srijeda, 19.08.2015.

deložiranje nepozvanih sustanara

- revitalizirani post od 26.8.2009.
Kad se štakor useli u kuću, počne je smatrati svojom, teško ga je istjerati. Nezaustavljiv je i lukav. Zubima si napravi prolaz kroz drvo, ciglu, plastiku… Dobro se penje i po okomitim zidovima, a provuće se kroz bilo koju rupu kroz koju može provući glavu. Samo kroz armirani beton i protuprovalna vrata ne može, a njih će naći načina zaobići.

Teoretski može se istjerati ili uništiti štakora na više načina. Postoji ljepilo kojim se premažu daščice, posred ljepila postavi se mamac, pa ako se zalijepi može ga se uništiti. No na ljepilo se zakelje samo mali, glupi mišići, ali rijetko pravi, odrasli štakor. Pored toga, ako se i zalijepi – kako ga nakon toga eliminirati? Staviti s daščicom u mirkovalnu pećnicu? Nakon toga bi se morala baciti mikrovalka. Utopiti u kadi punoj vode? Pliva na daščici i ciči! Raspljeskati lopatom? Degutantno, tko će to poslije čistiti?

Mogu se po kući postaviti otrovi. Manje-više pocrkaju svi kućni ljubimci, a ako se koji štakor otruje i krepa, ostane u zidu i cijeli stan usmrdi vonj raspadajuće lešine. Može ga se ubiti zračnom puškom, ali tko će ga pogoditi? Mišolovka? Preslabo za štakora.

Najefikasniji način ujedno je i najhumaniji. Štakora se da navabiti u klopke koje se mogu posvuda kupiti za oko sedamdeset kuna. Kada uđe u nju po slatki zalogajčić, vrata se zatvore i ulovljen je živ.

Preostaje problem – što s njim?

Upucati ga pištoljem je preglasno. Raspljeskati ga lopatom? Kako ga izvaditi iz klopke, otima se i grize, a kamoli da bi nakon toga mirno čekao lopatu. Utopiti ga u kadi s vodom zajedno s kavezom? To bi izazvalo proteste društava za zaštitu životinja zbog surovog ponašanja prema glodavcima. Uostalom, nije ga više lako ubiti nakon što ga je čovjek neko vrijeme proučavao kako bezuspješno pokušava pregristi metalne rešetke.

Najbolje je odnijeti ga daleko od kuće, u neki drugi kraj grada, i naprosto pustiti i prepustiti njegovoj štakorskoj sudbini. Stanovnici općine Maksimir tako uglavnom puštaju štakore u Sesvetama, Trnjani na Trešnjevci, oni iz Črnomerca oko Gajnica, ljudi iz Centra nose ih na Tuškanac i Pantovčak, članovi dragovoljačkih veteranskih udruga puštaju ih uz ogradu Predsjedničkih dvora, BBB-i u vrt tuškanačke vile Zdravka Mamića, Zapruđanci u Trnsko i Travno…, i tako dalje i tako dalje.

Gradom lutaju čopori izbezumljenih dezorijentiranih štakora koji traže svoje domove.




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker