NEMANJA: SMIRENOUMLJE

subota, 03.02.2007.

CHESHIRE CAT

Image and video hosting by TinyPic

"Well! I've often seen a cat without a grin," thought Alice; "but a grin without a cat! It's the most curious thing I ever saw in all my life!"

Upravo kao onaj koji ga je prevazishao pleshe paperjastom gracioznoschu neuobichajenom za ta, vasha, podneblja po vashim mladim i ustreptalim podruchjima stida pod opsadom.
Igra

• @Vertebrata, prije svake rasprave moram da ti citiram wikipedijsku natuknicu o Kafki: "...Repetitivni i besmisleni tlačiteljski postupci nerazumljivog i svemoćnog birokratskog aparata, mehaničke i apsurdne reakcije "junaka" koji nemaju izraženi osobni identitet, usamljenost i nemogućnost komunikacije među likovima koji se grčevito i bezuspješno trude da spoznaju mehanizam opresije koji ih muči i proganja bez ikakvog vidljivog razloga, realnost zbivanja koja je bliža događajima u snu nego u «običnoj» stvarnosti, iracionalni i fantastični element u radnji koji ne može biti reduciran na psihopatološke poremećaje ...". Vidiš, Very, to je već apsolvirano, i tvoja je pozicija čak ne niti moderna, nego bih rekao predpostmoderna: moderno je to psihologijsko praznoverje, ali ta otužna i vulgarna mitologija sekularnog sveta stvarno je nešto passe i prevaziđeno! Reši se toga: ne može sve na ovom svetu da bude svedeno na paranoje i šizofrenije i je l' neko video mamu i tatu usred onoga što nazivamo coitus a tergo.
Inače, ostalo, igra označitelja i označenoga, jedan na jedan, naravo, jukstapozicija, dijalektički dvoboj, sve to ide odmah direktno u roman. Nema tu šta da se priča, sve si ti to dobro video, vidi se da pratiš literaturu i sazrevanje književne teorije na ovom stupnju razvoja proizvodnih snaga i odnosa, jasno, odmah se vidi: svetski čovek, i ako imaš još kakovu ideju ti je bre batice odmah zabeleži i javi.
Zahvaljujem, tvoj, Nemanja 01.02.2007. 18:34

• Hamlet je kreten, to se slažemo. ali komad nije baš loše napisan.
nemanja, zaboravio si štiklice, a one su ključne. njetocka 01.02.2007. 18:35

• Točkica, nisam, samo ne mogu stalno da ih pominjem, vidiš bre koliki psihoanalitičari kruže uokolo, k'o ronini, čovek ne moš da se opusti ni da oko ubije - da ih spomenem još jedared, zacelo bi mi pronašli neku falinku u detinjstvu, u najmanju ruku! Ne brini, draga, ti samo:

Obuci se k'o sto umes i isturi grudi
Neka tvoja gola noga krene
Nek polude ljudi


bože, sav sam se naježurio kad te zamislim u onim štiklama!
A što se tiče Hamleta ne samo da je komad dobro napisan, nego je Hamlet genije: Hamlet, danski princ, predugo okleva da bi osvetio smrt svoga oca, kaže se u jednom filmskom vodiću u objašnjenju radnje filma! Hamlet je svjestan da je usred tragedije tragedije, ne mogu to kraće i bolje da kražem. Ti Njetočka znaš sve te skolastičke fazone: mimesis je nasljedovanje samodjelatne biti prirode ljudskim stvaralaštvom, a svaki je poiesis mimeza prakse; budući da je svaka ljudska praksa propadna, i Šeki je duboko svestan propasti tragedije kao poprišta životnih istina; čak i ove novoveke, čija je tragika u tome što je moglo da bude drukčije, a ne u tome što drukčije nije moglo biti. Tu svest dobri dragi Francis B. usađuje danskom princu, Hamletu. A to je tek početak!
Ako želiš, dobio sam neke nove ploće pa možemo da slušamo i ovako časkamo kao svi mladi: ja ću da ti pričam o Hamletu, a ti će da me zadivljeno gledaš, pa da se predaš. E, ajde, majke ti, ne budi pička! Nemanja 01.02.2007. 18:50

• nemanja, komad je genijalan, ali je hamlet tenkre, o tomu nema spora. rado bih ti objasnila svoje gađenje prema tom bezmudom mlohavcu, ali moram na fitnes. tamo cu zamisljati kako mu jebem mater (divnu mudru zenu) dok on gleda i napaljen i nemocan ko svinjce, pa cu, ako prizor ne bude odvise mucan, posle sve potanko da ti prepricam. njetocka 01.02.2007. 19:09

to ti je otprilike kao:
devojko, imas ti sise?
pa sto ih nisi bre ponela
.
sad sam besna. idem njetocka 01.02.2007. 19:23

• Evo, opet psihoanaliza uz zrnca kave! Ti ćeš zamišljati kako mu jebeš mater (Hamletu), dok on, (Hamlet), gleda istovremeno: a) napaljen, b) nemoćan k'o svinjče.
Da sam nekorektan, primjenio bih na ovu piktijastu fantaziju imanentan psihoanalitički kriterij: lezbijstvo (jebeš mu mater), feminizam (divnu mudru ženu), sadizam (dok on gleda napaljen), eufemizam (nemoćan ko svinjče), ali, to bi bilo suvišno i nedostojno.
Prije bih htio upozoriti da na hermeneutičku grješku koju činiš: u Hamletov lik upisuješ projekcije vlastite seksualne frustracije: on tako postaje bezmudi mlohavac, i samo i jedino zato gleda, napaljen i nemoćan istovremeno, kako mu jebeš mater! Zaista frivolan i, recimo to odmah, sasvim promašen pristup.
Hamlet je genij koji uviđa svu suvišnost bilo kakva djelovanja, a kamoli osvete, ali ne, kako bi se vama današnjima činilo stoga jer osveta ne može ništa nadoknaditi, nego (mislim da bi Hannah Arendt zastupala ovakvo čitanje!) zato jer nije dovoljna! O tome zaista možemo dobro oznojeni!
I, tek još nešto: ne pristoji se mladoj dami poput tebe izjavljivati ovako prostačke besmislice, pogotovo kad ih zaista ne zastupa: to da bi on, koji je quintessence of dust, bio kreten, zaista je neukusno čuti iz tvojih jebačkih ustiju!
Ako pak želiš zaista saznati o čemu se u biti u Hamletu radi, evo, ovo je ulitmativni sex s Hamletom. Nakon ovog eseja čak je i S.Ž., div iz Ljubljane, počeo ozbiljno razmišljati o Hamletu određenom specifičnim atralnim konstelacijama.
P.S.
To što kažem da u Hamletov lik upisuješ projekcije vlastiti seksualne frustracije nije psihologiziranje - to je logička, spoznajna radnja, metodološki sasvim apartna od bilo kakve psohologizacije. Ali, ti to i sama vrlo dobro znaš. Nemanja 01.02.2007. 19:40

• e znaš da je hannah arendt JEDINA kanonska filozofkinja uvrštena u naš Opći leksikon?? jedina, buraz. pročitala u toj studiji o rodno-spolnom definiranju vremenoprostora. kako zanimljivo štivo, da znaš.
općit ćemo kasnije, pusa! manistra 01.02.2007. 19:51

• Mani, ajde se onda posle, ali oko 10, 11, javi na mom. Sada odem da se tuširam, obrijem, lepo sredim, jer ne mogu o literaturi da razmišljam bez Viloresi "Vetivera" ne sebi.
U kojoj studiji si čitala o r/s definiranju vremenskoprostornog kontinuuma? To me zaista zanima! Gdje ja to mogu pročitati? Nemanja 01.02.2007. 19:58

• može, do tad ću fino da depiliram prepone, ne volim kad mi svila zapinje o dlačice. manistra 01.02.2007. 20:01

• Manistra, ti si žena. Razumš li ti što je Njetočkica htela da kaže poslednjom upadiciom, koja je očito jako važna, jer je Njetočka, pre no što će otići na fitnes, još jednom sjela za komp inapisala mi sljedeće:
to ti je otprilike kao:
devojko, imas ti sise?
pa sto ih nisi bre ponela.
sad sam besna. idem

Ništa ne razumem! Nemanja 01.02.2007. 20:02

• NJETOČKA JE SAMSARA!! manistra 01.02.2007. 20:08

• Ha, ha, da Njetočka Samsara! Bilo bi to romantično, ali nije, iako je Njetočka nešto tužna u poslednje vremene pa posrće.
Ipak, Točkica je mudrica, a Samsi je boginja - pogledaj gore! To može samo Samsara, jedna i neponovljiva, tako uleteti u razgovor posve nesvesna bilo kakvog konteksta.
Znaš Mani što ja radim kad se želim odmoriti?
Razgovaram sa Sasmarom, draga!

Inače, ne moraš posebno da se mučiš oko prepona; nakon mene, depilacija ti neće trebati. Bit ćeš čvrsta, napeta i glatka kao čela Ace Stankovića. Iz čega nemoj izvlačiti presmele zaključke. Nemanja 01.02.2007. 20:19

• ti, nemanja, kao da si naumio da me, makar silom, zavedes. pretvaras se u mog romatickog dvojnika. zanima me tvoje misljenje o oscaru wildeu. njetocka 02.02.2007. 14:29

• Tjeram se. Luce 02.02.2007. 20:54

Image and video hosting by TinyPic

• Iako svi misle da je poput rižinih polja, blještav a plitak, ja mislim da ima veliku vrlinu: uvijek je u pravu.
Jorge Nemanja 03.02.2007. 15:06

• nemanjice, nekako mi je tvoj komentar prekratak (mislim, za tvoje standarde). je li sve ok? nisi valjda nesto tuzan. njetocka 03.02.2007. 15:45

• Ljubavi, žurio sam u grad, a htio sam biti pristojan, pa sam odgovorio zagontekom: naime, nadao sam se da ćeš u prvom dijelu odgovora prepoznati najznamenitiji zajedljivi citat o Wildeovoj literaturi, dok u drugome nudim Borgesovo iskupljenje tog opusa: naoko je zaista tome tako - kao i pri površnom čitanju Krausa - da je sav Wilde u igri riječima, površnim paradoksima, površ(i)nosti (osobno, da je sav Wilde samo u tome, u savršenoj dekorativnosti dosjetke, meni bi i opet dostajao!); ne znam je li baš tome tako da je uvijek u pravu, ali opravdanje zvuči toliko efektno, da sama pomisao kako Wildeovo dijelo sugerira ideju, ili dojam, da je tako, otklanja bilo kakvu potrebu (egzaktne) provjere!
S Wildeom u vezi ipak postoji jedna otužna, vrlo ozbiljna stvar: Wildea se, kao što je shvatljivo i iz gornjeg tumačenja, uzima odviše olako: vjerojatno Wilde nikada ne bi, shvaćajući da njegovo djelo posjeduje samo estetsko savršenstvo, tj. da ga se uglavnom tako percipira, poput Kafke zahtjevao da ga se prepusti vatri, ali bez obzira što bi većina Wildovih obožavatelja kazala da izvan tog estetskog savršenstva ništa drugo i ne postoji, ipak postoji i praktična, moralna i politička dimenzija Wildeova opusa, i litetarnog i životnog: hoću kazati, tek kad se blještavost toga stila jukstaponira sumornim tonovima njegove životne sudbine, shvatljiva je sva težina lakoće s kojom je izircao i najteže, naoko olake stavove. Ova jukstapozicija nije ništa anakrono, u smislu zastarjelih načina pristupa tekstu i njegova tumačenja naivnim učitavanjem biografije u djelo: između Wildeova teksta i životne naracije postoji izravna dijalektika, iz koje je stav da bi cijeli svoj opus žrtvovao za lordovsku titulu itekako razumljiv i nimalo ironičan! Tko ne razumije da bi to Wilde ZAISTA učinio, taj ne razumije Wildea: ni njegovu književnost, ni njega kao čovjeka.
Pa ti sad reci da veličina nije važna!
Mislim i na Wildea. Nemanja 03.02.2007. 17:08

• Točkice,nisam zapravo razumio tvoju opasku: čime te ja to zavodim, zašto makar silom, i, konačno, zašto romantičan dvojnik?
Izvoli... Nemanja 03.02.2007. 17:09

• Macuhica je ubacena kao subverzivna stilisticka obmana. xiola bleu 03.02.2007. 17:13

• Zašto je mit postao klit, je li tome pogodovalo razviručenje?
Ovo je zagonetka, a ne one vaše limunade. Luce 03.02.2007. 17:18

• samo vas posmatram.
jebacu vas sve, kad-tad.

voli ve usamljeni desperado u begu pred hiljadama kamikaze-pichkama, razjapljenim, lepljivim i uopce teshkim za po-imanje.

vidite na meni, chemu sluzi po-jezija; na meni koji ne poseduje dovoljno razuma da bi istinu jednom slikom iskazao.

nemanja, klanjam ti se , majstore. ahahahahahaha 03.02.2007. 18:09

• Ave, Igačko,

Dobrodošao u Kazalište sjena!
Dugo si izbivao, mračnjače.
Predstava može početi!
Miiijjaaaaauuuuu! Nemanja 03.02.2007. 18:13

• A što se tiče Mani, mogu samo jedno da kažem: Cheshire cat!
Podastrijet ću jedan do dva oboriva dokaza:
Dokaz I.

-The Cat:"We're all mad here.I'm mad, you mad".
-"How do you know I'm mad?" said Alice.
-"You must be". said The Cat."Or you wouldn't have come here".

Alice in Wanderland (Ch.6. Pig and Pepper.)

Dokaz II.

The Cheshire Cat is a fictional cat appearing in Lewis Carroll's Alice in Wonderland. It appears and disappears at will, engaging Alice in amusing but sometimes vexing conversation. The cat sometimes points out philosophical points that annoy Alice.

At one point, the cat disappears gradually until nothing is left but its grin, prompting Alice to remark that she has often seen a cat without a grin but never a grin without a cat. This has become a point of notability for the cat: most people remember it most strongly performing its vanishing act. Nemanja 02.02.2007. 09:31

• ACHTUNG
Budući da sam uglavnom po ženskim blogovima, PC mi je pun virusa.
Stoga ga jednom mjesečno dajem na remont.
Tako je to ovoga vikenda.
Vratit ću se do nedjeljne večeri.
Bože, što sad? Nemanja 02.02.2007. 12:29

• Ali, vi ste već ogoogleali na moje izostanke, kao i na moja pojavljivanja. Možda sam ja Češirska Mačka, tko zna?
Bilo kako bilo, sada ćete moći vidjeti grin without a cat!
Kao i moj vanishing act.
Dojmljivo, zar ne? Nemanja 02.02.2007. 12:40

• Nemanja, mogao bi biti the Magical Mr. Mistoffelees. Baka 02.02.2007. 12:44

• nešo ostani još malo ubacila sam ti nešto u sandučić. a nije dinamit. manistra 02.02.2007. 12:55

• Imam pjesmu za Nemanju:
NE MANJA
Neša Ješa
najeo se leša
peša
. Markiz de ga Sad 02.02.2007. 13:01

Image and video hosting by TinyPic

Čim se maknem a ti nož u leđa! Stoko.

Kiza, bliza

Kizu, blizu
guze
igraju se deca:
debeli trbušćići,
čmarni ugrušćići.

Kiza i Maka

Kiza i Maka
dva pedera laka.
Drugari.

Nemanja 02.02.2007. 13:19

• Nemanja i Kizina seka

Neša, Kiza, seka,
kara, pica, apoteka.
Nema leka!
Drugari.

Nemanja 02.02.2007. 13:22

• Za sve vas seljačine koje se niste Makle dalje od Frankfura, evo pojašnjenja Bakina prrrrrrijedloga (to ja sad predem, budale jedne kak ne kužite):

MR. MISTOFFELEES

By T.S. Eliot

You ought to know Mr. Mistoffelees!
The Original Conjuring Cat--
(There can be no doubt about that).
Please listen to me and don't scoff. All his
Inventions are off his own bat.
There's no such Cat in the metropolis;
He holds all the patent monopolies
For performing surprising illusions
And creating eccentric confusions.
At prestidigitation
And at legerdemain
He'll defy examination
And deceive you again.
The greatest magicians have something to learn
From Mr. Mistoffelees' Conjuring Turn.
Presto!
Away we go!
And we all say: OH!
Well I never!
Was there ever
A Cat so clever
As Magical Mr. Mistoffelees!

He is quiet and small, he is black
From his ears to the tip of his tail;
He can creep through the tiniest crack
He can walk on the narrowest rail.
He can pick any card from a pack,
He is equally cunning with dice;
He is always deceiving you into believing
That he's only hunting for mice.
He can play any trick with a cork
Or a spoon and a bit of fish-paste;
If you look for a knife or a fork
And you think it is merely misplaced--
You have seen it one moment, and then it is gawn!
But you'll find it next week lying out on the lawn.
And we all say: OH!
Well I never!
Was there ever
A Cat so clever
As Magical Mr. Mistoffelees!

His manner is vague and aloof,
You would think there was nobody shyer--
But his voice has been heard on the roof
When he was curled up by the fire.
And he's sometimes been heard by the fire
When he was about on the roof--
(At least we all heard somebody who purred)
Which is incontestable proof
Of his singular magical powers:
And I have known the family to call
Him in from the garden for hours,
While he was asleep in the hall.
And not long ago this phenomenal Cat
Produced seven kittens right out of a hat!
And we all said: OH!
Well I never!
Did you ever
Know a Cat so clever
As Magical Mr. Mistoffelees!

Image and video hosting by TinyPic

- 18:20 - Komentari (10) - Isprintaj - #


View My Stats