nedjelja, 23.08.2015.

fasade i parole

Markica Rebić sjedi u hladu ispred kafića na jednoj strani središnjeg trga gradića u kojem je zastao i promatra kuće na suprotnoj strani koje blješte na suncu tako da ih je teško gledati i odbijaju jaru. Nijedna nije mlađa od stotinjak godina. Prizemlja su u bijelo okrečena, a katovi iznad njih pokazuju goli kamen od kojega su kuće građene. U zgradi točno nasuprot je neki butik, iznad ulaza i izloga su pričvršćena plastična slova HORTON'S, a na zidu je ispisano sprejem, velikim slovima IVO. No Markica zna da ono što se vidi ni izdaleka nije sve.

Nekoć je na tom zidu pisalo ŽIVIO CAR I KRALJ FRANJO JOSIP! Onda je ta parola premazana krečom i umjesto nje je osvanulo ŽIVIO KRALJ PETAR! Kasnije je prekriveno samo KRALJ PETAR, a umjesto njega napisano je POGLAVNIK! Pisalo je ondje i VIVA DUCE! i ŽIVIO DRUG JOSIP BROZ TITO! i ŽIVIO FRANJO I HDZ! Gotovo je nevjerojatno koliko ih je živjelo u tako kratkom povijesnom periodu. U međuvremenu su izvirali i nestajali i drugi natpisi poput TRGOVINA MJEŠOVITOM ROBOM i SVI NA IZBORE! Obrazovanom sociologu nije teško u svemu tome uočiti određene pravilnosti.

Pobornici svake nove vlasi nastojali su prebrisati sve prije nje. Dok njih nije bilo na vlasti, ničega nije bilo, osim ništavila. Svi su nastojali svesti sve prije sebe na tabulu rasu, da bi na njoj mogli graditi ispočetka i zauvijek. Premazane fasade samo su mali i nevažan, iako uočljiv primjer.

Nevolja je jedino što je klima promjenjiva, vrijeme se mijenja, a meteorologija ne poštuje ljudske naputke. Parole su ispisane masnim tamnim bojama, a bijeli namazi su, koliko god debeli i višekratni, ipak providni. Pa kad puhne jugo, jače ili slabije nazire se jedna od premazanih parola, kad okrene ne buru nazire se druga, kad zahladi izbija treća, i tako naizmjence, zavisno i o dobu dana i kutu pod kojim padaju sunčeve zrake. Kada se vrijeme mijenja, parole iz svih arheoloških slojeva se ispremiješaju i ispada otprilike nešto poput ŽIVIO DRUG DUCE FRANJO PETAR MJEŠOVITITO!

Markici se čini da je upravo to parola koja ga najviše zabrinjava.


<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker