21.06.2013., petak

Nekretnine Itasa vraćaju se Itasu Prvomajskoj?

Na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem direktoru Itasa Ivanu Canjugi, bivšoj predsjednici Nadzornog odbora Itasa i financijskoj direktorici Coninga Mariji Brezovec, članu NO-a Itasa Bojanu Brezovcu i direktorici poduzeća B=Breza Editi Zebec te tvrtkama koje su vodili.
Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za višemilijunske zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i za kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa. Optužnica je inače podnijeta još 2007. godine, dok je istraga otvorena još 2005. i to zbog sumnji da su optuženici na razne načine Itas oštetili za više od 30 milijuna kuna u razdoblju od 2003. do 2006. godine.
Božo Dragoslavić, nekadašnji član uprave Itasa zadužen za tehnička pitanja, na sudu je svjedočio da nema nikakvih saznanja o prodaji Itasovih nekretnina B=Brezi i Marivi, niti ne zna da je B=Breza imala ovlasti za zastupanje Itasa u odnosu s drugim tvrtkama.
Sjeća se da je 2003. na 2004. godinu bilo problema s isplatama plaća u Itasu, a na realizaciju poslovnih planova utjecala je loša atmosfera u tvrtki.
Dragutin Varga kazao je kako o poslovima koji su predmet optužnice, poput pozajmice tvrtke B=Breza od 600.000 kuna Itasu, davanja Itasu u podzakup prostorija koje su prethodno otuđene te sklapanju ugovora o zastupanju s tvrtkom B=Breza nije znao ništa do 2005. godine, kada je dobio priliku upoznati se s dokumentacijom koja se na te poslove odnosila.
S obzirom na sve što se događalo u poduzeću, danas sam još više uvjeren da je svrha Brezine pozajmice Itasu bila da se B=Breza domogne Itasove imovine - rekao je Varga. Kazao je i da je nakon stečaja nad Itasom osnovana tvrtka Itas Prvomajska, koja je nastavila s radom u Itasovim pogonima i praktički je nastala na imovini koja je preostala od Itasa.
Na pitanje Canjuginog branitelja jesu li u međuvremenu nekretnine Itasa vraćene Itasu Prvomajskoj, Varga je odgovorio da misli da je u tom smislu potpisana neka nagodba i da je to još u tijeku stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar


- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2013., srijeda

Rusi i Englezi i dalje ostaju najbolji kupci

Tržište će uvelike ovisiti o gospodarstvu, a ulazak u Europsku uniju može posebno donijeti optimizam i neki zamah priobalju.
Optimizam je, inače, jako važan u ovom poslu, jer ljudi danas ulaze u nekretninske transakcije samo ako moraju - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretnina Hrvatske gospodarske komore, te dodaje: Što se tiče cijena, neke korekcije očekujemo, ali ne previše, i to samo za jedan dio nekretnina.
Dakle, nešto će pojeftiniti, ali one nekretnine koje su posebne i vrijede, uvijek će naći put do kupaca. Oživljavanje tržišta ovisit će i o potezima Vlade, spremnosti banaka da investiraju u nove projekte, rejtingu, ali i o globalnom tržištu nekretnina i kapitala. Dubravko Ranilović ističe kako u 2013. godini očekuje analizu pogrešaka iz prošlosti i stvaranje preduvjeta da se ovakav pad tržišta više ne dogodi.
Cijelu godinu osjećamo lagani pad i usporavanje tržišta, a kao nikad prije kupci su zahtjevni i točno znaju što žele za svoj novac - kaže Nives Cimerman Džeba, direktorica agencije za prodaju nekretnina. Takvi kupci spremni su čekati da se na tržištu pojavi nekretnina koju žele i s njima prihvatljivom cijenom. Sve drugo ih ne zanima - ističe N. Cimerman Džeba. Obala je i dalje privlačna strancima, ali apartmani, kuće za odmor ili stanovi ove godine nisu išli kao halva. Rusi i Englezi i dalje ostaju najbolji kupci.
Osim nekretnina koje se prodaju putem agencija, stranci su sve više zainteresirani za nekretnine pod ovrhom, odnosno nekretnine na bubnju. Dok jedni ovrhom gube sve što su stjecali godinama, drugima je ovo prilika da prođu jeftino kupujući nekretnine ispod njihove tržišne cijene novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.06.2013., petak

Mogli su ne učinit ništa, zar ne?

Na vladi je da stvori makro-ekonomske uvjete a na lokalnim zajednicama je da kao prvu mjeru stvore, ne samo nacrtaju poduzetničku zonu u svojim planovima, već da otkupe zemljište, izravnaju površine, parceliziraju, dovedu vodu, struju, dovoljne snage, telefoniju, rasvjetu, kanalizaciju, površinsku odvodnju, naprave ceste i dr. Neki su napravili puno neki opet malo ili ništa. Jednostavno su stali.
I nisu se snašli. U Hrvatskoj postoji oko 360 poduzetničkih zona, 40% prostora u tim zonama je neiskorišteno. I to je istina. Međutim neke zone su uspješnije od drugih, razlozi? Radi se o cijeni zemljišta, uređenoj infrastrukturi, poreznim olakšicama, olakšicama kod plaćanja komunalne naknade, blizini auto ceste, zračne luke, morske luke, blizina velikog grada itd. stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb


- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.06.2013., utorak

Nismo poznati samo po turizmu, stranci sve više žele ulagati u domaću industriju

Koliko je to doprinos za privlačenje ulagača? Već osnivanjem Agencije za investicije omogućili smo da na jednom mjestu investitori dobiju sve informacije, a sada smo napravili i upotrebljiv materijal koji ćemo stalno dopunjavati novim investicijama.
Stoga i pozivamo sve privatne investitore koji imaju na dovoljnoj razini pripremljen projekt, a traže partnera ili investitora, da se jave i da ih uvrstimo u katalog. Nakon što uskoro EU potpiše ugovor s Kanadom o slobodnoj trgovini, suradnja bi se mogla i pojačati.
U posljednje dvije do tri godine mogu se na prste nabrojiti ulaganja u hrvatsku industriju. Taj se trend mijenja, a sve je više interesenata za ulaganje nekretnine Rijeka.

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2013., petak

Ivica Todorić i meksički partner kupili hotel Koločep za 36 milijuna

Zavrzlama oko tog turističkog kompleksa traje godinama, a i sada kada je prodan, ima pojedinaca koji smatraju da s pravne strane prodaja nije bila moguća te da je cijena po kojoj je prodan podcijenjena s obzirom na razvoj tog područja posljednjih godina te da je prije osam godina za Koločep bio ponuđen dvostruko veći iznos od onoga Gorana Štroka.
Na dražbu se prijavio i PBZ, ali je od nadmetanja odustala, pa je i jedini ponuđač ostao KHA1, koji mora u roku od 15 dana uplatiti potreban iznos, nakon čega će vlasništvo biti potvrđeno. Ove su godine, naime, već propale dvije dražbe pa se sumnjalo da je razlog pravne naravi. No prodajom je ipak izbjegnut vjerojatni stečaj Koločepa stanovi.

Oznake: stanovi


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2013., utorak

Trgovački centri više nisu meka isključivo za kupovinu

Sve veći broj shopping kvadrata po stanovniku prisilio je trgovačke centre da se za naklonost kupaca bore drugim sadržajima. Gotovo da nema centra u kojem posjetitelji ne mogu uživati u kino predstavi, popiti piće ili nešto pojesti. No, čini se, više niti to nije dovoljno. Trgovački se centri danas okreću i drugim aktivnostima.
U Arena Centru na zagrebačkom Laništu tako su se okrenuli sve češćem ugošćavanju različitih sajmova dok u City Centar One trgovačkim centrima sve veću ulogu posvećuju organizaciji raznih događanja. Iz nedavno otvorenog City Colosseum centra u Slavonskom Brodu ističu da je danas osobito neophodno stvoriti centar urbanog života, a ne samo klasičan trgovački centar.
Nedostatka sadržaja u većini gradova, osobito onima srednje veličine, diktira modernim i uspješnim trgovačkim centrima potrebu da se transformiraju u multifunkcionalne centre slobodnog vremena, navode.
Dodatan sadržaj koji osim kupnje posjetiteljima nude u City Centru One odnosi se na organizaciju raznih događanja, promociju novih proizvoda i nagradne igre, odgovara Vlatka Svedružić, marketing i PR menadžerica City Centra One.
Osim stalnih usluga, poput besplatnog wireless interneta i poklon bonova, prije nekoliko mjeseci City Centar One krenuo je i s novim projektom Žuta srijeda, tijekom koje svake prve srijede u mjesecu trgovine u ovim centrima nude posebne popuste i ponude. Naši posjetitelji su izvrsno reagirali na ovaj projekt te on iz mjeseca u mjesec postiže sve bolje rezultate, ističe Svedružić novogradnja Samobor.

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #