Pjesma o jednoj mladosti

14.04.2009., utorak

Četiri okusa Istre

Počeo radni tjedan – a nije ponedjeljak. Kako lijepo! I još k tome školska djeca nemaju nastave. Ako su ona tri dana pred Uskrs ličila na subote, zamislit ću da ovaj radni tjedan čine sve petak do petka. Dobra autosugestija, ha?

Otišli gosti danas. Preživjeli smo svi skupa. Ni porječkali se nismo. Ma, idila živa. Al je svejedno odahnula čitava moja mala obitelj kad su dida i baka zamakli autom za prvi zavoj.

Vrijeme nas je poslužilo, osim one početne ljepljive morske magle. Koja se ipak brzo povukla i prepustila nas suncu i temperaturama od 18-22°C. Šetalo se uz more, vozio se bicikl, neki su se rolali, popila se kava vani nekoliko puta. Jučer se održavao tradicionalni Uskrsni ponedjeljak u Sv. Pelegrinu (kupalište i odmaralište u neposrednoj blizini Umaga). Pjesma, iće, piće, natjecanje u povlačenju konopa, utrka u vrećama, utrka s jajima (jaje u žlici, žlica u ustima, ruke na leđima i juriš do cilja), skidanje pršuta i drugih delicija s kliskog jarbola (a-la Jadranski susreti, jel). Skupilo se dosta ljudi, i političara. Uspjeli smo izdržati pola sata i pokupili se jer je vjetar bio jak i izuzetno neugodan.

Večeri protekle uz priču i televiziju. Palačinke se jele u subotu navečer, glede i unatoč tome što je plemenita Katja ostala i dalje u utrci za najbolje grlo...

Osim sarme, fiš-paprikaša, šunke, jaja, hrena, mladog luka i rotkvica, domaće juhe koja priča sto jezika, pohane puretine i fuža s tartufima, stiglo se i isprobati nešto meda i propolisa. Ovaj se mjesec u hotelu Kristal održava ciklus Četiri okusa Istre, prezentacija istarskih proizvoda. Prva travanjska subota bila je posvećena vinima i maslinovom ulju,

Veralda

Veralda

na Veliku subotu je uslijedio med i ostali pčelinji produkti (braća Kramar, dobitnici "Zlatne žlice" za najbolje pčelare u Hrvatskoj).

Kramar

Kramar

Kramar

Kramar

Kramar

Ove subote planira se prezentacija tartufa. Posljednji vikend u travnju predviđen je za "izvorni istarski folklor".
- 19:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu