30
nedjelja
listopad
2011
let's cake - jednostavna čokoladna torta
imam u zadnje vrijeme problem, ne znam što bih kuhala, ali ne iz razloga što nemam ideje, nego zato što imam previše ideja....a nema smisla da napravim pet jela dnevno, ne?
jučer sam radila puretinu u nekakvom kreativnom umaku, kak' volim raditi nešto na saft, svašta mi padne na pamet utrpati unutra :D to vam možda pokažem nekom drugom prilikom
ali kako mi se jučer još nešto kuhalo, peklo, došlo mi je da napravim tortu, pa sam je i napravila, bez ikakvog posebnog povoda
torta je jednostavna da jednostavnija ne može biti, a nadjev izaberite po svom ukusu, može i bez njega
nisam tip kojem se da peći sto kora posebno, zajebavati se s izradom sto krema, (kak' sam fina danas, op.a.), cijenim jednostavnost, u svemu, a i bitniji mi je sadržaj od forme - ne podnosim formalnost zapravo uopće :D
no ajmo na recept, krenula sam u krivom smjeru pa da ne drobim više
sastojci: šalica = 2,5 dl
2 šalice brašna
2 šalice šećera
3/4 šalice kakaa u prahu
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
mrvicu soli
1 šalicu mlijeka
1/2 šalice ulja
1 žličicu ekstrakta vanilije
1 šalicu vruće kave
2 jaja
sve sastojke osim kave staviti u zdjelu za miksanje i pustiti mikser da miješa, ili ručno ako već morate, kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kavu i promiješajte dok se sve ne sjedini (ja sam stavila samo jednu žličicu nesa u vodu jer baš ne volim kavu u kolačima)
ulijte u kalup za tortu (23 cm ako hoćete višu tortu ili veći ako hoćete nižu) kojeg ste obložili papirom za pečenje ili na neki drugi način pripremili za pečenje - smjesa je jako rijetka, ako nemate kalup koji jako dobro dihta, podmetnite nešto ispod njega jer će vam smjesa curiti, pecite na 175°C 45 minuta najmanje ako ste odabrali manji kalup, probajte da li je pečeno, ako nije pecite još par minuta - jednostavno, ha?
biskvit je gotov, ako želite možete i bez filanja poslužiti uz kakvo voće i šlag, ili filajte, kako želite
ja sam svoju nafilala s tučenim vrhnjem (0,5 l slatkog vrhja) u koje sam umiješala 2 žlice svog domaćeg džema od šumskog voća (da, i to mi je jednom došlo da napravim) s dodatkom malo šećera u prahu jer je džem malo kiseliji, i to je to, piece of cake
fotke snimane malo na brzinu, pa kakve se, takve su :D
uživajte u torti a ja se odoh gnjaviti s pečenjem pure, kako ne volim peći te ptičurine satima, podlijevati....užas jedan
komentiraj (14) * ispiši * #
28
petak
listopad
2011
lignje s maslinama i pužići s cimetom
opet ja s hranom, a to nikad nije bila primarna tema ovog bloga :D ali dobro, nešto nisam za priču, o događajima oko nas uopće ne želim ništa komentirati, znamo gdje smo i znamo da otud ne mrdamo, samo neću reći gdje smo jer ipak dalje slijedi hrana, a možda ste gadljivi :D
ako krenem u tom smjeru, mogla bih si narušiti svoj idealan tlak
tjedan mi je još brže prošao sad kad sam doma, nevjerojatno, a jedino što uspijem napraviti je nešto skuhati, o svojoj organiziranosti ili bolje rečeno neorganiziranosti neću
ajmo na hranu
kako je dosta bilo kupovanja i bacanja iste jer se zaboravi u frižideru, tako je potrošeno i svo lisnato tijesto koje sam kupila, ništa spektakularno, kako volim cimet, palo mi je na pamet da napravim pužiće s njim, zamišljeno, učinjeno, dva paketića lisnatog od po 275g, negdje 8 žlica šećera i dvije žličice cimeta, posipati po razvaljanom tijestu, zarolati i rezati na ploške, ispeći
pronašla sam i jedan recept za pečene lignje u pećnici, kako baš i ne volim kapare pa ih iz tog razloga i nemam doma, ja sam to napravila s maslinama
morala sam samo u dućan po lignje, zbog lijenosti kupila sam već očišćene, prvi put i zadnji put od te marke, to nisu bile lignje, to je bila nedonoščad od liganja :D jelo bi bilo sto puta bolje da sam kupila poštene lignje, ali mi se nije dalo čistiti a na kraju sam i ove čistila naravno :D
