u kontakt sa Archijem postupno se upoznaju i postaju najbolji prijatelji.
Ali i čistilište imaju neka svoja pravila kojih se svi živi mrtvaci moraju pridržavati što uopće nije lako. Ako bilo tko od njih pokuša bilo kako komunicirati sa svojim najbližima, uključujući i prijatelja, kolege, poznanike oni ih neće prepoznati ni razumjeti. Lucy uz svoj zadatak pomaže Claire i Brianu sa njihovim zadacima, a rok je vrlo kratak. Kako se bliži vrijeme ispunjavanja zadataka tako svi troje postaju vrlo nervozni , jer nisu ni blizu ispunjenju svojih zadataka. Ali na kraju priče netko je bio vrlo uspješan ,a netko nije.


Neobičan i vrlo zanimljiv roman koji nam ukazuje kako je vrlo tanka linija između života i smrti. Može se upotrijebiti i izreka “Danas jesi , sutra nisi”(živ). Autorica nam kroz ovu neobičnu ljubavnu priču dočarava i drugi svijet, svijet duhova, duša koje lutaju. Da li ima života nakon smrti? Odgovor na ovo pitanje ostavljam svakome od vas, jer svatko ima svoju viziju “života” nakon smrti. Kad počnete čitati priča vas jako privlači na daljnje čitanje. Kraj romana je potpuno neočekivan i vrlo iznenađujući. Osobno mi se jako svidjela, ugodno me iznenadivši jer nisam imala neka prevelika očekivanja. Tko nije čitao svakako preporučam.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.