sabrinadakovic

ponedjeljak, 02.06.2014.

KAD TI "PUHNE" I U SRED ROKOVA ODEŠ NA RAFFTING :)


2.6 je a zadnjih nekoliko dana lije kiša bez prestanka a uz to ne postoji student koji sada nešto ne uči, piše kojekakve seminare i slično. Sinoć sam u 19:30 navečer primila poziv.Moj me se prijatelj Luka baš nešto sjetio ovih dana i priča on meni tako da sutra ima isto tolko za učiti ali spasit će ga trening. Sutra se spuštaju niz Mrežnicu a i najavilo im se par ekipa za vježbe.- Mrežnicu kažeš??
Luka je već duže vrijeme pomoćni ,profesionalni skipper za raffting kanue i čamce.Sve što je on meni u nastavku govorio nisam čula apsolutno niti jednu riječ. Samo mi je Mrežnica odzvanjala u glavi...Ajme da je samo na nekoliko sati pobjeći od knjige cry
Ali naravno to si nemogu dopustiti pa se moram vratiti u realnost ,pomislila sam. Samo nekoliko minuta kasnije moja mi prijateljica šalje SMS- "Idemo sutra negdje, bilo gdje!!" Mislim da više nisam imala što razmišljati, već sutra ujutro bile smo nas 4 (dvije koje smo malo teže nagovorili, ali uspjele smo) na autobusnom kolodvoru s ruksacima na leđima.I sunce je izašlo, začudo ali je!

Odmah po dolasku u Karlovac dočekali su nas dečki koji su vozili čamce i baš kretali prema mjestu okupljanja.- Inače ako bi netko htio ovakvu jednu "spontanu" avanturu na Mreški nek se javi, šaljem Vam broj od ove super ekipe koja će Vam pružiti nezaboravo rafftanje i iskustvo.
Cijela ekipa okupila se u restoranu Zeleni kut na Zvečaju- malenom selu koje živi na slapovima predivne Mrežnice.Tamo smo se odmah podjelili u grupe po čamcima, dobili smo neoprenska odijela i opremu i krenuli na početni tok rijeke.



Jel Vam trebam i pričati koliko je i sama ova priprema uzbudljiva. Prvo smo morali naučiti neke osnove veslanja na suhom a zatim su nas ubacili u čamce :)


Naši su nas skipperi prvo polako vozili kroz divan kanjon visokih bijelih stijena, bujne zelene šume i i priobalne flore. Čak smo i nas četiri napokon naučile veslati u istom smijeru. Dečki su nam ispričali kako je Mrežnica široj javnosti poznata kao jedna od tzv. četiri "karlovačke rijeke". Iako je dužinom svojeg toka (64 km) znatno kraća do Dobre, Korane i Kupe mnogi će poznavatelji rijeka u Hrvatskoj reći kako Mrežnica zaslužuje posebno mjesto među rijekama hrvatskog krša. Kažu nam da no što Mrežnicu izdvaja do gore navedenih rijeka, pa i ostalih krških rijeka u Hrvatskoj jesu čak 93 sedrena slapa koji su u nejednakom rasteru duž toka ispresijecali rijeku stvorivši među sobom ujezerene dijelove toka.
Razgovarajući tako u očaravajućem ambijentu nismo ni primjetile šumeove slapova koji su bili sve glasniji i glasniji dok ih nismo i ugledali.
E tek tada te uhvati panika, više neznaš kojim veslom trebaš veslati u koju stranu, adrenalin ti je na 300 i toliko uživaš da te i nije briga što je voda prohladna.

Nakon što smo preživjeli nekoliko "kobnih" slapova zaustavili smo se na veeeelikoj strmini i tu smo trebali prenjeti čamac na drugi dio rijeke , a Luka nam je svima rekao da moramo sada skočiti sa ove stijene dolje eekeekeek
Ok ajde i nije izgledalo toliko visoko.. bar ne do trenutka kada sam ja krenula skakati. TO JE BIO NAJDUŽI SKOK KOJI SAM IKADA DOŽIVJELA. Zamislite ono kada na početku uhvatite zrak a ponestane vam dok još niste pali u vodu ! - e pa tolko je trajao taj skok. Samo malih 10 metara :) Ni sama nisam mogla vjerovati da sam uopće preživjela a moja slika je dugo zabavljala cijelu ekipu.



Bome smo mi dugo plovili niz taj kanjon preko slapova i slapića 2 sata je prošlo da nismo ni primjetili. Toliko nas je zabavljalo to što smo sve što smo naučili u trenutku pada zaboravili, toliko smo se smijali svaki put kad bi netko ispao ispao iz čamca, svaki put kad bi došao sve veći i veći slap.



Ono što Vam mogu reći je da smo na kraju dana bile toooliko umorne ali zaista se sve isplatilo!
Na završetku spusta svi smo htjeli još malo rafftanja, ali tu se tok rijeke smiruje i nema brzaca pa smo se samo malo bućkali u rijeci u zaštitnim odijelima.Ljudi sa obale su nas samo ljubomorno promatrali jer temperatura još nije bila dovoljno visoka za kupače a nas je štitilo odijelo. Nakon što smo se presvukli dočekao nas je topli ručak u restoranu Zeleni kut.Konobar nam je donio bollognese s osmjehom na licu jer nas je promatrao dok smo bile na rijeci i samo nam je dodao

- "Zaslužile ste" :)

02.06.2014. u 17:13 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.06.2014.

NAPRAVITE SAMI PRIRODNE MASKE ZA KOSU I ZAŠTITITE JU NA PLAŽI !!