receptić je kod mene izgledao ovako
1 kg lignji
3 češnja češnjaka
150 gr krušnih mrvica
1/2 šalice maslina
1 vezica peršina
sol i maslinovo ulje
usitniti u blenderu peršin, masline, jedan i pol češanj češnjaka i dodati maslinovog ulja da bude kremasto, preliti to po mrvicama i u to uvaljati lignje izrezane na kolutiće, ne pretanke
staviti peći u dovoljno veliku posudu da budu u jednom redu i posipati ostatkom češnjaka kojeg ste narezali na ploškice, ja sam dodala i malo paradajzića
meni se činilo da ih nema tako puno pa sam uzela premalu posudu, onda ne budu skroz hrskave kad se ispeku, uzmite dovoljno veliku posudu da stanu lignje u jednom sloju
i uživajte....i kupite poštene lignje ;)
komentiraj (7) * ispiši * #
26
srijeda
listopad
2011
gusta juha od graha
može opet i podnaslov, kako sam napokon počela trošiti namirnice koje se povlače po ormarićima i frižideru a sve u svrhu kako bih navedene što lakše očistila kad se primim tog posla....koji iskreno rečeno ne podnosim, ima li tko nenormalan tko voli čistiti kuhinjske ormariće?...nema,nadam se :D
primila me potraga pretraživanja interneta u svrhu pronalaženja recepata, gledanja fotki hrane, itd. itd., kao što me prije dvije godine primila manija kupovanja kuharica, koja zapravo nije do kraja prošla...ne znam da li sam uopće pregledala sve te kuharice, lakše mi kopati po internetu....
tako sam naišla na ovoj stranici na recept za ovu juhu, ili u mom slučaju varivo jer sam stavila više graha
sastojci
2 žlice ulja
3 crvena luka, isjeckana
3 mrkve isjeckane na kockice
3 krumpira isjeckana na kockice
750ml temeljca, kakvog imate
300g kuhanog graha, može i iz konzerve, ja sam upotrijebila veću konzervu u kojoj je otprilike 480 g
125ml mlijeka
2 žlice isjeckanog svježeg kopra, stavila sam žličicu i pol suhog
1 žlica isjeckanog svježeg peršina, stavila sam žličicu suhog
mljeveni papar, sol
na zagrijanom ulju prodinstati luk, pa dodati mrkvu i krumpir i zaliti temeljcem (ja uvijek luk i mrkvu zajedno dinstam), kuhati oko pola sata, dodati mlijeko, grah, začine i prokuhati još 5-10 minuta - kod mene je uputstvo puno kraće nego u originalu, ali sve kužite, ne?
za moj ukus, previše luka za ovu kombinaciju sastojaka i začina, ili je možda problem što sam za dinstanje koristila obični crveni luk, koji sam iz nekog razloga imala u frižideru, a koji mi je obično prejak...inače koristim srebrenac ili ljubičasti i za kuhanje, a i poriluk bi mi vjerojatno bolje sjeo jer je blaži, njega i inače koristim kad kuham grah na svoj način ;), i žao mi je što nisam imala svježih začina jer bi aroma bila puno bolja, ali što je, tu je, pojelo se
inače i dalje trošim zalihe namirnica, pa će danas biti potrošena preostala dva paketića lisnatog tijesta ;D
komentiraj (7) * ispiši * #
25
utorak
listopad
2011
mesna torta i štrudla s višnjama
ili podnaslov, kad sam bolesna i nikakva onda sam stalno gladna :D
sinusi su mi riknuli još prije kojih mjesec i pol, buljenje u monitor na poslu je izazivalo osjećaj glave stisnute u škripac, boljelo me već cijelo tijelo i osjećala sam se konstantno umorno, da temperatura nije prešla 37 u nedjelju navečer vjerojatno još ne bih otišla doktoru, dolazim do zaključka da sam zapravo mazohist, a uvijek sam mislila da sam sadist :D :D
k tome kad se osjećam tako bez trunka energije imam stalno potrebu trpati hranu u sebe e da bi dobila energiju, što baš i nije pametno jer je ne potrošim čemu svjedoči trbušni šlaufić
i kad sam već doma, onda i kuham ili u ovom slučaju pečem
inspirirana ovim receptom, jučer sam napravila mesnu tortu, samo iz razloga što nisam imala kalup za štrucu, mislim zapravo da su mi ti kalupi još uvijek u starom stanu, ni dvije godine mi očito nije dovoljno da se do kraja preselim
nisam baš napravila po originalnom receptu, nisam imala žemlju a nije mi se ovako nikakvoj opet išlo u dućan, upotrijebila sam oko 4 žlice mrvica i njih prelila mlijekom, nisam ni oblagala posudu za pečenje špekom, sitno sam nasjeckala par šnitica špeka i zdinstala ga zajedno s lukom, e taj luk, to više neću, pileće bijelo meso mi je preblago za taj okus luka, mislim da ću ga idući put sigurno izostaviti, eventualno malo svježeg naribanog ili malo luka u prahu bi bilo više po mom ukusu, ostalog sam se pridržavala, barem odokativnom metodom, nije mi se baš dalo vagati meso i sir :D, i to bi bilo to
izgleda ovako, i super je i poslije za jesti u sendviču
štrudla od višanja je napravljena iz razloga što sam imala u fižideru 4 paketića lisnatog tijesta kojima se bliži rok kad bi se trebali potrošiti a kupljenog u toj količini iz razloga što sam se nedavno morala parkirati na parkiralištu jednog dućana kad sam išla nešto poslovno obaviti pa se to odužilo pa sam išla nešto kupiti da mi bar priznaju dva sata besplatnog parkinga...i još bilo na akciji :D
znači nije prava štrudla nego s lisnatim tijestom, ovo lisnato tijesto je već razvaljano u pravokutni oblik tako da ubrzava proces izrade
iskorištena dva paketa tijesta od 275 g i 450 g smrznutih višanja, postupak jako jednostavan, višnje pustiti da se otope, ocijediti ih, posuti šećerom prema ukusu, ovaj put sam malo kiksala i bilo mi je prekiselo, stavila sam tri uz vrh pune žlice šećera, malo cimeta i umiješala jedan puding od vanilije, to sam negdje pročitala, nemam više pojma gdje, i to je to, stavila sam na 220°C prethodno zagrijana pećnica, ali nisam trebala slijediti upute s tijesta jer moja pećnica je vatrena :D, 200°C bi bilo čisto dovoljno, ovako je malo prereš za moj ukus
danas kuham grah na jedan novi način, možda vam pokažem sutra
komentiraj (11) * ispiši * #
23
nedjelja
listopad
2011
lazy weekend
i usput, ovo je 500. vidljivi post na ovom blogu
u zadnje vrijeme tjedan mi protiče u očekivanju vikenda, k tome još priželjkujem i loše vrijeme za vikend tako da mi se ne da izaći van, čudna sam :D
uglavnom, jučerašnji dan sam posve neplanirano cijeli provela u pidžami, da, da, imam ja i planirano takve dane
primijetila sam da kad sam u pidžami imam više volje za nešto napraviti, pa sam se tako jučer primila raskrčivanja radnih površina u kuhinji
kao prvo, kad hoćete napraviti red, ponekad je potrebno napraviti potpuni nered
to onda izgleda ovako nekako, a to je bio tek početak :D
nakon raskrčivanja slijedi čišćenje, a onda to izgleda ovako, ovjekovječeno za uspomenu i dugo sjećanje jer se ne viđa baš često, 2 m2 prazne radne površine, yeah
kad sam krenula s popunjavanjem radnih ploha primijetila sam da imam kuhača kao da svaki dan kuham bar deset jela a istina je da se često zna dogoditi da ne skuham ništa, neka stoje, ne traže jesti
pidžama očito čudno djeluje na mene, jer sam uz spremanje do popodnevnih sati i uz brzinski ručak, špagete s paradajzom i tunjevinom, pacanje mesa za današnji ručak, napravila i kiflice prema receptu s kiselog vrhnja :D
na ovoj adresi http://www.coolinarika.com/recept/brzo-fino-kiflice imate recept, kad im proradi server, trenutno je nemoguće vidjeti stranicu, sorry, nije do mene
i danas sam još u pidžami, ali izgleda da sam postala imuna na njeno djelovanje jer nikako da se pokrenem, idem napokon upaliti pećnicu da stavim peći to meso
komentiraj (10) * ispiši * #
12
srijeda
listopad
2011
ekstra super brzi ručak + recept za muffine od neki dan
kad vam je dan da vam svi i sve ide na živce i ne da vam se baš apsolutno ništa a neke od ukućana bi najradije zatvorili u neko spremište da vam nisu na vidiku...e onda vam se vjerojatno ne da ni ništa kuhati....u tom slučaju preporučujem juhu iz vrećice po izboru i jaja na oko :D meni je takav dan :D
a evo vam i recept za muffine s borovnicama ili što god već želite staviti u njih, ne morate se baš slijepo držati recepata, tek toliko da vam kažem, ako vam to nije nitko do sad rekao ;)
2 šalice brašna (oko 2,5 dl šalica, vrijedi i za sve ostale sastojke)
2 žličice praška za pecivo
3 / 4 šalice šećera
1 šalica kiselog vrhnja
2 jaja
1 žličica naribane limunove korice, možete i izostaviti
1 / 3 šalice biljnog ulja
1-1/4 šalice svježih ili smrznutih borovnica
u jednoj zdjelici izmućkajte sve od vrhnja do ulja, u drugoj izmiješajte suhe sastojke, ove vlažne sastojke dodajte u suhe i promiješajte tek toliko da se sve poveže, ako vam se čini pregusto tj. ne uspijevate navlažiti svo brašno, dodajte žlicu, dvije mlijeka, na kraju umiješate borovnice ili što već koristite, kod mene su borovnice i ribizli, pecite 15-20 minuta na 180°C
joj što volim te recepte za muffine, nema onog bjesomučnog miksanja žumanjaka sa šećerom dok ne ubiješ dušu istima i dobiješ upalu ramena i lakta, znate o čemu pričam ako vam je ikada baka dala da joj to miksate a vama već došlo da joj bacite mikser u glavu jer nikako da je to to što ona hoće ;D
komentiraj (8) * ispiši * #
09
nedjelja
listopad
2011
vikend u par slika
kad u petak ipak odlučiš otići na posao iako bi najradije ostala u krevetu, pila čaj, parila sinuse... onda priželjkuješ vikend u kojem se nećeš maknuti iz stana i zapravo se veseliš zahlađenju jer je to još jedan od razloga da slučajno ne izađeš van s nosom punim krvi :D
kako mi se nije dalo baš ništa spremati i čistiti, provela sam vrijeme u kuhinji, i samo pripremanje i gledanje hrane djeluje nekako toplo i ozdravljujuće ;) ostatak vremena proveden u posvemašnjem ljenčarenju uključujući pretjerano dug boravak na fejsu :D
o tome da je sutra ponedjeljak i da počinje još jedan radni tjedan ne želim razmišljati, idem se uvaliti u kadu i malo čitati, usput pariti sinuse, ugodno s korisnim
slike iz kade nećete vidjeti :P :D
komentiraj (18) * ispiši * #
08
subota
listopad
2011
večernji ručak
ručam u čudno vrijeme, gotovo svakodnevno, neki dan u devet navečer, sad bi vi rekli da je to večera, meni nije, meni je ručak....jer došla sam doma, nešto se muvala po stanu i krenula raditi ručak...nije nigdje propisano da ne mogu ručati kad hoću, je l' tak'
odlučila sam ubuduće kuhati jela koja mi nisu uobičajena, stvarno mi dosadilo vrtiti u krug jedna te ista jela, promjena dobro dođe u bilo kojem kojem segmentu života, pa kad već ne možemo promijeniti baš sve što bi htjeli, dobro je krenuti s nečim što ne zahtijeva nekakve specijalne pripreme
volim juhe, pogotovo kad se od njih mogu i najesti i ne moram uz to skuhati ništa drugo i izvrsno pašu kad ste prehlađeni kao ja sad recimo ;)
ovakva juha je i idealna da potrošite zalihe povrća koje se vuku po frižideru
gusta juha od povrća
ja sam upotrijebila, jedan luk, dvije mrkve, dvije tikvice, dvije šake smrznutih mahuna, jednu manju konzervu graha, jednu konzervu sjeckanog paradajza, pola šalice tjestenine, pileći ili povrtni temeljac
na malo ulja dinstati luk i nasjeckanu mrkvu, dodati tikvice, mahune, paradajz, zaliti temeljcem, kuhati desetak minuta, dodati grah i tjesteninu i kuhati još desetak minuta, začiniti soli, paprom, curryijem- oko žličice ili više kako vam odgovara, nisam mjerila jer sam ga mlinčićem mljela direktno u jelo, malo kajenskog papra, onaj famozni usipak koji sam objašnjavala u postu o zapečenim nektarinama :D, 3 usipka češnjaka u prahu jer mi se nije dalo sjeckati svježi, ako stavljate svježi onda ga dodajte na luk i mrkvu da se i on prodinsta ;), to je to, brzo, toplo, niskokalorično ;) dobar tek
komentiraj (8) * ispiši * #
05
srijeda
listopad
2011
još jedan brzi ručak
cijelu subotu sam provela trčeći na sve strane, kad sam napokon došla kući trebalo je pripremiti i nešto kuhano za jesti, sjetila sam se patlidžana i paradajza u frižideru i zaključila da bi od toga mogao ispasti nekakav ok umak, nažalost patlidžani su bili neiskoristivi i morala sam ipak skočiti do dućana po jedan friški, paradajzu je taman bilo krajnje vrijeme da ga se iskoristi - prestani kupovati povrće ako ga ne misliš odmah upotrijebiti, to ja sebi po ne znam koji put, a kad je povrće baš lijepo, pogotovo patlidžani onako krasni ljubičasti i sjajni, morat ću malo poraditi na samokontroli u kupovini :D
i tako nastalo ovo jelo, ajmo ga nazvati bucatini s umakom od paradajza, patlidžana i maslina
izdinstati jedan luk, dodati jedan patlidžan, rekla bih srednje veličine, izrezan na kockice, 4 paradajza oguljena i izrezana na kockice, isto nekakve srednje veličine, otprilike je zapreminski bila ista količina i jednog i drugog, dodajte sjeckane masline - onoliko koliko vam stane recimo u šaku, krčkajte na laganoj vatri, začinite soli, paprom, sjeckanim timijanom i mažuranon - oko jedne žličice ukupno u ovom ručku, krčkajte otprilike dok se ne skuha tjestenina, pred kraj možete umiješati u umak i ribanog parmezana, s kojim naravno možete još zasipati i jelo na tanjuru što ja neizostavno napravim, dobar tek ;)
komentiraj (6) * ispiši * #
03
ponedjeljak
listopad
2011
desert sezona ljeto-jesen
nakon nedjeljnog ručka pod geslom 'ne eksperimentiraj, nahrani mršavu mušku čeljad onim što vole, varijacija samo na temu začinjavanja pilećeg filea'
ima da vas oči zabole od ovih kričavih boja, ja to namjerno :D
fotku i komentar stavite u misaonu zagradu, sad slijedi nastavak teksta
jelo mi se nešto slatko, ne preslatko...pao mi na pamet nekakav recept za zapečene breskve ili nektarine koji sam negdje nekad vidjela, pa sam odlučila nešto sprčkati da nektarine koje sam kupila ne propadnu po našem dobrom kućnom običaju, kupimo voće a onda zaboravimo na njega i ostavimo ga da jadno strune
pa sam tako sprčkala nekakvo punjenje za te nektarine i ubacila ih u pećnicu, zagrijanu naravno, rezultat, mmmmmmm, barem meni, a meni se uostalom i jelo nešto takvo
nadjev sam smućkala od jednog jajeta, dvije i pol uz vrh pune žlice šećera, žlice omekšalog putra, mješavine sjeckanih lješnjaka i badema (oko 100g ukupno, tu negdje) i jednog šprica cimeta, ili usipka ili nemam pojma kako da to nazovem, to je kad bočicu u kojoj držim cimet a koja ima rupice na vrhu jednom preokrenem i sadržaj istresem :D jasno? :D
komentiraj (11) * ispiši * #
01
subota
listopad
2011
makove šnite...ili kako sam pokušala zavoljeti mak
ne volim mak, dečki ne vole mak, muž voli mak, nikad ne pečem kolače s makom....do jučer :D
mlađi sin bio nedavno na prijateljevom rođendanu i rekao da je jeo izvrstan kolač s makom, ruku djelo njegovog prijatelja, donio mi i recept jer bi ga on opet jeo...pa što mi je drugo preostalo nego da dam maku šansu
kolač je ok ako inače ne volite mak, ako ga volite, onda bi vam vjerojatno bio izvrstan...mislim da bi bilo dobro staviti nekakav fini džem ispod ove čokoladne glazure, onda bi mi se moguće više svidio ;)
što se mene tiče, ja i dalje dajem prednost mljevenim orašastim plodovima u kolaču, prvenstveno lješnjacima
original recept, citiram ;)
MAKOVE ŠNITE
Sastojci:
15 dag margarina (ja sam stavila putar)
7 žumanjaka
7 bjelanjaka
25 dag šećera
22 dag maka ( kod mene 20 dag jer je toliko težio paketić, dodala sam 2 dag više mrvica nego što je u receptu)
2 dag krušnih mrvica
rum, 1/2 limuna
Priprema:
Izmiksati žumanjke sa šećerom, zatim dodati margarin. Namočene krušne mrvice u rumu dodamo zajedno s makom, naribamo limunovu koricu i dodamo limunov sok. Izmiksati bjelanjke u snijeg, koji zatim rahlo izmiješati sa prije napravljenom smjesom. Staviti smjesu u tepsiju premazanu margarinom i brašnom, te ispečemo. Nakon što se kolač ohladi preliti ga glazurom od čokolade.
makoljupci, navalite :)
komentiraj (8) * ispiši * #