01.07.2013., ponedjeljak

Ulagači uz poticaje trebaju i sigurnost, a to donosi EU

Za zemlju koja je tek na 84. poziciji na listi Doing business sama činjenica da je dio EU može imati određenu težinu, no puno važnije u pridobivanju investitora biti će poboljšanje klime.
Podstrek u tomu imaju i poticaji koji su znatno poboljšani nedavnim zakonskim korekcijama, a za pomoć ulagačima ojačana je i administrativna mreža - ponovno je zaživjela Agencija za investicije i konkurentnost, osnovan je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, a i pri Hrvatskoj gospodarskoj komori je oformljen Centar za investicije.
U uvjetima nepovoljnih gospodarskih kretanja nije lak zadatak koji je pred njima - privući što kvalitetnije ulagače da svoje projekte realiziraju baš kod nas. Pri tome im novi zakon o poticanju ulaganja predstavlja važnu podlogu.
Imali smo i do sada propise kojima su bili definirani poticaji za ulaganja, ali se ipak ovim zakonom širi krug potencijalnih korisnika poticajnih mjera, stavlja se naglasak na neke segmente u kojima se želi potaknuti investicijski zamah, te smanjuje vrijednosni prag ulaganja za koje investitor može koristiti neke od propisanih povlastica, ističe direktorica HGK-ovog Centra za investicije Silva Stipić Kobali.
U Slovačkoj se po novom zapošljavanju ulagaču daju potpore od četiri do 10.000 eura, dok Česi za sve imaju potporu od 2000 eura.
Investitorima se nude i poticaji za obrazovanje zaposlenika, što će država pokrivati i do 80 posto, a od direktnih mjera u tom paketu su i kapitalne potpore, koje u ovisnosti o stopi nezaposlenosti, mogu iznositi između 10 i 20 posto troška investicije, a najviše 1 milijun eura, dok se primjerice u Češkoj ta potpora može kretati u okviru 5 do 7 posto, ali najviše do 19,5 milijuna eura nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra


- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #