30.10.2012., utorak

U Kalinovcu otvorena nova zgrada Osnovne škole

Na blagdan Svetoga Luke evanđelista, u Kalinovcu je bilo vrlo svečano – slavljen je ovaj blagdan i Dan Općine. Svečanosti su počele prijepodnevnom Svetom Misom u mjesnoj crkvi, a nastavljene otvaranjem nove zgrade Osnovne škole Ivana Lackovića Croate i svečanom sjednicom Općinskoga vijeća. Svečanosti otvorenja nove školske zgrade nazočili su mnogi uvaženi gosti: saborski zastupnik dr. Stjepan Milinković, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenici župana, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, znanost i sport Koprivničko-križevačke županije Mladen Antolić, stručna savjetnica za osnovno i srednje školstvo Sonja Pleše, Ana Lacković, supruga Ivana Lackovića Croate, dr. Ivan Golub i brojni drugi. Učenici su ispred Škole izveli kraći program nekretnine Zadar, a iznimno velikome broju nazočnih obratili su se ravnateljica Škole Mirjana Bazijanec, općinski načelnik Branko Sobota te župan Darko Koren.

Tijekom same gradnje izmijenjen je glavni projekt tako da u današnjim uvjetima škola zadovoljava rad u jednoj smjeni; vrijednost dodatnih radova je nešto manje od 1,5 milijun kuna. Županija je financirala i opremanje škole u iznosu od 750.000 kuna i tu bih želio spomenuti i zahvaliti se našoj tvrtki Rasco koja je donirala 50.000 kuna za nabavku školske opreme“, zaključio je Sobota. Obljetnica Dana Općine nastavljena je svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Općine Kalinovac. Uvodno je predsjednik Općinskoga vijeća Mirko Kovačev pozdravio nazočne uzvanike, među ostalima, saborskog zastupnika dr. Stjepana Milinkovića, predsjednicu Županijske skupštine Milicu Fuček, župana Darka Korena, zamjenike župana Ivana Pala i Darka Sobotu, gradonačelnika Grada Đurđevca Slavka Gračana, načelnike općina, gradonačelnike prijateljskih i zbratimljenih gradova Ristu Ičkova iz makedonske Općine Bogdanci i Miklosa Meszarosa iz mađarskoga grada Balatonboglar te ostale prisutne goste.
- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2012., srijeda

Sretni smo što nam je cijena kvadrata stana smanjena

Vlasnici stanova iz programa POS na Crvenim kućama proteklog su tjedna napokon mogli useliti i time je okončana vrlo duga procedura oko primopredaje koja se otegnula i više nego što su stanari očekivali. Prošlog ponedjeljka konačno su dobili toliko čekane ključeve stanova koje su kupili putem poticane stanogradnje, projekta kojeg je država započela još 2000. godine. Novim stanarima zgrade na Crvenim kućama, 56-orici, ključeve je uručila zamjenica ministra graditeljstva Ana Mrak Taritaš koja je i sama priznala kako se primopredaja odužila, zbog objektivnih razloga.

Nakon stoje sve okončano i potpisani su ugovori s vlasnicima stanovi Zagreb, isti su očekivali brzo useljenje, ali, nažalost, to se nije tako brzo dogodilo. Stalne odgode uzrokovane tehničkim detaljima doveli su do ogorčenja vlasnika koji su gubili nadu da će se ikad useliti. Jedan od razloga prve odgode bili su i nesređeni imovinsko-pravni odnosni oko zemljišta na kojem je zgrada izgrađena, jer je isto imalo nekoliko vlasnika. No, u veljači ove godine sve je riješeno presudom drugostupanjskog suda, napomenuli su tad iz APN-a. Što se pak tiče vrijednosti ove investicije, ona je oko 32 milijuna kuna, s tim da je Grad Zadar uložio 4,3 milijuna, a država 6,3 milijuna kuna.

Oznake: stanovi Zagreb


- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.10.2012., ponedjeljak

U prvi šoping centar na internetu okupilo se 106 trgovina

Dok kupovna moć građana stalno pada, a sektor trgovine iz mjeseca u mjesec bilježi sve lošije poslovne rezultate, prvi hrvatski internetski trgovački centar iMall, sjedište kojeg je u Zagrebu, može se pohvaliti samo pozitivnim brojkama. Riječ je o jedinstvenom projektu, kojega je direktor virtualnog trgovačkog centra Damir Jelavić, nakon više od godinu dana rada na programskoj platformi, pustio u rad sa svojim timom od pet ljudi. Svi su tek diplomirani stručnjaci za informatiku ili ekonomiju. Online kupaca je mnogo, a najveći je razlog - cijene niže i do trideset posto novogradnja Split.

“Brojem trgovina, a trenutačno ih je 106, možemo se pohvaliti da smo, ukupno gledano, peti trgovački centar u Hrvatskoj ako se uspoređujemo i sa zidanima, s tendencijom rasta. Naše trgovine ne plaćaju skupu najamninu, nemaju trošak zaposlenih, režija pa su moguće i niže cijene“, kazao je Jelavić. U ponudi internetskog trgovačkog centra danas je 36.500 proizvoda, najviše iz područja elektronike i kućanskih aparata koji se i najviše prodaju. Kupci su najčešće iz Zagreba, ali brojni su i oni iz drugih dijelova Hrvatske gdje ne postoji tako bogata trgovačka ponuda.

Oznake: novogradnja Split


- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2012., petak

Javne površine i 120 parkirnih mjesta pripalo Gradu

Sporazumom o uređenju međusobnih odnosa između Grada Vodnjana te tvrtki G. U. Projekt, Barbariga projekt i G. U. Barbariga, usvojenom na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Gradu je u vlasništvo pripalo više javnih površina u izgrađenom dijelu turističkog naselja Barbariga.

Grad Vodnjan se sporazumom obvezao dio tih mjesta urediti i označiti za osobe s invaliditetom, a za preostali dio uvest će obvezu plaćanja njihovog korištenja. Prema Sporazumu također, osim navedenih parkirnih mjesta, sadašnji vlasnici zemljišta imaju obavezu novogradnja Jarun bez naknade priznati pravo vlasništva Gradu Vodnjanu za sve javne površine u izgrađenom turističkom naselju Barbariga. To su pješačke staze, nogostupi i zelene površine.

Njime će se odrediti koje se zemljište u vlasništvu G. U. Barbariga, što su u naravi staze, nogostupi i zelene površine, nalazi u javnoj upotrebi te čestica na kojima su parkirališta. Temeljem tog elaborata cijepat će se zemljišne čestice što će biti podloga za kasniji prijenos vlasništva na Grad Vodnjan. Istovremeno s izradom tog elaborata, G.U. Barbariga će također o svom trošku, izraditi i dokumentaciju za lokacijske dozvole za zemljišne čestice koje nisu u javnoj upotrebi, primjerice građevinska zemljišta ili okućnice.

Oznake: novogradnja Jarun


- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2012., utorak

Regionalni edukacijski i inovacijski centar

Pučko otvoreno učilište Novska za svoj projekt izgradnje Regionalnog edukacijskog i inovacijskog centra dobilo je novac iz fondova EU za tehničku pomoć vrijednost 15 mil. eura. Riječ je o projektu koji će omogućiti stručno usavršavanje u obrtničkim zanimanjima, ali i pružiti mogućnost razrade inovacija te osigurati prostor za razradu poduzetničkih djelatnosti. Gradnja objekata u kojima će se provoditi školovanje za 19 građevinskih zanimanja započela bi, novogradnja Split prema predviđanju, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Važnost projekta koji će imati utjecaja na cijelu regiju, prepoznat je te gaje poduprla Sisačko-moslavačka županija. Potporu realizaciji dalo je i Upravno vijeće statističke regije Panonska Hrvatska kao i Grad Novska koji je partner u realizaciji, naglasio je Čelan.

Edukacijski centar bio bi opremljen strojevima, alatima i materijalima potrebnima za izvođenje nastave za pojedina građevinska zanimanja. Polaznicima iz cijele Hrvatske, osim obrazovnog dijela, bio bi omogućen smještaj i prehrana u krugu Centra.

Oznake: novogradnja Split


- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.10.2012., četvrtak

700 POS stanova za 10 godina dobit će grad Dubrovnik

Dubrovnik će za 10 godina dobiti 700 POS stanova! Plan je to aktualne gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem. Oni, naime, planiraju od iduće godine graditi 70 stanova godišnje, čime bi se 700 planiranih stanova na 5 novih lokacija, koje će se uvrstiti u prostorno-plansku dokumentaciju, sagradilo kroz 10 godina. Još zanimljivije od toga su i planirane lokacije. Dubrovnik, neupitno je, vapi za stanovima po povoljnijim cijenama već godinama, no gradske vlasti jako malo rade po tom pitanju.

“Kroz prostorne planove osiguravamo nove lokacije za POS stanove i stanove za socijalno ugrožene stanovnike sa ciljem izgradnje dodatnih 200 stanova, kako za kupovinu tako i za najam“, napisao je u izvješću o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine. Stoga nas je zainteresiralo o kojim to lokacijama govori gradonačelnik. Pa evo njegovog plana. Prva lokacija je Nuncijata prodaja stanova. Iz Grada Dubrovnika navode kako je ovdje riječ o gradskom zemljištu površine od oko 40 000 m2, gdje je po Detaljnom planu uređenja moguće graditi oko 100 stanova, ostalo je zemljište za branitelje.

Druga, vrlo zanimljiva lokacija jest ona u Komolcu koja je za mandata bivše gradske uprave na čelu s Dubravkom Šuicom bila predviđena za preseljenje Libertasa. Čak je napravljen i idejni projekt nove remize. No, Vlahušiću se Libertas, iako bi uskoro mogao postati beskućnikom, očito nikako ne da preseliti u Komolac. Zašto i bi kad tamo može graditi stanove. Tako nam je rečeno kako je lokacija broj 2 ona u Komolcu, u vlasništvu Libertasa. Površina ovog zemljišta iznosi oko 17 000 m2, a tu je moguće izgraditi oko 100 stanova POS-a.O tome je pisao gradonačelniku i u izvješću gradskim vijećnicima: “Kupili smo 90 000 m2 zemljišta uz cestu prema Osojniku, za ukupni iznos od 6.5 milijuna kuna. Proveli smo uknjižbu i počeli ga koristiti za odlaganje viška iskopa građevinskoga materijala, čime teren pripremamo za konačnu primjenu i štedimo na plaćanju odlagališta. Na zemljištu se planira tehničko-tehnološki blok s parkingom za smještaj svih potreba Grada i gradskih tvrtki. Ovom akvizicijom ispunjavamo potrebe gradskih tvrtki, a istovremeno povećavamo vrijednost njihove imovine, koja će ostati u središtu grada, za različite komunalne i društvene namjene.
- 18:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.10.2012., srijeda

Za 13,2 milijuna eura prodaje se zgrada Transadrije

Upravna zgrada Transadrije u narednih će mjesec dana biti ponuđena na prodaju, po cijeni od 13,2 milijuna eura, potvrdio je stečajni upravitelj te špediterske tvrtke Zdravko Čupković, uoči današnje skupštine vjerovnika na kojoj će ih izvijestiti o dosadašnjem poslovanju špediterske tvrtke od otvaranja stečaja, kao i o daljnjim poslovnim aktivnostima.

Zajedno s upravnom zgradom tržištu će biti ponuđeno još desetak nekretnina nekadašnjeg špediterskog giganta u Šibeniku, Varaždinu, Pločama, Rovinju i drugim gradovima, čija je ukupna procijenjena vrijednost oko stanovi Zadar dva milijuna i 800 tisuća eura. Zgrada Transadrie prodavat će se u više dijelova. Glavnina zgrade, točnije ulazni prostor, konferencijska dvorana i gornji katovi prodavat će se u paketu, po cijeni od 11 milijuna i 300 tisuća eura, dok će poslovni prostori u prizemlju biti ponuđeni svaki zasebno, a ukupna im je cijena milijun i 900 tisuća eura.

Osim poslovnog prostora na Pećinama, u vlasništvu Transadrije će, barem zasad, ostati poslovni prostori u Zagrebu, Šibeniku, Pazinu i Puli, pravo građenja na zemljištu u industrijskoj zoni na Kukuljanovu, te nekoliko nekretnina u Sloveniji, od kojih je najvredniji poslovni prostor Transadrijine tvrtke-kćeri Transglob koji, zajedno s tvrtkom, namjeravaju otkupiti zaposlenici Transgloba. Cijena te nekretnine u Ljubljani je oko milijun eura, no prodaja je odgođena jer dosad nije realiziran zajam zaposlenicima za njen otkup.

Oznake: stanovi Zadar


- 18:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.10.2012., četvrtak

Uložiti ćemo 50 milijuna eura i zaposliti 150 ljudi u Županji

Tvrtka Strateški plan kupila je preko javnog natječaja 2009. godine od Grada Županje 706.624 četvornih metara oranice u građevinskoj zoni. Uzimajući u obzir porez na promet nekretninama, izmjene prostornog plana kako bi se zemljište uopće i moglo koristiti u ozbiljne građevinske svrhe, komunalno opremanje i mnoge druge povezane, a neočekivane troškove, kupnja zemljišta u Županji stajala nas je oko 18 milijuna kuna prije negoli su iznajmljivanje stanova Beograd na njemu uopće počeli prvi radovi - pojašnjava vlasnik i direktor Strateškog plana Tomislav Radoš.

Smatra da su zemljište preplatili i da cijena koju su ponudili i po kojoj je sklopljen kupoprodajni ugovor nikako ne odgovara cijeni po kojoj se zemljište takve kvalitete moglo, a osobito danas može, kupiti u industrijskim zonama diljem Hrvatske.

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd


- 19:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2012., ponedjeljak

Za stanare Branimirove grad kupuje osam stanova

Grad Zagreb pozvao je vlasnike nekretnina na području omeđenom Branimirovom, Šubićevom, Heinzelovom i Zvonimirovom ulicom da predaju ponude za prodaju stanova.Grad Zagreb odlučio je kupiti osam stanova i 22 parkirna garažna mjesta na već spomenutom području. U dva slučaja postoji mogućnost da se stanovi mogu nalaziti u naselju Špansko ili Sigečica.

Traže se stanovi različitih veličina, od 23 kvadratna metra, pa do 74 stanovi Split kvadrata. Parkirna mjesta moraju biti između 14 i 25 kvadrata.U Gradskoj upravi nismo uspjeli dobiti službeni komentar, dok smo neslužbeno saznali da se radi o preseljenju stanara na dijelu gdje će se spajati nova i stara Branimirova ulica.Grad je i ranije mijenjao stanove za stanare koji su živjeli na budućem gradilištu spojne ceste, a ovom akciju se nada da će smijestiti i preostale stanare kako bi se moglo početi s gradnjom.

Oznake: stanovi Split


- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #