biljoteka

srijeda, 31.10.2007.

JAGODA ŠUMSKA ili nema ko ne voli

Nema osobe koja ne voli šumske jagode. Osjećaj kad se šumska jagoda topi u ustima ne može pokvariti ni njen latinski naziv Fragaria vesca L. Plod se jede i bez preporuke da je zdrav. Ipak, posebno je zdrav za prevenciju arterioskleroze, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, zatvora i loše probave, dok je već svima poznato da je plod pun vitamina.
Sumnjam da se iko polakomio za listom šumske jagode, ali list je ipak najznačajniji dio biljke u herbalnoj medicini.
Iako herba znači s latinskog prijevoda trava mnogi koji se smatraju i nude kao travari to ne znaju. Takvi sebe zovu „narodni travari“ čime je neznanje uzdignuto na pitanje časti i ugleda i često se veoma skupo prodaje. Tako ispada da narod znači neznanje, a možda je i istina sudeći po debelim novčarkama takvih travara.
Pri tome ne treba vrijeđati sve one lokalne anonimne seoske travare, travarke, vračare i nekad-zvane-vještice koje služe svom selu i lokalnom okruženju bez namjere da se bogate i koje se prve na mjestu događaja prije no što se dogodi liječnik, hitna pomoć ili plaćeni travar. Takve osobe su zaista prva, brza pomoć, logistika seoskih zajednica, psihološka podrška u nevolji, tradiciona mudrost i poštenje, a rijetko kada ih nazivaju „narodnim“ nego ih zovu imenom koje im je pripalo po rođenju. Tek rijetki od njih svojim sposobnostima steknu slavu van svoje lokalne zajednice pa ih drugi nazovu narodnim travarima. Sjetimo se Sadika Sadikovića i Jove Mijatovića. Pouka je da se klonite ljudi koji sami sebe nazivaju narodnim travarima i reklamiraju se po oglasima.
Ne znam koliko narodni travari znaju o listu jagode, ali se koristi u čajevima, često u kombinaciji s listom kupine, protiv slabosti organizma. I dok list kupine djeluje na fermentativne procese u oraganizmu održavajući ravnotežu list jagode djeluje na malaksalost i opću slabost organizma, snižavanje krvnog tlaka, proširenje krvnih sudova, stezanje slabog srčanog mišića kao i stezanje muskulature materice čime se prevenira tzv ispadanje materice.
Kad se kaže „ispadanje materce“ nadam se da muškarci ne misle da će ugledati kako nekoj ženi plopne materica na pod. Ali još nešto od šumske jagode za žene: odvarak od listova koristi se za liječenje dermatoza, ekcema i za podmlađivanje kože. Umivajte se dakle čajem od lista jagode i izgledajte mlađe od svojih gorih polovina.
Znate gdje možete naći šumsku jagodu za branje lista. Ako to ne znate onda.... stvarno
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

31.10.2007. u 10:12 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 28.10.2007.

KUPINE I PRIKAZE

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ovo su prikaze jednog veselog i jednog nesretnog gastričkog svijeta.
Ni jedna ni druga nas ne oduševljava iz jednostavnog razloga što ne želimo razmišljati kako funkcioniramo i šta imamo unutra dok god funkcioniramo. Osim naravno medicinara koje bi trebalo biti briga ali nismo uvijek uvjereni u to. Zato češće razmišljamo o onom što je izvana vidljivo i na tome kozmetička industrija jako lijepo zarađuje. Neka i nje, Bogu hvala, ali da bismo kako tako iznutra izgledali i fukcionirali potrebna nam je i unutarnja kozmetika.
Postoji hvale vrijedan broj biljaka i za ove stvari, ali kako se ne mogu sve odjednom strpati u nekoliko riječi počnimo od kupine.
Laički o kupini razmišljamo kao o crnim plodovima do kojih se dolazi probijajući se kroz bodljikavo granje i listove berući ih usput pored puta ukoliko nisu previše prašnjavi. Informacije radi mi tako beremo i kupinu (latinski Rubus plikatus W.N. = Rubus fruticosus L.) i ostrugu (Rubus caesius) i ne vidimo razliku. Tu se opet botaničari hvataju za glavu jer su njima te dvije biljke „potpuno različite“. Iskreno, nama baš i nisu, ali osnovna razlika je u tome što kupina ima uspravno granje, a granje ostruge puže po zemlji. Isto tako kod kupine su bodljike veće i rjeđe, a ostruga ima gusto načičkane sitnije bodlje.
Od kupine se jede plod, a sakuplja i suši lišće. Od svježeg ploda se može praviti vino, sirup, slatko itd. Može se sušiti i plod, a onda od njega praviti čaj od šumskog voća s dodatkom ostalih šumskih plodova. No što god brali to nećemo raditi pored puta. Da se ne bi dodatno trovali olovom i kemijom, branje se obavlja najmanje 200 metara od puta. Imala sam čast obići jednu farmu organskog bilja gdje je organski certificirano bilje raslo 50 cm od doduše makadamskog puta za koji su tvrdili da nema puno saobraćaja. Bilje je, istina, poprimilo boju, odnosno prašinu tog puta, ali je bilo organsko! Hm. Pouka je da (ne) vjerujete certifikacijama i pratećim pečatima.
Ako ćemo o ljekovitosti ovdje bi se prednost trebala dati listu kupine i od njega praviti čaj. Čaj od lista kupine je potpuno neukusan pa se zato može piti ohlađen i nezaslađen umjesto vode. Može mu se dodati i neka ukusna trava radi poboljšanja ukusa, ali suštinska uloga ove biljke je reguliranje metabolizma općenito.
Ljudski organizam je veoma komplicirana sprava s mnogo međusobnoovisnih dijelova i djelića i supstanci koje se u organizmu nalaze „u tragovima“. List kupine prilično moćno djeluje na usklađivanje metaboličkih procesa ili na unutarnju kozmetiku tijela. Zato je ova droga čest sastavni dio čajeva kojima se djeluje na auto imune bolesti, na jačanje organizma, slabokrvnost, rekonvalescenciju itd. Ne treba čekati da se razbolimo i počnemo piti ovaj čaj. Čaj će djelovati na one nevidljive i nepoznate prikaze koji nam se događaju prije nego što i ustanovimo da nam nešto fali.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

28.10.2007. u 09:05 • 0 KomentaraPrint#

subota, 27.10.2007.

KANTARION ŽUTI: PRIČA U NASTAVKU

Trava kantariona žutog može se naći u biljnim pripravcima u obliku kapi (tinkture), masnog ulja, perlica s masnim uljem, kapsula itd. Može se, ali porijetko, naći i eterično ulje, ali je poprilično skupo, a i naši proizvođači eteričnog ulja slabo poznaju aromatsko bilje pa po navici destiliraju samo kleku, lavandu i kadulju. Oni izgleda još nisu otkrili toplu vodu jer balkan obiluje aromatskim biljem, a najmanje 50-ak vrsta se može uspješno destilirati.
Ne znam da li je ispitano zašto, ali masno ulje kantariona žutog uvjerljivo ima prednost nad drugim pripravcima. Vjerovatno se radi o sinergičkom efektu objedinjenog maslinovog ulja s kantarionom. To je ujedno i stari lijek naših baba (do danas je ostala poznata u istoriji farmacije baba Topuša) koje su svježe cvjetove kantariona žutog potapale u djevičansko maslinovo ulje i tegle držale na suncu 40 dana. Nakon toga se ulje procijedi i čuva u ostavama za „zlu ne trebalo“.
Farmacija ovaj način prizvodnje zove maceracija, industrijsku proizvodnju zove tehnologija a rezultat svih stručnih naziva može se naći u apotekama i ljekarnama kao blijeda, nezdrava slika kvalitete. I dok su naše babe pravile to ulje ko za sebe i svoju djecu i unučad, farmaceutska industrija pravi profitabilnu varijantu koja nije ni nalik ljekovitom proizvodu. Ovdje pri tom vrijedi i upozoronje da je ovo ulje veoma podložno falsificiranju. Falsifikat može biti sama biljka ( prava je ako ustanovite da protrljani cvijet kantariona žutog na koži ostavlja zagasito ljubičast trag), maslinovo ulje, vještačka boja.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pravo ulje kantariona žutog mora imati bordo boju, biti gušće od maslinovog ulja i imati karakterističan balzamični miris. Sve ostalo je za baciti.
Kad se pije ulje kantariona zacjeljuje eroziju sluzokože probavnog trakta: čir, ulcerozni kolitis, proljevi, hemeroidi... Podmazuje zglobove oboljele od reume i artritisa. Djeluje na upalne procese na plućima i plućnoj maramici, smanjuje alergijske reakcije, utiče na sušenje cističnih tvorevina.
Ne mogu a da ne opišem slučaj jednog novinara koji je nepokretan ležao u bolnici za plućne bolesti s veoma lošom dijagnozom. Nakon ispijene 1 bočice ulja kantariona žutog podigao se iz kreveta. Nakon toga su se ljekari odlučili za operaciju i ustanovili da se radilo o cisti na kičmi koja je pritiskala kičmu i dovela do nepokretnosti. Ulje je već prije operacije smanjilo cistu do te mjere da se čovjek počeo kretati.
Ulje je odigralo ulogu i u liječenju nekoliko tumora, ali da li je imalo glavnu ili sporednu ulogu nije ispitivano. Kad osoba ozdravi od takve bolesti nije joj više bitno

27.10.2007. u 09:49 • 3 KomentaraPrint#

srijeda, 24.10.2007.

KANTARION ŽUTI ili „SVI SMO MI JEDNAKI SAMO SU NEKI JEDNAKIJI“

Od Orvelove „Sve su životinje jednake, samo su neke jednakije“ do naše iskustvene da smo svi mi jednaki samo su neki jednakiji, ne može se pobjeći ni u prirodi.

U društvu pak, ah ljepote, primijetim da je Planta kao mala firma bez ambicije da se razvija i drugima otima tržište, vrlo nejednakija među jednakima i da uživa tu privilegiju da bude bojkotirana od svojih tzv. konkurentskih firmi. Da li se radi o strahu da bi kvalitet Plantinih proizvoda mogao ugroziti njihovo smeće, ili grebanje za međunarodnu podršku, ili veze po ministarstvima i udruženjima, grantove, njihovo (ne)znanje, (bes)pamet (ne)ozbiljnost itd ne zna se, ali u svakom slučaju Planta uživa poseban takoreći nejednak status. To i zaslužuje, naravno, jer je i prof.dr. Zdravko Devetak bio poseban i unikatan tip, sa poznavanjem ljekovitog bilja većim no što ga imaju sve te jednake firme zajedno, a to znanje je ostavio upravo Planti. Živjela blažena jednakost!

Tako je među jednakim ljekovitim biljem Bog dozvolio kantarionu žutom, ili gospinoj travi, ili (ima jako puno naziva od kojih je najzanimljiviji i najsmješniji jedan na kojem insistira dr. Huml, ali neću da ga provaljujem) po latinski Hypericumu perforatumu L. da bude jednakiji od ostalih trava.

To znači ako je hmelj svestran, on je ipak malo svestran za razliku od ove trave koja raste često na livadama koje se ne smiju gaziti zbog kosidbe, pa kad se pokosi dobijemo zdravu stoku...što je takođe dobro. Kad se sakuplja za ljude, ne kosi se jer mu stapka ne smije biti debela pa se reže samo gornji dio biljke s tankom stapkom, a ne smije biti ni plodova. Naj je ljepši Plantin: pogledajte i sami

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Suši se u tankom sloju u sjeni i koristi sam, ili još bolje u biljnim mješavinama za niz različitih namjena. Trava ima antibiotsko, protuupalno djelovanje, djeluje na zarastanje unutarnjih tkiva, zacjeljivanje unutarnjih oštećenja svih organa koje ne vidimo ispod kože. Kako nas naša sujeta uglavnom tjera da vodimo računa o vanjštini kantarion se brine i za kozmetiku kože, počevši od prištića, ekcema, ljuštenja kože, slabe i bolesne kose, pa do otvorenih rana, postoperativnih ožiljaka, itd.

Biljka je nevjerovatno uspješna i kod brojnih psihičkih oboljenja, od depresije do trauma. Istraživanjima koja se rađena na Zapadu (a gdje drugo) ustanovilo se da kantarion žuti nepovoljno utiče na liječenje psihičkih oboljenja u kombinaciji s tabletama.

Na svakom čovjeku je da osobno odluči da li će tim istraživanjima vjerovati ili neće. Postoji mogućnost da je takav zaključak kupljen od farmaceutskih kompanija koje su u konzumiranju kantariona vidjele opasnu konkurenciju. I pored ovog upozorenja određeni broj ljudi koji je potražio pomoć u travama koristio je oboje smanjujući postupno tablete, ostajući na kantarionu i osjećajući se „mnogo bolje“.

Kantarion spada i u antikancerogene trave. Dosta toga o antikancerogenom djelovanju ispitivali su ruski naučnici, pa je za podrobnije informiranje o tome potrebno za divno čudo znati ruski, a ne engleski jezik.
Kantarion je zaista jednakiji među jednakima pa zaslužuje priču i u nastavku. Do tada, šta god da vam je kantarion žuti vam neće odmoći.

24.10.2007. u 06:31 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.10.2007.

HMELJ: ČAJ ILI PIVO?

Nije baš svima poznato, ali zadovoljstvo u ispijanju piva dugijemo ženskim stabljikama hmelja. Muške stabljike su tu samo radi razmnožavanja, a ženske rade za sve pivopije svijeta. Feministkinjama ovo vjerovatno nije pravo, ali njihova borba za ravnopravnost završava na činjenici da muškarci ne mogu rađati djecu kao ni što muške biljke hmelja ne mogu proizvoditi šiške hmelja.
Hmelj iliti, po latinski Humulus lupulus L. odnosno supruga mu hmeljica prizvodi šiške stručno zvane Strobili lupuli. Te šiške su prilično svestrane, a učešće u proizvodnji piva im je jedna od najpoznatijih strana.
Onima koji se bave ljekovitim biljem i manje sjede za pivom u kafani hmelj je poznat i kao ljekovita biljka. Na pustu žalost pivopija hmelj ima gotovo nikakvo ljekovito djelovanje prerađen u pivu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hmelj je zeljasta biljka, povijuša, penjačica po pritkama i ogradama poput loze. Pred jesen šiške sazriju za sakupljanje kad od zelene počnu dobijati žućkastu boju. Tada se beru i suše u sjeni.
Čaj od šiški hmelja je spas za čiraše. Trka za parama, uspjehom, karijerom, slavom ili jednostavno vremenom su izvrsni uvjeti u kojima se dobije čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, a prethodi mu gastritis, nervoza stomaka i neadekvatna ishrana. Obično su kandidati za čir nervozne osobe kojima sve ide „na želudac“. Ovdje se ne negira postojanje nervoznih osoba kojima nervoza ide na srce ili na jetru i ostale manje popularne organe, ali o njima drugom prilikom. Različiti smo, pa različito i reagiramo, ali i ne negiramo da su ovo poprilično nervirajuća vremena.
Dakle, ako želite živjeti s manje nervoze pijte čaj od šiški hmelja. Ako je nervoza od vas već stvorila želučanog bolesnika smirite želudac čajem od šiški hmelja, a ako vas svakodnevnica uznemirava toliko da vam neda ni spavati onda... napravite jastuk od šiški hmelja i spavajte. Priroda se brine za vas.
A priuštite si i predah. Može i uz pivo.

22.10.2007. u 09:38 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.10.2007.

VEREM ZVANI COOL TRAVA

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ovo je biljka koja je u srodstvu sa nanama, ali je i po svom imenu i po namjeni potpuno zastranila i skrenula. I to je biljka koja po svojoj botaničkoj sistematizaciji spada u mente, i stručno latinski je određena kao Mentha pulegium L.
Verem je inače turska riječ za sušicu ili tuberkulozu, ali se ne upotrebljava za liječenje ove bolesti. To ujedno nije jedini slučaj da strane riječi u našem jeziku koje vode porijeklo od germanskih, romanskih ili arapskih jezika mijenjaju značenje i smisao. Primjera radi opčinjava me riječ bonagracija kojom dalmatinci označavaju karnišu. Riječ je talijanska i znači dobru gospođicu, pa kad talijanu pokušavate objasniti da želite okačiti zavjese na bonagraciju on vas posmatra ne samo s nerazumijevanjem nego i sa dozom zabrinutosti za vaš zdravi razum.
Riječ verem nije otišla tako predaleko. Ne treba ići dalje od spoznaje da se do nedavno tuberkuloza smatrala bolešću koja se javlja kod nesretno zaljubljenih ljudi, uglavnom mladih djevojaka i žena koje su tradicija, strogi roditelji, socijalne ili druge razlike odvojile od voljenih dragih. Tuga tih nesretnih stvorenja liječila se ovom biljkom, a čak se biljka preporučivala i kao prevencija „da se žene ne veremišu“. Otuda naziv.
Otuda i upotreba. Verem je biljka za liječenje melanholije, sjete, depresije, ali i drastičnijih stanja histerije i gubljenja samokontrole. Britanci je obožavaju i veoma rado piju čaj. Njihov naziv za ovu biljku je mnogo privlačniji. Zovu je Pennyroyal, a kad oni nešto nazovu kraljevskim onda to nešto i znači. Znači i to da je jedna od popularnijih pkesama pokojnog Kurta Cobaina posvećena ovom čaju (njemu doduše i nije pomogao ;)). Čovjek ne može da se ne upita da li je vjekovno ispijanje ovog čaja uticalo na poznati hladnokrvni mentalitet engleza koji kao značajnu crtu karaktera cijene samokontrolu. Doduše možda je razlog zbog čega ga englezi piju samo u tome što ga imaju na svom povlažnom otoku jer ova trava voli vlažna zemljišta uz potoke, kao i naplavna zemljišta rijeka.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pennyroyal kako ga vide englezi
Kako bilo da bilo, u vrijeme kad je fazon biti „cool“ možda tom fazonu pomogne i ova biljka. Pa... kulirajte.

18.10.2007. u 10:02 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.10.2007.

NANE


Ne mogu se svi stomačni problemi koji se javljaju u jesen tretirati zajedno, ali prva ljekovita biljka na koju se pomisli u tom slučaju je nana. I zaista je to istina.
Nana je i ljekovita i aromatska biljka, ali nije do kraja određena ovim nazivom. Narodni naziv nana u nekom slučaju podrazumijeva tzv. divlju ali i pitomu nanu. U svakom slučaju radi se o dvije biljke, a ne o pitomoj nani koja je podivljala ili o divljoj koja se pripitomila.
Divlja nana, ili samo nana, ima svoj latinski naziv Mentha longifolia (L.) Huds. Nalazi se u prirodi na vlažnim zemljištima: proplancima, po rubovima šuma i šikara, vododerinama. Sitne dlačice kojim je biljka obrasla daju joj „brašnjav“, zagasitiji izgled u odnosu na okolne biljke pa je to ujedno beračima i prvi znak raspoznavanja da se biljci primaknu i indentificiraju je. Listić protrljan pod prstimasvojim karakterističnim mirisom biti će dovoljan pokazatelj da se radi o ovoj biljci bilo to u periodu cvjetanja ili ne.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Najbolje ju je sakupljati početkom ljeta tako da se biljka odreže do požutjelih ili oboljelih listova, osuši u sjeni, isitni za čaj i spremi u papitnu ambalažu na suho i tamno mjesto.
Nanu ne možete često kupiti u prodavnicama. Nana koja se prodaje pod ovim nazivom je njena rođaka pitoma nana ili paprena metvica, latinski Mentha piperita L.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Osnovna razlika u sastavu ove dvije biljke je da nana, za razliku od paprene metvice, ne sadrži mentol.
Upravo zato i sva ova priča o ovim rodicama. Zbog mentola se paprena metvica ne smije davati djeci ispod 2 godine starosti, a isto tako ni mentol bombone i proizvodi koji sadrže mentol. Nedavno se dogodio slučaj da je majka skuhala „fefermizu“, čaj koji joj je preporučen za stomačne probleme. Čaj je bio uvoz iz Njemačke, s njemačkim natpisom za paprenu metvicu koji je ona pojednostavila „po naški“ i koji je ni izdaleka nije podsjećao na nanu. Znači da treba pripaziti kome davati „fefermizu“, maloj djeci može blokirati dišne puteve.
Paprena metvica je popularnija od naše nane upravo zbog mentola koji se iz nje dobiva pa je naša nana zbog toga u zapećku, ali obje pomažu da se želudac razgali i rastereti od obroka koji je „teško pao“ na stomak, da „smiri“ uznemireni želudac, da „osvježi“ dah, da smanji nervozu.

15.10.2007. u 14:51 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.10.2007.

Planta


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dovoljno je zapamtiti ovaj zaštitni znak.
Znate da ste na kvalitetnom putu

14.10.2007. u 19:11 • 0 KomentaraPrint#

Devetak

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Prof . dr. Zdravko Devetak, slovenac po prezimenu, Sinjanin po rođenju, a bosanac po mjestu boravka, je cijeli svoj radni vijek, „do posljednjeg daha“, proveo baveći se ljekovitim biljem. Za sobom je ostavio veoma mnogo naučnih i stručnih radova, a za razliku od drugih stručnjaka svoje je znanje pretočio i u praksu pomažući ljudima sa zdravstvenim problemima.
Pošto je interes ljudi prevazilazio njegove mogućnosti osnovana je mala firma PLANTA pod njegovim nadzorom i supervizijom. Kompletan tehnološki proces, od branja do receptura i finalnog proizvoda bio je 10 godina pod njegovim nadzorom. Firma je nastavila s radom bez pretenzija da postane velika jer samo rad s malim količinama ljekovitog bilja i finalnih proizvoda može podlijegati pažljivoj kontroli proizvodnje.
PLANTA raspolaže sa oko 300 proizvoda: čajevi, tinkture, masna ulja, kapi, tonici, radio sa oko 200 vrsta ljekovitog i aromatskog bilja, sa oko 100 receptura prof. Devetka za različite zdravstvene probleme.

14.10.2007. u 18:58 • 0 KomentaraPrint#

petak, 12.10.2007.

Znate li piti čaj?

Počinje hladno. Hladni napitci ne prijaju. Pijte čaj koji će vas zagrijati.
Da biste pili čaj morate ga napraviti.
Da biste ga napravili morate imati kuhalo, lončić s poklopcem, vodu i neku biljku.
Da biste imali biljku morate je kupiti ili ubrati. Ne zna se šta je gore i teže. U oba slučaja treba vam neko znanje.
Kod kupovine ne tražite jeftinoću, ali ni skupo nije garancija. U jeftinom proizvodu nema kvalitetne biljke, u skupom proizvodu je mozda skupa samo marka ili ambalaza. Najkvalitetniji su proizvodi malih proizvođača koji ne mogu biti jeftini zbog male proizvodnje, niti skupi jer nisu popularne marke. Takvi proizvođači najmanje muljaju jer žele privući kupca.
Ne kupujte biljku u filter vrećici. U njoj je najveći procenat nebiljnog materijala i vještačke arome. Nažalost, jer je filter vrećica vrlo koristan i praktičan, ali nažalost zloupotrebljen izum.
Ne kupujte biljku na čijoj ambalaži ima puno simbola kojim se potvrđuje kvalitet. Svi ti simboli se kupuju, a proizvođač troši više novca u uvjeravanje o kvalitetu nego o samoj kvaliteti.
Ako poznajete biljku najbolje je kupiti od berača, a njih se može naći na pijaci. Pri tom morate znati da berač ne živi blizu asfaltiranih puteva kako biste bili sigurni da je ne bere s takvog područja. Mora i sam izgledati čisto i uredno jer bi to moglo značiti da mu je takvo i mjesto na kojem suši i drži biljku. S biljem koje nudi postupa brižno i pažljivo, a ne drži ga u hermetički zatvorenim najlon vrećicama jer zna da biljka mora disati.
Sama biljka mora imati odgovarajući izgled: Cvijet mora imati boju rascvalog a ne ocvalog cvijeta, trava ne smije imate žute, smeđe i bolesne listove, a korijen blato i sitne žilice.
Naravno uz biljku koju kupujete ne želite kupiti, vlati trave, slatkovine, blato, brojne insekte itd. Ako i kupite neku sitnu bubucu ne brinite, ona je dokaz da je biljka zdrava kao što je crv dokaz da je zdrava jabuka.
Kupljenu biljku donesete kući, isitnite i uz pomoć postojećih kuhala, lončića,
poklopca i vode skuhate čaj.
Za svaki sličaj treba objasniti i poklopac. Čaj se obavezno poklapa da bi zaustavio isparavanje eteričnog ulja koje se kondenzira na poklopcu. Stoga prije cijeđenja čaja u šoljicu stresite nakupljene kapi s unutarnje strane poklopca.
Nakon tolike avanture sa osiguravanjem odgovarajuće biljke može se reći da je sve poduzeto što ste mogli da popijete dobar čaj.
Samo ostaje jedan problem: KOJA BILJKA




12.10.2007. u 13:03 • 3 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters