28.05.2014., srijeda

Feist: Do 2020. milijun pasivnih kuća i stanova

"U Zapadnoj Europi izgradnja pasivne kuće je od 10 do 15 posto skuplja, dok je u Hrvatskoj taj postotak nešto viši jer je subvencioniranje takve vrste gradnje u nas još u povojima", rekao je u subotu na Regionalnom forumu gradnje po standardu pasivne kuće Dubravko Martinić, vlasnik nedavno sagrađene pasivne obiteljske kuće u Gornjem Stupniku koja je ušla u hrvatski izvještaj za EU direktivu o energetskim svojstvima zgrada (EPBD).
Voditelj novoosnovanog konzorcija Pasivna kuća Hrvatska Ljubomir Miščević kazao je da je od prve pasivne kuće u Hrvatskoj 2005. do danas sagrađeno 20 pasivnih kuća naglasivši važnost izgradnje, a posebice energetske obnove zgrada do A plus energetskog standarda. U EU, navodi, više nitko i ne postavlja pitanje opravdanosti takve vrste gradnje i obnove.
"Više se i ne govori isključivo o pasivnim i niskoegergetskim kućama, nego i o niskoenergetskim kvartovima, gradovima, pa i regijama", dodao je.
Napomenuo je da u Hrvatskoj nekoliko gradova daje olakšice za energetski učinkovitu gradnju prvenstveno smanjenjem komunalne naknade, a da je u Koprivnici ta naknada za graditelje pasivne kuće sasvim ukinuta.
Grad Zagreb je kroz projekt PassREg uključen u poticanje niskoenergetske gradnje u čemu su mu uzori Hannover, Bruxelles i Tirol, a ide i u niskoenergetsku obnovu 87 zgrada javne namjene - vrtića, škola, domova umirovljenika.
Za to bi se, rečeno je, mogao iskoristiti hrvatski proizvod "eco-sandwich" to jest zidni panel od betona s recikliranim agregatom. To je važno zna li se da Hrvatska danas reciklira svega sedam posto građevinskog otpada, a EU pravila nalažu da se do 2020. treba reciklirati 70 posto takvog otpada mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik


- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2014., petak

Bandić pozvao Zagrepčane na kompletiranje zahtjeva za legalizaciju

Građane koji su upotpunili zahtjeve za legalizaciju poziva da čim prije izvrše uplatu po izdanim rješenjima o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, ili prve rate te naknade. Napominje da će tek po uplaćenoj naknadi ostvariti sve uvjete za ozakonjenje kuće ili stana.
"Naš je cilj ozakonjenje što većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada i što brže rješavanje tog problema koji opterećuje i građane i grad. Učinili smo sve što je bilo u našoj nadležnosti da vam u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji stvorimo što povoljnije uvjete za legalizaciju", ističe Bandić.
Podsjeća kako su osigurane organizacijske pretpostavke da se zahtjevi rješavaju odmah, čim ih građani predaju Gradskoj upravi. "Legalizacijom bespravne izgradnje riješit ćete svoj obiteljski problem i doprinijeti boljoj urbanoj budućnosti našega grada", poručuje Bandić.
Dopune zahtjeva za legalizaciju s pozivom na klasu predanog zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, kao i dokaz o plaćenoj naknadi s priloženom klasom predanog zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, zaprimaju se u Središnjoj pisarnici na Trgu S. Radića 1, u pisarnicama područnih ureda Gradske uprave, te u pisarnici na Zagrebačkom velesajmu, u Upravnoj zgradi na IV katu stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2014., četvrtak

U ožujku 4,9% više izdanih odobrenja za građenje

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom ožujka izdano 581 odobrenje za građenje, što je 4,9 posto više u odnosu na ožujak 2013. godine kad ih je bilo 554, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u ožujku je 1,1 milijarda kuna, dok je u istom lanjskom mjesecu iznosila 1,2 milijarde kuna.
Prema vrstama građevina, u ožujku je 87 posto ili 506 odobrenja za građenje izdano za zgrade, a 13 posto ili 75 za ostale građevine.
Prema vrstama radova, na novogradnju se odnosi 72 posto ili 419 odobrenja, a 162 ili 28 posto ih je izdano za rekonstrukcije nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.05.2014., petak

Gradsko vijeće Pule izglasalo izmjene GUP-a: Muzil postaje elitni golf teren

Gradsko vijeće nije prihvatilo niti jedan amandman oporbe, koja je na toj sjednici bila svojevrstan glas Građanske inicijative. Oporbeni su vijećnici nakon glasovanja napustili sjednicu.
U raspravi na sjednici, gradska vlast je obrazlažući planove za budući turistički kompleks istaknula da će se otvoriti nova radna mjesta, novi javni sadržaji, te potrebu usklađivanja gradskih s prostornim planovima višega reda. "Vlasništvo Muzila je u najvećoj mjeri državno, a ne gradsko, a danas građani Pule od tog velikog prostora nemaju nikakve koristi. Želimo otvoriti Muzil građanima, a bez plana se ništa ne može dogoditi," istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.
Vijećnica SDP-a Vera Radolović, koja je bila zamjenica gradonačelnika dok je u Puli na vlast bila koalicija IDS-SDP, upitala je zašto Miletić nije isticao golf igralište na Muzilu u kampanji prije lokalnih izbora.
"Mini golf nam nije sporan, ali smo protiv golfa s 18 rupa koji zauzima 45 posto površine Muzila odnosno 72 hektara od 160 i protivimo se ideji da se utvrda Muzil pretvori u elitističku golf kuću," istaknula je Radolović dodavši kako će SDP predložiti Županijskoj skupštini izmjene županijskog prostornog plana i, kako je rekla, "micanje golfa s Muzila".
Nezavisni vijećnik (bivši vijećnik Ladonje) Mauricio Licul poručio je Miletiću kako "Muzil nije u vlasništvu IDS-a nego građana Pule".
"Zanimljivo je kako gradonačelnik uvažava mišljenje 1500 građana kada je u pitanju prometovanje pulskom Rivom, a ne uzima u obzir pet tisuća potpisa građana (koje je skupila Građanska inicijativa Volim Pulu - za Muzil) protiv usvajanja predloženih izmjena prostornih planova i rješenju za Muzil," rekao je Licul.
Inače, područje bivše vojne zone Muzila obuhvaća čak petinu površine Pule nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška


- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #