Nacionalni park Krka

nedjelja , 28.08.2016.

Pregledava sam stare fotke i naletih na ove sa izleta na Krku i otok Visovac.
Uživajte u ovoj ljepoti !







Galerija novih radova

Još malo novih radova, uživajte sretan

Iskušaj me u sumrak Lisa Kleypas

četvrtak , 25.08.2016.




Iskušaj me u sumrak Lisa Kleypas


Izdavač: Mozaik knjiga

3. knjiga iz serijala o obitelji Hathaway

U ovoj knjizi autorica nam priča o Poppy Hathaway. Poppy je bila zaručena za Michaela Bayninga i zbog toga joj se činilo da je njen život savršen. Poppy i Michael su se voljeli, a on joj je obećao savršen brak. Međutim, tražio je od nje dovoljno vremena kako bi pristupio ocu i ispričao o njoj i želji da se vjenčaju. Svake godine pa tako i ove obitelj Hathaway odsjeda u poznatom londonskom hotelu Rutledge. Igrom slučaja i zahvaljujući tvoru Dodgeru, Poppy upoznaje tajnovitog, bogatog i moćnog vlasnika hotela Harryja Rutledgea. Nakon nekoliko susreta sa Harryjem, Poppy počinje razmišljati o njemu , a njeni snovi o sretnom braku su jako ugroženi. Harry joj na zadnjem sezonskom balu ukrade poljubac , naravno uz svjedoke , jer je želio da bude uhvaćen u tom činu. Kao što je i obično u svim romanima ovakve vrste pa tako i u ovom Harry što zaželi to i dobije, a on je želio Poppy tako kako nije poželio ni jednu drugu ženu do sada. Nakon poljupca koji se dogodio, Poppy ostavlja zaručnik, a njezin život će se okrenuti na glavačke. Obitelj i gospođica Marks odgovaraju Poppy od Harryja, ali Poppy ne odustaje. Između Harryja i gospođice Marks postoji poveznica , a o čemu se radi morate sami istražiti tj. pročitati knjigu. Poppy shvaća da će njen život uz Harryja biti pun ludih dana, a ne običan i dosadan kako je mislila.


Uživala sam čitajući ovaj roman, kao što sam uživala i u prva dva. Na dijelovima romana sam se baš jako zabavila i nasmijala. Volim pročitati dobar povijesno-ljubavni roman kao što je ovaj, i sa takvim romanima vraćati se u prošlost u doba balova i krinolina, a dvorce da i ne spominjem . Samo mi je žao što sam prebrzo pročitala. Ali u svakom slučaju preporuku imate.

Svjetlo ugaslih očiju Janko Matko

subota , 20.08.2016.





Svjetlo ugaslih očiju Janko Matko

Izdavač: Večernji list

U stara vremena kada je djevojkama i mladićima bilo vrijeme za udaju/ ženidbu roditelji su birali iz koje obitelji će biti mladić /djevojka . Kada se Tomislav htio ženiti roditelji su mu predlagali sve djevojke koje su dostojne za dom jednih Brezarića. Ali Tomislav je zavolio siromašnu Zorku kojom njegov otac nije bio zadovoljan , ali majka je rekla neka uzme za ženu onu koju voli. Tako su se Tomislav i Zorka vjenčali protiv volje Tomislavovg oca. Od majke su dobili blagoslov i bila im je podrška u svemu. Zorka i Tomislav su imali petero zdrave ,prekrasne djece. Ali kako nesreća nikad ne spava tako je i njihov sin Dragomir dobio veliku vrućicu , te je nako te temperature ostao slijep. Roditelji su ga vodili kod liječnika ,ali nažalost ništa nije pomoglo. Tako je Zorki preostala smo nada da se dogodi Božje čudo. Vođena time Zorka je išla na sva hodočašća u okolici Krašića , čak i dalje. Putovala je sa Dragomirom i u Lurdes , ali čudo se nije dogodilo i Dragomir nije progledao,ali je čuo u vlaku za sljepačku školu. Kad je bilo vrijeme za školu roditelji su ga odveli u sljepačku školu u Zagrebu. Kao vrlo bistar i pametan dječak naučio je čitati i pisati , izučio četkarski zanat , a uz to je naučio svirati orgulje i violinu. Dragomir je kao mladić bio vrlo zaljubljive prirode ,ali nijedna djevojka ga nije htjela samo zato što je bio slijep. Nije želio novčano ovisiti o nikome pa je tako u svojoj sobici izrađivao četke ,a roditelji su mu pomagali kad god bi mogli. Sa ocem je išao na sajam i jako lijepo zarađivao za ono vrijeme. Njegova majka Zorka molila je Boga da unatoč svojoj sljepoći Dragomir bude sretan. U tom uvjerenju umrla je u najboljim godinama. Nakon nekog vremena Dragomir odlazi u Zagreb i zaposli se u Udruženju slijepih. U mislilma su mu uvijek bile majčine riječi „ Bit ćeš sretan,sine, meni je obećano.“ Dragomir uz pomoć dobrih ljudi nalazi svoju životnu družicu Jelicu, njegovo „svjetlo ugaslih očiju.“

„ Izvorni roman i autentično svjedočanstvo iz prigorja o neobičnoj sudbini slijepog mladića i njegove odabranice, čijoj je sreći kumovao osobno pisac Janko Matko“

Još bi ja vama pisala o ovom romanu ,ali budem previše toga otkrila . I sad sam napisala možda i više nego što sam trebala. Tužna priča sa sretnim završetkom. Za ovaj roman savako si pripremite maramice jer vjerujte biti će vam potrebne. Pisac u svim svojim romanima vjerno opisuje muku i život seljaka te njihovu pobožnost , tako ni u ovom romanu toga ne nedostaje. S obzirom da sam ove romane pročitala po dva puta , uvijek se rado vraćam čitanju. Tako sam i „ Svjetlo ugaslih očiju „ pročitala i po treći puta . Iako znam što je i kako bilo uvijek me rastuži. Ova me knjiga svaki puta iznova iznenadi i moram reći da mi je jedna od najdražih , bez obzira što je tužna. Kad sam je prvi puta čitala u srednjoškolskim danima ( a bilo je to davno) ostavila je duboki dojam u meni koji se ni dan danas nije ugasio.
Onaj tko nije pročitao , neka uzme i pročita jer uistinu je nešto posebno .

Scindapsus

nedjelja , 07.08.2016.



PORODICA: Araceae
ROD: Scindapsus

Biljka penjačica koja obuhvaća otprilike 25 vrsta i sorti. Potječe iz istočne Indije i Salamonskog otočja.

LISTOVI: kožnati, tamnozeleni,uglavnom srcolikih listova, rub listova gladak. Na listovima se pojavljuju šare koje ovise o količini svjetlosti.

CVJETOVI: neupadljivi,pojavljuju se krajem ljeta. U stanu vrlo rijetko cvijeta.

UZGOJ: U posudi može doseći visinu do 1.5 m ili više ovisno o vrsti, u prirodnom okruženju penje se viticama za koru drveća. Najbolji oslonac mu je štap obavijen mahovinom, jer u njega urastaju njegovi zračni korijeni i daju mu čvrst oslonac. Može rasti i u visećoj posudi ili košarici, a može i ovako kao moj na slici.

NJEGA: Presađujemo svakog proljeća (ožujak ili travanj). Maksimalni promjer posude je 20 cm ( nakon toga mijenjamo samo površinski sloj zemlje). Odgovara mu kiseli supstrat sa tresetom ( moj je posađen u kupovnu zemlju za cvijeće). Idealan supstrat bio bi treset, lisnati kompost i pijesak pomijšan u jednakom omjeru. Na dno posude obavezno ide drenažni sloj.
Ljetna temperatura 21-27°C , zimi se ne bi smjela spustiti ispod 13-18°C . zahtijeva puno svjetlosti,ali ne izravnu sunčevu svjetlost. Čuvati biljku od propuha. Zalijevamo obilno ,između dva zalijevanja zemlja bi se trebala malo prosušiti. Svakih 4-5 tjedana prihraniti, 2 ili 3 puta tjedno biljku prskati mlakom vodom, najbolje ujutro i navečer.

RAZMNOŽAVANJE: Uzgajaju se reznicama izdanaka, ali možete i dio biljke gdje je zračno korijenje zapiknuti u zemlju (vrlo se lako ukorjenjuje) kas se zakorijeni odvojiti mladu biljku od matične stranice i zasaditi u zasebnu posudu.

SAVJETI: Smeđe fleke na listovima , listovi i izdanci koji opadaju te požutjeli listovi -znak da je biljka u jako hladnoj prostoriji ili je previše zalijevana. Odstranite žute i oštećene listove, biljku stavite u topliju prostoriju , smanjite zalijevanje.
Nestajanje šara sa listova - ima malo svjetlosti-premjestiti biljku na bolje osvijetljeno mjesto ,ali ne na izravnu sunčevu svijetlost.
Ako je zrak suh biljku napadaju crveni pauci -za njih je potreban insekticid koji sadrži melation. Ako ne želite koristiti kemiju, možete si pomoći i prskanjem mlakom vodom.




Bratstvo crnog bodeža Sjene J.R.Ward

subota , 06.08.2016.




Bratstvo crnog bodeža Sjene J.R.Ward

Izdavač: Znanje

19. nastavak


Tko još nije čuo za ove popularne vampire , njihove šelan, prijatelje i zaklete neprijatelje degrade. Ako još niste počeli sa ovim serijalom svakako je vrijeme da počnete. Ovaj serijal morate čitati po redu jer se svi likovi pojavljuju , neke radnje se nastavljaju, a neke nove započinju. Oni koji čitaju ovaj serijal znaju o čemu pričam. Iako je serijal o vampirima uopće nije strašan. Zamislite ih samo onako visoke, zgodne , bogate, obučene u kožu ......

A ovo je priča o Sjenama tj. braći Trezu i iAmu. Kao dijete Treza su roditelji prodali Kraljici sHisba, Trez je pobjegao s Teritorija i živi u Caldwelu poročnim životom i bavi se ilegalnim poslovima. Cijeli život bježi od svoje sudbine "Pomazanika", a jedina podrška mu je brat iAm , a iAmov cilj je zaštiti brata. Sjene vjeruju u zvjezdane zapise tj. astrologiju.

U Trezov život ulazi odabranica Selena, a Trez nakon toga napravi veliki preokret u svom životu. Za njega više ne postoji ni jedna druga ženka. Ali na žalost obećanje da će se združiti s Kraljičinom kćerkom morati će uskoro ispuniti , a više nema kamo pobjeći. Trez mora odlučiti hoće li Bratstvo dovesti u opasnost ili zauvijek izgubiti Selenu. Nažalost, velika tragedija će sve promijeniti. iAm i ovaj puta pomaže Trezu da prevlada tugu i od nje ne umre. U ime bratske ljubavi iAm se suočava sa posljednjom žrtvom....
Na kraju ova tužna priča ima i svoj sretan završetak. Još jedna savršena priča za koju će vam trebati maramice. Sada treba čekati novi nastavak. sretan

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.