30.07.2013., utorak

Bez milosti

U Zadarskoj županiji i dalje je velik broj nekretnina na bubnju, što zapravo i nije iznenađenje jer se brojni vlasnici istih nađu u takvoj situaciji zbog nepodmirivanja otplata kredita, ali i raznih drugih obveza uslijed čega ostaju bez imovine. Trenutno u našoj županiji dražbu čeka 36 nekretnina, a među njima ima stanova, kuća, zemljišta i sličnih nekretnina koje čekaju novog kupca. Prilična je to brojka ako se uzme u obzir da se radi o najavama dražbi u razdoblju od 20-ak dana, a u usporedbi s prošlom godinom, kada ih je bilo desetak, ovaj je podatak i više nego zabrinjavajuć.
U očevidniku nekretnina i porketnina, odnosno registru za dražbu, trenutno stoji brojka od 1.193 nekretnine i 26 pokretnina koje se nalaze na javnoj dražbi, a to je pak brojka koja je drastično porasla u posljednjih nekoliko godina. U tom se pak registru može vidjeti i o kakvim se nekretninama rada i vidljivo je da se na dražbama nalazi sve - od kuća do vikendica, vinograda, voćnjaka, oranica, ekonomskih dvorišta, tvorničkih hala i slične nekrentine. Nažalost, životne okolnosti, odnosno posvemašnja gospodarska kriza, utjecale su na to da je sve više nekretnina pod ovrhom, a razloga je nekoliko No, najčešći razlog tome je definitivno taj što vlasnici istih nisu uspjeli na vrijeme podmirivati kreditne obveze za kupovinu pojedinih nekretnina.
Obzirom da su na bubnju i stambeni objekti, jedan od najvrijednih koji će se prodavati putem javne dražbe je stambena zgrada sa četiri etažne stambene jedinice od 841 m2 u mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu. Ukupna vrijednost nekretnineje 8.464.872,20 kuna. Nešto manja je vrijednost industrijske betonare od 5.226 m2 u Zadru čija je vrijednost 8.093.806,07 kuna, a dražba je također zakazana za rujan. Inače, nekretnine koje se nalaze na bubnju nisu samo u gradskim središtima već i u mjestima po županiji nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2013., utorak

Zagrebačka burza: Potonuće Dalekovoda, indeksi stagniraju

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 566.000 kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,25 posto, na 180 kuna.
Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adrije, s 553.000 kuna prometa. Cijena joj je skočila 2 posto, na 161,97 kuna. Bubalo dodaje da je tržište danas reagiralo na vijest da je sudac Trgovačkog suda, radi ocjenjivanja ustavnosti pojedinih članaka Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odgodio ročište na kojem se trebala sklopiti predstečajna nagodba u slučaju Dalekovoda. Dionica Dalekovoda na gubitku je 7,2 posto, na 23,85 kuna, uz promet od 60.553 kuna.
Nešto veći pad bilježi i dionica AD Plastika. Danas je prvi dan trgovanja tom dionicom bez prava na isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti. AD Plastik već je isplatio predujam dividende od 4 kune po dionici, a ostatak od 4 kune po dionici isplatit će u razdoblju od 14. do 24. kolovoza, svim dioničarima koji su kao vlasnici upisani u depozitarij SKDD-a na dan 25. srpnja.
Cijena te dionice oslabila je 1,88 posto, na 121,15 kuna. Najveća dobitnica, pak, dionica je Hotela Cavtat, čija je cijena skočila 11,3 posto, na 245 kuna
apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska


- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2013., četvrtak

Fasada štedi 60 posto energije

Kuća bez fasade je kao rupa bez dna jer se energija pri zagrijavanju ili hlađenju prostora uzaludno gubi. Trošak stavljanja fasade s toplinskom izolacijom na kuću nije malen, ali se isplati. Naime, u nekoliko godina vratit ćete uloženi novac jer će se potrošnja energije smanjiti između 40 i 60 posto.
Primjerice, cijena stiropor fasade rađene sistemom ključ u ruke po metru četvornom kreće se otprilike od 160 do 190 kuna, ovisno je li stiropor debljine pet, osam ili deset centimetara (što je stiropor deblji, izolacija je bolja). To znači da 200 metara četvornih stoji otprilike između 32.000 i 38.000 kuna.
Fasada od kamene vune smanjit će vam račune za oko 50 posto, ovisno o njezinoj debljini. Metar četvorni fasade s kamenom vunom debljine osam centimetara stoji oko 230 kuna, dok je cijena za debljinu od deset centimetara oko 245 kuna. Iako su obje vrste fasade dobre, kamena vuna ima prednosti stanovi

Oznake: stanovi


- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2013., utorak

U Hrvatskoj su prodavači stana većeg od 50 četvornih metara dužni imati energetski certifikat koji košta oko 2700 kuna, podatak je koji se vrti od početka informiranja o novoj obavezi. Trebali su ga imati i iznajmljivači, no Ministarstvo graditeljstva dalo im je vremena do 1. siječnja 2016 godine. No, da bi se prodavače stana moglo kazniti, mora ih netko prijaviti.
Naime, certifikat nije uvjet za ovjeru kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika ni za upis nekretnine u zemljišnu knjigu. To znači da ako ni kupcu ne smeta što nekretnina koju kupuje nema certifikata, oni kupoprodaju mogu obaviti i bez njega. Prijavi li netko prodavača bez certifikata, prijeti mu kazna od 10.000 kuna za fizičke, a 20.000 do 100.000 kuna za pravne osobe.
Cijene certifikata utvrdila je jos bivša ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, no njezina odluka propisuje najviše moguće cijene. Nismo ni najjeftiniji ni najskuplji. Svaka je zemlja to uredila svojim zakonodavstvom, obično se plaća po četvornom metru.
U Sloveniji, primjerice, nije potreban energetski certifikat no zato Slovenija plaća penale Europskoj uniji jer nije primijenila direktivu koja na to obvezuje sve zemlje T3-kazala je Željka Hrs Borković, predsjednica Hrvatska udruge energetskih certifikatora nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2013., utorak

U Beogradu se skeniraju snimke koje će otkriti divlju gradnju u RH

Srbi posjeduju dva skenera i počeli su s poslom 5. lipnja ove godine. Međutim, onda su naši stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva i Državne geodetske uprave shvatili da posao ide presporo. Nakon dugih diplomatskih razgovora, u koje se uključilo i Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo vanjskih poslova, jedan skener su nam posudili Makedonci, a drugi Slovenci.
Oni su upravo na putu prema Beogradu. Trenutačno tamo posao odrađuje desetak srpskih geodeta, a zbog dvaju novih skenera morat će ih zaposliti još barem toliko nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar


- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2013., petak

Razvoj tržišta logističkih kompanija tek se očekuje

Iako su skladišta u prošlosti bila često jeftina zdanja koja su se sastojala samo od betonskih zidova, u današnje doba je gotovo nezamislivo da netko svoju robu čuva u takvim prostorima. Istodobno je došlo do potrebe za specifičnim skladišnim prostorima, ali i tehnologijom građenja te većeg izbora pristupačnih materijala.
Siniša Dadić, pomoćnik direktora Jones Lang LaSalle u Hrvatskoj, američke nekretninske agencije koja u našoj zemlji, između ostalog, ima 90 tisuća četvornih metara suvremenog skladišnog prostora u Svetoj Nedjelji kod Zagreba, ističe da je danas glavna karakteristika novih skladišta da ona budu fleksibilna, u svakom pogledu.
Iako se i dalje grade skladišni prostori visine do sedam metara, sve je više zahtjeva za onima koji su u visini i viši od 20 ili 30 metara. Prema Dadićevim iskustvima, suvremeno skladište se gradi devet do 12 mjeseci, a ona specijalizirana i do 18 mjeseci. Cijena ovisi o mnogo faktora, no činjenica je da je zbog krize građevinskog sektora u zadnjih nekoliko godina pala za 20-ak posto nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra


- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2013., ponedjeljak

Ulagači uz poticaje trebaju i sigurnost, a to donosi EU

Za zemlju koja je tek na 84. poziciji na listi Doing business sama činjenica da je dio EU može imati određenu težinu, no puno važnije u pridobivanju investitora biti će poboljšanje klime.
Podstrek u tomu imaju i poticaji koji su znatno poboljšani nedavnim zakonskim korekcijama, a za pomoć ulagačima ojačana je i administrativna mreža - ponovno je zaživjela Agencija za investicije i konkurentnost, osnovan je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, a i pri Hrvatskoj gospodarskoj komori je oformljen Centar za investicije.
U uvjetima nepovoljnih gospodarskih kretanja nije lak zadatak koji je pred njima - privući što kvalitetnije ulagače da svoje projekte realiziraju baš kod nas. Pri tome im novi zakon o poticanju ulaganja predstavlja važnu podlogu.
Imali smo i do sada propise kojima su bili definirani poticaji za ulaganja, ali se ipak ovim zakonom širi krug potencijalnih korisnika poticajnih mjera, stavlja se naglasak na neke segmente u kojima se želi potaknuti investicijski zamah, te smanjuje vrijednosni prag ulaganja za koje investitor može koristiti neke od propisanih povlastica, ističe direktorica HGK-ovog Centra za investicije Silva Stipić Kobali.
U Slovačkoj se po novom zapošljavanju ulagaču daju potpore od četiri do 10.000 eura, dok Česi za sve imaju potporu od 2000 eura.
Investitorima se nude i poticaji za obrazovanje zaposlenika, što će država pokrivati i do 80 posto, a od direktnih mjera u tom paketu su i kapitalne potpore, koje u ovisnosti o stopi nezaposlenosti, mogu iznositi između 10 i 20 posto troška investicije, a najviše 1 milijun eura, dok se primjerice u Češkoj ta potpora može kretati u okviru 5 do 7 posto, ali najviše do 19,5 milijuna eura nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra


- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #