Gospodin Mercedes Stephen King

utorak , 31.01.2017.




Gospodin Mercedes Stephen King
Izdavač: Znanje
1.knjiga iz serijala Bill Hodges

Bill Hodges je umirovljeni detektiv, rastavljen, a sa kćerkom je u lošem odnosu. Radio je na nekoliko velikih slučajeva među kojima je i slučaj ubojica iz Mercedesa koji nisu do kraja riješeni. Otišavši u mirovinu dane krati ispijajući piva , gledajući dosadne serije zavaljen u svoju staru fotelju igrajući se svojim pištoljem i razmišljajući o samoubojstvu. Sve do jednog dana kada mu se pismom javlja ubojica. To pismo Billu daje novi razlog za životi i pokreće novu privatnu istragu.Dolazi do novih saznanja o slučaju i odlučuje kada bude imao dovoljno podataka i bude previše opasno, sve će predati svom policijskom partneru Pete-u.

Ovo je prvi roman koji sam čitala od Kinga (inače ne volim čitati hororce) i mogu samo reči da je odličan. Vrlo vješto napisan, odličan prikaz psihe ubojice koja je vrlo nestabilna osoba. I ostali likovi su odlično prikazani. Čitajući ovaj roman imate dojam kao da gledate savršeno snimljeni film (nadam se da će film biti stvarno odličan i da neće razočarati gledatelje). napetost , neizvjesnost i igra živaca između Billa i ubojice je odlično dočarano. Već dugo nisam čitala ovako dobar krimić. Nadam se da nastavke nećemo dugo čekati.

Ludilo lorda Iana Mackenzija Jennifer Ashley

petak , 20.01.2017.




Jennifer Ashley Ludilo lorda Iana Mackenzieja
Izdavač: Naklada Neptun

Beth Ackerley je udovica iz siromašnog dijela Londona. Njen prvi muž je nakon samo godine dana zajedničke sreće umiro od bolesti. Nakon muževe smrti Beth počinje raditi kao družbenica kod jedne stare dame. Nenadano postaje bogata nasljednica koju žele svi muškarci kojima je potreban njen novac. Beth je zaručena za Lyndona Mathera sve do onog trenutka dok ne upozna Iana Mackenzija u kazalištu. U tom kratkom razgovoru i susretu sa Ianom, Beth osjeti strašnu privlačnost. Ian joj daje pismo u kojoj je upozorava na njenog zaručnika.

Ian Mackenzi je najmlađi brat u obitelji, a znan je još i kao ludi Mackenzi. Veći dio svog djetinjstva provodi u umobolnici iz koje ga izvlači najstariji brat Hart nakon što je naslijedio titulu vojvode. Ian je kolekcionar zdjela iz dinastije Ming, vrlo lako otkriva da li je u pitanju orginal ili kopija. Kad je sreo Beth u kazalištu odlučio je da je mora imati.

Nakon susreta sa Ianom , Beth prekine zaruke i otputuje u Pariz. Ian kreće za njom kako bi joj bio blizu i kako bi je mogao osvojiti. Beth u Parizu upoznaje i ostalu braću Mackenzi. Ali da ne bude sve tako jednostavno u Pariz stiže i inspektor Fellows koji optužuje Iana i braću za ubojstvo. Beth koja je inače, pametna, pronicljiva i hrabra osoba počinje se suprotstavljati Fellowsu i pomalo istraživati ne bi li otkrila pravu istinu o ubojstvu i zašto inspektor toliko želi uništiti braću Mackenzi.


Odličan roman koji vas drži u napetosti i neizvjesnosti do samoga kraja. Toliko dobro napisan da vas mami čitati dalje da vidite što će se dogoditi, hoće li se otkriti pravi ubojica, i da li je Ian stvarno “lud k´o kupus” kao što ga većina u društvu etiketira. Čim su u pitanju kršni Škoti znate da će biti zanimljivo. U romanu imate svega ubojstva, zavisti, ljubavi, ljubomore, tajni i pitam se zašto je nisam prije kupila i pročitala. Moju preporuku imate. ;)

Kao u raju Judith McNaught

srijeda , 18.01.2017.



Kao u raju Judith McNaught
3. knjiga iz serijala Sequels

Izdavač: Mozaik knjiga

Elizabeth Cameron , grofica od Havenhursta, je jako hrabra, nježna i iznimno lijepa. Nakon što joj je preminuo tata bori se za svoj dvorac koji je zamalo izgubila zbog očevih kockarskih dugova. Da bi namirila sve vjerovnike rasprodaje sve što je vrijedno u dvorcu. Dio posluge je ostavila , ali dio je morao otići. Često se druži sa slugama koji joj postaju prijatelji i postaju jedna mala obitelj. Elizabeth mora voditi brigu za svaki novčić koji joj daje njen stric. Nakon skandala koji se dogodio prije godine dana napušta je i brat koji je misteriozno nestao iz Londona. Sva ta sjećanja na skandal bude bolne uspomene kada joj stric kaže da se mora bogato udati. Ona smatra da može živjeti i bez bogatog supruga i da se neće udavati.

Njen stric daje joj na znanje da je poslao pisma svim njenim bivšim udvaračima. Među njima se našlo i ime Iana Thorntona , zbog kojeg se cijeli skandal dogodio. Iako nevoljko Elizabeth odlazi na putovanje kod svojih starih udvarača. Na putovanju smišlja razne načine kako da se oslobodi potencijalnih muževa. Što joj kod dvojice vrlo lako uspije. Ali kad dolazi u Škotsku kod Iana uslijedio je pravi šok za oboje.

Ian je jako zgodan , zagonetnog porijekla ( o njegovom porijeklu nagađa cijelo londonsko društvo) , tajnog bogatstva jer nitko ne zna koliko je doista bogat, voli kockati i svi misle kako je bogatstvo stekao na kocki. Ali istina je sasvim drukčija. Kada se nađu na škotskim visoravnima tvrdoglavost , bahatost i ljutnja tj. mržnja izbijaju na površinu. U početku jedan drugome podmeću svakakve smicalice. Kako moraju biti neko vrijeme zajedno u maloj kućici uspiju se dogovoriti za primirje. U tom primirju počinju razgovarati i otkrivaju se tajne koje su dovele do skandala koji ih je prije godine dana rastavio i nanio veliku štetu Elizabeth. Hoće li se Elizabeth udati i za koga, te tko je kriv za cijeli skandal od prije godine dana?


Još jedan divan roman iz pera tete Judith. Bogatsvo, raskoš, ljubav, mržnja, tajne , spletke razne zavjere sve je to odlično ukonponirano u ovu divnu priču. U ovoj priči se pojavljuju i likovi koje smo upoznali u knjizi Nešto prekrasno , ali oni su ovdje u sporednoj ulozi.. Čitajući ovu knjigu mogu reći da sam se baš dobro zabavila, nasmijala prije svega, ali u nekim trenucima sam se jako ljutila na pojedine likove. Sad kad sam toliko nahvalila ovu knjigu imam i jednu zamjerku. Pred sami kraj knjige jedan dio je već ispričan u jednoj knjizi samo su se promijenili likovi. E sad, nisam išla istraživati iz koje je knjige ,da li iz neke njene knjige ili iz knjige J. Garwood. Bez obzira na ovaj zadnji dio,priča je odlična i vjerujem da ćete se i vi zabaviti u ovoj avanturi.

Neshvatljiva logika srca Priya Basil

utorak , 17.01.2017.





Neshvatljiva logika srca Priya Basil

Izdavač: Mozaik knjiga

Lina je studentica prava, iz siromašne obitelji, islamske vjeroispovijesti. Roditelji su porijeklom iz Indije koji sada žive u Birminghamu. Lina studira u Londonu gdje susreće Anila iz Kenije. Anil je student arhitekture iz bogate obitelji, roditelji su mu pobožni sikhi dok on nije. Nakon nekog vremena se zaljubljuju , ali protiv njihove veze su i njeni roditelji i prijatelji. Oni se bore za svoju ljubav, pokušavaju na razne načine razuvjeriti prijatelje i roditelje da njihova veza može uspjeti bez obzira na vjerske razlike i općenito njihove različitosti.


Ovu knjigu svakako preporučam za pročitati iz više razloga.
Priča se odvija na tri kontinenta( Afrika, Europa i S.Amerika, sjajni opisi nekih mjesta i gradova), upoznajemo svijet sikha i muslimana ( pobliže objašnjen svijet obje vjere i njihovi običaji) , bogatstva i siromaštva ( siromašan neće prihvatiti dar od bogatijega ako mu ne može uzvratiti istom mjerom, dok s druge strane imamo bogataša koji misli da može sve kupiti novcem), liberalnosti i zadrtosti (sjajan prikaz kako roditelji mogu biti zadrti po pitanju nekih stvari) korupcije i morala ( ovdje se povlači paralela između siromaha koji je pošten i moralan i bogataša koji sve rješava novcem). Doznajemo i bliže se upoznajemo sa radom UN po siromašnim zemljama, možete i doznati kako se krijumčari oružje.

Istovremeno čitamo još jednu radnju u obliku pisama koje je pisala djevojka nemuslimanka , a bila je ostavljena od dečka muslimana.

Asparagus Ukrasna šparoga

ponedjeljak , 02.01.2017.



Fotografije su preuzete sa neta.

Asparagus Ukrasna šparoga

Porodica: Liliaceae
Vsta: Asparagus


Kao sobna biljka uzgaja se najviše zbog blijedozelenih grančica. Rod Asparagus obuhvaća biljke iznimno lijepih oblika.

Vrste koje se kod nas najčešće uzgajaju:
A. setaceus (plumosus) najviše se uzgaja zbog ukrasa u buketima cvijeća i dobro uspijeva na tamnom mjestu.

A. desinflorus – Sprengeri je vrlo otporna biljka, visećih grana čiji su listovi bodljikavi, a bijeli cvjetići su joj glavna karakteristika.


A. desinflorus – Meyeri njeni kruti izdanci izgledom podsjećaju na lisičji rep


A. falactus se preporuča za uzgoj s drugim biljkama radi dekorativnijeg izgleda, ovo je vrsta širokolisnog asparagusa, njegove duge čvrste peteljke prekrivaju oštre bodlje. Uski plosnati listići su dugački 5 cm, a na vrhovima imaju sitne bodlje. Cvijetovi se oblikuju u fine bijele štitaste cvati ,a plodovi imaju narančastu boju.

A. asparagoides– Medeola se kao sobna biljka najviše koristila za vrijeme 1920.-1930. godina za ukrašavanje frizura, stolova i buketa cvijeća jer lišće dugo ostaje zeleno i svježe bez vode. Ima sjajne srcolike listiće dugačke otprilike 25 mm. ispod listića izrastaju cvjetići ,uvijek u parovima.



Rast: naraste do 30 cm u visinu ,a 60 cm u širinu, ako biljku stavite na balkon ili vrt naraste i puno veći, biljka raste razgranato.
U prikladnim uvjetima vrlo brzo rastu.

List: igličasti listići na tankim granama

Cvijet: mali, krkhi zvjezdasti cvjetići koji sazrijevaju u kasno ljeto, pretvarajući se u blijedo crvene bobice. Cvate lipanj-srpanj.

Uzgoj: Asparagusi traže redovitu njegu, redovito prskanje, polusjenu,temperaturu 7°C- 27°C. U ožujku prije nego počne vegetacija,odrežemo sve suhe grančice što bliže korijenu. Zatim posudu stavljamo u veću posudu sa mlakom vodom sve dok korijen ne upije dovoljno vode, tako biljku potičemo na rast. Presađuje se kad korijen sasvim ispuni teglu. Zalijevamo svakih nekoliko dana. U vrijeme rasta prihranjujemo tekućim gnojivom. Iako Asparagusi podnose hladnoću temperatura ne smije pasti ispod 7 supnjeva. Na niskoj temperaturi treba mu ograničiti zalijevanje . Zimi ne prihranjujemo, ali ih držimo na svijetlom mjestu ,ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Razmnožavanje: Asparagus je najbolje razmnožavati djeljenjem korijena od starijih biljki, najbolje kod presađivanja. Presađujemo u običnu kupljenu zemlju.






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.