Pjesma o jednoj mladosti

18.03.2009., srijeda

Klokan

Sutra Mlađa prvi put sudjeluje na Klokanu. Prije dvije godine je na dan natjecanja imala visoku temperaturu i bila je nesretna što je nismo pustili u školu. Starija je jednom sudjelovala ali na kraju ostala razočarana jer njeno ime nije spomenuto pri prozivanju uspješnih učenika na kraju školske godine. Svrha Klokana nije osvajanje nekog mjesta, nego popularizacija često omraženog školskog predmeta.

Matematički klokan

MEĐUNARODNO MATEMATIČKO NATJECANJE «KLOKAN BEZ GRANICA» 2009.

"Motto igre - natjecanja "Matematički klokan" je : bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 24 zadatka za sve sudionike. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 19. ožujka 2009. godine u 12 sati i 30 minuta održat će se po jedanaesti put Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica". U isto vrijeme s približno istim zadacima natjecati će se učenici u Austriji, Belgiji, Bjelorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Kataloniji, Kazahstanu, Cipru, Češkoj, Ekvatoru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Kazahstanu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Meksiku, Moldaviji, Nizozemskoj, Norveškoj, Pakistanu, Paragvaju, Poljskoj, Portoriku, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i sjeverne Irske, Ukrajini, Sjedinjenim Američkim državama, Venezueli i Hrvatskoj.

U te 42 zemlje svijeta natjecat će se više od 6 000 000 sudionika, što ovo natjecanje čini najvećim školskim natjecanjem svijeta.

PROPOZICIJE:
ZAJEDNIČKI DIO ZA SKUPINE
ECOLIERS, BENJAMINS, CADETS, JUNIORS I STUDENTS
- vrijeme pisanja je 75 minuta
- rješava se 24 zadatka
- natjecanje je pojedinačno
- računari su zabranjeni
- svaki zadatak ima pet ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan točan
- prvih osam pitanja nosi po 3 boda, drugih osam po 4 boda, a trecih osam po 5 bodova
- ako nijedan odgovor nije zaokružen, zadatak donosi 0 bodova
- ako je zaokruženi odgovor pogrešan, oduzima se četvrtina bodova predviđenih za taj zadatak
- na početku svaki sudionik dobiva 24 boda , kako bi se izbjegli negativni bodovi
- najveći mogući broj bodova je 120

Rješenja zadataka bit će objavljena 20. travnja 2009. godine na internet stranici HMD.

Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 1. svibnja 2009. godine na oglasnoj ploči škole i na internet stranici HMD, a ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole."



- 08:56 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu