Pjesma o jednoj mladosti

08.04.2009., srijeda

Pripreme, raznorazne

Od sutra počinju školski praznici. Iha! Kao da i meni počinje godišnji. Malo ću odmoriti od podnevnog trčanja u Konzum, nabavke namirnica, smišljanja jelovnika i pripremanja ručka da bude gotov oko 13.15. Da Stariju odmah na dolasku iz škole dočeka jelo, da Mlađa triput tjedno stigne na rukometni trening u 14 h. Ta tri dana u tjednu obično prođu bez Fine, bez odlaska na poštu ili u banku. Nego sam par minuta prije podneva u niskom startu s nekoliko predviđenih jelovnika. Jer, ako smislim samo jedno rješenje jestivih problema, može me iznenaditi nedostatak patlidžana, ili gljiva, ili paprike. I onda vijuge blajhanog mozga moraju jako brzo i kvalitetno raditi. Što je prevelik napor za lažnu plavušu, pogotovo nakon prve smjene, koliko god ona ležerna i neuspješna bila. Prva smjena, ne lažna plavuša.

Sutra vjerojatno stižu svekrva mi i svekar. Kao i svaki put, u zadnji čas ću prošamarati stanom, oprati, usisati, pospremiti sav onaj kreativni nered koji se stvori u četveročlanoj obitelji. Na prelasku iz sezone u sezonu. Kad se iz štrampli i žabica (hulahopki, najlonki) uskače u dokoljenke i soknice. Kad dolčevite više ne trebaju nego se izvlače iz ormara i iz vakuum-vrećica lagane dugorukavne i neke kratkorukavne majičice. Kad se još mogu navući na noge polučizme ali čizme nikako. Kad je noću pod poplonima vruće ali pod dekicama još uvijek prehladno.

Svekrva je zadnji puta bila kod nas dok su mene prozračivali u Zagrebu. Dobra dva mjeseca kuhala je, peglala i spremala sinu i unukama. I vjerujem da su joj uspomene još relativno svježe i da joj nije srce ginulo za Umagom i nama. Sad ćemo predurati zajedno par dana. Svekar će pronjuškati stanom, dvorištem, garažom i radnjom, u potrazi za nekim poslom. I skupit će dovoljno materijala da nas slijedećih godinu dana savjetuje što i kako trebamo raditi a što nikako ne i gdje sve griješimo.

Kućna rukometašica imat će treninge i za vrijeme ferija. Spremaju se za utakmicu za desetak dana. Mažoretkinja je trebala imati intenzivne probe za državno prvenstvo. Pak nas je sinoć izvijestila da je odlučeno kako ne idu na državno. Velika većina djevojaka ide na petodnevni mali maturalac baš uoči prvenstva. Trebale bi se u istoj noći vratiti s maturalca i krenuti na put u Jastrebarsko. Kome to ne paše, kome paše, nije bitno, uglavnom – ne idu.

Mali maturalac. Dubrovnik, Neum, Korčula, Makarska, Split, Trogir, Šibenik, Slapovi Krke, Zadar. Dva puna pansiona u Kleku, dva polupansiona u okolici Trogira, jedan ručak u Splitu, jedan ručak u Zadru. Prijevoz autobusima s krevetima (ponijeti sa sobom dekicu, jastučić i šlapice). 1590 kn, u tri rate. U cijenu nisu uključene jedino ulaznice u disco (15 kn) i piće za vrijeme obroka. Već se planira koja torba će se nositi, kupljene su neke majičice, i novi novčanik je pripremljen. Za džeparac smo se dogovorili, održali uvodno predavanje o ponašanju...
- 09:14 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu