Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

VEREM ZVANI COOL TRAVA

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ovo je biljka koja je u srodstvu sa nanama, ali je i po svom imenu i po namjeni potpuno zastranila i skrenula. I to je biljka koja po svojoj botaničkoj sistematizaciji spada u mente, i stručno latinski je određena kao Mentha pulegium L.
Verem je inače turska riječ za sušicu ili tuberkulozu, ali se ne upotrebljava za liječenje ove bolesti. To ujedno nije jedini slučaj da strane riječi u našem jeziku koje vode porijeklo od germanskih, romanskih ili arapskih jezika mijenjaju značenje i smisao. Primjera radi opčinjava me riječ bonagracija kojom dalmatinci označavaju karnišu. Riječ je talijanska i znači dobru gospođicu, pa kad talijanu pokušavate objasniti da želite okačiti zavjese na bonagraciju on vas posmatra ne samo s nerazumijevanjem nego i sa dozom zabrinutosti za vaš zdravi razum.
Riječ verem nije otišla tako predaleko. Ne treba ići dalje od spoznaje da se do nedavno tuberkuloza smatrala bolešću koja se javlja kod nesretno zaljubljenih ljudi, uglavnom mladih djevojaka i žena koje su tradicija, strogi roditelji, socijalne ili druge razlike odvojile od voljenih dragih. Tuga tih nesretnih stvorenja liječila se ovom biljkom, a čak se biljka preporučivala i kao prevencija „da se žene ne veremišu“. Otuda naziv.
Otuda i upotreba. Verem je biljka za liječenje melanholije, sjete, depresije, ali i drastičnijih stanja histerije i gubljenja samokontrole. Britanci je obožavaju i veoma rado piju čaj. Njihov naziv za ovu biljku je mnogo privlačniji. Zovu je Pennyroyal, a kad oni nešto nazovu kraljevskim onda to nešto i znači. Znači i to da je jedna od popularnijih pkesama pokojnog Kurta Cobaina posvećena ovom čaju (njemu doduše i nije pomogao ;)). Čovjek ne može da se ne upita da li je vjekovno ispijanje ovog čaja uticalo na poznati hladnokrvni mentalitet engleza koji kao značajnu crtu karaktera cijene samokontrolu. Doduše možda je razlog zbog čega ga englezi piju samo u tome što ga imaju na svom povlažnom otoku jer ova trava voli vlažna zemljišta uz potoke, kao i naplavna zemljišta rijeka.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pennyroyal kako ga vide englezi
Kako bilo da bilo, u vrijeme kad je fazon biti „cool“ možda tom fazonu pomogne i ova biljka. Pa... kulirajte.

Post je objavljen 18.10.2007. u 10:02 sati.