kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 29.04.2008.

zapečeni grah "General Grant"

zapečeni grah "General Grant"
Prije secesionističnkog rata u SAD Ulysses Simpson Grant baš i nije bio poštovana osoba. Mešetario je zemljištem, bavio se kojekakvim poslovima, a neko vrijeme bio je i farmer. Tek početkom rata njegov je talent došao do izražaja-otkrilo se da je rođeni vojnik. Godine 1864. Abraham Lincoln ga je imenovao vrhovnim zapovjednikom Unionističkih trupa i on je izvojevao konačnu pobjedu nad južnim državama koje su i dalje zagovarale ropstvo. Kako je zapečeni grah bio Grantovo najomiljenije jelo, red je da vidimo što je to. Čini mi se da se volio družiti s Makedoncima, ali to nigdje nije potvrđeno.
Špek nasjeckati na kockice i prepeći na tavi. Luk sitno nasjeckati, dodati špeku i prepeći. U međuvremenu ocijediti skuhani grah u slanoj vodi (može i iz konzerve!) i od cijele količine odvojiti 200 g u zasebnu posudu. U to dodati kečap, senf, ocat, crvenu papriku, papr, malo soli i dobro izmješati. To dodati svijetlo zapečenom špeku i luku, te dodati ostatak graha i sve zajedno staviti u zemljanu ili vatrostalnu posudu. Na vrhu poslagati pločice šunke, staviti u zagrijanu pećnicu na 180C i peći cca 30 minuta. Prije serviranja jelo posuti peršinom. Makar vam ovo jelo liči na kopiju gravča tavča, i nije baš zbog drugih dodataka kao senf i kečap. Prilog je bijeli kruh tipa francuz i hladno pivo. Usput poslije toga Grant je uvijek jeo američku pitu od limuna.
(150 g mesnog špeka, 800 g graha, 2 dcl kečapa, 3 žličice oštrog senfa, 1-2 žlice octa, 1-2 žlice mljevene crvene paprike, može malo ljuće u kombinaciji, dva puta na vrh noža soli, papar, 2 žlice isjeckanog peršina, 4 podeblje dugačke pločice (oko 120g) šunke)
- 21:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

pašta fažol

pašta fažol
Ovako ni jedan Dalmatinac ne radi pašta fažol!
Namočiti šareni grah. Krasno bi bilo ako imate posudu od gline, ako ne onda nešto prikladno.
Na maslinovom ulju i maslacu popržiti izrezani luk, mrkvu, celer korijen, peršin, a nije loše i koja kockica špeka eventualno. Dodati propasiranu rajčicu, lovor, dobro ocijeđeni grah, sve preliti hladnom vodom, dodati kocku za juhu i pustiti da lagano zakipi. Posoliti.
Kad je grah skuhan, protisnuti ili propasirati polovicu količine graha, vratiti u grah i neka ponovo zakipi. Dodati tjesetninu po izboru, ja obožavam rezance. Često miješati da se tijesto ne zalijepi za dno. Pred sam kraj po želji dodati malo isjeckanog češnjaka, papra, neka pet minuta kipi, maknuti s vatre i posuti sjeckanim peršinom. Služiti s parmezanom, a prije samog početka svakome staviti kap pravog maslinovog ulja u tanjur. Bijelo vino.
(300 g šarenog graha, 2-3 žlice maslinovog ulja, 30 grama maslaca, mali luk, 1 mrkva, malo celerovog korijena, vezica peršina, eventualno 100 g špeka, 200 g rajčice, lovor, 1-1.5 kocke za juhu, sol, 200 g rezanaca ili neke druge tjestenine, 2-3 režnja češnjaka, malo peršina, papar, parmezan, malo maslinovog ulja)
- 21:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

gravče na tavče

gravče na tavče
Nikad nije izmišljen bolji prilog mesu s roštilja od ovoga, makedonskog recepta, pronađenog tamo negdje u Tetovu, u restoranu jednostavnim imenom "Kod Makedonca".
Namočeni grah skuhati u slanoj vodi, također bacivši prvu vodu, ali da je skoro kuhan, nikako raskuhan. Ocijediti ga zadržavši malo vode u njemu s kojom se kuhao. Na ulju svijetlo popržiti luk izrezan na rezance, dodati mljevenu crvenu papriku, pire od rajčice, isjeckan češnjak i brašno. Sve dobro promiješati i dodati grahu s tekućinom, ubaciti Vegetu, lovor i ljute usitnjene feferone. Popapriti, korigirati sol, sve kratku prokuhati. Vrlo je važno da imamo sada neku tipa zemljanu posudu ili slično. Unutra staviti grah, na grah poredati šnite svježe rajčice, komade svježe zelene paprike, posuti s metvicom (ako je imamo!), isjeckanim peršinom i preliti s malo ulja. Peći u pećnici na 220 C cca 20-30 minuta dok se ne zapeče..
Ovo jelo je prilog, no ja ga s čašom bilo kakvog vina i domaćim kruhom mogu samoga jesti. Kraj toga može biti i koje jaje na oko i sl. Važno je da je ovo jelo jako ljuto!!!
(40 dag bijelog graha tetovca, 1.5 dcl ulja, 25 dag luka, 1-2 poštene žličice mljevene crvene paprike, poštena žlica pirea od rajčice, 2-3 režnja češnjaka, žlica brašna, 2 ljuća suha ili kisela feferona ili par chilly papričica, sol, papar, eventualno metvica, peršin, žlica Vegete, 2-3 svježe rajčice, 1 zelena paprika, 1 lovor)
- 21:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

moj grah s rebricama

moj grah s rebricama
Na malo masti ili ulja ispržiti kockice finog mesnog špeka i izvaditi ga za kasnije. Namoćeni grah preko noći, ocijediti staviti u vodu i zakuhati. Ponovo ocijediti i staviti grah sa strane. Na masnoći od špeka ispržiti isjeckani luk, dodati krupno izrezanu mrkvu, krupno izrezani korijen celera i korijen peršina, i dalje lagano pržiti, ubaciti isjeckano lišće celera, isjeckano lišće peršina, malo ljute i malo slatke crvene mljevene paprike, pire od rajčica, malo češnjaka u prahu, malo bijelog ili crnog papra. Zaliti juhom i dodati fina suha dimljena rebrica. Pošto su ona slana tokom cijelog jela treba paziti na slanoću. Konačno poslije rebrica ubaciti i grah, korigirati tekućinu odnosno juhu. Naime juha se postepeno dodaje, kako ishlapljuje, ali nikad jako preko rebrica. Tek toliko da je sve samo dobro pokriveno. Sada bi se to trebalo kuhati, a bar sat vremena, pa negdje na pola tog kuhanja, grah možemo obogatiti jednom sitnicom koja čuda čini. Trebali bi negdje u frizeru imati zamrznuti moj umak od vrganja. Otkinuti dobar komad i ubaciti. Ako nemamo možemo dodati i malo šampinjona isjeckanih na sitno ili na izrezasnih na tanke ploškice, prije ispirjanih na malo maslaca i ulja. A ako nemamo niti jedno niti drugo grah prolazi i bez toga. Pred kraj izvaditi korijen peršina, celera i mrkvu i može ih se vrlo lagano protisnuti nazad u grah da bi se dobio sok iz njih. Kome paše može dio mrkve narezati na ploškice i vratiti u grah. Dodati na početku preprženi špek.
Sam kraj zavisi od raspoloženja, zgotovljavam grah na tri načina; kad mi se jede rjeđi uopće ne zgušnjavam, već samo prije posluživanja pospem s isjeckanim listom peršina; kad mi paše zaprška, koja kod mene nije uopće česta, napravim je ne pretešku i to od brašna, češnjaka i malo crvene paprike, i također se posipava prije posluživanja svježim peršinom; treća varijanta je da se malo gustina ili brašna rastopi u malo tople vode i time zgusne do željene gustoće, i opet se posipava svježim peršinom, a može i sa malo isjeckanog češnjaka. I u drugoj i u trećoj varijanti grah treba još 5 minuta kuhati. Rebrica se vade i služe s hrenom ili senfom. Salata može biti, i pogotovo paše uz rebrica, mladi luk, a ako se na stolu nađe kakva kiselija salata poput kiselih krastavaca ili paprike još bolje. Vino je dobar crnjak, može jači.
Još jedna napomena. Ako smo završavali grah na način sa zaprškom dozvoljeno je dodati unutra i kiselu repu ili kiseli kupus koji smo prethodno kuhali s Vegetom, paprom u zrnu i lovorom. Količina repe prema grahu najbolja je kad je 2:1.
(100 dag hamburgera, pola kg graha, 350 g luka, 350 g mrkve, komad celerovog korijena, 1 peršinov korijen, 20-tak listića celera, malo manje od pola vezice peršina lista, žličica slatke mljevene paprike, malo manje ljute paprike chilly ili neke druge, 2 žličice pirea od rajčice, malo češnjaka u prahu, malo papra, goveđa juha, 40 dag dimljenih svinjskih rebrica, po mogućnosti mesnatijih, u nedostatku može poslužiti i buncek no njega prethodno treba malo kuhati, a ako i to nema može i dobar komad špeka koje na kraju izrezati na komadiće, eventualno dobar komad mojeg umaka od vrganja ili 100 g šampinjona, peršinov list, po potrebi 2 žlice brašna+3-4 režnja češnjaka+žličica slatke crvene paprike, po potrebi malo gustina ili brašna+topla voda)
- 21:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>