|
moj grah s rebricama
Na malo masti ili ulja ispržiti kockice finog mesnog špeka i izvaditi ga za kasnije. Namoćeni grah preko noći, ocijediti staviti u vodu i zakuhati. Ponovo ocijediti i staviti grah sa strane. Na masnoći od špeka ispržiti isjeckani luk, dodati krupno izrezanu mrkvu, krupno izrezani korijen celera i korijen peršina, i dalje lagano pržiti, ubaciti isjeckano lišće celera, isjeckano lišće peršina, malo ljute i malo slatke crvene mljevene paprike, pire od rajčica, malo češnjaka u prahu, malo bijelog ili crnog papra. Zaliti juhom i dodati fina suha dimljena rebrica. Pošto su ona slana tokom cijelog jela treba paziti na slanoću. Konačno poslije rebrica ubaciti i grah, korigirati tekućinu odnosno juhu. Naime juha se postepeno dodaje, kako ishlapljuje, ali nikad jako preko rebrica. Tek toliko da je sve samo dobro pokriveno. Sada bi se to trebalo kuhati, a bar sat vremena, pa negdje na pola tog kuhanja, grah možemo obogatiti jednom sitnicom koja čuda čini. Trebali bi negdje u frizeru imati zamrznuti moj umak od vrganja. Otkinuti dobar komad i ubaciti. Ako nemamo možemo dodati i malo šampinjona isjeckanih na sitno ili na izrezasnih na tanke ploškice, prije ispirjanih na malo maslaca i ulja. A ako nemamo niti jedno niti drugo grah prolazi i bez toga. Pred kraj izvaditi korijen peršina, celera i mrkvu i može ih se vrlo lagano protisnuti nazad u grah da bi se dobio sok iz njih. Kome paše može dio mrkve narezati na ploškice i vratiti u grah. Dodati na početku preprženi špek. Sam kraj zavisi od raspoloženja, zgotovljavam grah na tri načina; kad mi se jede rjeđi uopće ne zgušnjavam, već samo prije posluživanja pospem s isjeckanim listom peršina; kad mi paše zaprška, koja kod mene nije uopće česta, napravim je ne pretešku i to od brašna, češnjaka i malo crvene paprike, i također se posipava prije posluživanja svježim peršinom; treća varijanta je da se malo gustina ili brašna rastopi u malo tople vode i time zgusne do željene gustoće, i opet se posipava svježim peršinom, a može i sa malo isjeckanog češnjaka. I u drugoj i u trećoj varijanti grah treba još 5 minuta kuhati. Rebrica se vade i služe s hrenom ili senfom. Salata može biti, i pogotovo paše uz rebrica, mladi luk, a ako se na stolu nađe kakva kiselija salata poput kiselih krastavaca ili paprike još bolje. Vino je dobar crnjak, može jači. Još jedna napomena. Ako smo završavali grah na način sa zaprškom dozvoljeno je dodati unutra i kiselu repu ili kiseli kupus koji smo prethodno kuhali s Vegetom, paprom u zrnu i lovorom. Količina repe prema grahu najbolja je kad je 2:1. (100 dag hamburgera, pola kg graha, 350 g luka, 350 g mrkve, komad celerovog korijena, 1 peršinov korijen, 20-tak listića celera, malo manje od pola vezice peršina lista, žličica slatke mljevene paprike, malo manje ljute paprike chilly ili neke druge, 2 žličice pirea od rajčice, malo češnjaka u prahu, malo papra, goveđa juha, 40 dag dimljenih svinjskih rebrica, po mogućnosti mesnatijih, u nedostatku može poslužiti i buncek no njega prethodno treba malo kuhati, a ako i to nema može i dobar komad špeka koje na kraju izrezati na komadiće, eventualno dobar komad mojeg umaka od vrganja ili 100 g šampinjona, peršinov list, po potrebi 2 žlice brašna+3-4 režnja češnjaka+žličica slatke crvene paprike, po potrebi malo gustina ili brašna+topla voda) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
