četvrtak, 16.04.2020.

Gradovi i mjesta: Gorski kotar

Kroz Gorski kotar putovala sam po par puta godišnje od djetinjstva pa sve do danas s obzirom da smo nekada živjeli u Rijeci i Kostreni i da nam je zadnjih tridesetak godina Malinska ljetna destinacija. Sjećam se skoro cjelodnevnih mučnih putovanja po još prašnjavoj Lujzijani a kasnije uskoj asvaltiranoj sa bezbroj zavoja.

Nekada ( Lujzinska cesta, Lujzijana)



Danas ( Autocesta A6)



Nekada se na starim zemljovidima Gorski kotar označavao kao pusti gorovit i šumski kraj, kao Vražji vrt (Hortus diabolicus). Prvi vlasnici nenaseljenog Gorskog kotara bili su krčki knezovi Frankopani, koji su za svoje potrebe podizali putničke postaje. Kasnije oko tih postaja nicali su kašteli, dvorci, crkve i mjesta sa stalnim stanovništvom.
Gorski kotar, taj mali dio goransko - šumovitog tla Hrvatske predstavlja prirodni dragulj. Ispresjecan je nizom kraških polja i dolinom rijeke Kupe. Krase ga nekoliko relativno visokih zona kao što su Bjelolasica, Risnjak i Snježnik, a 83 % površine pokriveno je šumom. Na tom području postoji NP Risnjak i Park šuma Golubinjak. Fužinski kraj izuzetno je bogat vodom. Da bi se ta voda zadržala i iskoristila izgrađena su akumulacijska jezera bogata ribom. To su Lokvarsko jezero, Bajer, Lepenica i Potkoš.
Kršni reljef Gorskog kotara bogat je špiljama i jamama od kojih najpoznatije su špilja Lokvarka, Vrelo, Bukovac, Hajdova hiža, Golubinja i Ledena špilja. U špilji Bukovac pronađeni su tragovi pračovjeka i kosti pećinskog medvjeda. U središnjem djelu Gorskog kotara nalazi se veća ravan na kojoj je locirano mjesto Ravna Gora. Jedino polje u kršu Gorskog kotara je Ličko polje. Obradivo je samo jednim djelom i to za krumpir. Ime je dobilo po najvećem mjestu toga kraja Liču. Flora i fauna Gorskog kotara bogate su i raznolike. Posebnost biljnog svijeta pripada " kraljici šume ", najvećoj jeli u Gorskom kotaru koja se može vidjeti u Parku šuma Golubinjak. Gornji tok rijeke Kupe čudesna je dolina leptira. Istraživanjem registrirano je oko 500 vrsta, od toga 108 danjih vrsta što predstavlja 60% hrvatske flore leptira. O kakovom bogatstvu se radi najbolje ilustrira podatak da Velika Britanija ima samo 56 vrsta danjih leptira. Zaštićeni rezervat prirodnih vrijednosti u Hrvatskoj su Zeleni vir, Vražji prolaz i Muževa hižica u blizini Skrada. Tu je izgrađena i hidroelektrana " Munjara ". Posebno zaštićeni krajolik je kanjon Kamačnik u okolici Vrbovskog. Gorski kotar ima par manjih skijališta i sanjkališta koja su tek u funkciji kada padne snijeg. Mjesta Gorskog kotara bogata su mnogim dvorcima, kaštelima, povijesnim, sakralnim, etnološkim, prirodoslovnim i kulturnim spomenicima te muzejima. Svakako treba spomenuti Begovo Razdolje, mjesto koje je gotovo nestalo iseljavanjem. To je jedino nastanjeno mjesto u Hrvatskoj koje se nalazi na višoj nadmorskoj visini od 1000 metara. Nekada se goransko stanovništvo bavilo šumarstvom i proizvodnjom drvenog ugljena ali danas se okreće turizmu. Glavna atrakcija je doček Nove Godine u podne u Fužinama, prve i najstarije takove manifestacije u Hrvatskoj.
Mnoga mjesta i krajeve ovog jedinstvenog dijela Hrvatske posjetila sam što u daljnjoj što bližoj budućnosti (neke i više puta) i mogu kazati da je to stvarno predivni kraj u bilo koje godišnje doba. Gorski kotar treba posjetiti, ne samo u prolazu nego ga upoznati boravkom ili čestim dolascima.
Gorski kotar

- 14:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.04.2020.

Gradovi i mjesta: Otok Krk: Zanimljivosti i posebnosti otoka


Otok Krk sigurno je jedan od najljepših jadranskih otoka. Na jednom mjestu nudi se netaknuta priroda, predivne vinske i biciklističke staze, mnoštvo uređenih šetnica uz more i unutrašnjosti otoka, planinarske poučne i markirane staze, bogato kulturno naslijeđe, umjetnička baština, galerije, akvarij, ronilački centri, raznovrsne zabavne i sportske aktivnosti na moru, adrenalinski poduhvat na zepline-u, široka lepeza turističko - ugostiteljskih objekata i kristalno čisto more. Na otoku svatko će za sebe naći zabavu, od avanturista i romantičara, do onih željnih klasičnog odmora i lješkarenja na savršenom morskom zraku uz pjesmu zrikavaca. Na mnogim plažama otoka Krka vijore se plave zastave.
Otok Krk bogat je predivnim prirodnim ljepotama i bogatstvom te mnogim povijesno-tradicijskim obilježjima, a meni se to jako sviđa.
Tu svakako treba istaknuti prastaru građevinsku tehniku suhozida, odnosno poseban način slaganja kamena bez ikakva vezivnog materijala. Stoljećima iz nužde Krčani su oslobađali zemlju od kamenja da bi je opet zarobili ograđujući je suhozidom ili gromačama. Tehnikom tradicijske pučke suhozidne gradnje nastali su dojmljivi suhozidi - gromače, mrgari, pokrivene gušterne - bunari i mošuni.
Koncentracija tih suhozidnih izvedbi nalazi se u području dva gorska masiva koji se izdižu sa istočne i zapadne strane bašćanske doline. Vegetacija je oskudna ali ipak dovoljna da se ovce na ovom području mogu puštati na ispašu.

Suhozid (Gromača) - zid od prirodnog kamena koji razdvaja teren ili ograđuje određeni prostor


Mrgari


Mrgari su više prostirne građevine u obliku cvijeta - rožice. Služe za prikupljanje i razvrstavanje ovaca. Pastiri par puta godišnje tjeraju ovce u središnji prostor koji se naziva sala. Nakon toga svaki pastir svoje ovce tjera u mrgariće ( manji prostori oko sale) gdje se vrši brojenje, pregledavanje, striže vuna i slično. Nakon toga ovce se opet puštaju na ispašu u komunade, zajednički općinski pašnjaci ograđeni suhozidima.
Mrgari mogu se naći samo na ovom području a gradili su ih pastiri iz Drage Bašćanske. Ima ih 15, na svakoj visoravni po pet i pet na otoku Prviću.

Pokrivena gušterna (bunar)


Te cisterne izuzetne su po tome što iznad podzemnog spremišta za kišnicu imaju sagrađeno nadzemno suhozidno sklonište s vodopropusnim pokrovom. Sklonište štiti pitku vodu od zagađenja, te joj osigurava prirodno hlađenje zahvaljujući stalnom strujanju zraka kroz suhozid.

Mošuna - suhozidna staja


Mošuna je tradicijsko pokriveno suhozidno sklonište za stoku, uglavnom za ovce. Suhozidna staja je jedna prostorija pravokutnog tlocrt pokrivena biljnim krovom koji leži na drvenoj konstrukciji. Na sredini je otvor za ventilaciju i mogućnost vlaženja (kiša) izmeta da bolje trune u gnoj.

Vela gromača


Najveći otočni primjer pučke arhitekture odnosno suhozidne gradnje je Vela gromača. Nalazi se nedaleko Krasa na najvišem vrhu Općine Dobrinj.

Lokve


Lokve su male slatkovodne oaze u kamenitoj pustinji i predstavljaju bogatstvo krša. Važne su za život ljudi, ovaca i ostalog tamošnjeg živog svijeta. Ovisno o veličini podijeljene su suhozidima koji se sastaju u lokvi te dijele lokvu na više vlasnika. Ujedno usmjeravaju ovce na svoj dio pojila kako ne bi došlo do nekontroliranog prelaska s jednog pašnjaka na drugi. Najveća lokva zove se Vela lokva i nju dijele puntarski i draški pastiri.

Vela Rika (Suha Ričina)


Vela Rika (Suha Ričina) je najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Na tom potoku su i jedini otočni slapovi na Jadranu. Izvire iz lokve na istočnoj goleti iznad Vrbnika, zatim teče kroz bašćansku dolinu i naselja te se kod Baške ulijeva more.

Mjesečev plato - kamena golet


Mjesečev plato ili golet nalazi na istočnom gorskom masivu i predstavlja iznimni krajolik. To je područje raznovrsnih oblika kršnog reljefa i kamenja poput kamene pustinje i izgledom podsjeća na površinu Mjeseca. Vegetacija je siromašna no između kamenja ima dovoljno trave za stada ovaca koje su ovdje na paši.
Sa Mjesečeva platoa i vrhova zapadnog gorskog masiva od kojih je Obzova najviši pruža se pogled na otok Krk, Rab, čitav Kvarnerić, Riječki zaljev i okolne planine na kopnu.




Vela i Mala Luka


Vela i Mala Luka su bajkovite plaže nedaleko Baške. Do njih može se doči planinskim stazama koje vode preko južnog dijela istočne kamene goleti ili pak morskim putem.
Otok Krk zahvaljujući velikoj razvedenosti svoje obale ima mnoštvo većih ili manjih uvala, zaljeva i draga. Interesantan je manji zaljev Bracola na jugozapadnom dijelu otoka koji je nevidljiv sa morske strane jer ga sakriva dio obale oblikovan u obliku slova L.Taj zaljev zaštićen je od svih vjetrova koji pušu na tom području.



Teško je naći tako malen prostor s toliko bogatom i zanimljivom poviješću koji bi bio nalik otoku Krku. Na tlu Hrvatske ga zacijelo nema. Da je taj otok s povijesnog i raznih drugih znanstvenih gledišta (geografskog, etnografskog, crkveno-religioznog, folklornog i drugih) višestruko zanimljiv dokaz je brojna literatura. Riječ je o golemoj građi fascinantnoj za jedno takvo manje područje. Ona nije dragocjena samo za otok Krk nego za cjelokupnu hrvatsku kulturu i kulturnu baštinu. Otok Krk prava je kvarnerska ljepotica koja oduševljava sve svoje posjetitelje. Otok je jedinstveno turističko odredište do kojeg se brzo stiže iz svih smjerova i valja ga posjetiti. Ja mogu samo dodati da je stvarno Otok od zlata .


mah mah mah mah mah mah mah mah mah mah mah mah mah








- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.04.2020.

Gradovi i mjesta: Otok Krk: Plaže


Otok Krk okružen je bistrim i čistim morem, morem koje ga miluje ali ga i tuče. Otok i more pružaju mnogo lijepih i privlačnih plaža. Skrivene u uvalama ili uređene kao hotelske ili gradske plaže, šljunčane, pješčane, kamene, stjenovite, plaže uz kampove li pak one do kojih se može jedino doći barkom ili pastirskim stazama, sve su to plaže koje mogu zadovoljiti različite želje i potrebe.
Poznata je plaža u Baškoj koja se smatra jedna od najljepših u Hrvatskoj. Ovim plažama može se dodati i plaža u uvali Soline (Meline) koja je poznata po ljekovitom blatu. Ne smiju se zaboraviti i plaže za kućne ljubimce koje su od nedavno napravljene gotovo u svim mjestima otoka.



Mnoge plaže su nagrađene "Plavom zastavom" simbolom čistoće mora, opremljenosti, sigurnosti i kvalitete plaže.To su plaže koje su vezane za mjesta otoka i kampove. One plaže koje su van mjesta i kampova, one koje nisu uređene po standardima nego su netaknute (" divlje"), a meni draže, nemaju " Plavu zastavu ".To ne znači da je čistoća mora ovdje upitna. Na tim plažama niti teoretski ne može biti zagađenja (daleko su od naselja) i to su stvarno pravi dragulji otoka.

Plaže turističkih mjesta otoka Krka



Omišalj: Plaže
Njivice: Plaže
Malinska: Plaže
Grad Krk: Plaže
Punat: Plaže
Baška: Plaže
Vrbnik: Plaže
Dobrinj: Plaže
Otok Krk: Manje poznate plaže

- 21:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.