29.11.2012., četvrtak

Kazne za neplaćanje poreza na nekretnine do 10.000 kuna

Dio je to dosad neobjavljenih podataka o porezu na nekretnine koji stoji u novom zakonu koji je poslan svim ministarstvima na javnu raspravu. Zakon koji posjedujemo otkriva i da je procjena Ministarstva financija Slavka Linića da će se novim porezom prikupiti čak 2,6 milijardi kuna prihoda u proračunima gradova i općina. To je za oko 500 milijuna kuna više nego što je lani iznosio zbroj komunalne naknade i porezana kuće za odmor. To znači ili da će porez ipak više opteretiti građane i tvrtke, ali razlika također može biti i u tome što novi zakon znatno više oporezuje građevinsko zemljište koje se ne koristi stanovi Čukarica.

Za razliku od informacija s prezentacije novog poreza održane u četvrtak, iz novog zakona je jasno da će se za nekretninu koja iznajmljuje fizička osoba, a ne tvrtka - plaćati porez na nekretnine kao da u njoj živi. Dakle, porez će u tom slučaju biti s maksimalnim olakšicama od 88 do 95 posto. Ako stan iznajmljuje tvrtka olakšice će biti 70 do 85 posto. No, vlasnici turističkih apartmana imat će olakšice od 70 do 85 posto.

Oznake: stanovi Čukarica


- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2012., četvrtak

Španjolska obustavlja deložaciju na dvije godine

Španjolske banke na dvije će godine obustaviti deložaciju u slučajevima najugroženijih obitelji, izvijestio je BBC u ponedjeljak.
Procjenjuje se da je 350.000 obitelji izgubilo svoje domove od sloma španjolskog tržišta nekretnina 2008. godine, na početku gospodarske krize. Nije jasno na koji će način banke odrediti tko su najugroženije osobe stanovi Zagreb.

Objava španjolske udruge banaka (AEB) o obustavi deložacija došla je tri dana nakon što je 53-godišnja žena na sjeveru Španjolske počinila samoubojstvo netom prije no što je trebala biti deložirana iz svog stana. Žena je u petak skočila iz svog stana na četvrtom katu kada su došli službenici koji su je trebali deložirati. U Granadi je prošlog mjeseca samoubojstvo počinio muškarac kojemu je trebala biti oduzeta kuća.

Po Španjolskoj se održavaju prosvjedi u organizaciji pokreta Platforma za žrtve hipoteka blokiranjem pristupa kućama kako bi se spriječile deložacije. Prevdiđeno je da se španjolska vlada u ponedjeljak sastane s oporbom kako bi razgovarala o novim pravilima za deložacije. Juliane Kokott iz Europskog suda za ljudska prava kritizirala je sadašnju regulaciju deložacija ocijenivši da krši europske propise o zaštiti potrošača.

Oznake: stanovi Zagreb


- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.11.2012., četvrtak

Nakupljeni talog usisavt će se noću, uz buku i neugodne mirise

Do sada je na rivi izgrađeno već 82 posto zaštitne građevinske jame i položeno 260 metara cijevi, odnosno odrađeno 41 posto obalnog kolektora. Planira se do kraja godine u potpunosti izgraditi zaštita jame duž rive. Pritom direktor Herculanee najavljuje da će kroz dva-tri tjedna započeti radovi duž nogostupa rive u koji će se ugraditi energetski kanal sa svom ostalom komunalnom infrastrukturom. S druge strane, u Flaciusovoj ulici izgrađeno je 80 posto zaštitne građevinske jame, u potpunosti zgotovljena zaštita jame u prva tri sektora i do kraja godine planira se i na toj dionici zgotoviti zaštitu jame te će preostati samo 40-ak metara užeg kanala od upravne zgrade Uljanika prema rivi. Do sada je potrošeno 30 milijuna kuna, od ukupno 45,3 milijuna, odnosno, 70 posto predviđenog iznosa. Kao što se vidi radovi napreduju jako dobro i čak se razmatra dodatno ubrzavanje radova i skraćivanje roka da bi projekt bio gotov prije ljetne sezone, zaključuje Stari nekretnine Rijeka .

Svjetska banka dala je zeleno svijetlo za raspisivanje natječaja za dionicu Uljanik, posljednju fazu izgradnje pulskog obalnog kolektora. Već smo pisali da se projektna dokumentacija nalazi na analizi u Svjetskoj banci, a potvrdom projektne dokumentacije Hrvatskim je vodama dozvoljeno raspisivanje natječaja. Za razliku od raspisivanja međunarodnog natječaja za dionice Riva i Flaciusova, za dionicu Uljanik stigla je dozvola Svjetske banke da se raspiše domaći natječaj jer je povećan financijski prag s obzirom da je ovaj projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna. Pretpostavlja se da će u natječaju, koji bi trebao biti raspisan narednog tjedna, stajati obavezan rad u dvije smjene, možda i više, kako bi se radovi što prije okončali i time što manje smetali normalnom poslovanju brodogradilišta s obzirom da će se obalni kolektor položiti unutar zidina (ograde) Uljanika.

Oznake: nekretnine Rijeka


- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2012., utorak

Afirmacija kulturne baštine

U Dubrovniku je krajem listopada održana studentska arhitektonska škola Škola Grada - Dubrovnik 2012 u okviru koje su prezentirati studentski radovi te održana brojna stanovi prodaja Trešnjevka tematska predavanja renomiranih stručnjaka na kojima su prisustvovali svi zainteresirani, a sudjelovanje će se bodovati u Programu stalnoga stručnog usavršavanja.

Predavanja na forumu, koji se održao u organizaciji Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba i Područnog odbora Hrvatske komore arhitekata, održali su ugledni hrvatski stručnjaci i sveučilišni profesori, među kojima su Ivo Babić, Joško Belamarić i Snješka Knežević. Kao gost na forumu sudjelovao je i ugledni japanski arhitekt Sou Fujimoto, pobjednik ovogodišnjega venecijanskog bijenala, te profesor emeritus na Sveučilištu Strathclyde u Glasgowu Frank Walker.

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka


- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.11.2012., petak

Kamp Park Umag hotel i vile

Nacrt konačnog prijedloga ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, pokrenute na inicijativu hotelijerske kuće Istraturist, dobio je negativno mišljenje umaških vijećnika, jer nije udovoljeno zahtjevu da se u kampu Park Umag povećaju smještajni kapaciteti u dijelu koji pripada Gradu Umagu. Namjera te tvrtke je u kampu, koji se prostire na području Umaga i Općine Brtonigle na površini od ukupno 70 hektara, izgraditi hotel i 30-ak vila nekretnine Zagreb.

Zbog toga je zatraženo da se na umaškoj strani kapaciteti povećaju s 1.500 na 2.550 postelja, što u Županiji nije prihvaćeno, a odobreno je u dijelu koji pripada Brtonigli - s 3.500 povećan je kapacitet na 6.000 ležajeva. Umag se zbog toga već dva puta negativno očitovao nadležnom županijskom Upravnom odjelu za održivi razvoj. Kako je pojasnila pročelnica za prostorno uređenje i gradnju Mirjana Vrbat-Skopac, preinake se odnose na proširenje građevinskog područja unutar tog kampa.

Oznake: nekretnine Zagreb


- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.11.2012., četvrtak

Gotički portal iz 16. stoljeća se obnavlja

Počela je obnova gotičkog portala iz 16. stoljeća koji se nalazi u užem središtu Šibenika, na gradskoj palači u Vodičkoj ulici. Portal je izradio nepoznati autor, a stilski ga se svrstava u cvjetnu gotiku. Kako ističu restauratori, od drugih se šibenskih gotičkih portala razlikuje svojom visinom, te je elegantniji i izduženiji. Taj vrijedni arhitektonski detalj, jedan od mnogobrojnih u šibenskoj povijesnoj gradskoj jezgri, nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture, Upravi za zaštitu kulturne baštine apartmani Zadar.

Njegovu obnovu i spas od daljnjeg propadanja potaknuli su članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, udruge koja je osnovana s ciljem djelotvornije brige o šibenskim, a time i nacionalnim i svjetskim kulturnim vrijednostima. Restauratori predvođeni Silvijem Pranjićem, licenciranim konzervatorom kamene plastike, ovoga su tjedna počeli s pripremnim radovima na gotičkom portalu, a posao koji će biti okončan za 35 radnih dana odobrilo je Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Šibeniku. Inače, Društvo Juraj Dalmatinac kandidiralo je projekt obnove portala iz 16. stoljeća na ovogodišnjem natječaju Zaklade Adris kojom se nastoji po-ticati hrvatska znanost, umjetnost i razni projekti u kulturi.

Oznake: apartmani Zadar


- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.11.2012., ponedjeljak

Samo kunu po četvornom metru stoji zemljište za poduzetnike

Poduzetnici proizvodnih djelatnosti koji su zainteresirani za ulaganje u Virovitičko-podravskoj županiji sada mogu profitirati. Tako županija postaje raj za njih jer pruža mogućnost da prema Programu poticaja i olakšica razvoja gospodarstva grada dobiju zemljište u poduzetničkim zonama Grada Virovitice za samo jednu kunu po četvornom metru. To je u posljednje vrijeme u naše poduzetničke zone dovelo više investitora, a u ovu lijepu virovitičku priču uključila se i država nekretnine Rijeka.

“E-inkubator - sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji najvrijedniji je EU projekt na području naše županije, a ukupna vrijednost mu je 960.215,89 eura ili 7.201.619,00 kuna. Od toga, nepovratna sredstva Europske unije predstavljaju 719.777,83 eura, dok će Virovitičko-podravska županija izdvojiti 221.137,22 eura, a VIDRA 19.300,34 eura, što su svakako dobre vijesti za sve poduzetnike“, zaključio je Kirin.

Oznake: nekretnine Rijeka


- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #