ponedjeljak, 13.06.2016.

scenografija grada

FANTOMSKI GRAFIT

Aktualna nogometna euforija podsjetila me priče jednog mog prijatelja fotografa.

Jovica Drobnjak kvalitetan je profesionalni fotograf sa suptilnim osjećajem za nijanse, profinjenim senzibilitetom za fina prelijevanja, poetskim i slikarskim pristupom fotografiji. Neke serije njegovih fotografija izgledaju na prvi pogled kao da su izašle iz slikarskog ateljea.

Jedna serija fotografija koju već odavno radi posvećena je odioznoj temi: grafitima, ali ne bilo kakvima, nego onim koji su "posvećeni" Mamiću. (Nije potrebno reći kojem Mamiću, svi smo vidjeli te grafite nebrojeno puta posvuda po gradu.) Što je priviklo njegovo fotografsko oko upravo toj temi nije poznato, za ovu priču je dovoljno konstatirati da je tako. U njegovoj arhivi nalazi se već nebrojeno fotografija, pa možemo uzeti da je jedan od većih stručnjaka o toj temi.





Kaže Jovica da je primijetio jednu čudnu, neobjašnjivu pojavu. Spomenuti grafiti niču po gradu već godinama, kadikad učestalije, kadikad manje učestalo, zavisno o zbivanjima u nogometnom svijetu. U njima se Mamića časti svim i svačim: te ustaša, te peder, te ciganin, te Srbin, te mamicu mu, te taticu mu, sestru, ženu i njega samoga… nema čega nema. Stoje na očigled i izbijeljuju pod suncem, kadikad ih netko prefarba, pa na istom mjestu ponovo izniknu isti ili u nekoj drugoj varijanti. Zanimljivo je da među njima postoji jedan koji se promptno ukloni kad god se pojavi. Svi ostali stoje kao već uobičajeni dio gradske scenografije, ali taj jedan je prava rijetkost - kako se pojavi tako i nestane, traje kao zraka sunca za oblačnog dana. Reklo bi se da svi ostali malo koga smetaju: ono ciganine, ustašo, četniče, pederu, budalo, lopove, mamicu, taticu, ženu i sestru hajde-de, ali taj jedan kao da nekoga maksimalno iritira i kao da netko juri gradom neprekidno na oprezu da ga zatre čim se pojavi, kao da je to najgore od svega. Da nije Jovičinog bilježenja ne bi ni znali da postoji. Nije poznato zašto i kako, preostaje nam samo vjerovati Jovici da je tako.

Koji je to tako poseban grafit?

MAMIĆ KOPA NOS!










<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker