Vijesti za nekretnine, nekretnine

srijeda, 30.01.2013.

U 2013. i dalje će padati cijene nekretnina pogotovu u Dalmaciji

Radi se o nekretninama na dobrim lokacijama na kojima će cijene teško dalje padati, pojasnio je Ranilović. Stanje na tržištu nekretnina još je lošije u Splitu i Dalmaciji, što proizilazi iz razgovora s našim sugovornicima.

Pod lošijim podrazumijeva se još veći pad potražnje, cijena i, dakako, onog najvažnijeg - broja obavljenih kupoprodaja. “Bit će to, ipak, pozitivan psihološki pomak“, kaže Ranilović, i odrazit će se na usporavanje pada prodaje. Pad cijena dogodio se i kod najma stanova, sastavnog dijela poslovanja nekretnine Rijeka nekretninama, u Splitu u prosjeku za 30 posto.

Oznake: stanovi Rijeka

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.01.2013.

Žunac: Vremena su teška, no dali smo sve od sebe da život sugrađana učinimo boljim

Brojnim kulturnim, umjetničkim i sportskim događanjima Garešničani su tijekom cijelog prošlog tjedna slavili rođendan svoga grada. Tim su povodom održane izložbe, kazališne predstave, nastupi KUD-ova, predstavljanja udruga i društava te niz drugih aktivnosti. Domaćini su bili posebno radosni što su imali priliku ugostiti i nedavno oslobođenog hrvatskog generala Mladena Markača koji je u grad na Ilovi stigao na poziv tamošnjih braniteljskih udruga. Na svečanoj sjednici gradonačelnik Velimir Žunac osvrnuo se na 2012. godinu. -Svjesni smo vremena i trenutka u kojem živimo, kao i globalne gospodarske krize koja traje godinama. Kontinuirani pad izvornih prihoda i veliki problemi u funkcioniranju lokalnih samouprava nisu zaobišli niti naš grad mali oglasnik.

Sigurno da nama koji smo dobili povjerenje građana u Garešnici, nije pomogla niti činjenica da smo naslijedili mnoštvo problema, ali i velike financijske obveze koje još uvijek plaćamo - kazao je gradonačelnik. Jedan od važnijih projekata svakako je bila izgradnja novog objekta za gradsku Javnu vatrogasnu postaju, vrijednog gotovo 2 milijuna kuna. Valja spomenuti i dovršetak vodovoda Ciglenica - Kaniška Iva, u duljini od preko 9 kilometara, vrijedan 2,7 milijuna kuna te početak izgradnje nove distributivne vodovodne mreže u Kapelici, Malom i Velikom Zdenčacu i Trnovitičkom Popovcu te magistralnog vodovoda Uljanik - Duhovi. Projekti su to vrijedni 2,5 milijuna kuna. Završena je i druga faza rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna. Izgrađen je i novi bunar za opskrbu vodovodnog sustava, a u planu je i izgradnja novog u idućoj godini. Okrećemo se i prema odvodnji te ćemo raditi na izradi projektne dokumentacije za cijelo gradsko područje gdje odvodnja još ne postoji, uz rekonstrukciju postojeće, gdje se pokaže potreba - naglasio je gradonačelnik Žunac.

Oznake: mali oglasnik

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.01.2013.

Prvi bageri kreću već krajem siječnja

Već krajem siječnja prvi bageri kreću na građevine onih vlasnika koji su definitivno propustili priliku za legalizaciju svojih bespravno izgrađenih objekata. Najavila je to ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. To se odnosi na one kojima je proteklih godina odaslano rješenje o rušenju, a oglušili su se na poziv da i takve objekte legaliziraju. Sve što su trebali učiniti je predati zahtjev do 31. prosinca prošle godine. Međutim, bez obzira na najave iz Ministarstva, mnogi tvrde da će se rušiti samo one građevine bespravno izgrađene nakon 21. lipnja 2011., koje nije ni moguće legalizirati prodaja stanova Zagreb.

Svih ovih ostalih je previše, napominju, a iz izjava ministrice Mrak Taritaš dalo bi se zaključiti da bi zaista tako moglo i biti. Naime, najavljeno je da će svi objekti koji neće biti legalizirani podlijegati visokim nametima. Tako da sve opcije i dalje ipak ostaju otvorene. U međuvremenu iz Ministarstva apeliraju na sve koji su bespravno gradili da podnesu zahtjev. Rok je 30. lipnja ove godine, no preporuka je ne čekati zadnji tren.

Oznake: prodaja stanova Zagreb

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.01.2013.

Najveći pad cijena bilježi Maksimir

Prošlu, 2012. pamtit ćemo po rekordno niskoj prodaji nekretnina na području Hrvatske, ali i po padu cijena nekretnina koje su ipak, s obzirom na smanjenju potražnju, i dalje, smatra većina građana, previsoke. Prema indeksu cijena nekretnina oglasnika Centar nekretnina, tražene cijene nekretnina, iako u godišnjem padu od 3,1%, u prosincu lanjske godine pale su tek 0,2 posto iznajmljivanje stanova Pantovčak.

Uzmemo li u obzir kretanje cijena na najvećem domaćem tržištu, onom zagrebačkom, cijene u prosincu 2012. u odnosu na studeni 2012. gotovo su stagnirale, odnosno pale su zanemarivih 0,1 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2011., tražene cijene nekretnina ostvarile su pad od 3,5%.

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak

- 11:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.01.2013.

Kojim modelom zamijeniti stambenu štednju?

Ključno pitanje nakon Vladine odluke o postupnom ukidanju proračunskih poticaja na stambenu štednju ostaje ima li Vlada zamjenski model ili će stambena izgradnja i rješavanje stambenog pitanja mladih ostati na tržištu komercijalnih banaka. Za razliku od drugih zemalja poput Njemačke, Austrije, Češke i Slovačke u Hrvatskoj model stambene štednje nije polučio očekivane rezultate stanovi Zagreb.

Napominju da stambenom štednjom klijenti i dalje stječu pravo na povoljan stambeni kredit s fiksnom kamatom za cijelo vrijeme otplate. Iz HPB stambene štedionice istaknuli su da će Vladina odluka negativno utjecati na ukupno gospodarstvo, što uključuje i niže proračunske prihode koje stvara sustav poticane stambene štednje.

Oznake: stanovi Zagreb

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.01.2013.

30 milijuna kuna teška investicija kreće u Račicama

Nakon izgradnje nogometnog igrališta s umjetnom travom prije pet godina, u sklopu vodičkog sportsko-rekreacijskog centra Račiće napokon kreće još jedna investicija. Naime, Dental centar Dubravica sa sjedištem u Vodicama, u vlasništvu vrsnog stomatologa Ivice Dubravice, kreće s projektom izgradnje Poliklinke stomatologije i opće medicine. Ova suvremena poliklinika od 2.200 metara četvornih prostirat će se na lokaciji u Račicama ispred tamošnjeg Vatrogasnog doma, tik uz buduće trokrako križanje nekretnine Rijeka.

“Ishodovali smo lokacijsku dozvolu, te smo sada u postupku dobivanja građevinske dozvole. Projekt izgradnje Poliklinike, koja će sadržavati djelatnost stomatologije, ali i nekoliko grana opće medicine, vrijedan je 30 milijuna kuna. Sredstva su, pak, osigurana, preko kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Radove smo povjerili građevinskoj tvrtki Marka Sarađena, a trebali bi početi već tijekom veljače, najkasnije početkom ožujka, te bi oni bili završeni do konca 2013. godine“, kazao nam je Ivica Dubravica, vlasnik Dental centra Dubravica.

Oznake: nekretnine Rijeka

- 21:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.01.2013.

2017 hektara zemljišta u najam

Komisija u kojoj su bili geodet, agronom i pravnik, uvela je u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada Rovinja zakupnike koji su kao najpovoljniji izabrani na ovogodišnjem natječaju. Riječ je o zemljištu koje se prema Prostornom planu Rovinja nalazi na području zaštićenom kao mediteranski krajolik pa je kao nekadašnje društveno vlasništvo pripalo gradu, nalazi se na područjima Mondelako, Valalta, Laco de Ran, Val Saresi, La Roia, Campolongo, Lumina, Polari, Valrosa i Baratardi. Na natječaju za 85 zemljišnih čestica bila je određena početna cijena godišnje zakupnine od 0,10 kuna po kvadratu, a dodjeljuju se u zakup na rok od 20 godina.

Nakon odrađene natječajne procedure sklopljen je 31 ugovor o zakupu 65 katastarskih čestica, ukupne površine od gotovo 17 hektara, čijim će najmom Grad godišnje dobivati gotovo 30 tisuća kuna. U najam su dane zapuštene oranice, pašnjaci, pojedini zarasli u makiju i šumu, ali i maslinici te vinogradi. Prema ugovorima, zakupci su dužni podignuti nasade u roku od dvije godine od dana uvođenja u posjed stanovi Rijeka.

Nakon toga u godinu dana o svom trošku dužni su izvršiti usklađenje upisane kulture u katastru sa stvarnim stanjem. Zanimanje za pojedine zemljišne čestice je bilo mnogo veće nego u natječajima za poljoprivredno zemljište. Za dodjelu državnog zemljišta postupak traje duže jer se u njega radi davanja suglasnosti moraju uključiti Ministarstvo poljoprivrede i Državno odvjetništvo. Od 1.700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta Grad Rovinj je do sada kroz četiri natječaja podijelio najvrjednijih 300 hektara.

Oznake: stanovi Rijeka

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #