sabrinadakovic

petak, 14.03.2014.

Napravite sami ljekoviti sirup od maslačka

Proljeće često donosi prevrtljivo vrijeme kad ni sami nismo sigurni kako se odjenuti, hoće li nas u šetnju namamiti sunce a iznenaditi pljusak? Upravo zbog toga u ovo doba godine „haraju“ razne prehlade. No što učiniti ako nas samo boli ili škaklja grlo, otežano gutamo i kašljemo, a liječnik nam može propisati još samo jedan u nizu farmaceutskih preparata. Zašto ne bismo kašalj pokušali ublažiti prirodnim receptima baš kako su to činile naše bake, izbjegavajući tako čest unos kemijskih lijekova u organizam.



Dapače, postoje brojni takvi stari, čuvani recepti, ali ja vam donosim jedan koji sam osobno isprobala kada me prije nekoliko dana uhvatio proljetni kašalj. Uz to što je uistinu učinkovit i prirodan, maslačak ima fini okus te će ga zasigurno prihvatiti i djeca. Maslačak? Da, upravo taj simpatični, žuti cvijet kojeg ste zasigurno primijetili posljednjih dana na svim zelenim površinama i livadama u punom cvatu. Osim što je posve prirodan sirup kojeg možete napraviti kod kuće, vrlo je jeftin a sve potrebne namirnice su vam u dohvatu ruke. Odvojite malo slobodnog vremena, prošećite prirodom i naberite svežanj maslačaka te sasvim jednostavno napravite svoj domaći sirup za kašalj, bronhitis, sve vrste prehlada i grlobolje.

U nastavku vam donosim recept koji sam pronašla u jednoj staroj, prašnjavoj bilježnici moje bake.

Sastojci:

250 komada cvjetova maslačka ( bitno je da ih se bere za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kada su svi cvjetovi otvoreni)
1,5 litre hladne vode
2 limuna
2 naranče
1 kg šećera

Priprema:

• Svježe ubrane cvjetove preliti hladnom vodom, dodati narezan limun i naranču
• Pokriti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata
• Slijedeći dan procijediti kroz sitno cjedilo ili gazu
• U tekućinu dodati šećer i staviti na vatru
• Nakon što zavrije kuhati po prilici još 1,5 sat
• Tijekom kuhanja povremeno mješati
• vrući sirup ulijevati u zagrijane sterilizirane staklenke i odmah ih zatvarati
• ostaviti da se ohladi a potom odložiti na suho i hladno mjesto do uporabe


Napomena:
Sirup se uzima žlicom kao lijek. Smiju ga uzimati I djeca. Sirup jača i pročišćuje organizam, regulira probavu i jača apetit, liječi kašalj,grlobolju I ublažava bronhitis te upalu desni. Uzima se jedna žlica prije svakog obroka.

Za ovog malog, žutog proljetnog heroja kaže se da je prava proljetna salata iz prirode koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime te naravno sadrži brojna druga ljekovita svojstva. Isto tako može se pripremati na mnoge načine I postati potrebna vitaminska bomba našem ogranizmu svakog proljeća.
Izliječite svoju prehladu ovim prirodnim I učinkovitim sirupom.


14.03.2014. u 15:28 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi