Pjesma o jednoj mladosti

06.02.2009., petak

Klizalište u Pazinu; Vijeće roditelja OŠ

"U Pazinu će sredinom ovog mjeseca biti postavljeno montažno klizalište. Tako će ove godine, jedini u Istri, Pazinjani i njihovi gosti moći 40 dana uživati u zimskim radostima. Klizalište od 400 kvadratnih metara pod šatorom postavit će se na centralnom pazinskom trgu. Cijena najma klizaljki i klizanja bit će od 20 do 25 kuna po satu, dok će klizači sa svojim klizaljkama plaćati 15 kuna po satu. Iako je ove godine i Labin pokazao interes za ovaj projekt, Labinjani će montažno klizalište dobiti iduće godine. Budući da grad ovakav projekt treba i sufinancirati Poreč i Pula nisu pokazali interes za ove 'ledene avanture'. Poreč se opravdao velikim izdacima za rukometnu dvoranu, a Pula nije pokazala nikakav interes da svoje najmlađe sugrađane obraduje klizalištem." (Barkun)

Baš dobra vijest. U natkrivenom klizalištu možemo uživati i kad je vani ljigavela poput ove. Prekjučer se na kratko pojavilo sunce, jučer je padala kiša, noćas je padala kiša. Prognoza veli da će sutra opet padati kiša… Izlile su se rijeke i rječice po Istri, poplava prijeti ili je već ostvarila prijetnje. Do kad li će potrajati ovo vrijeme elementarnih nepogoda?!

Starija Potočnica uspjela se othrvati prehladi i od jučer je opet na nastavi. Saznala je da je osvojila treće mjesto na natjecanju iz fizike za područje Bujštine. Ima najbolji rezultat u svojoj školi. Naravno da joj je drago i da je sretna i ponosna. Još da se više vremena posvetila pripremama, tko zna gdje bi završila. Čekamo još rezultate engleskog.

Mrvica je još uvijek na bolovanju. Koliko čujem od sugrađana, nije jedina s virozom. Povišena temperatura i problemi s nosom bacilli su priličan broj klinaca u krevet. Još je u ponedjeljak škola bila nezagrijana, izmjerili su u jednoj učionici ciglih 15°C pa je i to dodatno pogodovalo bolesti. Srećom da su moje curke taj dan izostale s nastave, mogle su i gore proći. Uspjela sam jutros dobiti na telefon medicinsku sestru kod pedijatre i dogovoriti da samo dođem po ispričnicu za Mlađu. Potvrdila mi je da ima jako puno djece s istim simptomima bolesti, temperatura 37 – 37.5° može trajati nekoliko dana i iscrpiti organizam te pomaže jedino odmaranje, puno tekućine i C vitamina. Ovim pozivom izbjegle smo pišulja i ja višesatno čekanje u čekaonici punoj bolesne djece.

Prekjučer je održana sjednica Vijeća roditelja u našoj hrvatskoj osnovnoj školi. Škola obuhvaća ukupno 45 odjeljenja, što u centralnoj što u područnim školama. Svaki razred u centralnoj školi ima za predstavnika u Vijeću po jednog roditelja, područne škole imaju nešto manje predstavnika. Roditelju učenika prestaje funkcija člana vijeća završavanjem školovanja njegovog djeteta, prelaskom u drugu školu kao i na osobni zahtjev. Obzirom da je dosadašnjoj predsjednici Vijeća roditelja dijete krenulo u srednju školu, valjalo je izabrati novog predsjednika kao i predstavnika Vijeća u Školskom odboru.

Ove je godine osnovano i Vijeće učenika. Bilo je zanimljivo čuti kako su učenici reagirali na neke članke školskog statuta. Postoje i npr. odredbe kojima se učenicima ne dopušta nošenje japanki (iz sigurnosnih razloga), bojanje kose u jarkim bojama (ma, osnovnoškolci ne bi ni trebali ni smjeli uopće bojati kosu), napadno šminkanje (ja bih zabranila i nenapadno šminkanje), nošenje prekratke ili poderane odjeće. Elem, učenici su se složili s opravdanošću velike većine odredbi. Ravnatelj je vrlo zadovoljan suradnjom s njima, i ugodno iznenađen zrelošću i opravdanošću njihovih prijedloga i zamolbi. Tako će se pokušati organizirati nošenje školskih kuta ili uniformi, postavljanje školskih ormarića za odlaganje knjiga i odjeće (o tome inače slušamo muž i ja već osam godina, koliko Starija pohađa školu), reguliranje podjele marendi (neki učenici dođu prije ostalih u blagovaonu i pojedu i svoju i tuđe marende), ponovno uvođenje vilica u blagovaonu (djeca dobivaju samo žlice kao pribor za jelo. Vjerujem da su vilice bile povučene iz upotrebe iz sigurnosnih razloga, ali – poblogu – maloljetni nasilnici mogu za oružje upotrijebiti ama baš sve iz okoline…), bolju kontrolu i opskrbu školskih sanitarnih prostorija sapunom i wc-papirom (neka djeca bacaju cijele role papira u smeće). Na zahtjev učenika, u školi će se održavati čajanke povodom obilježavanja posebnih datuma – prva je uoči Valentinova.

Škola je izgrađena prije 27 godina a nakon nekoliko pokušaja saniranja stolarije i školskog okoliša ove će se godine pokrenuti malo veći radovi – promjena školske ograde i stolarije, postavljanje video-nadzora na ogradi i po školskim hodnicima, uređenje igrališta. Neka im je sa srećom.

Na sjednici Vijeća roditelja skupila se dovoljna većina da glasovanje za kandidate bude pravovaljano. Ne mogu a da ne prokomentiram kako su tijekom sjednice SEDAM puta zazvonili mobiteli…
- 10:48 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu