gravče na tavče
Nikad nije izmišljen bolji prilog mesu s roštilja od ovoga, makedonskog recepta, pronađenog tamo negdje u Tetovu, u restoranu jednostavnim imenom "Kod Makedonca".
Namočeni grah skuhati u slanoj vodi, također bacivši prvu vodu, ali da je skoro kuhan, nikako raskuhan. Ocijediti ga zadržavši malo vode u njemu s kojom se kuhao. Na ulju svijetlo popržiti luk izrezan na rezance, dodati mljevenu crvenu papriku, pire od rajčice, isjeckan češnjak i brašno. Sve dobro promiješati i dodati grahu s tekućinom, ubaciti Vegetu, lovor i ljute usitnjene feferone. Popapriti, korigirati sol, sve kratku prokuhati. Vrlo je važno da imamo sada neku tipa zemljanu posudu ili slično. Unutra staviti grah, na grah poredati šnite svježe rajčice, komade svježe zelene paprike, posuti s metvicom (ako je imamo!), isjeckanim peršinom i preliti s malo ulja. Peći u pećnici na 220 C cca 20-30 minuta dok se ne zapeče..
Ovo jelo je prilog, no ja ga s čašom bilo kakvog vina i domaćim kruhom mogu samoga jesti. Kraj toga može biti i koje jaje na oko i sl. Važno je da je ovo jelo jako ljuto!!!
(40 dag bijelog graha tetovca, 1.5 dcl ulja, 25 dag luka, 1-2 poštene žličice mljevene crvene paprike, poštena žlica pirea od rajčice, 2-3 režnja češnjaka, žlica brašna, 2 ljuća suha ili kisela feferona ili par chilly papričica, sol, papar, eventualno metvica, peršin, žlica Vegete, 2-3 svježe rajčice, 1 zelena paprika, 1 lovor)
Post je objavljen 29.04.2008. u 21:40 sati.