Ljeti, baš kao i koža, naša kosa treba posebnu njegu. Sunčeve zrake u kombinaciji sa solju je dosta isušuju, što dovodi do pucanje, slamnate kose i izrasta na kosi.

foto:tportal

Kako bi izbjegli ove probleme, i uživali u čarima lokni koje samo sunce može tako savršeno napraviti i par svjetlijih pramenove za koje ponovno sunce preuzima zasluge, donosim Vam par „kućnih recepata“ kako vaša kosa može zadržati sjaj i na +40.
Sigurno ste sve moje dame poželjele izaći iz mora i pustiti kosi da se prirodno suši bez da izgleda ispucalo.Ponovno se osjećajte zanosno na plažama!!
foto:24sata.hr

CRVENOKOSE
Dame sa crvenom bojom kose znaju da je ova nijansa kose prva na tepeti sunca. Vrlo lako postaje suha, a kao domaći i itekako učinkovit proizvod se pojavljuje sok od brusnica. Da, da, vašu kosu jednostavno pospite sokom od brusnica, ostavite pet minuta i onda isperite. Nakon ovog tretmana, vaša kosa će pokazati svoj pravi sjaj!
foto:fitness.com

PROTEINSKA BOMBA - ŽELATINA

Vjerojatno je i vama vaš frizer savjetovao proteinsku bombu za kosu, koja će spriječiti njeno pucanje.
Često su ti tretmani dosta skupi, zato se kao odlična alternativa nametnula želatina. Vrećicu želatine rastopite u toploj vodi i ostavite na kosi trideset minuta i nakon toga isperite. Ako je suditi prema beauty blogovima, ovo je savršen način da na pristupačan način zaštitite svoju kosu.

JAJA
Jaja su odlična namirnica i za vašu kosu. Da, da, osim što je bogato vitaminima A, E i D, vašu kosu će nahraniti i dati joj prirodan sjaj. Možete sami napraviti masku doma od jaja i pomiješati s maslinovim uljem, nanijeti na kosu na nekih petnaest minuta i zaviti ručnikom. Nakon toga, kosu temeljito isperite, i već nakon prvog tretmana vidjet ćete zašto su jaja prijatelj naše kose i kože.

PIVO
Kvasac pomiješan s ječmom, hmeljem ili pšenicom ojačat će vlasi kose. Zato, ako vam je sa nedavno održane zabave ostalo pivo u stanu, uložite ga u svoju kosu. Otvoreno pivo ostavite negdje vani na par sati, a onda ga prespite u bočicu sa raspršivačem i nanesite ga na mokru kosu. Time ćete spriječiti neugodne mirise, a nećete umanjiti njegovu moć. Ili napravite masku, miješajući 1 žlicu suncokretovog ulja, pola šalice piva i jedno jaje. Nanesite je na vlažnu čistu kosu i ostavite na 15 minuta.
- Ovaj vam pakung mogu iz osobnog iskustva preporučiti.Još prošlo ljeto moja se teta "zalijevala"pivom po kosi kada mi je odala tu malu tajnu hranjivog napitka.Ubrzo sam ga i ja počela koristiti i zaista nakon toga možete svojoj kosi dopustiti ljetnu" neurednost i lepršavost" :)

BILJNI ČAJ
Ono za što ste sigurni da je prirodno zasigurno je čaj na prirodnoj bazi.Za tamnu kosu je crni čaj, za crvenu čaj od hibiskusa, a za plavu od kamilice ili limuna. Skuhajte čaj i kad se ohladi operite kosu njime i zamotajte u ručnik da odstoji 5 minuta zatim isperite šamponom.Vasa kosa će se hidratizirati ali i očuvati sjaj nakon izlaganja suncu.
foto:nacional.hr

PREHRANA
Ono što je možda najteže pripaziti je naša prehrana tijekom ljeta ali i ona uvelike utječe na čvrstoću,sjaj i nelomljivost naše kose-Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, špinata i jaja, održavaju kosu zdravom, jakom i sjajnom.

IZBJEGAVAJTE
- nanošenje laka, pustite svojoj kosi da "luduje" na ljetni način
-sušenje fenom ili ravnanje
-kovrčanje (barem ljeti možete vezati slatke pletenice i punđice koje ce Vam napraviti prirodne ljetne lokne)

Kao i sve žene uvijek nestrpljivo čekamo ljetne dane a kada stignu ipak zamjetimo nedostake na sebi.Nismo dovoljno smršavjele, koža nam nije pripremljena za sunce a kosa ispucala i ne sviđa nam se nakon što se posuši prirodnim putem. Stoga na vrijeme podarite svojoj kosi tretmane da bi kada dođe vrijeme za to na plaži zabljesnula. :)

Napisala :Sabrina Đaković

izvori: časopis Lisa magazin , http://www.24sata.hr/ljepota/ljeto-radi-za-vas-sunce-i-more-mogu-pomoci-u-njezi-kose-227471
http://covermagazin.com/zdravlje.php?NID=177





01.06.2014. u 12:55 • 0 KomentaraPrint#

petak, 30.05.2014.

ČAROBNI DORUČAK- DŽEM OD JAGODA

Baš ovih kišnih dana ,koji nam uopće ne ostavljaju dojam ljeta, šetala sam gradom u pauzi između hrpe kolokvija i ispita. Prolazeći Zrinjevcem primjetila sam neki žamor i gužvu oko svakog štanda uzduž šetnice. Gomila ljudi, očarani mirisima i okusima , naguravali su se kako bi iz prvog reda mogli vidjeti ponudu ovogodišnjeg Festivala slastica :"Slatki gušti".





Naravno da sam se i ja izborila za svoje mjesto, samo da bih mogla bar na trenutak osjetiti miris svježih torti, kolača, voća, svih vrsta čokolada...
Jučer 29.5 na programu festivala bio je dan "Slastičarske igre 2014" na temu -palačinkarenje njaminjaminjami
Čekajući u redu za jednu malu ali bombastično dobru palačinku promatrala sam golemi izbor teglica sa nadjevima koje su bile poslagane na šanku.Svaka je bila drukčije boje, oblika, zaista vrlo primamljive, uopće se nisam mogla odlučiti s kojim nadjevom želim pojesti palačinku. Slastičar na štandu samo mi se osmjehnuo kada je vidio koliko se "borim" s dilemom i ponudio mi zamotanu palačinku i dodao: - "Iznenađenje, dobar tek!"

Ono što zasigurno mogu reći bila je to NAJBOLJA PALAČINKA NA SVIJETU PUNJENA DŽEMOM OD JAGODA !!

Naravno da sam opisivala taj čarobni okus svima oko sebe, a kada sam ispričala svojoj mami, nije ni trenutka razmišljala već uzela ključeve od auta i otišla kupiti svježe jagode na tržnicu.-"E pa napravit ćemo mi svoj i bit će još bolji" -uzviknula je :)

Ono što je bitno naglasiti vremenski smo ga brže napravile nego kada morate skuhati ručak a tu čaroliju u teglicama ćemo imati za doručak još nekoliko mjeseci.

Sastojci: 800 g šećera
4 kg jagoda
1 džemfix
korica jednog limuna


Priprema: - oprane jagode nasjeckati na polovice s odstranjenim peteljkama
-staviti u veći lonac, i lagano ukuhavati oko sat vremena na smanjenoj vatri
-pred kraj kuhanja dodati šećer i nastaviti ukuhavati dok se šećer rastopi
- dodati malo limunove korice koja će sačuvati divnu boju džema
- potom dodati 1 vrećicu džemfixa i kuhati još max. 5 min.
- oprane, čiste teglice staviti u zagrijanu pećnicu( 100 stupnjeva) nekoliko minuta
- u tako tople teglice uliti džem
- tegle dobro zatvoriti, vratiti ih u zagrijanu pećnicu okrenute naopako da bi izašao višak
zraka -time je teglica termički zatvorena
- ugasiti pečnicu i ostaviti preko noći unutra da se prirodno hladi
- ujutro poslužiti za doručak uz kruh i margo ili uz žličicu Nutelle :))








30.05.2014. u 18:24 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.05.2014.

BOROVE IGLICE UBLAŽUJU KAŠALJ, ASTMU, BRONHITIS

Zasigurno ste posljednjih dana protekla dva mjeseca primjetili pupanje mladih izdanaka na borovima u vašem vrtu, parku ili ulici. Osim što izgledaju poput svijetlo-zelenih lampica na vrhovima grana mladi su izdanci i vrlo ljekoviti.



Ne morate biti stručnjak i razlikovati pojedine vrste ovih četinjača, već laički možete razaznati jelu, smreku i bor i poslužiti se njihovim ljekovitim pupovima.
Vrijeme za njihovo ubiranje, prema mnogim stučnjacima, proteže se od ožujka do lipnja i ovisi najviše o nadmorskoj visini na kojoj ova crnogorica raste. Naravno da se na višim nadmorskim visinama zbog hladnijih uvjeta i pupovi kasnije pojavljuju. Međutim ono što je bitno da ih se ubere najmanje dvjestotinjak metara udaljeno od prometnica.

SIRUP

Sirup i med se koriste kod velikog broja respiratornih problema (kašlja, bronhitisa, upale pluća), alergije i astme, djeluju lagano protuupalno, olakšavaju disanje i iskašljavanje, podižu imunitet i djeluju preventivno kod kroničnih oboljenja respiratornog trakta, pogotovo kod djece, koja ih zbog finog okusa rado piju.

thumbup Evo , mene je ovaj podosta dugi popis,već posljednjih nekoliko godina, natjerao da i sama doma pokušam napraviti svoj zeleni, prirodni sirup.



Za ovakav sirup koji se prenosi s koljena na koljeno kroz tradicionalnu medicinu teško je uopće pronaći točnu recepturu. Sve upute na raznim blogovima i portalima znaju biti zbunjujuće pa ukljućuju rečenice poput :"„red šećera pa red borovih iglica“ ili „šaku borovih iglica, šaku šećera“- a gdje su tu točne mjere??

Nadalje, nejasno je radi li se sirup od izbojaka bijelog bora, obične smreke, obične jele ili od njihovih kombinacija.Zapravo , nije toliko ni bitno. Mladi su pupovi na svakoj ovoj vrsti vrlo ljekoviti i u tom početnom stadiju imaju gotovo ista ljekovita svojstva.


Ali moja mama se malo potrudila i proučila porodicu borova i kroz nekoliko godina došla do "svoje prave recepture" u omjeru 1:1, 5 te je složila svoju dobitnu kombinaciju:

SASTOJCI
600 g mladih izdanaka obične smreke ( Picea abies)
200 g mladih izdanaka obične jele (Abies alba)
200 g mladih izdanaka bijelog bora (Pinus sylvestris)
1500 g kristal šećera

PRIPREMA:
U staklenu posudu staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izdanaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti i ostaviti na osunčanom mjestu minimalno 21 dan. Povrejavascript:%20void(0);meno je potrebno staklenku laganu protresti da se šećer sjedini s pupovima.


Nakon toga profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do 10°C). Sirup se može čuvati godinu dana.

UPOTREBA:
Velika žlica sirupa pije se tri do pet puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta. U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti.
- Djeca uzimaju polovicu doze.

Napomena: Ako zazirete od šećera umjesto njega u recept stavite 1500 grama meda koji je zasigurno i zdraviji i gušći sirup ali eto, ja ga još nisam isprobala ali zašto ne biste Vi?? :))

Napisala :Sabrina Đaković
izvori: vlastite fotografije i recept iz mamine zimnice:)

22.05.2014. u 17:45 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.05.2014.

DRUGO LICE VOTKE


Svi smo još od tinejdžerskih dana upoznati s votkom kao alkoholom kojeg smo mješali s raznim sokovima, zabavljajući se noću a osjećajući glavobolju ujutro. Nekima su takvi izlasci ostali u lijepom sjećanju a nekima baš i nisu i od tada ju više ne piju. rolleyes



Ali biste li joj se vratili kada bi otkrili njezina neka druga svojstva osim uzroka jutarnjih mučnina?

Zvuči li Vam ludo da od votke vaša kosa izgleda sjajnije,da ju ne trebate više peglati, da se pomoću nje možete riješiti insekata, i sačuvati vaše biljke, da vam može ublažiti neprijatan miris stopala i obuće a isto tako može suziti vaše pore na licu??

VOTKA ZA KOSU

“Moja jedina doza votke je ona koju koristim za posvjetljivanje kose… i to zaista pali”, izjavila je Eva Herzigova za francuski časopis Harper’s Bazaar.
Čitajući online izdanje magazina Elle naišla sam na ovu izjavu poznate plavuše koja je odala tajnu svojih sjajnih plavih uvojaka. Iskreno, pomalo skeptično, upisala sam u tražilicu kakva je to veza votke i kose i zaista sam naišla na mnoge članke koji opisuju svojstva tog prozirnog pića.
Ako imate blago valovitu, neposlušnu kosu možete zaboraviti na pegle i daljnja oštećenja, votka će ju ukrotiti, izravnati a vaše ispucale vrhove oživjeti te spriječiti daljnje lomljenje kose. Ne bih Vam ovo prenosila a da prethodno sama nisam isprobala. Kroz nekoliko tjedana prala sam svoju kosu pomješajući šampon i 20ml votke u bočicu. Stvarno, već pod prstima osjetim malo "življe" svoje plave vrhove. Naravno ni u čemu ne treba pretjerivati pa i s ovim alkoholm treba biti na oprezu i ograničiti upotrebu.

VOTKA U BORBI S INSEKTIMA

Ako Vaše slobodno vrijeme ometa zujanje raznih kukaca, vidite ih po podu ili u zraku, ne trebate više udisati otrovne čestice iz raznih sprejeva. Ulijte votku u sprej-bočicu i na mahove poprskajte kritična mjesta.

VOTKA ČUVA CVIJEĆE

Svi volimo imati što duže divno cvijeće u vazi na stolu, ali nažalost rok trajanja takvog cvijeća je vrlo kratak i ono ubrzo ocvate. Ako želite sačuvati ubrano cvijeće u svojoj vazi dodajte u vodu par kapi votke i žličicu šećera- to bi trebalo održati cvijeće svježim kroz duži period. Baš je ovo proljeće donijelo divne pupoljke i boje cvjetova koje mogu uljepšati Vaš dom i obasuti ga prirodnim mirisom.

VOTKA ZA PRANJE STOPALA

Ako imate problema sa neprijatnim mirisom stopala, operite noge sa čistom votkom ili dodajte malo votke u lavor, potopite stopala i neprijatni miris će nestati, savjetuju čak i liječnici.Također s vremena na vrijeme svoju obuću iznutra možete prebrisati vaticom namočenom u votku i ostaviti da se osuši.

VOTKA ZA SKUPLJANJE PORA NA LICU

Ako želite skupiti svoje pore, očistiti i osvježiti kožu lica, koristite votku. Stavite malo votke na vatu i svako jutro i večer nanesite na lice. Ujutro nakon nekoliko minuta isperite votku,ali navečer ne trebate.Votka će hidratizirati kožu tijekom noći,pa ne morate nanositi ni kremu prilikom tretmana.

VOTKOM PROTIV PERUTI

Stavite tri male žličice mljevenog ružmarina u 250 mililitara votke. Ostavite da stoji preko noći i ujutro procijedite. Masirajte glavu sa dobijenom smjesom i ostavite da se osuši. Isperite sa hladnom vodom.

VOTKA KAO TEKUĆINA ZA PRANJE STAKLA

Ne sviđa vam se miris i djelovanje tekućine za stakla, zamijenite je vlastitom mješavinom koja doista djeluje. Izmiješajte tri čaše najjeftinije votke i 4 čaše vode i dodajte dvije žličice deterdženta za suđe ugodnog mirisa.
Dobro izmiješajte i ulijte u spremnik za tekućinu. Votka nema mirisa,a sadrži alkohol koji u kombinaciji s mirisnim deterdžentom uklanja tvrdokorne i masne mrlje.


Sad smo se svi mogli uvjeriti da votka nije samo rusko nacionalno piće poznato diljem svijeta. To prozirno piće pokovnika i maršala posjeduje i svoje drugo lice. Ovi kozmetički, prirodni savjeti uvelike nam mogu olakšati brigu o koži, kosi i našem okruženju.

Napisala: Sabrina Đaković
izvori: lifepressmagazin.com ,ELLE.hr ,24 sata (prilog o zdravlju)


09.05.2014. u 13:50 • 0 KomentaraPrint#

petak, 18.04.2014.

MINI VJEŽBE ZA MAKSIMALAN UČINAK


Znate onaj osjećaj kada bi toliko htjeli učiniti nešto za svoje tijelo i samim time osjećati se bolje na plaži a jednostavno ne stignete ici potražiti neku šumu za trčanje,livadu za vježbe ili si ne možete priuštiti skupe teretane.- E pa imam nešto za Vas!


Do početka ljeta svi odbrojavamo tek nešto sitno i već smo počeli razmišljati o našim izdanjima u badićima :). Doduše, stignemo mi to sve srediti ali evo, baš sad kad smo se odlučili početi , ovo kišno vrijeme nam to ne dopušta. No to ne treba umanjiti našu želju i volju kad smo ju napokon dobili.Ove kratke vježbe koje sam pronašla možemo izvoditi doslovno u "prolazu" a ne traju više od 15 min na dan. Ha , što kažete? za samo 15 minuta u danu do čvrstih mišića i guze :)

foto:fitness.com

Nikada ne biste ni pomislili da možete vježbati dok se izležavate u krevetu, dok perete zube ili pak radite u uredu.

Sve što Vam treba samo je dobra volja da svaki dan izvedete 5 vježbi za jačanje mišića + 3 kratka istezanja + kardiotreningić + vježbu disanja. ok, ovo Vam sad može zvučati jednostavno ali pokazat ću vam zašto nije! cool

Vježbe za mišiće

5 minuta u krevetu: jedra bedra
Dok ležite na leđima, ruke držite uz tijelo, noge malo odignite od kreveta, ispružite prste stopala pa širite i skupljajte noge u zraku 50 puta (kao da pokušavate napraviti žensku ‘špagu’).

Ako vam je to previše, započnite s 10 pa svaki dan povećavajte broj ponavljanja dok ne izvedete svih 50. Izvanredna vježba za bedrene mišiće s čijim tonusom većina žena ima problema.
Što više širite noge bolje po mišiće, gore po ‘jahaće hlačice’.

2 minute ispred kade: čvrste ruke

Prije tuširanja okrenite se leđima kadi, uhvatite se rukama za rub i započnite ‘pumpati’. Dok izvodite 30 obrnutih sklekova, spustite stražnjicu nadomak poda, ali ga nemojte dodirnuti.


3 minute dok perete zube: betonska stražnjica

Slična brazilskom plesu ova se vježba sastoji od uvijanja kukovima naprijed-natrag prilikom čega su mišići stražnjice stalno stegnuti. Činite li to 2 puta tijekom 3 minute (ili 3 puta tijekom 2 minute) svaki dan, do kraja tjedna nakupit ćete nevjerojatne 42 minute!

2 minute u uredu: struk Dite von Teese

Sjednite uspravnih leđa, stopala su na ravnom, paralelna i malo razmaknuta. S obje ruke primite bočicu vode pa se u struku okrećite slijeva-nadesno bez micanja nogu. Ponovite istu vježbu poslijepodne, ali u trajanju 3 minute.

2 minute dok čekate: tvrd trbuh

Vrijeme nije uzaludno izgubljeno ako psihičku napetost smanjite fizičkom aktivnošću. Stegnite trbušne mišiće i koncentrirajte se na disanje. Ovoj vježbi možete priključiti i rad na mišićima stražnjice. Naizmjence ili odjednom stišćite ih i otpuštajte.

3 sekunde na stolcu: super guza i bedra

Zadržite stražnjicu 3 sekunde u zraku na pola puta iznad stolca pa tek onda sjednite.

30 sekundi u automobilu: manekenski trbušnjaci

Dok čekate da se na semaforu upali zeleno svjetlo, držite stegnute trbušnjake.

1 minuta ispred televizora: spremna za vruće hlačice

U stojećem položaju primite se lijevom rukom za naslon stolice, a lijevom nogom lagno svinutom u koljenu lagano mašite naprijed-natrag 15 puta. Ponovite isto drugom.

1 minuta u hodniku: vilinske obline

Razmaknite noge u širini kukova, okrenite se leđima tako da su pete 40 cm udaljene od zida. Klizite niza zid držeći leđa ravna i pazeći da koljena ne prijeđu preko vrhova prstiju.

3 minute u kuhinji: željezne grudi

Dok čekate ispred štednjaka da zavrije voda za kavu, uzmite u svaku ruku po jednu konzervu ili bočicu vode od pola litre, koljena lagano savijte, napnite trbušnjake. Naizmjence dižite ispred sebe lijevu pa desnu ruku. Izdišite dok dižete i udišite dok spuštate ruke.

Sada dolazi onih + 3 kratka istezanja:
Ideje za istezanje
2 minute u kupaonici: 2 centimetra više

Okrenite se leđima prema zidu, tako da ga dodirujete petama, laktovima i ramenima. Ispružite ruke i spojite dlanove. Izdišite podižući ruke iznad glave, sve dok palčevima ne dodirnete zid. Leđa moraju ostati ravna, nemojte ih izvijati. Izdišite dok spuštate ruke u visini ramena. Ako vam to ne uspije od prve, ne odustajte. Ponovite vježbu 15 puta (dokle ide).

1 minuta ispred kompjutora: leđa žene-mačke

Zamislite da na leđima zatvarate i otvarate zamišljeni patent-zatvarač na podjednako zamišljenoj haljini. Pola minute to činite jednom pa drugom rukom.

KARDIO VJEŽBE

5 minuta na terasi: srce u formi

Skačite 50 puta šireći i skupljajući noge naprijed-natrag i lijevo-desno, držite ruke uz tijelo. Ova vježba jača srce, vraća energiju i smanjuje tek. Nakon skakutanja, ravno pod tuš pa na doručak.

3 minute u dnevnoj sobi: brzinsko mršavljenje

Radite od kuće? Odvrnite glazbu i razbacajte se na svoju omiljenu stvar. Ponovite više puta tijekom dana.


TRENUTAK ZA PREDAH

30 sekundi ispred prozora: obnova energije

Kako udišete, ispunite glavu pozitivnim mislima. Zadržite dah pet sekundi pa duboko izdahnite istodobno se rješavajući svih negativnih misli. Ponovite 5 puta tijekom dana.

2 minute u spavaćoj sobi: jogističko disanje

Sjednite na pod, uspravite leđa i duboko udahnite kroz nos. Zadržite dah jednu sekundu. Kažiprstom desne ruke zatvorite desnu nosnicu i duboko izdahnite na lijevu.

Osobno, mene su ove kratke vježbice oduševile. Naime kao student koji bas u ovo vrijeme "grca" u knjigama i skriptama i zaista se boji da će potrošiti vrijeme ako ode tražiti livadu, ove prolazne vježbe i istezanja pravi su mali podsjetnik da ipak nešto radim za svoje tijelo i svoje izdanje na plaži :) Čim sam ih pronašla, odlučila sam se biti redovita,-pa hajde 15 minuta na dan stvarno nije nešto puno a popravit će moj dojam "lijenosti"...

Evo danas brojim već 13. dan vježbanja i zaista mogu zamisliti skorašnji struk Dite von Teese.sretan Osim što je besplatno, brzo je i efikasno, ne troši vam vrijeme i ne traje dugo te ne možete dobiti početnu upalu mišića. Probudite se iz zimskog sna, ljeto samo što nije tu a s ovim vježbama nestat će i vaše naslagice na trbuhu i bedrima.

napisala :Sabrina Đaković
izvor: program vježbi- Elle.hr


18.04.2014. u 16:58 • 0 KomentaraPrint#

subota, 05.04.2014.

DETOKSIKACIJA duše, tijela i prostora

Konstantno ste umorni, spava vam se i imate premalo energije?
Vrijeme je za čišćenje organizma i organizaciju životnog ali i promjenu loših navika, izlazak iz rutine i poboljšanje životnog stila!

foto:makronova.net

Ljudski je organizam opterećen probavljanjem teške, a često i nezdrave hrane. Usto, treba eliminirati onečišćenja i toksične tvari koje u tijelo ulaze iz okruženja.Pribrojite li tomu i stres, brz ritam života i manjak fizičkih aktivnosti rezultat je neizbježan- preopterećen i oslabljen organizam čiji je pravilan rad narušen.

To u početku može prouzročiti manje tegobe, poput umora i pospanosti, a zatim prerano starenje, depresiju i druge različite bolesti.Još je gora varijanta ako je i okruženje nezdravo, radna atmosfera loša ili je pak oslabljena komunikacija s ljudima.
Stoga osim što trebamo pročistiti organizam, trebamo očistiti i svoj životni prostor, promjeniti navike, onosno životnu rutinu ali i raditi na poboljšanju društvenih odnosa.

foto: 24sata.com

Hrana puna pesticida i hormona, prehrana s previše mesa, šećera;život u onečišćenoj okolini te pušenje i alkohol uzrokuju gomilanje toksina u tijelu, što ugrožava ne samo zdravlje i imunitet organizma već i naše mentalno zdravlje.Simptomi da u organizmu ima takvih toksina mogu biti: glavobolja, problemi s kožom, zadah i neugodan miris tijela, gljivična oboljenja, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i plinovi, loša probava, debljanje ili pak prekomjerno mršavljenje, prerano starenje i drugi.
- VRIJEME JE DA SE POKRENETE I UČINITE KORAK NAPRIJED ZA VAŠE ZDRAVLJE!

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA
brza detoksikacija- traje od 1-3 dana, a osim posta vodom učinkovit je i svježim sokovima i čajevima,npr.kopriva, breza, maslačak.Tijekom detoksikacije u organizam je potrebno unijeti oko 3 litre tekućine dnevno.
malo dulja detoksikacija- prehrana se treba bazirati na jednostavno pripremljenoj hrani te sirovom voću i povrću.Salate začinite sokom od limuna i maslinovim uljem te izbjegavajte sol,papar i jake začine.Jedite žitarice poput prosa, ječma i integralne riže, nemasne jogurte i sojine proizvode.
foto:nutriforma.com


PROMJENA ŽIVOTNIH NAVIKA
nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, alkohol i boravak u zatvorenim prostorima, osim što narušavaju zdravlje i imunitet, znatno utječu na naše raspoloženje, te uzrokuju tjeskobu, slabu koncentraciju čak i depresiju.Da biste se malo pokrenuli treba vam samo dobra volja . Počnite kraćim šetnjama kad je sunčano vrijeme.Kućni ljubimac odličan je izgovor za dulji boravak u prirodi, a ako ne odolite novim sportskim komadima odjeće ili rekvizitima nećete stati samo na šetnji:)
foto: fitness.com

VAŠI TRENUCI
Ljudi zaziru od samoće, no na takve trenutke treba gledati pozitivno jer se tada možete posvetiti svom malom svijetu.Možete vježbati, meditirati, čitati ili jednostavno u miru i tišini otploviti u svoje snove.Naučite uživati u tome!

ČIŠČENJE KOŽE
Sauna je jedan od najugodnijih načina detoksikacije.Pomaže u otpuštanju stresa, čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam, poboljšava cirkulaciju, djelotvorna je kod mršavljenjapotiče izbacivanje onih štetnih toksina iz tijela, poboljšava elastičnost arterija, pomaže u ublažavanju simptoma alergija i kožnih bolesti.


OKRUŽITE SE POZITIVNIM I NASMIJEŠENIM LJUDIMA
Uključite u život što više ljudi koji vas nasmijavaju, motiviraju, ohrabruju, inspiriraju te čine da se dobro osjećate u svojoj koži. Ograničite druženje s mrzovoljnim ,nervoznim ljudima, svima onima nakon čije se prisutnosti osjećate iscrpljeno i neraspoloženo.Njihova loša energija utječe i na vas.Međutim, isto vrijedi i za vas!! Nemojte stalno govoriti o problemima i podsjećati se na njih.Zaista, svi ih imamo, ali čemu druženje s dragim ljudima posvetiti upravo gunđanju.Smijte se i nasmijavajte druge, vidjet ćete osjećati ćete se bolje! :))
foto: doktor.jutarnji.hr

tekst: Sabrina Đaković

05.04.2014. u 17:34 • 5 KomentaraPrint#

nedjelja, 30.03.2014.

KOPRIVA- alternativa za vaše zdravlje

"NEĆE BOLEST U KOPRIVE"



Ponekad ljudi tražeći rješenje za svoje zdravstvene probleme jednostavno zaborave na to da nam je sama priroda ponudila sve potrebno za zdravlje i ako se samo malo osvrnemo oko sebe možemo si pomoći prirodnim i besplatnim lijekovima.

Neznam koliko ste upućeni u njezinu ljekovitost ali kao što je jedan liječnik izjavio-"Kada bi ljudi shvatili koliko je ova biljka ljekovita,sadili bi samo koprive".
Zasigurno smo se svi kao neoprezna i zaigrana djeca mnogo puta opekli na ovu malu "žarilicu"- a odrasli bi nam samo doviknuli:"Neka proći će,zdravo je to". Tada smo bili ljuti na tu biljku i nismo shvaćali što je tu zdravo kada osjećamo bol, ali danas, kao nešto malo stariji trebamo biti svjesni učinkovitosti ove proljetne biljke.Osim u prehrani , najpoznatiji prirodni lijek konzumira se kao čaj. Osim brojnih,dokazanih ljekovitih svojstava kao što su :

- pročišćavanje organizma
- jačanje imuniteta
- kod alergija i infekcije mokraćnog sustava
- kod reume, bolesti jetre, alergija,čireva na želucu i crijevima
- zaustavlja krvarenje(kod menstrualnih tegoba)
- za bolju probavu,sprečava opadanje kose,snižava šećer u krvi
- kod plućnih bolesti i upale desni
- za išijas, artritis, glavobolje,grčeva,
- kod gubljenja na težini,odnosno dijeta
- kod kožnih bolesti, bubuljica i akni
- protiv peruti, za sjaj kose i jačanje vlasišta...

..te meni osobno najpotrebnije prevencije kod česte vrtoglavice,manjka željeza,slabokrvnosti odnosno anemije. Možete dakako piti kemijski proizvedene lijekove i tako nadomjestiti željezo u organizmu ili možete sami napraviti svoj ljekoviti čaj i vratiti svom tijelu snagu i vitalnost. Zato sam ja ,današnji sunčani dan iskoristila i zajedno sa svojom malom sestrom krenula u potragu za našim prirodnim ljekom.-Naravno ponijele smo rukavice sretan


Iako smo malo duže tragali za koprivom ,jer smo naravno zaboravile na mamin savjet da kopriva raste tamo gdje nije izložena direktno suncu, pronašli smo ju na sjenovitom području šume te oprezno nabrale 5o-ak stabljika. U ovo doba godine kopriva je mlada i svježa te nisu ljekoviti samo njezini listovi već i stabljika i korijen. Osobno, odlučila sam se spraviti čaj sa svježom biljkom jer je kao takva puna vitamina(A,C,B2), mineralnih soli ,biljnih hormona i enzima sekretina koji čine koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja.

Recep je zaista vrlo,vrlo jednostavan i brz.
Sve što trebate napraviti je izvagati 50grama listova sa stabljikom, narezati na sitnije komadiće te staviti u litru vode i kuhati 15-ak minuta.

-Nakon kuhanja poklopite posudu ostavite da odstoji minimalo 8 sati.Nakon toga procijediti čaj u gazi i već sljedećeg jutra moći ćete piti svoj čaj.Naime, bitno je napomenuti da se čaj treba polako pijuckati tokom cijeloga dana, a prvu jutarnju šalicu dobro je popiti na prazan želudac.Napitak je vrlo ukusan i prihvatljiv za djecu a uz to sadrži prirodan šećer te vam nisu potrebni zaslađivači čaja.

Međutim ,naravno da nismo svi u mogućnosti svakoga dana otići na livadu i ubrati svježu koprivu stoga, ono što je jednostavnije jest sušenje listova koprive.Trebate ju posložiti na novinski papir i ostaviti u hladu 2 dana dok se posve ne posuši,zatim izmrviti listove i spremiti u kutijicu.Tako ćete moći svakoga jutra žličicu koprive preliti vrućom vodom i popiti.


Kao što grom neće u koprive tako ni bolest to ne želi sretan, zato prihvatite ovog zelenog,prirodnog "liječnika" i koristite ga u svojoj prehrani i kućnoj ljekarni.Naučite mnoge načine pripreme i krenite maštom prema zdravlju :)

napisala :Sabrina Đaković

30.03.2014. u 16:57 • 11 KomentaraPrint#

subota, 22.03.2014.

Počela je sezona peludnih alergija- informirajte se i ublažite vaše simptome

Ako svake godine u isto vrijeme kišete, muče vas svrbež i začepljenost nosa te suzenje očiju, vjerojatno ste alergični na pelud.

S proljetnim danima stigla je i sezona kihanja, žarenje očiju i curenja nosa. To dobro znaju alergičari koji teško podnose pelud stabla, korova i trava. Možda biste trebali znati koje to biljke mogu uzrokovati alergije, u koje doba godine cvjetaju te uz koje vam male rituale alergije neće kontrolirati život.
Naime alergeni pelud posjeduje oko stotinu biljaka na svijetu, a u Hrvatskoj postoji čak 13 takvih biljaka, od kojih većina pripada skupini jako do vrlo jako alergenih kako navodi plivazdravlje.hr. Svjetske zdravstvene organizacije vrlo često upućuju na to da će peludne groznice ubrzo postati kronična nezarazna bolest, pa je jasno da ćemo ovoj temi ubuduće posvetiti više pozornosti.

(foto: tvojdoktor.com) (foto: plivazdravlje.com)

U nastvaku vam donosim popis biljaka te procjenu njihove alergenosti (plivazdravlje.hr ):

• BREZA
Stupanj alergenosti : visok
Cvate krajem ožujka i početkom travnja te vrlo brzo doseže visoke koncentracije peludi po čemu spada u skupinu drveća s najalerginijim peludom.Pelud se moze zadržati u zraku do kraja svibnja.

• MASLINA
Stupanj alergenosti: visok
Jedan od najznačajnijih uzročnika sezonskih respiratornih alergija u mediteranskom području. Vrijeme oprašivanja od travnja do kraja lipnja, izaziva jake simptome.

• JOHA
Stupanj: visok
Raste uz nizinske i brdske potoke i rijeke.Uz lijesku je vjesnik alergija.U zraku se pojavljuje tijekom veljače/ožujka.

• PLATANA
Stupanj:umjeren do visok
Izvrsno podnosi smog te se često sadi na zelenim površinama u gradovima.Cvate krajem ožujka i tijekom travnja.

• VRBA I TOPOLA
Stupanj: nizak
Posjeduju slabi alergeni potencijal,cvatu prije listanja od veljače do travnja.

• BOROVI I ČEMPRESI
Stupanj: umjeren
U velikim količinama proizvode pelud na mediteranskom području, ali su umjerenog alergijskog potencijala.cvatu gotovo cijele godine

• JASEN
Stupanj: umjeren do visok
Pripada porodici maslina,cvate i lista istodobno tijekom ožujka travnja i svibnja.Cvjetovi su vrlo intenzivnog mirisa pa se osim vjetrom oprašuje i kukcima.

• RAZLIČITE TRAVE
Stupanj: vrlo visok
Ambrozija- korov,uvezena biljka.Proizvodi oko 8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati. Brzo se širi i uspijeva na zapuštenim livadama u gradovima. Cvate od srpnja do rujna.

Pelin- korovna biljka, vrlo sličnih karakteristika s ambrozijom

Crkvina- korov,uglavnom na obalnom području,raste pokraj putova na zidinama i kamenjarima.pelud se pojavljuje početkom proljeća sve do kraja ljeta.

Ovo su samo neke od mnogih uzročnika vaših alergija za koje možda i niste znali da treba izbjegavati. Na mnogim internetskim stranicama i portalima možete pronaći korisne informacije o rasprostranjenosti peludi i cvatu po godišnjim dobima. Ovo je primjer peludnog kalendara za Grad Zagreb i okolicu koji je izrađen u Zavodu za javno zdravstvo. Poznavanje sezone polinacije kao i mjerenje koncentracije peludi u zraku omogućuje pravodobnu prevenciju simptoma alergije navodi slanasoba.com. (foto: slanasoba.com)

Na ovim stranicama pronađite kalendar i za svoj grad te spremni dočekajte sezonu alergija:

http://www.slanasoba.com/pelud.html

http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=196



Nakon što ste se upoznali sa vašim uzročnicima alergija te saznali u koje doba godine je njihova koncentracija najviša ,vrijeme je da i sami poduzmete neke male rituale koji će vam uvelike olakšati alergijske dane.

Ono što zasigurno znate zatvaranje je prozora i vrata vašeg doma, isto tako kad se vratite kući skinite svu odjeću i obuću te ju lagano plahnite vodom.Otuširajte se a u vrijeme visoke koncentracije peluda češće perite kosu. Razmislite o uporabi pročišćivača zraka te ugradnji klimatizacijskog sustava koji može ukloniti čak 90 posto čestica iz zraka u prostoru u kojem živite. Nemojte sušiti rublje vani, redovito čistite, izbjegavajte zadimljene prostore jer dim cigareta dodatno pogoršava simptome.Možete se sami inhalirati eteričnim uljima i parom. Umjesto leća nosite naočale;alergije često uzrokuju iritaciju očiju. Držite vaše kućne ljubimce urednima. -Evo ovo su zaista najlakše mjere koje sami možete poduzeti i očuvati zdravlje te olakšati simptome u sezoni alergija.


napisala : Sabrina Đaković
podaci preuzeti uglavnom iz: dodatak o Alergijama iz dnevnih novina 24sata, dana 22.3.2014. te plivazdravlje.hr i slanasoba.com

22.03.2014. u 13:46 • 3 KomentaraPrint#

petak, 14.03.2014.

Napravite sami ljekoviti sirup od maslačka

Proljeće često donosi prevrtljivo vrijeme kad ni sami nismo sigurni kako se odjenuti, hoće li nas u šetnju namamiti sunce a iznenaditi pljusak? Upravo zbog toga u ovo doba godine „haraju“ razne prehlade. No što učiniti ako nas samo boli ili škaklja grlo, otežano gutamo i kašljemo, a liječnik nam može propisati još samo jedan u nizu farmaceutskih preparata. Zašto ne bismo kašalj pokušali ublažiti prirodnim receptima baš kako su to činile naše bake, izbjegavajući tako čest unos kemijskih lijekova u organizam.



Dapače, postoje brojni takvi stari, čuvani recepti, ali ja vam donosim jedan koji sam osobno isprobala kada me prije nekoliko dana uhvatio proljetni kašalj. Uz to što je uistinu učinkovit i prirodan, maslačak ima fini okus te će ga zasigurno prihvatiti i djeca. Maslačak? Da, upravo taj simpatični, žuti cvijet kojeg ste zasigurno primijetili posljednjih dana na svim zelenim površinama i livadama u punom cvatu. Osim što je posve prirodan sirup kojeg možete napraviti kod kuće, vrlo je jeftin a sve potrebne namirnice su vam u dohvatu ruke. Odvojite malo slobodnog vremena, prošećite prirodom i naberite svežanj maslačaka te sasvim jednostavno napravite svoj domaći sirup za kašalj, bronhitis, sve vrste prehlada i grlobolje.

U nastavku vam donosim recept koji sam pronašla u jednoj staroj, prašnjavoj bilježnici moje bake.

Sastojci:

250 komada cvjetova maslačka ( bitno je da ih se bere za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kada su svi cvjetovi otvoreni)
1,5 litre hladne vode
2 limuna
2 naranče
1 kg šećera

Priprema:

• Svježe ubrane cvjetove preliti hladnom vodom, dodati narezan limun i naranču
• Pokriti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata
• Slijedeći dan procijediti kroz sitno cjedilo ili gazu
• U tekućinu dodati šećer i staviti na vatru
• Nakon što zavrije kuhati po prilici još 1,5 sat
• Tijekom kuhanja povremeno mješati
• vrući sirup ulijevati u zagrijane sterilizirane staklenke i odmah ih zatvarati
• ostaviti da se ohladi a potom odložiti na suho i hladno mjesto do uporabe


Napomena:
Sirup se uzima žlicom kao lijek. Smiju ga uzimati I djeca. Sirup jača i pročišćuje organizam, regulira probavu i jača apetit, liječi kašalj,grlobolju I ublažava bronhitis te upalu desni. Uzima se jedna žlica prije svakog obroka.

Za ovog malog, žutog proljetnog heroja kaže se da je prava proljetna salata iz prirode koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime te naravno sadrži brojna druga ljekovita svojstva. Isto tako može se pripremati na mnoge načine I postati potrebna vitaminska bomba našem ogranizmu svakog proljeća.
Izliječite svoju prehladu ovim prirodnim I učinkovitim sirupom.


14.03.2014. u 15:28 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2014  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi