sabrinadakovic

ponedjeljak, 02.06.2014.

KAD TI "PUHNE" I U SRED ROKOVA ODEŠ NA RAFFTING :)


2.6 je a zadnjih nekoliko dana lije kiša bez prestanka a uz to ne postoji student koji sada nešto ne uči, piše kojekakve seminare i slično. Sinoć sam u 19:30 navečer primila poziv.Moj me se prijatelj Luka baš nešto sjetio ovih dana i priča on meni tako da sutra ima isto tolko za učiti ali spasit će ga trening. Sutra se spuštaju niz Mrežnicu a i najavilo im se par ekipa za vježbe.- Mrežnicu kažeš??
Luka je već duže vrijeme pomoćni ,profesionalni skipper za raffting kanue i čamce.Sve što je on meni u nastavku govorio nisam čula apsolutno niti jednu riječ. Samo mi je Mrežnica odzvanjala u glavi...Ajme da je samo na nekoliko sati pobjeći od knjige cry
Ali naravno to si nemogu dopustiti pa se moram vratiti u realnost ,pomislila sam. Samo nekoliko minuta kasnije moja mi prijateljica šalje SMS- "Idemo sutra negdje, bilo gdje!!" Mislim da više nisam imala što razmišljati, već sutra ujutro bile smo nas 4 (dvije koje smo malo teže nagovorili, ali uspjele smo) na autobusnom kolodvoru s ruksacima na leđima.I sunce je izašlo, začudo ali je!

Odmah po dolasku u Karlovac dočekali su nas dečki koji su vozili čamce i baš kretali prema mjestu okupljanja.- Inače ako bi netko htio ovakvu jednu "spontanu" avanturu na Mreški nek se javi, šaljem Vam broj od ove super ekipe koja će Vam pružiti nezaboravo rafftanje i iskustvo.
Cijela ekipa okupila se u restoranu Zeleni kut na Zvečaju- malenom selu koje živi na slapovima predivne Mrežnice.Tamo smo se odmah podjelili u grupe po čamcima, dobili smo neoprenska odijela i opremu i krenuli na početni tok rijeke.



Jel Vam trebam i pričati koliko je i sama ova priprema uzbudljiva. Prvo smo morali naučiti neke osnove veslanja na suhom a zatim su nas ubacili u čamce :)


Naši su nas skipperi prvo polako vozili kroz divan kanjon visokih bijelih stijena, bujne zelene šume i i priobalne flore. Čak smo i nas četiri napokon naučile veslati u istom smijeru. Dečki su nam ispričali kako je Mrežnica široj javnosti poznata kao jedna od tzv. četiri "karlovačke rijeke". Iako je dužinom svojeg toka (64 km) znatno kraća do Dobre, Korane i Kupe mnogi će poznavatelji rijeka u Hrvatskoj reći kako Mrežnica zaslužuje posebno mjesto među rijekama hrvatskog krša. Kažu nam da no što Mrežnicu izdvaja do gore navedenih rijeka, pa i ostalih krških rijeka u Hrvatskoj jesu čak 93 sedrena slapa koji su u nejednakom rasteru duž toka ispresijecali rijeku stvorivši među sobom ujezerene dijelove toka.
Razgovarajući tako u očaravajućem ambijentu nismo ni primjetile šumeove slapova koji su bili sve glasniji i glasniji dok ih nismo i ugledali.
E tek tada te uhvati panika, više neznaš kojim veslom trebaš veslati u koju stranu, adrenalin ti je na 300 i toliko uživaš da te i nije briga što je voda prohladna.

Nakon što smo preživjeli nekoliko "kobnih" slapova zaustavili smo se na veeeelikoj strmini i tu smo trebali prenjeti čamac na drugi dio rijeke , a Luka nam je svima rekao da moramo sada skočiti sa ove stijene dolje eekeekeek
Ok ajde i nije izgledalo toliko visoko.. bar ne do trenutka kada sam ja krenula skakati. TO JE BIO NAJDUŽI SKOK KOJI SAM IKADA DOŽIVJELA. Zamislite ono kada na početku uhvatite zrak a ponestane vam dok još niste pali u vodu ! - e pa tolko je trajao taj skok. Samo malih 10 metara :) Ni sama nisam mogla vjerovati da sam uopće preživjela a moja slika je dugo zabavljala cijelu ekipu.



Bome smo mi dugo plovili niz taj kanjon preko slapova i slapića 2 sata je prošlo da nismo ni primjetili. Toliko nas je zabavljalo to što smo sve što smo naučili u trenutku pada zaboravili, toliko smo se smijali svaki put kad bi netko ispao ispao iz čamca, svaki put kad bi došao sve veći i veći slap.



Ono što Vam mogu reći je da smo na kraju dana bile toooliko umorne ali zaista se sve isplatilo!
Na završetku spusta svi smo htjeli još malo rafftanja, ali tu se tok rijeke smiruje i nema brzaca pa smo se samo malo bućkali u rijeci u zaštitnim odijelima.Ljudi sa obale su nas samo ljubomorno promatrali jer temperatura još nije bila dovoljno visoka za kupače a nas je štitilo odijelo. Nakon što smo se presvukli dočekao nas je topli ručak u restoranu Zeleni kut.Konobar nam je donio bollognese s osmjehom na licu jer nas je promatrao dok smo bile na rijeci i samo nam je dodao

- "Zaslužile ste" :)

02.06.2014. u 17:13 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.06.2014.

NAPRAVITE SAMI PRIRODNE MASKE ZA KOSU I ZAŠTITITE JU NA PLAŽI !!


Ljeti, baš kao i koža, naša kosa treba posebnu njegu. Sunčeve zrake u kombinaciji sa solju je dosta isušuju, što dovodi do pucanje, slamnate kose i izrasta na kosi.

foto:tportal

Kako bi izbjegli ove probleme, i uživali u čarima lokni koje samo sunce može tako savršeno napraviti i par svjetlijih pramenove za koje ponovno sunce preuzima zasluge, donosim Vam par „kućnih recepata“ kako vaša kosa može zadržati sjaj i na +40.
Sigurno ste sve moje dame poželjele izaći iz mora i pustiti kosi da se prirodno suši bez da izgleda ispucalo.Ponovno se osjećajte zanosno na plažama!!
foto:24sata.hr

CRVENOKOSE
Dame sa crvenom bojom kose znaju da je ova nijansa kose prva na tepeti sunca. Vrlo lako postaje suha, a kao domaći i itekako učinkovit proizvod se pojavljuje sok od brusnica. Da, da, vašu kosu jednostavno pospite sokom od brusnica, ostavite pet minuta i onda isperite. Nakon ovog tretmana, vaša kosa će pokazati svoj pravi sjaj!
foto:fitness.com

PROTEINSKA BOMBA - ŽELATINA

Vjerojatno je i vama vaš frizer savjetovao proteinsku bombu za kosu, koja će spriječiti njeno pucanje.
Često su ti tretmani dosta skupi, zato se kao odlična alternativa nametnula želatina. Vrećicu želatine rastopite u toploj vodi i ostavite na kosi trideset minuta i nakon toga isperite. Ako je suditi prema beauty blogovima, ovo je savršen način da na pristupačan način zaštitite svoju kosu.

JAJA
Jaja su odlična namirnica i za vašu kosu. Da, da, osim što je bogato vitaminima A, E i D, vašu kosu će nahraniti i dati joj prirodan sjaj. Možete sami napraviti masku doma od jaja i pomiješati s maslinovim uljem, nanijeti na kosu na nekih petnaest minuta i zaviti ručnikom. Nakon toga, kosu temeljito isperite, i već nakon prvog tretmana vidjet ćete zašto su jaja prijatelj naše kose i kože.

PIVO
Kvasac pomiješan s ječmom, hmeljem ili pšenicom ojačat će vlasi kose. Zato, ako vam je sa nedavno održane zabave ostalo pivo u stanu, uložite ga u svoju kosu. Otvoreno pivo ostavite negdje vani na par sati, a onda ga prespite u bočicu sa raspršivačem i nanesite ga na mokru kosu. Time ćete spriječiti neugodne mirise, a nećete umanjiti njegovu moć. Ili napravite masku, miješajući 1 žlicu suncokretovog ulja, pola šalice piva i jedno jaje. Nanesite je na vlažnu čistu kosu i ostavite na 15 minuta.
- Ovaj vam pakung mogu iz osobnog iskustva preporučiti.Još prošlo ljeto moja se teta "zalijevala"pivom po kosi kada mi je odala tu malu tajnu hranjivog napitka.Ubrzo sam ga i ja počela koristiti i zaista nakon toga možete svojoj kosi dopustiti ljetnu" neurednost i lepršavost" :)

BILJNI ČAJ
Ono za što ste sigurni da je prirodno zasigurno je čaj na prirodnoj bazi.Za tamnu kosu je crni čaj, za crvenu čaj od hibiskusa, a za plavu od kamilice ili limuna. Skuhajte čaj i kad se ohladi operite kosu njime i zamotajte u ručnik da odstoji 5 minuta zatim isperite šamponom.Vasa kosa će se hidratizirati ali i očuvati sjaj nakon izlaganja suncu.
foto:nacional.hr

PREHRANA
Ono što je možda najteže pripaziti je naša prehrana tijekom ljeta ali i ona uvelike utječe na čvrstoću,sjaj i nelomljivost naše kose-Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, špinata i jaja, održavaju kosu zdravom, jakom i sjajnom.

IZBJEGAVAJTE
- nanošenje laka, pustite svojoj kosi da "luduje" na ljetni način
-sušenje fenom ili ravnanje
-kovrčanje (barem ljeti možete vezati slatke pletenice i punđice koje ce Vam napraviti prirodne ljetne lokne)

Kao i sve žene uvijek nestrpljivo čekamo ljetne dane a kada stignu ipak zamjetimo nedostake na sebi.Nismo dovoljno smršavjele, koža nam nije pripremljena za sunce a kosa ispucala i ne sviđa nam se nakon što se posuši prirodnim putem. Stoga na vrijeme podarite svojoj kosi tretmane da bi kada dođe vrijeme za to na plaži zabljesnula. :)

Napisala :Sabrina Đaković

izvori: časopis Lisa magazin , http://www.24sata.hr/ljepota/ljeto-radi-za-vas-sunce-i-more-mogu-pomoci-u-njezi-kose-227471
http://covermagazin.com/zdravlje.php?NID=177





01.06.2014. u 12:55 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2014  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi