17.07.2015., petak

U prvom tromjesečju izravna strana ulaganja 393 mil. eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 393,4 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, izravna inozemna ulaganja su viša za 112,4 mil eura. Obzirom na relativno nisku prošlogodišnju bazu (od svega 281 mil eura) na godišnjoj razini je zabilježen snažan dvoznamenkasti porast vrijednosti izravnih inozemnih ulaganja od 40%. Također, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem (kada je iznos izravnih stranih ulaganja iznosio svega 74,6 mil eura), u prva tri mjeseca ove godine FDI je viši za 319 mil eura ili 428%. Važno je istaknuti da u svim spomenutim razdobljima nisu evidentirana tzv. kružna ulaganja (koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Republiku Hrvatsku i inozemstvo), stoga su navedene usporedbe analitički konzistentne.
Premda je ohrabrujući podatak da je u prošloj godini zaustavljen godišnji pad stranih ulaganja, podaci za prvo tromjesečje 2015. godine upućuju ne samo na nastavak pozitivnih trendova, već i na činjenicu da su ostvareni iznosi još uvijek značajno ispod predrecesijskih vrijednosti. Primjerice, u usporedbi s prvim tromjesečjem 2008. godine kada su izravna strana ulaganja bila na razini 738 mil eura, njihova nominalna vrijednost u prva tri mjeseca 2015. godine je za 345 mil eura niža (-153%).
Relativno visok iznos izravnih stranih ulaganja tijekom pretkriznog razdoblja uglavnom je bio posljedica velikih privatizacija, usmjerenih dominantno u sektor nerazmjenjivih dobara (poput financijskog sektora i trgovine) uz istovremeni izostanak tzv. greenfield investicija i ulaganja u sektor razmjenjivih dobara. U tom pogledu, posljednji podaci za prvo tromjesečje također nisu donijeli željene promjene. Naime, promatrajući sektorsku strukturu izravnih stranih ulaganja, u prva tri mjeseca ove godine pokazalo se da ona pretežito dolaze iz sektora financijskog posredovanja (preko 52%), te od ulaganja u nekretnine i poslovanje nekretninama (gotovo 15%). Dodajmo da je u djelatnosti proizvodnje koksa, naftnih derivata i nuklearnog goriva u promatranom razdoblju ostvareno 7,2% od ukupnih stranih ulaganja u prva tri mjeseca, dok se 4,7% odnosi na ulaganja u djelatnost građevinarstva.
Promatrajući statistiku FDI prema zemljama, u prvom ovogodišnjem tromjesečju najviše izravnih ulaganja je došlo iz Nizozemske (146 mil eura ili 37% ukupnih ulaganja) i Austrije (80 mil eura ili 20% ukupnih ulaganja). Slijede ih Italija s uloženih 37 mil eura (9,3% ukupnih ulaganja) te Njemačka s 24 mil eura čineći 6,2% ukupnih stranih ulaganja u prva tri mjeseca 2015.
Nastavak pozitivnih trendova očekujemo i u narednim tromjesečjima, a za snažnije poticanje stranih ulaganja (posebice u sektor razmjenjivih dobara) potrebno je poraditi na unaprjeđenju poslovne klime real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia


- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #