31.07.2015., petak

DUUDI: Novi natječaji za najam državnih stanova i zakup poslovnih prostora

U ovom se navratu nudi ukupno 26 stanova i 26 poslovnih prostora
Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je nove javne pozive za najam stanova i zakup poslovnih prostora u državnom vlasništvu. U ovom se navratu nudi ukupno 26 stanova, od čega ih je 15 u Zagrebu, a ostalih 11 u Bjelovaru, Farkaševcu, Klanjcu, Koprivnici, Lepoglavi i Zaprešiću.
Državni stanovi u Zagrebu koji se nude pretežito se nalaze u širem centru grada, a površine su od 14,75 do 52,91 četvornih metara. U skladu s kvadraturom početne cijene mjesečnog najma koje trebaju ponuditi zainteresirani kreću se od 221 do 793 kune.
Ponuđeni stanovi u drugim gradovima površine su od 18,50 četvornih metara (u Klanjcu) do 97,50 četvornih metara u Lepoglavi, dok se početne cijene mjesečnog najma kreću od 277 do 1.462 kune.
Ponude za ove stanove mogu se predati do 2. rujna, a ugovor o najmu na rok od pet godina zaključit će se s najboljim ponuditeljem za svaki pojedini stan, uz mogućnost da se nakon isteka tog roka sklopi novi ugovor na još pet godina.
U javnom pozivu za zakup poslovnih prostora na koji se ponude mogu predati do 3. rujna nudi se jedan poslovni prostor na Korčuli (krovna terasa Lučke ispostave) i njih 25 u Zagrebu.
Lokali u Zagrebu namijenjeni su različitim djelatnostima (ugostiteljstvo, trgovina, proizvodnja, uredske djelatnosti itd.), a površine prostora kreću se od 16 pa do 165 četvornih metara, dok je lokal u Korčuli površine 251 četvornih metara namijenjen isključivo ugostiteljstvu.
Početne cijene mjesečnog zakupa za lokale u Zagrebu su, ovisno o površini prostora, u rasponu od 539 kuna (prostor od dvadesetak četvornih metara na Trgu hrvatskih Pavlina) do 7.364 kuna za prostor od 138 četvornih metara u Jurišićevoj ulici, dok je minimalna ponuda za poslovni prostor u Korčuli 12.006 kuna.
I ovdje će se s najboljim ponuditeljem za svaki pojedinačni poslovni prostor sklopiti ugovor o najmu na rok od pet godina, osim za onaj na Korčuli koji se daje u zakup na tri godine nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2015., utorak

Vijesti  Grad i Excelsa nekretnine nastavljaju raditi na projektu Centar iza Grada

Uz gradonačelnika Andra Vlahušića sastanku je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić, španjolski arhitekt Jaime Vont Furest,
pobjednik na javnom međunarodnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za idejno rješenje Centra, te Anto Rusković, direktor tvrtke Excelsa nekretnine,
vlasnika značajnog dijela zemljišta na kojem bi se trebao graditi budući centar stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.07.2015., nedjelja

CEMEX-ovu nagradu osvojio zagrebački studio 3LHD

ZAGREB - Joăo Morgado, fotograf arhitekture, dojavio je frendici u Dubrovnik, a ona meni u Zagreb da je već šviestruko nagrađivani studio 3LHD pobjednik i dobitnik ugledne CEMEX Building Award 2015.
godine za projekt u Hrvatskoj, za plažu Mulini u Rovinju u kategoriji infrastrukturnih građevina. I nedavno otvoreni hotel na toj plaži također je zanimljiv, a nagrađeni projekt spaja marinu i plažu u jednu cjelinu stanovi Split

Oznake: nekretnine Dubrovnik


- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2015., četvrtak

Vlasnici pitaju CDCI: Kako ćete uzeti zemlju u Buljarici

PODGORICA - Predstavnici grupe „Naše ognjište", koja okuplja vlasnike privatnog zemljišta iz 11 crngorskih opština, pozvali su direktora kompanije CDCI (Construction Development Company) Halila Šolia i menadžment te firme da vlasnicima zemljišta u Buljarici objasne na koji način žele da otkupe imovinu onih koji hoće da je prodaju. Vlasnici zemljišta pozivaju investitora iz Katara da im odgovore na koji način daju ponudu zajedničke gradnje onima koji žele da zadrže imovinu i predaju je svojoj djeci, a kojih je najviše zainteresovanih.
Šoli je prije dva dana za „Pobjedu"prezentovao master plan za projekat Buljarice koji bi se gradio od 15 do 20 godina na površini od 11 miliona kvadratnih metara. Projekat je zamišljen kao grad u kome bi bilo zaposleno 20 hiljada ljudi i koji bi radio tokom cijele godine.
„Kao privatni vlasnici 95 odsto zemljišta ključnog dijela predstavljenog projekta, čiju saglasnost CDCI zahtijeva kao polaznu pretpostavku za dalji posao, srećni smo da je projekat Buljarice iz 2013. godine koji je dugo držan u tajnosti konačno izašao iz sfere mistike i predočen domaćoj javnosti. Srećni smo zbog njegove idejne bajkovitosti koja putem medija konačno otvara dijalog između vlasnika i investitora koji do sada nije postojao", navode iz „Našeg ognjišta".
Kako navode, prezentovani master koncept prikazuje idejnu viziju Buljarice sa centralnim i glavnim dijelom projekta koji zahvata prostor od obale do visoko u zaleđe iznad magistrale prema sjeveru, a između brda Dubovica koje odvaja Buljaricu i Kraljičinu plažu i brda koje odvaja Buljaricu i plažu Lučice sa druge strane. Taj dio je preko 95 odsto u privatnom vlasništvu.
Dodaju da su autonomne cijeline tog projekta dio Kraljičine plaže sa prostorom brda Dubovica i brda prema Lučicama potpuno u državnom i opštinskom vlasništvu koje ne utiču značajno na održivost prezentovanog projekta i mogu funkcionisati potpuno odvojeno od same Buljarice.
„Master koncept predviđa preko 30.000 stambenih jedinica. Na većini djelova predviđa se preko 60 do 70 odsto stambenih jedinica sa više od 15 odsto komercijalnih jedinica, a ostatak su objekti od javnog značaja i svega nešto preko 10 odsto visokokategorizovanih luksuznih objekata. Ti poslovi se svuda u svijetu, pa i kod nas pogađaju pod tržišnim uslovima", poručuju iz udruženja stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet


- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.07.2015., utorak

Hrvatska zbog eksplozije javnog duga uz Grčku najrizičnija u EU

Hrvatska je izdavala desetogodišnje obveznice i bit će joj teže vratiti dug nego Grčkoj koju naplata čeka za 20-30 godina
Kako piše Večernji list, Hrvatska je uz Grčku u očima kupaca javnih dugova postala najrizičnija zemlja Europske unije zbog čega trenutačno plaćamo i drugu najveću kamatu, što za sobom povlači skuplje kredite građanima i veću cijenu kapitala tvrtkama zbog čega posljedično pati njihova dugoročna konkurentnost u odnosu na tvrtke iz ostalih zemalja Europske unije stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.07.2015., petak

Na Plitvičkim jezerima pola milijuna turista

Do polovine srpnja Plitvice je posjetilo 500.000 turista i svi su izgledi da će 2015. biti rekordna turistička godina, službena je procjena iz Nacionalnog parka Plitvička jezera.
Za takve rezultate NP Plitvička jezera ulažu desetke milijuna kuna u obnovu soba, staza i šetnica. Proljetos je tako obnovljena najpoznatija šetnica s vidikovcem Velikog slapa. Obnovljena je i putnička flota panoramskih elektrobrodova i nabavljen novi brod na jezeru Kozjak, a obnovljen je i vozni park panoramskih vlakova.
Elektroflota Plitvičkih jezera s osam brodova, od kojih neki prevoze i po stotinu osoba, najveća je elektroflota u Europi. Ti brodovi plove po jezeru Kozjak, najvećem od 16 plitvičkih jezera, koje je u ovo doba godine, posebno za sunčanog dana, fascinantno zelene boje.
Glasnogovornik parka Ognjen Borčić ističe kako je u usporedbi s prošlom godinom do 10. srpnja bilo šezdeset tisuća posjetitelja više, što je rast od 15 posto, a podaci iz predsezone govore o dvadesetpostotnom rastu raznih pokazatelja. Broj noćenja u 380 smještajnih jedinica četiri hotela i 2.500 smještajnih jedinica u dva autokampa, "Korani" na sjeveru i "Borju" na jugu, također raste. U prvih šest mjeseci bilo je 4,6 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.
"Mi smo prava 'Hrvatska 365', jer smo otvoreni i u predsezoni i u posezoni, naravno i sada na vrhuncu sezone kada je znatno više turista. Jednostavno rečeno, otvoreni smo 365 dana u godini bez obzira na vremenske uvjete. Iako je i sada u ljetnoj sezoni puno turista s Dalekog istoka, sada ipak prednjače gosti iz europskih zemalja koji su u Hrvatskoj na ljetovanju. I nije to samo obilazak jezera, dolazak, već bilježimo i rast u hotelijersko-ugostiteljskim kapacitetima", kaže Borčić.
Analiza broja noćenja pokazuje da su u prvih šest mjeseci prednjačili Japanci, Nijemci i Korejci, pri čemu gosti iz Koreje bilježe znatan rast. Oni su, naime, prethodnih godina bili od 10 do 13 mjesta, a sada su treći.
Na pitanje o razlozima dobrih rezultata Borčić odgovara da su razlozi raznoliki, ali da nema sumnje da nisu zasluga samo prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg menadžmenta i djelatnika, niti samo zbog nekih reality showova, već su rezultat dugogodišnjih napora. Plitvice se već godinama promoviraju na baš svim većim turističkim sajmovima.
"Možemo se zato pohvaliti da su Plitvička jezera i Dubrovnik postale jedine 'must see' hrvatske destinacije Europe. Dakle, posjetitelji koji dolaze iz bilo koje strane svijeta u ovaj prostor istoka Europe znaju da bi 'morali' vidjeti Plitvice i Dubrovnik. Za Korejce njihov reality show jednim djelom igra ulogu poticaja za dolazak, ali samo u posljednje vrijeme. Korejci su veliki ljubitelji prirode i prepoznali su nas unatrag tri godine kao nešto toliko fascinantno, očuvano, takav sklad prirode i čovjeka, da dolaze u povećanom broju. Općenito dolasku turista iz dalekoistočnih zemalja pridonijele su i lijepe reportaže koje smo radili za kinesku i korejsku televiziju, i slično", rekao je Borčić.
Velik broj gostiju vraća se na Plitvice i po treći i četvrti put. Francuskinja hrvatskog porijekla Georgette Legeron, koja je ovog ljeta u Hrvatskoj na tri tjedna, šest je sati s unukom i prijateljima provela na Plitvicama, iako joj je to četvrti obilazak od djetinjstva.
Upitala je Borčića što bi bilo da se njoj ili drugim gostima nešto dogodilo, a on je napomenuo kako se kupnjom ulaznica za jednodnevni obilazak Plitvičkih jezera kupuje i zdravstveno osiguranje te kako imaju dežuran stručni tim liječnika za hitnu medicinsku pomoć iznajmljivanje stanova Beograd

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd


- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U prvom tromjesečju izravna strana ulaganja 393 mil. eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 393,4 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, izravna inozemna ulaganja su viša za 112,4 mil eura. Obzirom na relativno nisku prošlogodišnju bazu (od svega 281 mil eura) na godišnjoj razini je zabilježen snažan dvoznamenkasti porast vrijednosti izravnih inozemnih ulaganja od 40%. Također, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem (kada je iznos izravnih stranih ulaganja iznosio svega 74,6 mil eura), u prva tri mjeseca ove godine FDI je viši za 319 mil eura ili 428%. Važno je istaknuti da u svim spomenutim razdobljima nisu evidentirana tzv. kružna ulaganja (koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Republiku Hrvatsku i inozemstvo), stoga su navedene usporedbe analitički konzistentne.
Premda je ohrabrujući podatak da je u prošloj godini zaustavljen godišnji pad stranih ulaganja, podaci za prvo tromjesečje 2015. godine upućuju ne samo na nastavak pozitivnih trendova, već i na činjenicu da su ostvareni iznosi još uvijek značajno ispod predrecesijskih vrijednosti. Primjerice, u usporedbi s prvim tromjesečjem 2008. godine kada su izravna strana ulaganja bila na razini 738 mil eura, njihova nominalna vrijednost u prva tri mjeseca 2015. godine je za 345 mil eura niža (-153%).
Relativno visok iznos izravnih stranih ulaganja tijekom pretkriznog razdoblja uglavnom je bio posljedica velikih privatizacija, usmjerenih dominantno u sektor nerazmjenjivih dobara (poput financijskog sektora i trgovine) uz istovremeni izostanak tzv. greenfield investicija i ulaganja u sektor razmjenjivih dobara. U tom pogledu, posljednji podaci za prvo tromjesečje također nisu donijeli željene promjene. Naime, promatrajući sektorsku strukturu izravnih stranih ulaganja, u prva tri mjeseca ove godine pokazalo se da ona pretežito dolaze iz sektora financijskog posredovanja (preko 52%), te od ulaganja u nekretnine i poslovanje nekretninama (gotovo 15%). Dodajmo da je u djelatnosti proizvodnje koksa, naftnih derivata i nuklearnog goriva u promatranom razdoblju ostvareno 7,2% od ukupnih stranih ulaganja u prva tri mjeseca, dok se 4,7% odnosi na ulaganja u djelatnost građevinarstva.
Promatrajući statistiku FDI prema zemljama, u prvom ovogodišnjem tromjesečju najviše izravnih ulaganja je došlo iz Nizozemske (146 mil eura ili 37% ukupnih ulaganja) i Austrije (80 mil eura ili 20% ukupnih ulaganja). Slijede ih Italija s uloženih 37 mil eura (9,3% ukupnih ulaganja) te Njemačka s 24 mil eura čineći 6,2% ukupnih stranih ulaganja u prva tri mjeseca 2015.
Nastavak pozitivnih trendova očekujemo i u narednim tromjesečjima, a za snažnije poticanje stranih ulaganja (posebice u sektor razmjenjivih dobara) potrebno je poraditi na unaprjeđenju poslovne klime real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia


- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2015., utorak

Potpisan ugovor o gradnji vodocrpilišta „Žeravinec“

Preostalih 10 posto osigurala je Općina Pisarovina.
Ugovor o gradnji potpisali su Mario Strižak, direktor Voda Pisarovina, te predstavnici izvođača radova Željko Ilijanić (Aquaterm d.o.o.) i Milan Vuković (3M d.o.o.).
Radovi trebaju biti izvedeni u roku osam mjeseci apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra


- 18:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2015., petak

NASTAVAK POZITIVNOG TRENDA ZA GRAĐEVINSKI SEKTOR

Sukladno očekivanjima, nakon godišnjeg porasta broja izdanih odobrenja za građenje u posljednja dva mjeseca (+3,4% u ožujku i +5,3% u travnju), indeks obujma građevinskih radova zabilježio je blagi rast…
Naime, prema posljednjim podacima DZS-a građevinski radovi su u travnju ove godine bili viši za 0,5% u odnosu na isti mjesec 2014. godine (prema izvornim indeksima) dok su prema kalendarski prilagođenim indeksima viši za 0,1%. Pritom je rastu na godišnjoj razini pridonio viši obujam radova na gradnji zgrada (+2,4% godišnje) dok je obujam na gradilištima ostalih građevina niži za 1,1%. Promatrano prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u travnju je 44,3% odrađeno na zgradama dok je 55,7% odrađenih sati na ostalim građevinama. U odnosu na ožujak obujam građevinskih radova u travnju (prema desezoniranim podacima) je niži za 1,1%. Time je prekinuto (drugi mjesec zaredom) višemjesečno razdoblje godišnjeg pada obujma građevinskih radova koje traje (izuzev veljače i prosinca 2013.) od travnja 2009. Promatrano kumulativno u razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupan indeks obujma građevinskih radova bilježi pad od 0,7% podržan padom izgradnje ostalih građevina (-2%), dok je u istom periodu zabilježen porast izgradnje zgrada (+0,7%). U istom kumulativnom razdoblju 45,8% od ukupno odrađenih sati na gradilištima odrađeno je na zgradama
dok je ostatak od 54,2% odrađeno na ostalim građevinama iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova


- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2015., srijeda

Država je od legalizacije bespravne gradnje uprihodila 570 milijuna kuna

ZAGREB - Država je od naknada u sklopu legalizacije u prošloj godini ubrala 570 milijuna kuna, izvijestila je Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u svom izvješću za prošlu godinu o kojem će Vlada raspravljati na današnjoj sjednici. Od tog novca 30 posto, odnosno 171 milijun kuna pripada lokalnim jedinicama na čijem su teritoriju izgrađene nelegalne građevine. Novac koji je otišao u državni proračun potrošen je za saniranje posljedica poplave u županjskoj Posavini, piše Novi list.
U svom izvješću Agencija objašnjava da je na 826 948 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, izdala 215 643 rješenja o izvedenom stanju što čini 28,9 posto od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva.
U Agenciji je u 2014. godini bilo 185 zaposlenika i to svi na određeno vrijeme.
Vlada će na današnjoj sjednici donijeti i odluku o tome da su članovi skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojima država ima većinski udio obvezni poduzeti sve potrebne radnje da navedena društva dio ostvarene dobiti za 2014. godinu uplate u državni proračun razmjerno udjelu države u temeljnom kapitalu društva, te da trgovačka društva u kojima država ima manjinski udio dio dobiti uplate u državni proračun. Tako će se dodatno napuniti državna blagajna.
Država će ipak nešto i trošiti, pa će Vlada donijeti odluku da zajedno s državnim fondovima sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke što će je koštati oko 105 milijuna kuna, ali će na taj način zadržati kontrolni paket, odnosno udio iznad 25 posto,
u toj koprivničkoj tvrtki stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2015., petak

Za kvadrat gradskog građevinskog zemljišta u Rogatici 8,75 KM

Na jučerašnjoj sjednici donijeta je i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta površine 117 metara kvadratnih u svojini Republike Srpske rogatičkom preduzeću "Agros" za obavljanje sjemenske proizvodnje krompira na 12 godina. Godišnja zakupnina iznosi 351 KM.
Rogatički odbornici donijeli su i odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača o dodjeli poljoprivrednog zemljišta u zakup u svojini Republike Srpske površine 140 metara kvadratnih na 12 godina za obavljanje sjemenske proizvodnje krompira, a godišnja zakupnina iznosi 426 KM.
Na sjednici je usvojena i informacija o životnom standardu 2.084 penzionera koliko ih živi na području opštine stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd


- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2015., srijeda

Srđ je Grad: ugovor Grada s investitorima za projekt golfa je raskinut

DUBROVNIK - Dubrovački gradski vijećnik Nezavisne liste "Srđ je Grad" Ljubomir Nikolić rekao je u petak kako je izglasavanjem Urbanističkog plana uređenja Bosanka sjever i Bosanka jug, kojim je na padinama Srđa omogućen projekt golfa 2013. godine, raskinut ugovor o koncesiji koji je tvrtka "Razvoj golf" imala s Gradom Dubrovnikom.
U sklopu tog ugovora tvrtka "Razvoj golf", iz koje nisu htjeli komentirati te Nikolićeve navode jer ih smatraju subjektivnim dojmovima, obvezala se obnoviti tvrđavu Imperial.
"Ugovor o koncesiji potpisan je 2009. godine i tvrđava Imperial dana je u koncesiju za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti. U tom trenutku još nije bio donesen Urbanistički plan uređenja sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug, a Grad i koncesionar u ugovor su stavili članak u kojemu stoji da se se ugovor - ako se u budućem urbanističkom planu uređenja ne definira hotelsko-ugostiteljska djelatnost za tvrđavu - sam po sebi raskida bez ikakvih obveza za ijednu stranu", rekao je Nikolić.
Dodao kako je davatelj koncesije, Grad Dubrovnik u tom slučaju dužan raspisati novi natječaj za davanje tvrđave u koncesiju nekretnine

Oznake: nekretnine


- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #