pašta fažol
Ovako ni jedan Dalmatinac ne radi pašta fažol!
Namočiti šareni grah. Krasno bi bilo ako imate posudu od gline, ako ne onda nešto prikladno.
Na maslinovom ulju i maslacu popržiti izrezani luk, mrkvu, celer korijen, peršin, a nije loše i koja kockica špeka eventualno. Dodati propasiranu rajčicu, lovor, dobro ocijeđeni grah, sve preliti hladnom vodom, dodati kocku za juhu i pustiti da lagano zakipi. Posoliti.
Kad je grah skuhan, protisnuti ili propasirati polovicu količine graha, vratiti u grah i neka ponovo zakipi. Dodati tjesetninu po izboru, ja obožavam rezance. Često miješati da se tijesto ne zalijepi za dno. Pred sam kraj po želji dodati malo isjeckanog češnjaka, papra, neka pet minuta kipi, maknuti s vatre i posuti sjeckanim peršinom. Služiti s parmezanom, a prije samog početka svakome staviti kap pravog maslinovog ulja u tanjur. Bijelo vino.
(300 g šarenog graha, 2-3 žlice maslinovog ulja, 30 grama maslaca, mali luk, 1 mrkva, malo celerovog korijena, vezica peršina, eventualno 100 g špeka, 200 g rajčice, lovor, 1-1.5 kocke za juhu, sol, 200 g rezanaca ili neke druge tjestenine, 2-3 režnja češnjaka, malo peršina, papar, parmezan, malo maslinovog ulja)
Post je objavljen 29.04.2008. u 21:40 sati.