Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sabrinadakovic

Marketing

Počela je sezona peludnih alergija- informirajte se i ublažite vaše simptome

Ako svake godine u isto vrijeme kišete, muče vas svrbež i začepljenost nosa te suzenje očiju, vjerojatno ste alergični na pelud.

S proljetnim danima stigla je i sezona kihanja, žarenje očiju i curenja nosa. To dobro znaju alergičari koji teško podnose pelud stabla, korova i trava. Možda biste trebali znati koje to biljke mogu uzrokovati alergije, u koje doba godine cvjetaju te uz koje vam male rituale alergije neće kontrolirati život.
Naime alergeni pelud posjeduje oko stotinu biljaka na svijetu, a u Hrvatskoj postoji čak 13 takvih biljaka, od kojih većina pripada skupini jako do vrlo jako alergenih kako navodi plivazdravlje.hr. Svjetske zdravstvene organizacije vrlo često upućuju na to da će peludne groznice ubrzo postati kronična nezarazna bolest, pa je jasno da ćemo ovoj temi ubuduće posvetiti više pozornosti.

(foto: tvojdoktor.com) (foto: plivazdravlje.com)

U nastvaku vam donosim popis biljaka te procjenu njihove alergenosti (plivazdravlje.hr ):

• BREZA
Stupanj alergenosti : visok
Cvate krajem ožujka i početkom travnja te vrlo brzo doseže visoke koncentracije peludi po čemu spada u skupinu drveća s najalerginijim peludom.Pelud se moze zadržati u zraku do kraja svibnja.

• MASLINA
Stupanj alergenosti: visok
Jedan od najznačajnijih uzročnika sezonskih respiratornih alergija u mediteranskom području. Vrijeme oprašivanja od travnja do kraja lipnja, izaziva jake simptome.

• JOHA
Stupanj: visok
Raste uz nizinske i brdske potoke i rijeke.Uz lijesku je vjesnik alergija.U zraku se pojavljuje tijekom veljače/ožujka.

• PLATANA
Stupanj:umjeren do visok
Izvrsno podnosi smog te se često sadi na zelenim površinama u gradovima.Cvate krajem ožujka i tijekom travnja.

• VRBA I TOPOLA
Stupanj: nizak
Posjeduju slabi alergeni potencijal,cvatu prije listanja od veljače do travnja.

• BOROVI I ČEMPRESI
Stupanj: umjeren
U velikim količinama proizvode pelud na mediteranskom području, ali su umjerenog alergijskog potencijala.cvatu gotovo cijele godine

• JASEN
Stupanj: umjeren do visok
Pripada porodici maslina,cvate i lista istodobno tijekom ožujka travnja i svibnja.Cvjetovi su vrlo intenzivnog mirisa pa se osim vjetrom oprašuje i kukcima.

• RAZLIČITE TRAVE
Stupanj: vrlo visok
Ambrozija- korov,uvezena biljka.Proizvodi oko 8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati. Brzo se širi i uspijeva na zapuštenim livadama u gradovima. Cvate od srpnja do rujna.

Pelin- korovna biljka, vrlo sličnih karakteristika s ambrozijom

Crkvina- korov,uglavnom na obalnom području,raste pokraj putova na zidinama i kamenjarima.pelud se pojavljuje početkom proljeća sve do kraja ljeta.

Ovo su samo neke od mnogih uzročnika vaših alergija za koje možda i niste znali da treba izbjegavati. Na mnogim internetskim stranicama i portalima možete pronaći korisne informacije o rasprostranjenosti peludi i cvatu po godišnjim dobima. Ovo je primjer peludnog kalendara za Grad Zagreb i okolicu koji je izrađen u Zavodu za javno zdravstvo. Poznavanje sezone polinacije kao i mjerenje koncentracije peludi u zraku omogućuje pravodobnu prevenciju simptoma alergije navodi slanasoba.com. (foto: slanasoba.com)

Na ovim stranicama pronađite kalendar i za svoj grad te spremni dočekajte sezonu alergija:

http://www.slanasoba.com/pelud.html

http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=196



Nakon što ste se upoznali sa vašim uzročnicima alergija te saznali u koje doba godine je njihova koncentracija najviša ,vrijeme je da i sami poduzmete neke male rituale koji će vam uvelike olakšati alergijske dane.

Ono što zasigurno znate zatvaranje je prozora i vrata vašeg doma, isto tako kad se vratite kući skinite svu odjeću i obuću te ju lagano plahnite vodom.Otuširajte se a u vrijeme visoke koncentracije peluda češće perite kosu. Razmislite o uporabi pročišćivača zraka te ugradnji klimatizacijskog sustava koji može ukloniti čak 90 posto čestica iz zraka u prostoru u kojem živite. Nemojte sušiti rublje vani, redovito čistite, izbjegavajte zadimljene prostore jer dim cigareta dodatno pogoršava simptome.Možete se sami inhalirati eteričnim uljima i parom. Umjesto leća nosite naočale;alergije često uzrokuju iritaciju očiju. Držite vaše kućne ljubimce urednima. -Evo ovo su zaista najlakše mjere koje sami možete poduzeti i očuvati zdravlje te olakšati simptome u sezoni alergija.


napisala : Sabrina Đaković
podaci preuzeti uglavnom iz: dodatak o Alergijama iz dnevnih novina 24sata, dana 22.3.2014. te plivazdravlje.hr i slanasoba.com



Post je objavljen 22.03.2014. u 13:46 sati.