28.09.2012., petak

U Sisku polako niče nacionalni arheološki park

Zbog nesretne činjenice da je suvremeni Sisak izrastao na temeljima rimske Siscie, većina arheoloških nalaza iz vremena antike, nakon istražnih radova i zaštite, ponovo je morala biti zatrpana, kako bi ustupila mjesto novim objektima. Budući da je cijeli grad veliko arheološko nalazište, prije izgradnje svakog novog objekta, zakonska je obveza investitora da organizira i financira stanovi Beograd istražne arheološke radove. Tako su upravo ovoga ljeta završena arheološka istraživanja na budućim gradilištima u Ulici A. i S. Radića, te Frankopanskoj ulici, ali su neposredno nakon završetka radova nalazišta zaštićena i zatrpana.

“Ostatke sjevernog ulaza u grad s gradskim forumom i bedemima, te cestom i okolnim objektima, nastojimo zaštititi i urediti kao nacionalni arheološki park. Budući da su arheolozi tijekom istraživanja naišli na više slojeva antičke arhitekture, još je mnogo posla oko datiranja njihova nastanka. Osim toga, radove proširujemo i na susjedne parcele, pa još ne možemo govoriti o rokovima uređenja parka. Ipak, zbog njegova bogatstva, već sljedeće godine namjeravamo nalazište uključiti u program obilaska“, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Sisak, Davorka Obradović.

Oznake: Unesi oznakestanovi Beograd


- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.09.2012., utorak

Ako se ne pokrenu veliki projekti, građevinski sektor će propasti

Hrvatski građevinski sektor mogao bi propasti, ako Vlada do kraja ove godine ne pokrene velike projekte. Posla u građevinarstvu nema, radovi stoje, a država je ove godine izdala čak 24 posto manje odobrenja za građenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Graditeljstvo u Hrvatskoj posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, a samo u prvih sedam mjeseci ove godine izgubljeno je približno 7000 radnih mjesta.

Trend pada građevinskih stanovi Zadar investicija nije zaustavljen ni u turističkoj sezoni, pa su građevinari u strahu da bi do kraja godine moglo biti izgubljeno još 5000 radnih mjesta. Najveće hrvatske građevinske tvrtke, poput Konstruktora, Ingre i IGH, koje su donedavno solidno poslovale i bile među najuspješnijim tvrtkama, sada su suočene s teškom financijskom situacijom i to prije svega zbog malo novih projekata.

Oznake: stanovi Zadar


- 13:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.09.2012., petak

U zraku - poslovni sastanak

Zgradu u Nykredit banke krasi elegantan izgled i najveća je poslovna zgrada u Kopenhagenu. Za samu dekoraciju poslovnog prostora bilo je zaduženo nekoliko međunarodno priznatih umjetnika. Pogled na urede Nykredit hipotekarne banke u Kopenhagenu oduzima dah. Zbog odvažnog dizajna izgledaju kao da lebde u zraku. Ovješene petnaestak metara iznad tla, privatne konferencijske dvorane u zgradi Nykredit banke nalaze se u sklopu visećih kutija, presvučenih u tamno i polirano drvo.

Sobe za sastanke kao da prkose gravitaciji zaustavljene su između mogućnost da se dijelovi krova i dvoslojne Fasade otvaraju i omogućuju prirodnu ventilaciju nekretnine Zagreb Centar. Glasnogovornik tvrtke je izjavio: ..Najupečatljiviji dio dizajna su viseći poslovni uredi, koji lebde između Trećeg i petog kata. Zgrada posjeduje i staklena dizala, terase i stubište, koji zajedno čine otvoreno i atraktivno radno okruženje. Velika pažnja bila je usmjerena na to koliko dugo će stakleni eksterijer zadržavati toplinu. Osim hlađenja vodom iz obližnje luke, određeni dijelovi krova i dvoslojne Fasade mogu se otvarati i tako pružaju prirodnu ventilaciju. Ne samo što ovu zgradu krasi elegantan izgled, već je ona ijedna od najvećih poslovnih građevina u Kopenhagenu.

Oznake: nekretnine Zagreb Centar


- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.09.2012., srijeda

U turističkim punktovima blaži uvjeti za gradnju

Ciljane izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Brtonigla i preinake Urbanističkog plana uređenja poljoprivredno-stočarskog kompleksa Žmergo, koje su provedene u jedinstvenom postupku, vijećnici su na zadnjoj sjednici usvojili da bi se brže realizirali turistički projekti stanovi Zadar.

Poticaj tim izmjenama bili su konkretni prijedlozi investitora kojima će se u posebnim zonama, tzv. turističkim punktovima udaljenim od urbanih sredina, dozvoliti viši objekti i veći koeficijenti izgrađenosti, jer su odredbe postojećeg PP-a bile u tom dijelu dosta limitirajuće.

Oznake: stanovi Zadar


- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2012., utorak

Dom će se graditi

Sapunica oko studentskog doma u Kninu napokon se bliži kraju. Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja izabralo tvrtku Lasić Company iz Imotskog za izvođača radova, gradnja samo što nije započela stanovi Kacunar. Studentima će dom otvoriti vrata iduće akademske godine, a smještajni kapaciteti će uglavnom zadovoljiti potrebe kninskog Veleučilišta.
- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2012., petak

Rasprodati stanovi u Porto Montenegru

Ili je kriza neke zaobišla, ili se za luksuz uvijek nađe novca.To su dva moguća odgovora na pitanje kako se u najatraktivnijoj crnogorskoj marini, Porto Montenegro u Tivtu, stanovi uveliko prodaju i do nevjerovatnih 9.000 eura po kvadratnom metru.
"Mi trenutno raspolažemo sa 125 stanova, rezidencijalnih jedinica od kojih su gotovo svi, na naše zadovoljstvo, prodati. Ostalo je dva ili tri koji su na tržištu, ali koji će vrlo brzo naći svoje kupce", kazao je Danilo Kalezić iz Porto Montenegra za Al Jazeeru.

Novinarka Al Jazeere Milica Marinović apartmani Istra, koja je posjetila Porto Montenegro, navodi da je za one koji su za stan na ovoj lokaciji spremni da plate i nekoliko miliona eura "cijena od 150.000 hiljada eura, koliko košta godišnji vez za jahtu dugačku preko 100 metara, prava je sitnica".

"Svih 250 mjesta u marini zauzeti su, a planira se izgradnja još 380. Investitori se nadaju da će manje cijene veza i gorivo oslobođeno poreza i carina privući jedrilice na crnogorsku obalu", navodi Marinović.
- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2012., srijeda

Kompleks Turist Resort grade Kanađani hrvatskog podrijetla

Tvrtke FBR i Abisal d.o.o. iz Cavtata u turističkoj zoni TI Marina Lučica namjeravaju izgraditi hotelsko-turističko naselje visoke kategorije s nizom pratećih sadržaja. S otkupom zemljišta započeli su još 2007. godine, do sada su otkupili 80 tisuća četvornih metara, a za 60 dana kreće otkup preostalih terena. Prostorno planska dokumentacija je dovršena, na snagu stupio i Urbanistički plan uređenja, a projektnu dokumentaciju izrađuje IGH. Iza navedenih tvrtki stoje kanadski investitori, mahom hrvatskog podrijetla iznajmljivanje stanova.

Budući novi Turist Resort u neposrednoj blizini Primoštena, drže investitori, pridonijet će ukupnom gospodarskom razvoju čitavog područja. Općini Primošten interes je da investicija krene što prije, stoga je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća prihvaćen nacrt ugovora kojim se definiraju prava i obveze investitora i lokalne samouprave, a nastojat će urgirati i na što bržem izdavanju građevinskih dozvola.
- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #