"KAPI ROSE" - ZAJEDNIČKA ZBIRKA PET BLOGERA

04.09.2017.




slika: Nenad Grbac

ISBN kod NSK 978-953-354-062-7

http://www.digitalne-knjige.com/kapirose.php

posveta u knjizi:

“…u tišini tek jedan tren
zasjale su kapi rose
i već se u njima prelomila svjetlost
kao što se u meni podijelilo vrijeme
jer sam zaronila
u moj tajni svijet
gdje kapi rose ostavljaju
svoje bezvremenske tragove…”

Jadranka Varga
“Kapi rose”, 19.07.2017. u 13:15h


Image and video hosting by TinyPic

Nova knjiga na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

Digitalnu knjigu "Kapi rose", Anđe Jotanović, Željke Košarić – Safiris, Tanje Repinac, Jadranke Varga i dr. Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige, koju je napisala Jadranka Varga, jedna od autorica i inicijator objavljivanja ove zajedničke zbirke poezije:



ZBIRKA POEZIJE - KAPI ROSE

Dragi moji čitatelji,

nakon 1. zajedničke zbirke "POEZIJA SVEMIRA" koju smo napisali: Željka Košarić-Safiris, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač, u ovoj drugoj zbirci "KAPI ROSE" dobili smo još dvije https://www.magicus.info/ prijateljice, blogerice, pjesnikinje i drage prijateljice Anđu Jotanović i Tanju Repinac, koje su svojim prelijepim stihovima dale jedan poseban osjećaj i duh svjetlosti ovoj zbirci naše poezije koju zajednički predstavljamo, svatko na svoj način i svatko sa svojim izborom pjesama.

Naslov ove naše 2. zajedničke zbirke "KAPI ROSE" smislio je dr Zlatan Gavrilović Kovač pa sam i napisala jednu pjesmu pod tim naslovom "Kapi rose", a ta pjesma je i posveta ove naše zajedničke knjige.

U ovoj 2. zajedničkoj zbirci predstavljam potpuno nove pjesme, većinu pisanih u kratkoj formi, a za razliku od mojih dosadašnjih pjesama koje su bile duže, ove su mi drage, jer prvi puta zadržavam misao u kratkoj rečenici, zadržavam i sebe u kratkoj formi bez puno raspisivanja i opisivanja pa mislim da ću i tim kratkim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.

Od 15.07.2014., otkad sam čula Njegov glas i Njegove poruke, Isus je moj najbolji prijatelj i Njemu predajem moj duh, život i život moje male obitelji, Njemu sam pisala neke stihove u zadnjoj samostalnoj zbirci "Tajna bijelih snova", a u ovoj sam nastavila sa par pjesama.

I nije slučajno, da baš danas, 3 godine nakon toga, pišem ovu riječ autorice, samo sam sjela za kompjuter i nastale su ove riječi kojima zahvaljujem svom najboljem prijatelju Isusu što me i dalje čuva, vodi moj duh u svom Svetom Duhu i vodi moj život onim putem kako je On to namijenio.

Jadranka Varga, Zagreb, 15.07.2017.

Image and video hosting by TinyPic

RIJEČI AUTORA

ANĐA JOTANOVIĆ

https://blog.dnevnik.hr/angelija/

Zahvaljujem se Jadranki Varga na poticaju za ovu zajedničku zbirku pjesama, hvala Zlatanu Gavrilović Kovač, Željki Košarić-Safiris, Tanji Repinac i Jadranki Varga što su mi dali priliku da sudjelujem sa svojim pjesmama u ovakvom književnom stvaranju.

DUHOVNOST
Prve pjesme i priče koje sam čula od svojih roditelja, bile su duhovnog karaktera. Uglavnom su to bile molitve iz pravoslavnog kalendara, „Oče naš“, „Simbol vjere“, „Molitva svetom Savi“ prvom srpskom prosvjetitelju, molitva majčici božijoj, Anđelima...

Što se u međuvremenu dogodilo da sam duhovnost stavila u drugi plan, ne mogu dokučiti. Danas znam da duhovnost neophodno zauzima prvo mjesto u mom životu i to je nejispravnija odluka koju sam donijela u svom životu.

Dok duhovnost nisam stavila na prvo mjesto, dotle sam udarala glavom o zid uzaludno tražeći sreću i da mi je netko pokaže i dokaže. Danas sam srećna svakodnevno jer sam kroz duhovnost koju mi je predstavila moja INTUICIJA spoznala sreću i kako je živjeti.

Čovjek i čovječanstvo živi danas na materijalnom, emotivnom, mentalnom pa tek onda na duhovnom nivou. Intuitivna spoznaja moje duše je obrnut redoslijed. Prvo duhovnost, onda najveličanstvenije karakterne vrline za mentalni sklop, zatim emocije vrše unutarnji sklad, a iza toga fizički nivo funkcionira kao švicarski sat.

Moja duša me vodi da se kroz pjesmu zahvalim svim ovim nivoima ljudskog duha. Slijedi devet pjesama moga duha. Neka se Duh očituje svojim znanjem o tomu koje pjesme i na koji način će ga uskladiti sa unutarnjim i vanjskim svijetom.

Anđa Jotanović, Rijeka, 11.07.2017.

Image and video hosting by TinyPic

ŽELJKA KOŠARIĆ-SAFIRIS


https://blog.dnevnik.hr/safiris/

Preko dragih prijatelja Jadranke, Anđe, Tanje i Zlatana, svijet poezije iznova je otvorio vrata za jedno lijepo zajedništvo te se svima od srca zahvaljujem.

Posebnost ove zbirke je ta, što po prvi puta uz svoje pjesme objavljujem i autorske slike, nastale u zadnjih godinu dana.

U svakoj kapljici akrilne boje utkana je jedna riječ, a slika kao i pjesma često puta šapuće nećujnim šapatom ili ispisuje poruku nevidljivom tintom.

„Samo za Tebe

Čarolija je stvorena barem na čas
otposlana u Svemir kroz dugine boje
i kist, i tinta i riječ, sada moj su glas
kroz njih moje svjetlo, ljubi svjetlo tvoje.“

Željka Košarić - Safiris, Zagreb, 27.07.2017.

Image and video hosting by TinyPic

TANJA REPINAC


https://blog.dnevnik.hr/lanterna-duse/

...Čudesna je ta avanutura duše, koja bez straha oblači najtananije odijelo, satkano od sedefa leptira, vilinskih niti kao vezivne potke, bez obzira na jačinu oluja, kroz koje će prolaziti, na dubine ljudske bešćutnosti, na praznine i pustinje ljudske hirovitosti. No, popudbina prije rođenja bijaše samo jedna mala iskra Ljubavi, koja se nikad ugasila nije i bila dovoljna, da se život nastavlja obasjanim putevima.

Da, moja duša govori ponekad mimo mene, kad ja zanijemim od bola ili ushita, kako god, ali uvijek sam kanal kroz kojeg teku rime, odnekud iz nekog drugog paralelnog svijeta gdje sam rođena I stvorena da stvaram, stvorena da prenosim moje slike, impresije, vizije, najviše kroz stihove, ali često i kroz slike koje naslikam.

Moji stihovi govore sve, ali ponekad su za neke čitatelje poput apstrakcije u likovnim djelima, no, oni koji osjećaju srcem, dobro će razumjeti o čemu pišem.

Moja potraga za savršenom ljubavi i dalje traje pa često kroz stihove pokazujem sama sebi, a i drugima, gdje me treba potražiti i kako me treba gledati, shvaćati i voljeti.

...dlanom kroz moj dlan,
prisloni svoju dušu
uz tkivo moga bića.

Nemoj me tražiti
među cvjetovima
koji nisu okusili dodir divlje kiše
i bili povijeni do zemlje
od vjetrova nesnosnih,
čije latice nisu bile okrznute
ledom i snjegovima...


Veoma sam sretna i zahvalna prijateljici Jadranki Varga, poetessi i divnoj duši, koja mi je opet omogućila da mogu svoju poeziju, svoje male iskrice svjetla, prenositi dalje. Uz sve divne pjesnike i prijatelje, osjećam se blagoslovljeno i ispunjeno. Željka Košarić-Safiris, Anđa Jotanović, Zlatan Gavrilović-Kovač, divni pjesnici i mudre stare duše, koje su se inkarnirale baš ovdje, u ovim teškim vremenima, punim nemilosti i bešćutnosti, sa divnom i plemenitom svrhom potaknuti ljude na ono najbolje i najplemenitije u njima -plamen dobrote i ljubavi, kojeg su vremenom skoro izgubili, ali nisu, jer Svjetlonoše nikad ne posustaju, dok se ne razgori zadnja iskra pod pepelom.

Zahvaljujem od srca na poznanstvu i susretu sa tim dušama, idemo hrabro dalje.

Tanja Repinac, Celbridge (Ireland), 12.08.2017.

Image and video hosting by TinyPic

DR. ZLATAN GAVRILOVIĆ KOVAČ


https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina/

Pred poštovano čitateljstvo polaže se 14 mojih pjesama prema izboru hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga. One su dio većeg opusa koji je nastajao kroz vrijeme, a sada se prilažu kao dio zajedničkog pjesničkog poduhvata petero hrvatskih autora.

Općenito bih mogao reći, da moju poeziju nije moguće u potpunosti razumjeti bez da se ima u vidu cjelina autorova opusa koji je predstavljen u preko 40 volumena. U tom smislu poezija o kojoj je riječ vjerno svjedoči svu našu dramu iz posljednjeg ratnog sukoba i cijeli moj opus se zapravo odnosi na ratna stradanja naroda pa je odatle razumljivo, da sve moje pjesme uglavnom sadrže momente naše kalvarije, ali je ipak moguće izvjestan broj njih izdvojiti kao samostalne cjeline koje govore same sobom, a bez uvida u cjelinu autorova djela i to se događa upravo i sa ovih četrnaest pjesama.

One ne siju vedrinom, niti su optimistične ili bilo kako drugo, nego su jedna velika količina patnje uslijed teških životnih zbivanja koja su pratila Autora na njegovom putu u literaturu. To vrijedi i za moju ranu poeziju koja se također ovdje predstavlja, a koja je objavljena u splitskim “Vidicima” prije više od 40 godina.

Autor je zadovoljan već sa samom činjenicom, da je djelo ugledalo svjetlost dana i da je na taj način otklonio neke jako važne nedoumice koje su se vezivale za njegovo ime. U tom smislu i ovaj moj prilog u zajedničkoj zbirci poezije treba vidjeti kao nastojanje autora, da iznjedri istinski sud o naravi svoga djela pred čitateljskom publikom Hrvatske.

dr. Zlatan Gavrilović Kovač,
Adelaide 19.07.2017.

Image and video hosting by TinyPic

Onako uz put ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/kapirose.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

Kontakt:
Mobilni telefon: 095 / 853-03-40



slika: Nenad Grbac

Image and video hosting by TinyPic

još jednom, puno hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju ove lijepe zajedničke pjesničke zbirke:

Image and video hosting by TinyPic

napiši nešto, ako želiš: (19) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2023. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.